×
اقتصادی
شناسه خبر : 301905
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/12/25 ساعت 09:22
ضربه ایران به پترودلار

فرشید فرحناکیان

ضربه ایران به پترودلار

یوزویک نوشته است که جنگ با ایران به‌جایی می‌رسد که شاید انتظارش را نداشته باشید. پیامدهای این درگیری فراتر از میدان نبرد فیزیکی، به بازارهای مالی جهانی نفوذ و ثابت کرده است که مرزهای سنتی جنگ دیگر وجود ندارند. به گزارش سی‌ان‌ان، ایران در حال بررسی سازوکارهای جدیدی برای مدیریت تنگه بسیار راهبردی هرمز ازجمله انجام معاملات با یوآن است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  در حال حاضر بخش اعظم معاملات بین‌المللی نفت با دلار (حدود ۸۰ درصد) انجام می‌شود؛ اما تصمیم ایران مبنی بر انجام این معاملات به یوآن چین، می‌تواند این شرایط را تا حدود زیادی تغییر دهد. چین چندین سال است که تلاش می‌کند استفاده از ارز خود در بازارهای جهانی انرژی را گسترش دهد.
نظام پولی جهانی که پس از جنگ جهانی دوم و در پی توافق تاریخی برتون وودز شکل گرفت، برای دهه‌ها ستون فقرات ثبات اقتصادی و روابط بین‌الملل را تشکیل داده است. قلب این نظام، دلار آمریکا بود؛ ارزی که نه‌تنها به‌عنوان محور مبادلات تجاری و ذخایر ارزی کشورها عمل می‌کرد؛ بلکه پشتوانه قدرتمندترین ارتش جهان را نیز یدک می‌کشید. این سیستم بر این فرض بنا شده بود که قدرت نظامی آمریکا بی‌بدیل و مطلق است و این مطلق‌انگاری، دلار را به‌ جایگاهی بی‌رقیب رساند. توانایی ایران در جنگ رمضان نشان می‌دهد که این تصور در حال محک خوردن و به چالش کشیده شدن است.

نظام برتون وودز و سلطه دلار
در سال ۱۹۴۴، نمایندگان ۴۴ کشور جهان در شهر برتون وودز آمریکا گرد هم آمدند تا نظمی نو برای اقتصاد جهانی پس از جنگ ترسیم کنند. هدف اصلی، جلوگیری از تکرار بحران‌های اقتصادی و بی‌ثباتی‌های پولی بود که به وقوع جنگ جهانی دامن زده بود. نتیجه این نشست، ایجاد صندوق بین‌المللی پول (IMF) و بانک جهانی بود و مهم‌تر از همه، تثبیت دلار آمریکا به‌عنوان ارز اصلی جهانی. دلار به طلا قابل‌تبدیل و نرخ ارز سایر کشورها نیز در برابر دلار تعیین شد. 
این انتخاب، ریشه‌های عمیقی در قدرت رو به رشد ایالات‌متحده داشت. همزمان با تثبیت مالی، قدرت نظامی آمریکا نیز به‌وضوح در حال افزایش بود و این دو عامل، یکدیگر را تقویت می‌کردند. تصور غالب این بود که این قدرت نظامی، پشتوانه‌ای ناگسستنی برای دلار و نظام اقتصادی مبتنی بر آن است. همین اعتماد، تجار، سرمایه‌گذاران و دولت‌ها را به سمت استفاده از دلار سوق داد؛ از پرداخت‌های بین‌المللی گرفته تا نگهداری ذخایر ارزی. این جایگاه ویژه، مزایای بسیاری برای ایالات‌متحده به ارمغان آورد. آمریکا می‌توانست کسری تراز تجاری خود را با چاپ پول (که تقاضای جهانی داشت) جبران کند، بدون اینکه با تورم شدید داخلی مواجه شود. همچنین، تحریم‌های اقتصادی علیه کشورهایی که سیاست‌های واشنگتن را برنمی‌تابیدند، به ابزاری قدرتمند در دست آمریکا تبدیل شد. ازآنجایی‌که اکثر مبادلات بین‌المللی و حتی بسیاری از تراکنش‌های داخلی کشورها از طریق سیستم بانکی دلاری انجام می‌شد، قطع دسترسی یک کشور به این سیستم، ضربه‌ای سهمگین به اقتصاد آن وارد می‌کرد. این همان «تروریسم اقتصادی» نامیده شده است که برخی، اثرات آن را از اقدامات گروه‌های تروریستی خطرناک‌تر می‌دانند.

