×
اجتماعی
شناسه خبر : 300595
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/12/20 ساعت 08:36
افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایران نسبت به جنگ 12 روزه

افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایران نسبت به جنگ 12 روزه

مسئول پیگیری امور مخاطرات و ارزیابی خسارات محیط زیستی کشور تاکید کرد: با توجه به افزایش قابل توجه تعداد و گستره تهاجم‌های آمریکایی- صهیونیستی به خاک کشور شاهد آلودگی‌های محیط زیستی بسیار بیشتری نسبت به جنگ تحمیلی 12 روزه هستیم.

نورنیوز-گروه اجتماعی: علی محمد طهماسبی بیرگانی در گفت و گویی افزود: بر اساس اخبار منتشر شده و به اذعان رژیم صهیونیستی تاکنون بیش از دو برابر جنگ ۱۲ روزه از بمب و موشک استفاده شده است بنابراین آلودگی و آسیب‌هایی زیست‌محیطی بسیار بیشتری به کشور وارد شده است و به امکانات و اعتبارات به مراتب بیشتری برای احیا و بازسازی مناطق آسیب‌دیده نیاز خواهد بود که می‌بایست در قالب غرامت از متجاوزان اخذ شود.

وی درباره نحوه ارزیابی خسارات محیط زیستی تهاجم‌هایی مانند انفجارهای انبارهای نفت تهران اظهار داشت: پس از این انفجارها، با همکاری سایر بخش‌های سازمان متبوع در حال دریافت اطلاعات مورد نیاز از جمله نوع و حجم سوخت‌ها هستیم که متعاقب آن، اعداد و ارقام خسارات زیست‌محیطی ناشی از این اتفاق تعیین خواهد شد.

طهماسبی بیرگانی اضافه کرد: این کار در جنگ ۱۲ روزه نیز صورت گرفت و بر اساس آن، معادل گاز کربنیک وارد شده به جو و اثر آن در تغییر اقلیم محاسبه شد. در پایان و بر مبنای وزن معادل دی اکسید کربن، خسارت آن بر مبنای نرخ جهانی که حدود ۸۰ دلار در هر تن است، محاسبه شد.

ارزیابی خسارات زیست‌محیطی حمله آمریکایی - صهیونیستی به ایران

مسئول پیگیری امور مخاطرات و ارزیابی خسارات محیط زیستی کشور در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره چگونگی‌ ارزیابی خسارات زیست‌محیطی حمله آمریکایی - صهیونیستی به کشور گفت: پس از جنگ ۱۲ روزه و بر اساس تجربه‌های به‌ دست آمده، یک دستورالعملی تحت عنوان «دستورالعمل جامع حفاظت از محیط زیست در شرایط جنگی» تدوین و به استان‌ها ابلاغ کردیم. این دستورالعمل شامل مواردی مانند پیشگیری و آمادگی است که در فاصله دو جنگ تهیه و در آن به موضوعاتی مانند ارزیابی و برنامه‌ریزی مثل مدیریت ریسک، سازماندهی و پیش‌بینی ساختار درصورت وقوع مجدد جنگ پرداخته شده است.

وی افزود: انجام اقدامات حفاظتی شامل پایش مداوم منابع حیاتی و حفاظت از تنوع زیستی از دیگر موارد این دستورالعمل است که جزییات آن برای استان‌ها ارسال شده است. ارایه آموزش و آگاهی‌بخشی زیست‌محیطی به علاوه جزییات مربوط به آن‌ را نیز به استان‌ها ابلاغ کرده‌ایم.

مسئول پیگیری امور مخاطرات و ارزیابی خسارات محیط زیستی کشور اضافه کرد: با تهیه دستورالعمل جامع حفاظت از محیط زیست و ابلاغ آن به استان‌ها، زمینه‌ای را فراهم کردیم تا در صورت وقوع مجدد جنگ، تدابیر عملیاتی اتخاذ و اقدامات اجرایی لازم و مورد نیاز برای پیگیری ویژه هنگام جنگ انجام شود. علاوه بر آن بازسازی و بازتوانی محیط زیست نیز در این دستورالعمل پیش‌بینی شده است که این مرحله پس از پایان جنگ باید انجام شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ملاک عمل ادارات محیط زیست استان‌ها این دستورالعمل است، گفت: به جز این دستورالعمل، موضوعات مربوط به راهبردها و رویکردهای مرتبط با حفاظت از محیط زیست در زمان جنگ را بعد از جنگ ۱۲ روزه تدوین و به استان‌ها ابلاغ کردیم. سه روز قبل این دستورالعمل را به‌روز رسانی و شنبه هفته جاری (۱۶ اسفندماه) - که اولین روزکاری بعد از تعطیلات عمومی بود - به استان‌ها ابلاغ کردیم.

طهماسبی بیرگانی اضافه کرد: یک سری جداول درباره نحوه جمع‌آوری اطلاعات و داده‌ها هم در مناطق تحت سازمان حفاظت محیط زیست و هم مناطق خارج از آن را تهیه و به استان‌ها ابلاغ کرده ایم. مدیریت برخی اراضی کشور با سازمان حفاظت محیط زیست نیست ولی بر اثر تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران، محیط زیست این مناطق نیز آسیب می‌بیند.

وی اضافه کرد: به ادارات حفاظت محیط زیست استان‌ها تاکید کردیم که اطلاعات و خسارات زیست‌محیطی آتش‌سوزی‌های رخ داده ناشی از این جنگ در محیط‌های طبیعی را به تفکیک تهیه کنند. یک گروه در فضای مجازی با عضویت اداره کل محیط زیست استان‌ها شکل دادیم و به‌صورت روزانه این گزارش‌ها جمع‌بندی می‌شود.

