×
فرهنگی
شناسه خبر : 301648
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/24 ساعت 08:28
انتقال 50 هزار شی تاریخی به مخازن امن؛ ایمن‌سازی 300 موزه و پایگاه میراث

انتقال 50 هزار شی تاریخی به مخازن امن؛ ایمن‌سازی 300 موزه و پایگاه میراث

فرهاد عزیزی‌زلانی، مدیرکل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی، از انتقال بیش از 50 هزار شی تاریخی به مخازن امن و ایمن‌سازی آثار در 300 موزه و پایگاه خبر داد. وی تأکید کرد کمیته بین‌المللی «سپر آبی» برای حفاظت از میراث فرهنگی در برابر جنگ و تخریب فعال شده است.

نورنیوز-گروه فرهنگی:فرهاد عزیزی‌زلانی در گفت و گو با خبرنگاربیان کرد: در راستای اقدامات پیشگیرانه برای حفظ، ایمنی و صیانت از اشیا و آثار علاوه بر انتقال برخی از آنها به مخازن امن و ایمن سازی، سپر آبی در بیشتر پایگاه‌ها، بناهای تاریخی و موزه‌ها نصب شده است.

در حمله رژیم صهیونیستی و امریکا کاخ گلستان، میدان نقش‌جهان، کاخ چهل‌ستون، دره تاریخی خرم‌آباد و غارهای پیش از تاریخ، به‌عنوان بخشی از سرمایه فرهنگی مشترک بشریت مورد تعرض قرار گرفتند

وی افزود: کمیته بین‌المللی سپر آبی «Blue Shield» حدود ۳۰ سال پیش در سال ۱۹۹۶ با هدف حفاظت از میراث فرهنگی در برابر جنگ‌ها و بلایای طبیعی تشکیل شده است. این کمیته که به تعبیری «صلیب سرخ فرهنگی» از آن نام برده می‌شود برآمده از کنوانسیون لاهه ۱۹۵۴ درباره حفاظت از اموال فرهنگی در رویایی‌های نظامی است.

عزیزی‌زلانی ضمن محکوم کردن تجاوز و آسیب دشمن به آثار تاریخی ایران گفت: در ائتلاف حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا، کاخ گلستان، میدان نقش‌جهان، کاخ چهل‌ستون، دره تاریخی خرم‌آباد و غارهای پیش از تاریخ، به‌عنوان بخشی از سرمایه فرهنگی مشترک بشریت مورد تعرض قرار گرفتند.

مدیرکل پایگاه‌های میراث‌ ملی و جهانی درباره میزان آسیب و خسارت به آثار تاریخی توضیح داد: بازشوها، درها و ارسی‌های این کاخ تخریب و بخشی از تزیینات آیینه‌کاری، گچ‌بری و آرایه‌های چوبی آسیب دید.

وی ادامه داد: مجموعه جهانی کاخ چهلستون اصفهان نیز به دلیل مجاورت با استانداری و حمله به این نهاد، ارسی‌ها و بازشوهای چوبی این کاخ تخریب و به لایه‌های تزییناتی مانند آیینه‌کاری‌ها، گچ‌بری‌ها و نقاشی‌های نفیس صفوی آسیب وارد شد.

نهادهای مسئول بین‌المللی نسبت به حفاظت از میراث‌فرهنگی موضعی مسئولانه اتخاذ کنند

عزیزی‌زلانی درباره میزان آسیب و خسارت به میراث فرهنگی سنندج نیز گفت: عمارت خسوآباد هم به دلیل قرارگیری در بافت متاثر از حملات به مراکز پیرامونی، ارسی‌های اصلی آن تخریب و به تزیینات گچ‌بری و آرایه‌های چوبی آسیب وارد شد. همچنین بازشوها، درهای چوبی و تزیینات ظریف داخلی عمارت سالار سعید دچار آسیب و عمارت آصف وزیری (خانه کرد - سنندج) نیز بخش‌هایی از ارسی‌های تاریخی تخریب و به تزیینات وابسته به معماری در جبهه‌های مختلف بنا آسیب وارد شد.