نقش ایران در فروپاشی 
تصور قدرت مطلق  دلار آمریکا

اما دنیای امروز، همان دنیای پس از جنگ جهانی دوم نیست. توازن قدرت در جهان به طرز چشمگیری تغییر کرده است. ظهور قدرت‌های اقتصادی نوظهور مانند چین، تغییر رویکرد کشورهای دیگر نسبت به دلار و همچنین تحولات داخلی آمریکا (مانند افزایش بدهی‌ها و چالش‌های سیاسی) باعث شده است تا اعتبار و جایگاه دلار با تردیدهای جدی روبه رو شود. مفهوم «نظم در حال تولد» که در رسانه‌ها نیز به آن اشاره می‌شود، نشان‌دهنده همین تغییر پارادایم است. 
کشورها به‌تدریج به دنبال کاهش وابستگی خود به دلار و ایجاد سازوکارهای مالی جایگزین هستند. انعقاد پیمان‌های پولی دوجانبه، استفاده از ارزهای ملی در مبادلات تجاری و تلاش برای توسعه سیستم‌های پرداخت مستقل، همگی نشانه‌هایی از این روند هستند.
در این میان، جمهوری اسلامی ایران، با توجه به سال‌ها تحمل تحریم‌های شدید دلاری، یکی از فعال‌ترین بازیگران در تلاش برای دور زدن و تضعیف این نظام بوده است. ایران به‌طور مستمر بر لزوم عدم وابستگی اقتصاد ملی به دلار تأکید کرده و در عمل نیز گام‌هایی در جهت کاهش استفاده از این ارز در مبادلات خارجی خود برداشته است. این تلاش‌ها شامل امضای توافقات پولی با کشورهایی مانند روسیه و چین، استفاده از ارزهای ملی در تجارت دوجانبه و 
جست وجو برای ابزارهای مالی جایگزین است. هرچند ادعای اینکه ایران به‌تنهایی «باور» به قدرت نظامی مطلق آمریکا را «باطل کرده» ممکن است اغراق‌آمیز باشد؛ اما تردیدی نیست که اقدامات ایران در راستای تضعیف نظام دلاری، به‌عنوان بخشی از یک مقاومت منطقه‌ای و بین‌المللی علیه هژمونی آمریکا، در ایجاد چالش برای این سیستم نقش داشته است. این چالش بیشتر در حوزه اقتصادی و مالی نمود پیدا می‌کند؛ هدفی که کاهش نفوذ آمریکا از طریق ابزار دلار را دنبال می‌کند.

تغییر کاربری دلار با جنگ رمضان
رسانه‌های خارجی مدعی شدند، ایران در حال بررسی یک اقدام جسورانه است و می‌خواهد تنها در صورتی اجازه عبور تانکرهای نفتی از تنگه هرمز را بدهد که هزینه بار به‌جای دلار به یوآن چین پرداخت شود. کارشناسان می‌گویند این اقدام ایران به معنای کنار گذاشتن دلار آمریکا برای اکثر معاملات است. این تغییر می‌تواند یک تحول بزرگ در بازار جهانی نفت باشد؛ زیرا حدود ۸۰ درصد از نفت جهانی به دلار آمریکا قیمت‌گذاری و معامله می‌شود. اگر ایران بتواند این اقدام را عملی کند، این یک چالش مستقیم به سیستم پترودلار خواهد بود.
اگر ایران شروع به درخواست یوآن برای عبور از مهم‌ترین نقطه تنگه نفتی جهان کند، این تنها یک جنگ اقتصادی نیست؛ بلکه تلاشی برای بازنویسی ساختار مالی جهانی در میانه جنگ است. این اقدام می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای برای بازارهای جهانی نفت و همچنین روابط اقتصادی ایران با دیگر کشورها داشته باشد. 
با توجه به اهمیت تنگه هرمز در انتقال نفت، هرگونه تغییر در شیوه‌های پرداخت می‌تواند معادلات اقتصادی را به‌طور قابل‌توجهی تحت تأثیر قرار دهد. درحالی‌که ایران به دنبال تقویت روابط خود با چین و کاهش وابستگی به دلار است، این حرکت می‌تواند به‌عنوان یک سیگنال قوی به سایر کشورها نیز تلقی شود. این تصمیم می‌تواند به‌عنوان یک نقطه عطف در تاریخ تجارت جهانی نفت ثبت شود.

