×
بین الملل
شناسه خبر : 278271
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 18:05
سفر مرتس به چین؛ ترفندی برای بقا یا سیاستی نوین؟

نورنیوز سفر صدراعظم آلمان به چین را بررسی می‌کند؛

سفر مرتس به چین؛ ترفندی برای بقا یا سیاستی نوین؟

سفر دو روزه فریدریش مرتس به چین را نمی‌توان صرفاً یک دیدار اقتصادی دانست؛ این سفر در بطن بحران داخلی آلمان، شکاف اروپا با آمریکا و فرسایش نظم یک‌جانبه‌گرایانه غرب معنا می‌یابد؛ تلاشی همزمان برای بقا در قدرت و بازتعریف جایگاه اروپا در نظم نوین جهانی.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: مرتس در شرایطی راهی پکن شد که فضای داخلی آلمان با نارضایتی گسترده نسبت به عملکرد اقتصادی و سیاست خارجی دولت همراه است. هزینه‌های جنگ اوکراین، رکود صنعتی و فشار معیشتی بر شهروندان، دولت را در موقعیت دفاعی قرار داده است. در چنین بستری، سفر به چین را باید تلاشی برای خلق یک دستاورد خارجی با کارکرد مصرف داخلی دانست؛ دستاوردی که بتواند تصویر مدیریتی دولت را بازسازی کند.

تأکید مرتس بر «رقابت منصفانه و شفاف» در روابط اقتصادی با چین، در کنار همراهی هیأت بزرگ اقتصادی و امضای توافق‌هایی در حوزه اقلیم و تحول صنعتی، نشان می‌دهد که برلین بیش از هر زمان دیگر به ظرفیت بازار چین نیازمند است. این نیاز نه از موضع قدرت، بلکه از موضع اضطرار اقتصادی شکل گرفته است. از همین رو، سیاست خارجی به ابزاری برای مهار بحران مشروعیت داخلی تبدیل شده است.

اروپا دست به دامان شرق

موضع‌گیری مرتس درباره ضرورت حل‌وفصل مسائل پولی و تجاری از مسیر اتحادیه اروپا، بازتابی از یک روند گسترده‌تر در قاره سبز است. پیش از او، رهبران اروپایی نیز مسیر پکن را در پیش گرفته بودند. این هم‌زمانی نشان می‌دهد که اروپا در حال بازتعریف سیاست چین‌محور خود است.

واقعیت آن است که قطع یا کاهش روابط با روسیه، وابستگی پرهزینه به انرژی و تسلیحات آمریکایی، و فشار تورمی ناشی از جنگ اوکراین، اروپا را به سمت تنوع‌بخشی به شرکای اقتصادی سوق داده است. چین در این میان نه‌تنها یک شریک تجاری، بلکه یک تکیه‌گاه ژئو‌اقتصادی تلقی می‌شود. هرچند اروپایی‌ها نیم‌نگاهی نیز به تأثیرگذاری بر روابط پکن با مسکو دارند، اما وزن اقتصادی بحران داخلی اروپا به‌مراتب تعیین‌کننده‌تر از ملاحظات ژئوپلیتیکی است.

این روند، نشانه‌ای از تغییر در هندسه قدرت جهانی است؛ تغییری که اروپا را وادار کرده از سیاست‌های دیکته‌گرایانه فاصله گرفته و به تعامل مبتنی بر نیاز تن دهد.

شکاف آتلانتیکی و اعتراف به نظم نوین

هشت دهه وابستگی امنیتی و اقتصادی اروپا به آمریکا اکنون با چالش جدی روبه‌رو شده است. اختلافات تجاری، اعمال تعرفه‌های یک‌جانبه از سوی واشنگتن و افزایش هزینه‌های دفاعی، شکاف دو سوی آتلانتیک را عیان ساخته است. مرتس پیش‌تر نیز از ضرورت بازنگری در وابستگی دفاعی و اقتصادی اروپا سخن گفته و حتی رویکردهای ضد بریکس را اشتباه دانسته بود.

سفر به چین در چنین فضایی، بیش از آنکه یک اقدام تاکتیکی باشد، حامل پیامی راهبردی است: پذیرش تدریجی پایان نظم یک‌جانبه‌گرای آمریکامحور. تقارن این رویکرد با شکاف‌های بروز یافته در نشست‌هایی مانند داووس و کنفرانس امنیتی مونیخ، نشانه‌ای از تغییر گفتمان در پایتخت‌های اروپایی است.

اروپا دریافته که در نظم نوظهور، تکیه صرف بر آمریکا نه امنیت پایدار می‌آورد و نه رشد اقتصادی تضمین‌شده. از این رو، حرکت به سوی شرق، بخشی از راهبرد موازنه‌سازی جدید است.

