×
سیاسی
شناسه خبر : 278672
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/10 ساعت 17:00
جنگ با هدف مهندسی ژئوپلیتیک؟

محمد علی مهتدی؛

جنگ با هدف مهندسی ژئوپلیتیک؟

درهفته‌های اخیر بار دیگر فضای سیاسی منطقه زیر سایه لشکرکشی گسترده نظامی ایالات متحده پیرامون ایران قرار گرفت. ناوهای هواپیمابر، بمب‌افکن‌های دوربرد و تحرکات لجستیکی در خلیج فارس و اقیانوس هند، همگی این پرسش را در اذهان عمومی و محافل سیاسی تقویت کردند که آیا واشنگتن در آستانه تصمیمی بزرگ قرار دارد؟

نورنیوز-گروه سیاسی: درهفته‌های اخیر بار دیگر فضای سیاسی منطقه زیر سایه  لشکرکشی گسترده نظامی ایالات متحده پیرامون ایران قرار گرفت. ناوهای هواپیمابر، بمب‌افکن‌های دوربرد و تحرکات لجستیکی در خلیج فارس و اقیانوس هند، همگی این پرسش را در اذهان عمومی و محافل سیاسی تقویت کردند که آیا واشنگتن در آستانه تصمیمی بزرگ قرار دارد؟ آیا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا که خود را «مرد صلح» می‌نامد، نهایتاً به سوی جنگ خواهد رفت یا "بازی برلبه پرتگاه" را ادامه خواهد داد و در آخرین لحظه با گرفتن امتیازاتی از ایران، عقب نشینی خواهد کرد. سرانجام دیدیم که ترامپ با وجود مذاکرات در ژنو و وعده هائی که با پادرمیانی عُمان به وی داده شد، با آغازجنگ علیه  ایران، ورود به پرتگاه را انتخاب  کرد.

اما تحولات جاری را می‌توان از زاویه‌ای دیگر نیز نگریست: جنگ نظامی فقط ایران را هدف قرار نداده، بلکه فراتر از ایران یک مهندسی ژئوپلیتیک در قاره آسیا و پاسیفیک را دنبال می کند.اگر به تحولات هم‌زمان در چند جبهه بنگریم، این فرض تقویت می‌شود. نخست در جنوب آسیا؛ جایی که هند طی سال‌های اخیر کوشیده سیاستی متوازن میان واشنگتن، مسکو و تهران در پیش گیرد. دهلی‌نو از یک سو روابط اقتصادی و فناورانه خود با آمریکا را گسترش داده و از سوی دیگر در حوزه انرژی و تسلیحات به همکاری با روسیه ادامه داده است.

در همین حال، پروژه‌های ترانزیتی با ایران نیز برای هند اهمیت راهبردی داشته است .در چنین فضایی، جنگ علیه ایران می‌تواند محاسبات هند را تغییر دهد. تهدید بی‌ثباتی گسترده در غرب آسیا، ریسک سرمایه‌ گذاری‌های ترانزیتی و انرژی را بالا می‌برد و دهلی‌نو را به سمت احتیاط بیشتر سوق می‌دهد. آیا این نتیجه صرفاً محصول رقابت آمریکا با چین و روسیه است، یا  جنگ علیه ایران نیز در تسریع آن نقش دارد؟ پاسخ قطعی دشوار است، اما هم‌زمانی این تحولات قابل تأمل است. سفر اخیرنخست وزیر هند به فلسطین اشغالی را می توان در این چهارچوب ارزیابی کرد.

 چین به عنوان رقیب اصلی آمریکا می تواند مهمترین هدف از جنگ علیه ایران باشد. مهمترین پروژه اقتصادی چین یعنی " یک کمربند یک راه" برای احیای جاده ابریشم که پکن تا کنون صدها میلیارد دلار برای آن هزینه کرده، چه در زمین و چه در دریا از ایران می گذرد و روابط چین و ایران بسیار مهم است. به نظر می رسد که ترامپ با آغاز جنگ علیه ایران در واقع چین را هدف قرار داده است. البته چین هم بیکار ننشسته و از راه های مختلف به جمهوری اسلامی ایران کمک می کند. جنگ در افغانستان را هم باید در همین چهارچوب تحلیل کرد.