دکترای حقوق نفت و گاز 


ایران
نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان با سران کدام کشورهای حاضر در تهران دیدار کرد؟
تأکید تهران و اسلام‌آباد بر گسترش همکاری‌های دفاعی
تمام ظرفیت‌های امدادی کشور در آماده‌باش مراسم وداع
اختلاف برلین و واشنگتن بر سر هزینه‌های دفاعی ناتو
هشدار شدید یمن به عربستان؛ پاسخ قاطع در راه است
انهدام تیم تروریستی در تفتان؛ 2 تروریست کشته شدند
پزشکیان: تدبیر اقلیم کردستان توطئه‌ها در مرزهای غربی ما را خنثی کرد
فرمانده ارتش پاکستان با عراقچی دیدار کرد
شایعه درگذشت عطاالله مهاجرانی تکذیب شد
پرواز تهران–صنعا پس از 10 سال انجام شد
توسعه همکاری‌های اقتصادی و ترانزیتی ایران و ازبکستان باید شتاب بگیرد
دعوت ولایتی از مردم و جبهه مقاومت برای حضور در تشییع و وداع رهبر شهید
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و پنجم
اسرائیل ترور مقامات ایرانی را تکذیب کرد
رسانه صهیونیستی: قدرت نظامی مصر اسرائیل را نگران کرده است
قیمت طلا و سکه امروز 12 تیر 1405
پیکر شهید مصباح‌الهدی باقری‌کنی تشییع شد
قیمت خودرو در بازار آزاد امروز جمعه 12 تیر 1405 + جدول
تشییع رهبر شهید رقبای منطقه را کنار هم نشاند
مجموعه نمایشی «دیدار» روی آنتن شبکه یک می‌رود
رسانه آمریکایی: اروپا با پرداخت عوارض تنگه هرمز کنار آمد
7 خواننده مطرح با آلبوم «بدرقه» برای رهبر شهید ایران خواندند
جودت یلماز: ملت ترکیه در غم و اندوه ملت ایران شریک است
رهبر شهید تمدن ساز
چه رازی جهان را به تهران کشاند؟
سامانه 137 پلاس برای مراسم تشییع رهبر شهید فعال شد
استقرار 1500 دستگاه تاکسی‌ون رایگان + مسیرها
پزشکیان: ایران مقابل هیچ قلدری سرخم نمی‌کند
حمله نظامیان اسرائیلی به نمازگزاران در بیت‌لحم
رئیس پارلمان لبنان: اجرای تفاهم اسلام‌آباد تنها راه پایان اشغالگری است
دو زلزله پیاپی مرز فارس و هرمزگان را لرزاند
دعوت حزب مردم‌سالاری به حضور در تشییع رهبر شهید
مذاکرات ایران برای فروش نفت به شرکت‌های ژاپنی
اشک ملت‌ها بر پیکر رهبر شهید؛ ادای احترام شخصیت‌های سیاسی و مذهبی از سراسر جهان
فراخوان مراکز علمی برای حضور در مراسم وداع رهبر شهید
هیات اقتصادی ایران به‌زودی راهی پاکستان می‌شود
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و چهارم
محدودیت ترافیکی جاده چالوس لغو شد
معاون اردوغان: رئیس‌جمهور ترکیه راهی تهران می‌شود
منوچهر فربد بازیگر قدیمی از دنیا رفت
غریب‌آبادی: انکار مسئولیت، جنایت دوم آمریکا در حمله به هواپیمای مسافربری ایران بود
ان بی سی گزارش ویژه‌ای از تشییع رهبر شهید منتشر می‌کند
وزیر خارجه پیشین استرالیا: نتانیاهو مانع اصلی صلح است
رئیس‌جمهور: تهران و دوشنبه همکاری‌ها را گسترش می‌دهند
پروازها به فرودگاه قشم بازگشتند
انتشار فهرست پارکینگ‌ها و محل جابه‌جایی زائران به مترو + جدول
هشدار محیط‌زیست؛ کیفیت هوای تهران افت می‌کند
بازتاب گسترده وداع با رهبر شهید در رسانه‌های خارجی
کاخ گلستان میزبان رسانه‌های بین‌المللی شد
تشییع رهبر شهید پیام قاطع ایران به آمریکا بود