×
اقتصادی
شناسه خبر : 279414
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/12/13 ساعت 10:24
45 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در 10 ماه

45 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در 10 ماه

تجارت خارجی ایران با وجود فشارهای سیاسی اعم از جنگ تحمیلی 12 روزه و کارشکنی تروئیکای اروپایی در فعال سازی مکانسیم ماشه، در 10 ماهه امسال دو رکورد مهم ثبت کرده است که شامل کاهش تراز تجاری از منفی 10 میلیارد دلار به منفی 4 میلیارد دلار و همچنین کاهش ترانزیت از منفی 15 درصد به منفی 4 درصد بوده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:طبق آخرین آمارهای گمرک ایران از تراز تجاری کشورمان، در ۱۰ ماهه امسال به رغم وقوع جنگ ۱۲ روزه و فعال سازی اسنپ‌بک، نه تنها صادرات غیرنفتی کشورمان در مقایسه با ۱۰ ماهه پارسال تغییر قابل توجهی نداشته، بلکه میزان واردات نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۵.۵ درصد هم کاهش یافته است.

جزئیات صادرات غیر نفتی کشور

طبق این آمار صادرات غیرنفتی کشورمان در این مدت ۱۳۰ میلیون و ۳۶ هزار تن به ارزش ۴۵ میلیارد و ۱۵ میلیون دلار بود؛ این در حالی است که در مدت مشابه پارسال (۱۰ ماهه ۱۴۰۳) میزان صادرات غیر نفتی کشورمان ۱۲۸ میلیون و ۱۹۱ هزار تن به ارزش ۴۸ میلیارد و ۴۳ میلیون تن بود.

بنابراین در ۱۰ ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال صادرات غیرنفتی با وجود وقوع جنگ ۱۲ روزه و بازگشت مکانیسم ماشه و تشدید تحریم‌ها، رشد ۱.۳۳ درصدی در وزن و کاهش تنها ۶.۳۰ درصدی در ارزش دلاری داشته است.

جزئیات آماری واردات ۱۰ ماهه امسال

در بخش واردات نیز طی ۱۰ ماهه سال جاری ۳۳ میلیون و ۱۷۷ هزار تن کالا به ارزش ۴۹ میلیون و ۱۰۷ هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است. این در حالی است که در ۱۰ ماهه ۱۴۰۳، میزان واردات کالا ۳۱ میلیون و ۷۲۰ هزار تن کالا به ارزش ۵۷ میلیارد و ۱۴۸ میلیون دلار بود.

بنابراین در ۱۰ ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال واردات کالا با وجود افزایش ۴.۶۰ درصدی در تناژ و وزن، با کاهش ۱۵.۵۵ درصدی در ارزش دلاری مواجه شده است.

همچنین تراز تجاری کشور که در ۱۰ ماهه سال گذشته منفی ۱۰ میلیارد دلار بود در ۱۰ ماهه امسال به منفی ۴ میلیارد دلار کاهش یافت و دولت چهاردهم توانست این حجم بالای از تراز تجاری منفی را ۶ میلیارد دلار بهبود ببخشد.

البته باید در نظر داشت که از این میزان واردات، حدود ۳ میلیارد دلار آن به واردات شمش طلا اختصاص داشته است که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۶ درصد افزایش یافته است؛ در صورت تداوم این روند، پیش بینی می شود تراز تجاری کشور در پایان امسال مثبت باشد.

کشورهای عمده مقصد صادرات

طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۴ بیشترین میزان صادرات کشور به مقصد کشورهای چین با رقمی بالغ بر ۱۰ میلیارد و ۹۱۸ میلیون دلار و سهم ۲۴.۲۵ درصد از کل ارزش صادرات، عراق با ۷ میلیارد و ۹۱۷ میلیون دلار و سهم ۱۷.۵۹ درصد، امارات متحده عربی با ۶ میلیارد و ۴۴۸ میلیون و سهم ۱۴.۳۲ درصد، ترکیه با ۵ میلیارد و ۶۶۰ میلیون دلار و سهم ۱۲.۵۷ درصد و افغانستان با ۲ میلیارد و ۸۸ میلیون دلار و سهم ۴.۶۴ درصد از کل ارزش، صورت گرفته است.

