×
سیاسی
شناسه خبر : 278661
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/10 ساعت 16:27
ترامپ از جنگ دوم با ایران دنبال چیست؟

نورنیوز اهداف آمریکا از شروع جنگ در حین مذاکرات را بررسی می‌کند؛

ترامپ از جنگ دوم با ایران دنبال چیست؟

با تجاوز وحشیانه آمریکا و اسراییل به ایران و اقدام مستقیم در به شهادت رساندن رهبر معظم انقلاب کاملا روشن می‌شود که سطح کنونی منازعه آمریکا عمیقاً سیاسی‌تر و راهبردی‌تر از یک توافق فنی هسته‌ای است. مشکل اصلی امریکا با ایران دیگر فقط محدودسازی ظرفیت هسته‌ای نیست؛ بلکه چانه‌زنی بر سر «استحاله سیاسی» است.

نورنیوز- گروه سیاسی: درست در میانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که با خبرهایی نسبتاً امیدوارکننده همراه بود، در رخدادی مشابه جنگ 12 روزه، رژیم صهیونیستی با شراکت واشنگتن، صبح شنبه دور جدیدی از حملات فراگیر را علیه ایران آغاز کرد. توالی این الگوی رفتاری، حتی برای دیرباورترین تحلیل‌گران نیز این فرض را موجه و پذیرفتنی کرده است که آنچه آمریکا در قبال ایران دنبال می‌کند، فقط رفع ابهامات احتمالی در پرونده هسته‌ای ایران نیست. حتی می‌توان ادعا کرد که نفس فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز اهمیت درجه اول برای دولتمردان آمریکا ندارد. تعرض مستقیم به نهاد رهبری نظام و به شهادت رساندن رهبر معظم انقلاب، و نیز پیام‌های خوش‌خیالانه رئیس‌جمهور آمریکا این گمانه را به اثبات می‌رساند. او در این پیام با نیت برآشفتن ذهن مردم ایران، از «فرصت بازپس‌گیری کشور» سخن گفت و در عین حال تداوم بمباران‌های سنگین و نقطه‌زن را «برای رسیدن به هدف صلح در سراسر خاورمیانه» وعده داد.

از «غنی‌سازی اورانیوم» تا «استحاله سیاسی»

اکنون با توجه به تحولات اخیر خصوصاً اقدام جنایکارانه و بی‌سابقه در به شهادت رساندن حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، می‌توان ادعا کرد که چیزی از جنس جزئیات فنی هسته‌ای، دیگر مسئله اصلی آمریکا نیستند. هم‌زمانی فضای نسبتاً مثبت دیپلماتیک با اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل این واقعیت را آشکار کرد که زمین بازی تغییر کرده است. آنچه در ظاهر حول موضوعاتی مثل درصد غنی‌سازی، تعداد سانتریفیوژها و سازوکارهای نظارتی می‌چرخد، در باطن به موضوعی عمیق‌تر مربوط است: موازنه قوا و بازتعریف موقعیت منطقه‌ای ایران. دور از واقعیت نیست که گفته شود سفر بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان و میانجی مذاکرات به واشنگتن و گفت‌وگو با معاون  ترامپ، به نیت انتقال همین شبهات بوده است. شاید این دیپلمات باتجربه پیشاپیش دریافته بود که با مواضع جدید ایران در جریان مذاکرات، منطقاً باید دیپلماسی در حال غلبه بر تنش باشد؛ و اگر طرف آمریکایی در مذاکرات صادق است دیگر دلیلی برای تعویق توافق وجود ندارد. اکنون با حمله در میانه این روند، واشنگتن انگار پیام متفاوتی مخابره می‌کند و به همه از جمله میانجی می‌گوید که منازعه با ایران، صرفاً فنی نیست؛ بلکه سیاسی و ژئوپلیتیکی است.

به این ترتیب می‌توان گفت که مشکل اصلی امریکا با ایران دیگر فقط مذاکره بر سر محدودسازی ظرفیت هسته‌ای نیست؛ بلکه چانه‌زنی بر سر «استحاله سیایی» است. مسئله اصلی آمریکا این است که ایران در نظم در حال گذار منطقه‌ای چه جایگاهی داشته باشد، شبکه نفوذ آن چگونه تعریف شود و سهمش از موازنه قدرت خاورمیانه تا کجا گسترش یابد.

اگر مسئله صرفاً زمان گریز هسته‌ای بود، توافق فنی، حتی با سخت‌گیرانه‌ترین محدودیت‌ها می‌توانست راه‌حل تلقی شود. اما نگرانی بازیگران مخالف، بیش از آنکه به سطح اورانیوم مربوط باشد، به سطح اثرگذاری ایران در سیاست بین‌الملل و منطقه بازمی‌گردد. از این منظر، هر توافقی که به کاهش فشار اقتصادی و تثبیت موقعیت ژئوپلیتیکی ایران بینجامد، می‌تواند به‌عنوان تثبیت یک واقعیت راهبردی نامطلوب ارزیابی شود.

جنگ به‌عنوان متغیر تنظیم‌کننده

در چنین شرایطی، برای آمریکا، دیپلماسی صرف تعیین‌کننده نیست. آنچه معادله را برایش شکل می‌دهد، نسبت تهدید به امتیاز، و محاسبه هزینه‌های جنگ در برابر هزینه‌های توافق است. شاید واشنگتن در این محاسبه به این نتیجه رسیده است که توافق با ایران، هزینه‌هایی به مراتب بیشتر از جنگ با او دارد. تصمیم به حمله در حین مذاکرات رو به توافق، حکایت از همین واقعیت دارد. در این چارچوب، حتی گسترده‌ترین محدودیت‌های فنی نیز ممکن است ناکافی تلقی شوند. زیرا مسئله اصلی، نه مهار فناوری، بلکه مهار جایگاه ایران است.