تناقض‌های راهبردی اروپا

با وجود این چرخش، اروپا همچنان درگیر تناقض‌های بنیادین است. تداوم حمایت نظامی از اوکراین، اصرار بر سیاست‌های تحریمی گسترده و جانبداری‌های سیاسی در بحران‌های بین‌المللی، با ادعای استقلال راهبردی هم‌خوانی ندارد. این دوگانگی، قدرت مانور اروپا در تعامل با قدرت‌های نوظهور را محدود می‌کند.

اگرچه نزدیکی به چین می‌تواند بخشی از زوال تدریجی جایگاه جهانی اروپا را مهار کند، اما بدون بازنگری در رفتارهای مداخله‌گرایانه و تحریمی، این تلاش‌ها به نتایج پایدار نخواهد رسید. سفر مرتس به پکن را باید گامی در مسیر پذیرش واقعیت‌های نظم نوین دانست؛ نظمی که در آن تک‌قطبی آمریکایی جای خود را به چندقطبی سیال داده است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اثرات پنهان آلودگی هوا بر بدن که تازه آشکار شده است
اسکلت یک دایناسور تی‌رکس در حراجی زیر چکش می‌رود
چاقی پدر و اثر آن بر متابولیسم فرزندان
این رژیم غذایی خطر چاقی در دوران یائسگی را کاهش می‌دهد
ویتامینی که سلامت قلب و استخوان را تضمین می کند
پوتین خط و نشان کشید: کالینینگراد خط قرمز روسیه است
غریب آبادی: اکنون زمان پایان دادن به امنیت رژیم اشغالگر است
امیدواری گوترش به پایان درگیری ها در خاورمیانه
جزئیات تحرکات نظامی امارات در جنگ و پس از آتش‌بس با ایران
قدردانی واشنگتن از نقش اسلام‌آباد در مذاکرات با ایران
گرمای بی سابقه در مازندران رکورد زد
در پس این هیاهو؟!
شوی تبلیغاتی ترامپ با چاشنی تحریف توافق/ 12 میلیارد دلار کلید قفل مذاکرات تهران و واشنگتن
چرا ویزای تیم ملی هنوز توسط آمریکا صادر نشده است؟
6 پله صعود بانوان والیبالیست ایران در رده‌بندی جهانی
آماده باش یگان حفاظت منابع طبیعی برای مقابله با آتش سوزی
تشکیل ستاد ویژه برای آماده‌سازی تشییع میلیونی پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب
جنگ علیه ایران پرده از بحران تقاضای نفت چین برداشت
حمله حزب‌الله به تجهیزات زرهی ارتش اسرائیل
ادامه بدون وقفه صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی ایران
فعال شدن پدافند در قشم
آنکارا پس از حمله به کشتی باری اش هشدار داد
بولونیا در آستانه انتخاب سرمربی جدید از ترکیه
جوزف عون در گفتگو با روبیو: آتش‌بس در لبنان اولویت است
تنها راه خروج ترامپ از جنگ چیست؟
یاسر آسانی؛ نامزد بهترین گل لیگ قهرمانان آسیا 2
لوکاشنکو: در صورت حمله به بلاروس، با سلاح هسته ای پاسخ خواهیم داد
آغاز فروش جدید سایپا بدون قرعه کشی از فردا +جزئیات
گروسی: اورانیوم ایران به قزاقستان منتقل شود
حجاج ایرانی مراسم حج را با سلامت به پایان بردند
نگرانی از نفوذ آمریکا در ساختار امنیتی دولت جدید عراق
اظهارات جنجالی ترامپ علیه جو بایدن و همسرش
تشدید شکاف طبقاتی در آمریکا در پی پیامدهای اقتصادی جنگ
کارگاه ضایعات الیاف در ماهدشت طمعه حریق شد
6 کشته در تصادف زنجیره‌ای مرگبار در یکی از ایالت‌های آمریکا
طرح تل آویو برای احداث 18 شهرک جدید در کرانه باختری
خط و نشان ناتو برای مسکو/ رومانی کنسولگری روسیه را تعطیل کرد/احضار سفیر روسیه
وضعیت پایدار ذخایر استراتژیک نهاده‌های دامی
بلغارستان به آمریکا: یا ویزا را لغو کنید، یا هواپیماها بروند!
24 کشتی از تنگه هرمز گذشتند
وزیر علوم زمان برگزاری کنکور سراسری را اعلام کرد
بسته شدن مسجد ابراهیمی توسط نیروهای اشغالگر
افزایش بارندگی‌ها، سد علویان مراغه را پر کرد
پهپاد پیشرفته آمریکایی در یمن ساقط شد
بازگشت فعالیت در تونل‌های موشکی ایران
جزئیات مذاکرات نظامی لبنان فاش شد
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه عمان درباره همکاری در مدیریت تنگه هرمز
شهروند یونانی به اتهام همکاری با ایران بازداشت شد
قهرمانی ایران در کشتی فرنگی نوجوانان آسیا؛6 طلا کار را تمام کرد/تبریک معاون اول رئیس جمهور
سیاست جدید وزارت نیرو/ فشار تعرفه‌ها بر پرمصرف‌ها و حمایت از خوش‌مصرف‌ها