کشورهای عمده طرف معامله واردات

طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۴ امارات متحده عربی با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۴ میلیارد و میلیون دلار و سهمی در حدود ۳۰.۲۲ درصد از کل ارزش واردات، در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله قرار گرفته است. همچنین کشورهای چین با ۱۳ میلیارد و ۴۳۹ میلیون دلار و سهم ۲۷.۳۷ درصد، ترکیه با ۷ میلیارد و ۹۲۱ میلیون دلار و سهم ۱۶.۱۳ درصد، هند با یک میلیارد و ۵۴۷ میلیون دلار و سهم ۳.۱۵ درصد و آلمان با یک میلیارد و ۴۳۶ میلیون دلار و سهم ۲.۹۲ درصد از کل ارزش واردات، جزو کشورهای عمده طرف معامله واردات بوده‌اند.

ترانزیت خارجی بهبود یافت

طی ۱۰ ماهه ۱۴۰۴ میزان ترانزیت خارجی کشور به وزن ۱۷.۶ میلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۶۳ درصد کاهش داشته است. این در حالی است که در اواخر بهار و اوایل تابستان امسال در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان میزان ترانزیت از قلمروی ایران نسبت به سال ۱۴۰۳ تا ۱۵ درصد کاهش یافته بود.

اما با اصلاح فرآیندهای ترانزیت و همچنین با ابلاغ آیین‌نامه سند ملی گذر مصوب هیأت وزیران به گمرک و سپس به گمرکات اجرایی که مشوق‌های گسترده‌ای برای افزایش عبور کالاهای ترانزیتی از خاک کشورمان خصوصا کاهش دفعات باز و پلمب کردن کانتینرها در گمرکات مختلف در نظر گرفته شده است، افت ترانزیت کالاهای خارجی از ایران طی پاییز و زمستان - اگرچه هنوز در مقایسه با پارسال منفی است - اما روند کاهشی آن بهبود یافت.

میزان ترانزیت در ماه‌های گذشته به این شرح بوده است:

طی ۹ ماهه امسال: ۱۵.۶ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۶.۸۴ درصدی

طی ۸ ماهه امسال: ۱۳.۵ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۹.۲۵ درصدی

طی ۷ ماهه امسال: ۱۲.۵ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۵.۶۲ درصدی

طی نیمه نخست امسال ۱۰ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۱۲.۹۱ درصدی

طی ۵ ماهه امسال ۸.۲ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۱۵.۴۶ درصدی

طی ۴ ماهه امسال ۶.۶ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۱۳.۳۸ درصدی

طی بهار امسال ۵ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۶.۶۱ درصدی

طی ۲ ماهه نخست امسال ۳.۶ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: کاهش ۷ دهم (۰.۷) درصدی