در این نقطه، جنگ به متغیر اصلی تنظیم‌کننده معادله قدرت تبدیل می‌شود. کارکرد آن لزوماً آغاز یک درگیری فراگیر نیست؛ بلکه بازتعریف سقف انتظارات و شکل‌دهی به دامنه امتیازهای قابل قبول در میز مذاکره است. قدرت سخت، چارچوب دیپلماسی را تعیین می‌کند و نه بالعکس. این همان جایی است که دیپلماسی به «مدیریت بحران» تقلیل می‌یابد. گفت‌وگو ادامه دارد، اما هر پیشرفت فنی می‌تواند با یک تحول میدانی بی‌اثر شود. توافقی که بر پایه تصمیم سیاسی درباره نظم منطقه‌ای بنا نشده باشد، شکننده خواهد ماند.


نظرات

آخرین اخبار
اقتصاد نگار | صنعتی که با فرمان جنگ ، چپ شد
حمایت ملی از قالیباف در مسیر اجرای یک نقش تاریخی
ترافیک سنگین در آزادراه تهران–کرج–قزوین
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 26 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
ترافیک در محورهای شمالی روان است/ ترافیک سنگین در برخی ورودی‌های تهران
لاوروف:غنی‌سازی اورانیوم حق مسلم ایران است
خیزش دانشجویان آمریکایی برای پاکسازی افراد منتسب به پرونده اپستین
مقام سازمان ملل متحد: 14 میلیون سودانی آواره شده‌اند
شهادت 4 عضو یک خانواده در جنوب لبنان
ادعای ترامپ: پایان جنگ نزدیک است
بحران جهانی سوخت و تراکتورهایی که تردد را مختل کردند
زلزله سیاسی در اروپا؛ متحدان ترامپ یکی‌یکی می‌ریزند
مقام سابق پنتاگون: فشار جنگ ایران به خود ترامپ بازگشته است
پیامدهای تجاوز آمریکا به ایران بر مزارع انگلیس در یک تحقیق دانشگاهی
نفت ایران گران ترین برند اوپک پس از نفت کویت شد
بیانیه 10 کشور برای پایان جنگ در لبنان
624 نقطه در تهران طی جنگ اخیر مورد هدف دشمن قرار گرفت
آمریکا بالاخره سقوط پهپاد پیشرفته در خلیج فارس را تایید کرد
استقبال حماس از اقدام ایتالیا برای تعلیق توافق همکاری با رژیم صهیونیستی
مهدیه اسفندیاری:شهادت رهبر و مردم عزیزمان را تسلیت می‌گویم
تشکیل کمیسیون بررسی صلاحیت ترامپ در کنگره
وزیر دارایی انگلیس: جنگ ترامپ علیه ایران حماقت بود
معاون رئیس‌جمهور آمریکا: آتش‌بس برقرار است و ما در حال مذاکره با ایران هستیم
فایننشال تایمز: زمان به نفع ایران است
علت انفجار در منطقه 10 تهران اعلام شد
توییتی که سه میلیون بازدید خورد
نیویورک‌تایمز: تنها پاسخ اسرائیل برای مشکلاتش، به راه انداختن جنگ است
سه نهاد جهانی در مورد بحران انرژی هشدار دادند
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
آخرین وضعیت «بنت جبیل»، زمین‌گیر شدن ارتش اشغالگر در پی مقاومت شدید حزب‌الله
ایروانی: تسلیحات بکار رفته در تجاوز به ایران از زرادخانه برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس بود
پایان بازی لیورپول 0 (0) _( 2) 2 پاری‌سن‌ ژرمن
پایان بازی اتلتیکومادرید 2 (1) _( 2) 0 بارسلونا
عملیات خشم حماسی به عملیات شکست حماسی تبدیل شد
روزنامه‌نگار آمریکایی در کویت دستگیر شد
آمریکا تحریم‌های بانکی ونزوئلا را کاهش داد
آمریکا معافیت موقت تحریم‌های نفتی ایران را تمدید نمی‌کند
در طول جنگ به چند مرکز درمانی و بهداشتی حمله شد؟
سلام نظامی سلطانیان پس از کسب طلا
ارسال نخستین محموله امدادی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به جمعیت هلال احمر ایران
گروسی: برنامه هسته‌ای ایران با اقدام نظامی متوقف نمی شود
مخالفت جنبش امل با مذاکره مستقیم لبنان با اسرائیل
دو برابر شدن قیمت لحظه‌ای نفت
آغاز مذاکرات مستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی در واشنگتن/شروط اسرائیل/بیانیه مشترک + فیلم
سانچز: چین، تنها کشوری که می‌تواند جنگ ایران را حل‌ کند
اسکات ریتر: محاصره دریایی ایران قابل اجرا نیست
تعدیل 15 تا 20 درصدی مهندسان شرکت رنو
استاد دانشگاه جان هاپکینز: ارزش ریال ایران در جنگ ارتقا یافته
متحدان ترامپ همچنان از همکاری با او دوری می‌کنند
تعمیر 18 هزار واحد آسیب دیده از جنگ به‌پایان رسید