در قفقاز جنوبی نیز وضعیت مشابهی دیده می‌شود. منطقه‌ای که همواره در تقاطع منافع روسیه، ایران و ترکیه قرار داشته، اکنون بیش از گذشته مورد توجه آمریکا واقع شده است. رقابت کریدورهای ترانزیتی، از مسیر شمال ـ جنوب گرفته تا مسیرهای جایگزین به سوی اروپا، صرفاً یک موضوع اقتصادی نیست، بلکه به معنای بازتوزیع نفوذ ژئوپلیتیک است. اگر بازیگران منطقه‌ای احساس کنند ایران درگیر بحران جدی با آمریکا است، طبعاً در تنظیم مناسبات خود احتیاط‌ها و محاسبات جدیدی خواهند داشت.

در پرونده غزه نیز شاهد تحرکات دیپلماتیک پررنگ واشنگتن هستیم. تلاش برای سازمان‌دهی سازوکارهای بازسازی، ایجاد ترتیبات امنیتی جدید و مدیریت مرحله پس از جنگ، همگی در چارچوب تثبیت نقش آمریکا به عنوان بازیگر محوری قابل تحلیل است. در چنین شرایطی، فشار هم‌زمان بر ایران به عنوان بازیگری که از دید واشنگتن در معادلات منطقه‌ای نقش مؤثر دارد و می‌تواند بخشی از یک راهبرد بزرگ‌تر باشد، باهدف محدودسازی ظرفیت‌های اثرگذاری رقیب صورت می گیرد.

در این میان، نباید از ملاحظات داخلی آمریکا نیز غافل شد. رئیس‌جمهور ایالات متحده در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای با چالش‌های گوناگون مواجه است: اختلافات حزبی، پرونده‌های قضایی ناشی از رسوائی جفری اپستین و فشارهای اقتصادی. تجربه تاریخی نشان می‌دهد که در چنین شرایطی تصمیم گیران به منظور فرافکنی، به ایجاد بحران در خارج متوسل می شوند. تصور ترامپ، زدن چند ضربه و جنگی کوتاه مدت است، چرا که جنگ با ایران، با توجه به پیامدهای منطقه‌ای و جهانی آن، نه کوتاه‌مدت خواهد بود و نه قابل پیش‌بینی.البته باید اذعان کرد که سیاست همواره در چارچوب عقلانیت کامل پیش نمی‌رود. خطای محاسباتی، سوءبرداشت امنیتی یا حادثه‌ای پیش‌بینی‌نشده می‌تواند معادلات را به‌سرعت تغییر دهد. منطقه غرب آسیا نشان داده که گاه یک رویداد محدود می‌تواند زنجیره‌ای از واکنش‌ها را رقم بزند که کنترل آن از دست بازیگران خارج شود. اینک ترامپ و رژیم صهیونیستی جنگ را آغاز کرده اند اما معلوم نیست بتوانند آن را طبق منافع خود ادامه و پایان دهند.