در زمان جنگ نیز مکاتبات فوری با یونسکو، نصب سپر آبی بر بناهای جهانی را انجام شده است

وی افزود: همچنین بازشوها و تزیینات کاخ گلستان و ارسی‌ها و تزیینات کاخ چهلستون به شدت دچار آسیب دیدند.

مدیرکل پایگاه‌های میراث‌ملی و جهانی توضیح داد: متولیان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیش از وقوع بحران دستورالعمل‌های جامعی را برای حفاظت از آثار تدوین و ابلاغ کرده است. در زمان جنگ نیز مکاتبات فوری با یونسکو، نصب سپر آبی بر بناهای جهانی را انجام شده است.

مغایرت تجاوز به میراث فرهنگی و تاریخی با اصول بنیادین حقوق بین‌الملل

عزیزی‌زلانی تصریح کرد: براساس تعهدات بین‌المللی کشورها در حوزه حفاظت از میراث‌فرهنگی تجاوز به میراث فرهنگی و تاریخی با اصول بنیادین حقوق بین‌الملل و تعهدات جهانی در حوزه صیانت از میراث‌فرهنگی مغایرت دارد. جمهوری اسلامی ایران این موضوع را از مسیرهای حقوقی و دیپلماتیک بین‌المللی پیگیری می‌کند و انتظار می‌رود نهادهای مسئول در نظام بین‌المللی نسبت به حفاظت از میراث‌فرهنگی بشریت و جلوگیری از تکرار چنین تعرض‌هایی موضعی روشن و مسئولانه اتخاذ کنند.

انتظار می‌رود نهادهای مسئول در نظام بین‌المللی نسبت به حفاظت از میراث‌فرهنگی بشریت و جلوگیری از تکرار چنین تعرض‌هایی موضعی روشن و مسئولانه اتخاذ کنند

وی تاکید کرد: اطلاعات آثار برای جلوگیری از اقدامات خصمانه به طرفین درگیر ارسال شده است. تیم‌های کارشناسی نیز در حال مستندنگاری دیجیتال خسارات و تدوین دفترچه فنی هستند. برآورد اعتباری منوط به تکمیل این مرحله است.

مدیرکل پایگاه‌های میراث‌ ملی و جهانی تاکید کرد: ایمن‌سازی کالبدی و اقدامات اضطراری برای رفع خطر در برخی بناهای آسیب‌دیده، با تمرکز بر بناهای شاخص از جمله کاخ گلستان عملیاتی شده است. برنامه‌ریزی برای پایش و مداخله فنی در سایر ابنیه متاثر از حملات اخیر نیز به عنوان اولویت در دستور کار قرار دارد.

عزیزی‌زلانی با بیان اینکه در شرایط کنونی، اولویت نخست بر مستندنگاری دیجیتال و پایش دقیق آسیب‌ها استوار است، تصریح کرد: تدوین دفترچه فنی خسارات با رعایت پروتکل‌های حفاظتی در حال انجام است و هرگونه برآورد اعتباری، منوط به نهایی شدن کارشناسی‌های دقیق میدانی خواهد بود تا از هدر رفت منابع و مرمت‌های غیرتخصصی جلوگیری شود.


