×
سیاسی
شناسه خبر : 278661
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/10 ساعت 16:27
ترامپ از جنگ دوم با ایران دنبال چیست؟

نورنیوز اهداف آمریکا از شروع جنگ در حین مذاکرات را بررسی می‌کند؛

ترامپ از جنگ دوم با ایران دنبال چیست؟

با تجاوز وحشیانه آمریکا و اسراییل به ایران و اقدام مستقیم در به شهادت رساندن رهبر معظم انقلاب کاملا روشن می‌شود که سطح کنونی منازعه آمریکا عمیقاً سیاسی‌تر و راهبردی‌تر از یک توافق فنی هسته‌ای است. مشکل اصلی امریکا با ایران دیگر فقط محدودسازی ظرفیت هسته‌ای نیست؛ بلکه چانه‌زنی بر سر «استحاله سیاسی» است.

نورنیوز- گروه سیاسی: درست در میانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که با خبرهایی نسبتاً امیدوارکننده همراه بود، در رخدادی مشابه جنگ 12 روزه، رژیم صهیونیستی با شراکت واشنگتن، صبح شنبه دور جدیدی از حملات فراگیر را علیه ایران آغاز کرد. توالی این الگوی رفتاری، حتی برای دیرباورترین تحلیل‌گران نیز این فرض را موجه و پذیرفتنی کرده است که آنچه آمریکا در قبال ایران دنبال می‌کند، فقط رفع ابهامات احتمالی در پرونده هسته‌ای ایران نیست. حتی می‌توان ادعا کرد که نفس فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز اهمیت درجه اول برای دولتمردان آمریکا ندارد. تعرض مستقیم به نهاد رهبری نظام و به شهادت رساندن رهبر معظم انقلاب، و نیز پیام‌های خوش‌خیالانه رئیس‌جمهور آمریکا این گمانه را به اثبات می‌رساند. او در این پیام با نیت برآشفتن ذهن مردم ایران، از «فرصت بازپس‌گیری کشور» سخن گفت و در عین حال تداوم بمباران‌های سنگین و نقطه‌زن را «برای رسیدن به هدف صلح در سراسر خاورمیانه» وعده داد.

از «غنی‌سازی اورانیوم» تا «استحاله سیاسی»

اکنون با توجه به تحولات اخیر خصوصاً اقدام جنایکارانه و بی‌سابقه در به شهادت رساندن حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، می‌توان ادعا کرد که چیزی از جنس جزئیات فنی هسته‌ای، دیگر مسئله اصلی آمریکا نیستند. هم‌زمانی فضای نسبتاً مثبت دیپلماتیک با اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل این واقعیت را آشکار کرد که زمین بازی تغییر کرده است. آنچه در ظاهر حول موضوعاتی مثل درصد غنی‌سازی، تعداد سانتریفیوژها و سازوکارهای نظارتی می‌چرخد، در باطن به موضوعی عمیق‌تر مربوط است: موازنه قوا و بازتعریف موقعیت منطقه‌ای ایران. دور از واقعیت نیست که گفته شود سفر بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان و میانجی مذاکرات به واشنگتن و گفت‌وگو با معاون  ترامپ، به نیت انتقال همین شبهات بوده است. شاید این دیپلمات باتجربه پیشاپیش دریافته بود که با مواضع جدید ایران در جریان مذاکرات، منطقاً باید دیپلماسی در حال غلبه بر تنش باشد؛ و اگر طرف آمریکایی در مذاکرات صادق است دیگر دلیلی برای تعویق توافق وجود ندارد. اکنون با حمله در میانه این روند، واشنگتن انگار پیام متفاوتی مخابره می‌کند و به همه از جمله میانجی می‌گوید که منازعه با ایران، صرفاً فنی نیست؛ بلکه سیاسی و ژئوپلیتیکی است.

به این ترتیب می‌توان گفت که مشکل اصلی امریکا با ایران دیگر فقط مذاکره بر سر محدودسازی ظرفیت هسته‌ای نیست؛ بلکه چانه‌زنی بر سر «استحاله سیایی» است. مسئله اصلی آمریکا این است که ایران در نظم در حال گذار منطقه‌ای چه جایگاهی داشته باشد، شبکه نفوذ آن چگونه تعریف شود و سهمش از موازنه قدرت خاورمیانه تا کجا گسترش یابد.