کلید واژگان
ایرانآمریکاجنگ
نظرات

آخرین اخبار
نیمه برافراشته شدن پرچم نمایندگی‌های ایران در اروپا
معاون وزیر خارجه ایران: ترامپ از خط قرمز عبور کرد؛ چاره‌ای جز پاسخ نداریم
کمیسیون امنیت ملی جلسه فوق‌العاده تشکیل می‌دهد
فعالیت شورای دفاع کشور ادامه دارد/ ادامه نبرد تا شکست کامل دشمن
تجمع گسترده در ضاحیه بیروت در محکومیت ترور رهبر انقلاب
هشدار قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع)‌ سپاه به عناصر تجزیه‌طلب
وزارت اطلاعات: پیروزی، وعده صادق الهی است که برای ملت ایران محقق خواهد شد
ظفرقندی: آمادگی لازم برای مواجهه با هر بحران‌ احتمالی را داریم
دانش آموزان دبستان دخترانه میناب، هدف حملات موشکی صهیونیستها/آخرین آمار شهدا+فیلم
عراقچی: ترور رهبر رویارویی را پیچیده‌تر می‌کند/ همسایگان درک کنند این جنگ به ما تحمیل شده
شهادت 22 مرزبان در پی تجاوز به مقر مرزی مهران
دریا به نام تو آرام گرفت…
📸گزارش تصویری | از تجمع خودجوش مردم در میدان انقلاب
بیانیه‌های وزارت دفاع امارات و کویت درباره حملات موشکی و پهپادی ایران
سرلشکر رضایی: در وعده صادق4 به پایگاه‌های آمریکایی- اسرائیلی آسیب بزرگی وارد کردیم
فدراسیون کشتی: آمریکا و اسرائیل پشیمان خواهند شد
لاریجانی: پایگاه‌های نظامی خاک کشورها نیست، خاک آمریکا است
برگزاری نشست فوق‌العاده شورای همکاری خلیج فارس پیرامون تشدید تنش‌ها
پزشکیان: شورای موقت رهبری کار خود را از امروز شروع کرده است
وزیر راه و شهرسازی: قطارهای فوق‌العاده‌ را در این مسیرها افزایش دادیم
بازی بزرگ جنگ
روند تامین کالاهای اساسی در استان‌های مسافرپذیر در جریان است
جنگ با هدف مهندسی ژئوپلیتیک؟
شارژ اسکناس خودپردازها؛ اختلال زیرساختی وجود ندارد
تراژدی دبستان میناب عمق یک جنایت
عربستان سفیر ایران را احضار کرد
آمریکا و اسرائیل عامل نابودی و بی‌ثباتی در منطقه هستند
ترامپ از جنگ دوم با ایران دنبال چیست؟
سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا: ایران هرگز مقابل آمریکا زانو نخواهد زد
پزشکیان: شهادت عزیزان ایران خللی در عزم دولت ایجاد نمی‌کند
تماس تلفنی وزاری امور خارجه ایران و ترکیه
موج هفتم و هشتم وعده صادق 4/ شلیک 4 موشک به ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن
برگزاری مراسم عزاداری شهادت رهبر انقلاب در میادین اصلی تهران
موج خشم و اعتراض کشمیری‌ها پس از شهادت آیت‌الله خامنه‌ای
ابراز نگرانی عمیق پاپ از حملات تجاوزکارانه به ایران
واکنش ریاض به حملات ایران به عمان
پیام‌های تسلیت شخصیت‌های سیاسی و مذهبی در پی شهادت رهبر معظم انقلاب
سایه سنگین تنش‌های نظامی بر بازار طلا
تبعات حملات ترامپ به ایران برای بازارهای نفت
کره جنوبی خواستار خویشتنداری بین ایران و آمریکا شد
چین ترور رهبر انقلاب اسلامی ایران را به شدت محکوم کرد
تمام فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور فعال هستند
بازی بزرگ جنگ
حراج شمش طلا فردا برگزار نمی‌ شود
برای ایرانم ایران گرامی و جاودانه‌ام
چه کسانی عضو شورای موقت رهبری هستند؟
سقف تراکنش خرید با کارت بانکی افزایش یافت + جزئیات
تامین آرد نانوایی‌ها به طور منظم انجام می شود
عضو فقیه شورای نگهبان در شورای رهبری معرفی شد
فرمانده کل ارتش: نیروهای مسلح با تمام قوا قاطعانه عمل می‌کنند