نظرات

آخرین اخبار
نظرسنجی جدید سی‌ان‌ان از مردم آمریکا درباره جنگ زمینی با ایران
اموال 63 نفر از مدیران و کارکنان اینترنشنال در ایران توقیف شد
هشدار البرادعی به کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره اقدامات رئیس جمهور آمریکا
سردار قاآنی: عاقبت همه نیروهای تروریست آمریکا، فرار از منطقه است
روایت مرندی از تصمیم ایران؛ کانال دیپلماتیک با آمریکا مسدود می‌شود؟
مقام ایرانی به المیادین: به زودی غافلگیری بزرگی برای آمریکا و اسرائیل خواهیم داشت
عملیات مشترک یمن، ایران و حزب‌الله برای نابودی اهداف حیاتی صهیونیست‌ها
قالیباف: اولویت ایران تقویت روابط با همسایگان و جهان اسلام است
سپر کوروش اسامی و اطلاعات 52 عضو گروهک کومله در اروپا را منتشر کرد
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به مناطقی از کهگیلویه و اردبیل
استدلال عجیب دستیاران ترامپ برای توجیه حمله به زیرساختهای غیرنظامی
بعد از سقوط جنگنده، ادعاهای ترامپ درهم شکست
سخنگوی دولت: 251 زن در جنگ تحمیلی سوم شهید شدند
صعود پرگل چلسی و حذف غیرمنتظره آرسنال
پلوسی: تهدید ترامپ درباره خروج از ناتو کوته‌بینانه است
حاجی میرزایی: دولت با تمام توان درخدمت مردم است
تماس تلفنی وزیران خارجه پاکستان و مصر با عراقچی
بقائی: جنگ تحمیلی آمریکا و اسرائیل علیه ایران، هدفی جز نابودی ایران و ایرانی ندارد
قالیباف: فرماندهان باتجربه ارتش آمریکا نمی خواهند بله‌قربان‌گوی یک مجری تلویزیونی باشند
آغاز موج 95 وعده صادق 4 / حمله به سامانه پاتریوت آمریکا باموشک‌های حاج قاسم، خیبرشکن و قدر
یحیی سریع: با موشک بارشی به فرودگاه بن‌گوریون حمله کردیم
اولیانوف: حمله به تاسیسات بوشهر را افراد روانی انجام دادند
نامه ایران به سازمان ملل درباره حمله آمریکا و اسرائیل به پل کرج و پتروشیمی ماهشهر
حملات یمن به اهداف حیاتی و نظامی دشمن صهیونیستی
تعداد مجروحان رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ اعلام شد
گری سیک: آمریکا به صورت روزانه قوانین جنگ را نقض می‌کند
هشدار فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا درباره تعرض دشمن به زیرساخت‌ها
یک نظامی دیگر صهیونیست در جنوب لبنان کشته شد
هشدار عراقچی نسبت به پیامدهای حملات آمریکایی-صهیونی به تاسیسات هسته‌ای ایران
بازداشت و اعدام 2 عضو گروهک تروریستی رجوی
قدردانی پزشکیان از داوطلبان و امدادگران هلال احمر
آیا میان تخریب رادارهای کشورهای متخاصم با افزایش بارش‌ها در ایران ارتباط دارد؟
آمریکا درصدد انتقال موشک‌های دوربرد به پایگاه‌های سنتکام
گفتگوی وزرای خارجی ایران و اتریش پیرامون تحولات منطقه
رایزنی‌های ایران و مصر برای جلوگیری از تشدید تنش در منطقه
عملیات نجات خلبان آمریکایی در ایران بسیار خطرناک است
انفجار قیمت بنزین در بازارهای جهانی
اردوغان: جامعه بین‌المللی تلاش‌های خود را برای پایان دادن به جنگ دو برابر کند
بخشودگی جریمه تأخیر اقساط وام‌های زیر 700 میلیون تومان
ژنرال صهیونیست: ایران وارد مذاکرات نمی‌شود
زمان انجام معاملات بورس انرژی ایران اعلام شد
تکذیب هلی‌برن چتربازان آمریکایی در منطقه چاروسای کهگیلویه
حمله موشکی همزمان حزب‌الله و ایران به حیفای اشغالی
تکذیب انتساب افراد دستگیر شده در آمریکا به حاج قاسم سلیمانی
رویت نشانه‌های اولیه تاثیر جنگ بر اقتصاد آمریکا
پایان یافتن دوران ارزانی در آمریکا
حمله به نیروگاه بوشهر لکه ننگ پاک‌نشدنی بر اعتبار بین‌المللی حمله‌کنندگان است
عبور از هرمز به بالاترین سطح خود از زمان آغاز جنگ رسید
دادستان کل کشور: 7 هزار گزارش مردمی درباره جاسوسی دریافت شده است
اتریش: وین هرگز وارد سیاست آشوب‌طلبانه نخواهد شد