طی فروردین امسال ۱.۸ میلیون تن/ مقایسه با مدت مشابه پارسال: افزایش ۹.۷۱ درصدی


نظرات

آخرین اخبار
تجمع مخالفان توافق لبنان و رژیم صهیونیستی مقابل کاخ ریاست‌جمهوری
قدردانی وزیر ورزش از ملی‌پوشان؛ شما دل ملت ایران را شاد کردید
ادعای وال‌استریت ژورنال درباره لغو مذاکرات این هفته ایران-آمریکا
واکنش تند اسرائیل به ترکیه پس از به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه
نورنما | سردشت در غبار خردل ; تسلیت به مظلومیت یک شهر
نماینده پارلمان لبنان: توافق، ادامه اهداف دشمن در خارج از میدان نبرد است
مسیرهای دسترسی به مراسم وداع و تشییع امام شهید اعلام شد
اختلال خدمات کارت‌محور بانک ملی برطرف شد
واکنش متفاوت یک نویسنده فرانسوی به حذف ایران از جام جهانی
پوتین: غرب به‌دنبال بی‌ثبات‌سازی روسیه است
هند محدودیت تردد کشتی‌های خود در تنگه هرمز را لغو کرد
تأکید رئیس جمهور عراق بر حل‌وفصل اختلافات به روش‌های دیپلماتیک
این مارک از پودر لاغری و چاقی غیرمجاز است
آغاز پروازهای تهران-دبی از فردا
واکنش مشاور رهبر انقلاب به فشارها علیه حزب‌الله لبنان
تردد کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز افزایش یافت
سرمربی اتریش ادعای تبانی مقابل الجزایر را رد کرد
بازداشت 47 متهم از نمایندگان و مسئولان عراقی به اتهام فساد
جنجال بزرگ جام جهانی 2026؛ شایعه تبانی در بازی اتریش و الجزایر و حذف ایران
تنبیه حذف از جام جهانی؛ پرواز چارتر تیم ملی اروگوئه لغو شد
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیستم
پیروزی ایران مقابل کوبا در لیگ ملت‌های والیبال
هشدار پلیس درباره وام‌های فوری در فضای مجازی؛ فریب تبلیغات را نخورید
توافق دولت لبنان با رژیم صهیونیستی محکوم و چیزی جز تسلیم نیست
قالیباف: پایان جنگ لبنان در صدر تفاهم‌نامه ایران و آمریکا قرار دارد
بروجردی: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس فوری و قاطع خواهد بود
زمان امتحانات دانشگاه تهران دوباره تغییر کرد+ جزئیات جدید
برف تابستانی سبلان را سفیدپوش کرد
بیانیه فاطمیون در پاسخ به ادعاهای رسانه‌های صهیونیستی منتشر شد
رکورد جدید واردات طلای چین؛ بیش از 163 تن در یک ماه
مشروعیت از آنِ مقاومت است، نه دولت لبنان
برترین بازیکنان مرحله گروهی جام جهانی 2026 معرفی شدند/دو بازیکن از ایران در جمع برترین ها
محبوبیت صدراعظم آلمان به پایین‌ترین سطح رسید
محدودیت تردد کامیون‌ها در روز تشییع رهبر شهید
جزئیات توافق جدید ایران و ارمنستان؛ توسعه نوردوز در دستور کار قرار گرفت
خون‌هایی که هندسه روایت جهان را تغییر داد
درخواست هلال احمر برای همکاری و کمک مردم به پیشگیری از گرمازدگی در تجمعات
سعید اخباری : با دست خالی برای سهمیه آسیا می‌جنگیم
سهمیه بازیکنان خارجی لیگ برتر نصف شد؛ شوک بزرگ به استقلال، پرسپولیس و تراکتور
قیمت نقره امروز یکشنبه 7 تیر 1405 + جدول
سقوط مرگبار بالگرد آرامکو در عربستان؛ همه سرنشینان کشته شدند
نورویدئو | لبنان؛ میان توافق ادعایی، امنیت وعده داده شده و معادله خلع سلاح
جزئیات طرح جدید غذای دانشجویی؛ راه‌اندازی رستوران‌های مکمل در دانشگاه‌ها
اقتصاد ایران پس از تفاهم؛ فرصتی برای اصلاح خطاهای گذشته
نوراینفو | شرایط ثبت نام وام بازنشستگان تامین اجتماعی
کنایه زلاتان به دیدار اتریش و الجزایر: نمی‌دانم از حذف ایران متاسف باشم یا نه
جزئیات تازه از آخرین ساعات زندگی دکتر کمال خرازی ؛ در بیمارستان چه گذشت؟
شرکت‌کنندگان مراسم تشییع رهبر شهید بیمه می شوند
اعلام جزئیات خدمات اتوبوسرانی به زائران مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
نوراینفو | آمار عجیب از رشد مصرف دخانیات در ایران