اگر مسئله صرفاً زمان گریز هسته‌ای بود، توافق فنی، حتی با سخت‌گیرانه‌ترین محدودیت‌ها می‌توانست راه‌حل تلقی شود. اما نگرانی بازیگران مخالف، بیش از آنکه به سطح اورانیوم مربوط باشد، به سطح اثرگذاری ایران در سیاست بین‌الملل و منطقه بازمی‌گردد. از این منظر، هر توافقی که به کاهش فشار اقتصادی و تثبیت موقعیت ژئوپلیتیکی ایران بینجامد، می‌تواند به‌عنوان تثبیت یک واقعیت راهبردی نامطلوب ارزیابی شود.

جنگ به‌عنوان متغیر تنظیم‌کننده

در چنین شرایطی، برای آمریکا، دیپلماسی صرف تعیین‌کننده نیست. آنچه معادله را برایش شکل می‌دهد، نسبت تهدید به امتیاز، و محاسبه هزینه‌های جنگ در برابر هزینه‌های توافق است. شاید واشنگتن در این محاسبه به این نتیجه رسیده است که توافق با ایران، هزینه‌هایی به مراتب بیشتر از جنگ با او دارد. تصمیم به حمله در حین مذاکرات رو به توافق، حکایت از همین واقعیت دارد. در این چارچوب، حتی گسترده‌ترین محدودیت‌های فنی نیز ممکن است ناکافی تلقی شوند. زیرا مسئله اصلی، نه مهار فناوری، بلکه مهار جایگاه ایران است.

در این نقطه، جنگ به متغیر اصلی تنظیم‌کننده معادله قدرت تبدیل می‌شود. کارکرد آن لزوماً آغاز یک درگیری فراگیر نیست؛ بلکه بازتعریف سقف انتظارات و شکل‌دهی به دامنه امتیازهای قابل قبول در میز مذاکره است. قدرت سخت، چارچوب دیپلماسی را تعیین می‌کند و نه بالعکس. این همان جایی است که دیپلماسی به «مدیریت بحران» تقلیل می‌یابد. گفت‌وگو ادامه دارد، اما هر پیشرفت فنی می‌تواند با یک تحول میدانی بی‌اثر شود. توافقی که بر پایه تصمیم سیاسی درباره نظم منطقه‌ای بنا نشده باشد، شکننده خواهد ماند.


نظرات

آخرین اخبار
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
برنامه بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟
واکنش عجیب فیفا به حاشیه نمادهای رنگین‌کمانی در بازی ایران و مصر
آیا شعار علیه آمریکا و آتش‌زدن پرچم ممنوع شده است؟
واکنش قالیباف به ادعای خرید محصولات کشاورزی آمریکا توسط ایران
164 کشته و هزار زخمی در زلزله 7ریشتری کاراکاس؛ هشدار سونامی در کارائیب
ترافیک سنگین در محور چالوس و مرزن‌آباد؛ آغاز موج بازگشت مسافران از عصر امروز
حزب‌الله چگونه گردان زرهی 401 را زمین‌گیر کرد؟
صدور کارت نخبگان آغاز شد؛ نخبگان از چه مزایایی بهره‌مند می‌شوند؟
اهمیت موفقیت ایران در پرونده دارایی‌های مسدودشده
ستاره مراکشی، رکورد «محمد صلاح» را شکست
نماینده پارلمان لبنان: ایران آتش‌بس را به اسرائیل تحمیل کرد
ثبت دمای 45 درجه در اصفهان
دعوت از سینماگران ایرانی برای عضویت در اسکار 2026
نجات معجزه‌آسای کودک 2 ساله از خودروی داغ در فریمان
عزاداری ظهر عاشورا محرم 1448 مسجد ولی عصر (عج) خوزستانی های مقیم تهران
ابراز همدردی ایران با ونزوئلا به دنبال زمین لرزه مهیب
محدودیت‌های بحرین برای عزاداران حسینی
اختلالات بانکی ارتباطی به اینترنت ندارد؛ آدرس غلط ندهید
تنگه هرمز محور رایزنی تلفنی وزرای خارجه ایران و عمان
مکرون مدعی توقیف نفتکش مرتبط با روسیه شد
سینمای عاشورایی؛ ظرفیت بزرگ، تولید اندک
چین خواستار لغو فوری تحریم‌ها علیه کوبا شد
نایب‌قهرمان جهان هندبال ساحلی ایران را شکست داد
کدام آثار موسیقی محرم در دل مردم ماندگار شدند
ترکیب تیم ملی والیبال ایران مقابل آمریکا اعلام شد
امروز عقب‌نشینی نکنید، فردا با خواری ناگزیر به فرار می شوید
سخنگوی وزارت خارجه قطر: کار روی جزئیات اجرای توافق ایران و آمریکا آغاز شد
ادعای آمریکادرباره جنوب لبنان تکذیب شد
رژیم صهیونیستی دوباره آتش‌بس را نقض کرد؛ حزب‌الله واکنش نشان داد