طهماسبی بیرگانی با تاکید بر اینکه در ارزیابی خسارات وارد شده بر اساس دستورالعمل‌ها هم اثر آن بر محیط زیست طبیعی و هم محیط زیست انسانی مدنظر قرار دارد، گفت: در برخی مناطق ممکن است بر اثر تجاوزهای دشمنان محیط طبیعی آسیب ببیند. به عنوان مثال آتش سوزی در جنگل‌ها رخ دهد. در این شرایط علاوه بر تخریب درختان، کربن وارد جو می‌شود. اگر درختی به جای درخت سوخته کاشته شود پس از گذشت ۱۰ سال می‌تواند خدمات اکوسیستمی درخت سوخته شده را ارایه دهد بنابراین هم خسارت ناشی از تخریب درخت و کربن وارد شده در جو محاسبه می‌شود.

وی ادامه داد: در اثر انفجار بمب، گرد و خاک ایجاد می‌شود که حاوی مواد معلق سمی مانند جیوه است که می‌تواند موجب آلودگی خاک و آب شود و رفع آلودگی مستلزم صرف هزینه‌هایی است. در کل خسارت به محیط زیست انسانی بسیار فراتر از جنبه‌های دیگر محیط زیست است.

مسئول پیگیری امور مخاطرات و ارزیابی خسارات محیط زیستی افزود: با سازوکار پیش‌بینی شده از سوی دولت خسارات زیست‌محیطی ناشی از جنگ ۱۲ روزه را به‌صورت ریالی تبدیل کردیم و در قالب یک  مجلد به منظور طرح دعوای حقوقی علیه رژیم صهیونیستی تنظیم و برای دادستان تهران به عنوان نماینده دادستان کل کشور، قوه قضاییه، معاون اول رییس جمهوری و وزیر اقتصاد فرستادیم. پس از پایان تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران نیز این کار را انجام خواهیم داد.

طهماسبی بیرگانی در پایان با اشاره به تشدید پایش‌های زیست‌محیطی در دوران جنگ گفت: شیفت‌بندی‌ها را به حالت اضطرار درآوردیم تا با دقت بیشتری مناطق چهارگانه زیست‌محیطی پایش شوند.


نظرات

آخرین اخبار
پایان مشارکت هلند در طرح آموزش نیروهای اوکراینی تحت رهبری انگلیس
پرداخت مطالبات ناشران نمایشگاه کتاب
بسکتبالیست زن آمریکایی در ایران ازدواج کرد و مسلمان شد
پیام سید مجید نقطه زن به مردم چیست؟
سفارت ایران در برلین: آمریکا مسئول نقض آتش‌بس است
آتش‌سوزی گسترده در جنوب لندن؛ 100 آتش‌نشان به محل اعزام شدند
ادعای سنتکام درباره توقیف نفتکش در دریای عمان
حمله حزب‌الله به مواضع ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
ترامپ: پنج کشور خواستار توقف درگیری‌ها و فشار بر نتانیاهو شدند
عزیزی: ایران مانع مذاکرات با آمریکا نیست
انفجارهای شدید در شمال عراق
حازم قاسم: سفارتخانه‌های فلسطین باید صدای مردم غزه در جهان باشند
قاآنی: مقاومت از هرمز تا باب‌المندب کمربند امنیتی می‌سازد
تداوم وضعیت فعلی تنگه هرمز هزینه سنگینی برای اقتصاد جهانی دارد
ادعای ترامپ درباره نتانیاهو؛ به او گفتم مقابل ایران تنها خواهی ماند
یزد 19 خرداد تعطیل شد؛ امتحانات طبق برنامه برگزار می‌شود
چرا جنگنده‌های اسرائیل وارد آسمان ایران نشدند؟
پایان کابوس دختران سنندجی؛ نامادری سنگدل راهی زندان شد
وزیر صمت: اجازه اختلال در زنجیره تأمین و کمبود کالا را نمی‌دهیم
افزایش شمار شهدای لبنان به 3637 نفر
تغییر تازه در پروازهای حج؛ بازگشت حجاج ایرانی به تهران از سر گرفته شد
مرحله سوم همسان‌سازی حقوق بازنشستگان امسال اجرا می‌شود
عارف: دشمن ناچار به التماس مجدد برای آتش‌بس شد
جهش گردشگری اسپانیا؛ جنگ خاورمیانه بازار سفر را تغییر داد
منبع امنیتی اسرائیل: تصور نمی‌کردیم ایران تهدید خود را عملی کند
جایزه بین‌المللی برای هدی زین العابدین در گرجستان
ایران دوست وفادار لبنان است
هدف مذاکرات پایان جنگ و ایجاد امنیت پایدار است، نه عادی‌سازی با آمریکا
هزینه سنگین درگیری با ایران برای رژیم صهیونیستی؛ تا این لحظه 171 میلیون دلار
معافیت مالیاتی برای خسارت‌دیدگان جنگ
بازگشت وحید امیری به پرسپولیس+ جزئیات و عکس
قالیباف:هدف مذاکرات با آمریکا عادی‌سازی روابط نیست
دولت هزینه برخی عوارض ملکی را کاهش داد
تبریک عراقچی به پاشینیان
عکس های منتخب جهان، 8 ژوئن 2026
دیدار اردوغان و رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا در استانبول
واکنش ایران به تحریم‌های اروپا
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است