×
سیاسی
شناسه خبر : 278250
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 16:57
راز سکوت آمریکا پس از ژنو؛ بوسعیدی چرا به واشنگتن رفت؟

نورنیوز سناریوهای سیاسی و امنیتی پس از مذاکرات ژنو را بررسی می کند؛

راز سکوت آمریکا پس از ژنو؛ بوسعیدی چرا به واشنگتن رفت؟

سکوت واشنگتن پس از دور سوم مذاکرات ژنو، هم‌زمان با خروج اتباع غیرضروری آمریکا از اسرائیل و بازگشایی برخی پناهگاه‌ها در سرزمین های اشغالی، نشانه‌ای از ورود افزایش تحرکات امنیتی است. تجربه جنگ 12 روزه نشان داد مذاکره در راهبرد آمریکا می تواند حتی پوششی برای اقدام سخت باشد

نورنیوز-گروه سیاسی: تجربه مذاکرات پیش از جنگ ۱۲ روزه نشان داد که گفت‌وگو و آماده‌باش می‌توانند هم‌زمان پیش بروند. آن زمان نیز کانال‌های ارتباطی فعال بود، پیام‌ها رد و بدل می‌شد و برخی ارزیابی‌ها از امکان مهار بحران سخن می‌گفتند، اما در سطوح دیگر، تحرکات میدانی در حال شکل‌گیری بود. جنگ نه از خلأ دیپلماسی، بلکه از دل هم‌زیستی مذاکره و آماده‌سازی امنیتی متولد شد. امروز نیز فضای پیرامون مذاکرات، یادآور همان وضعیت خاکستری است.

پس از پایان دور سوم مذاکرات ژنو، سکوت معنادار ایالات متحده آمریکا در کنار اظهارات نسبتاً مثبت عمان و ایران، توجه تحلیل‌گران را جلب کرده است. این سکوت را نمی‌توان صرفاً بی‌اهمیتی یا بی‌تصمیمی تلقی کرد. در بسیاری از بحران‌های امنیتی، کاهش اظهارنظرهای رسمی نشانه انتقال بحث از سطح رسانه‌ای به سطح امنیتی است؛ مرحله‌ای که در آن سیاست‌گذار ترجیح می‌دهد روایت عمومی را ثابت نگه دارد تا دامنه مانور او برای انتخاب گزینه‌های بعدی محدود نشود.

در همین چارچوب، اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا درباره صدور مجوز خروج اتباع آمریکایی که حضورشان در اسرائیل غیرضروری است، معنایی فراتر از یک اقدام اداری ساده دارد. چنین مجوزهایی معمولاً زمانی صادر می‌شود که ارزیابی ریسک افزایش یافته و احتمال بروز سناریوهای پیش‌بینی‌نشده جدی تلقی می‌شود. این اقدام، همراه با نشانه‌هایی از آماده‌سازی‌های داخلی در سرزمین‌های اشغالی، از جمله دستور بازگشایی پناهگاه‌ها در برخی مناطق، تصویری از یک وضعیت «احتیاط پیش‌دستانه» ارائه می‌دهد؛ وضعیتی که الزاماً به معنای تصمیم قطعی برای درگیری نیست، اما حاکی از آن است که گزینه‌های پرریسک به‌طور جدی در حال بررسی هستند.

نشت‌های هدفمند اطلاعاتی و اقدامات احتیاطی نظیر خروج نیروهای غیرضروری، در ادبیات امنیتی معمولاً بخشی از فرآیند انتقال تصمیم از فضای رسانه‌ای به فضای عملیاتی محسوب می‌شود.  چنین الگویی لزوماً به معنای حرکت حتمی به سمت جنگ نیست، اما نشان می‌دهد تصمیم‌سازی وارد مرحله‌ای حساس‌تر شده است.

در این میان، سفر سریع وزیر خارجه عمان به واشنگتن و دیدار او با جی‌دی ونس و نه با مارکو روبیو ، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. این انتخاب سطح دیدار، بیانگر تلاش برای اثرگذاری مستقیم بر حلقه تصمیم‌ساز نزدیک به رئیس‌جمهور است. زمانی که دیپلماسی به سطح معاون رئیس‌جمهور که گرایشات ضد جنگ دارد، منتقل می‌شود، معمولاً هدف، تصحیح برآوردها و کاهش احتمال خطای محاسباتی است. در شرایطی که اطلاعات می‌تواند از کانال‌های مختلف و گاه با سوگیری‌های منطقه‌ای منتقل شود، نقش واسطه‌ای مانند عمان در انتقال ارزیابی‌های متفاوت و هشدار نسبت به پیامدهای ناخواسته اهمیت دوچندان می‌یابد.

یکی از مخاطرات جدی در چنین فضایی، شکل‌گیری تصمیم بر پایه برداشت نادرست از اراده یا توان طرف مقابل است. اگر در واشنگتن این تصور تقویت شود که یک اقدام محدود می‌تواند بدون گسترش دامنه بحران انجام شود، خطر لغزش به سمت محاسبه اشتباه افزایش می‌یابد. این در حالی است که ایران پیش‌تر اعلام کرده هر اقدام محدود علیه خود را محدود تلقی نخواهد کرد و آن را در چارچوبی گسترده‌تر پاسخ خواهد داد. همین شکاف در تعریف «محدود بودن» می‌تواند به نقطه اصطکاکی تبدیل شود که کنترل آن دشوار است.

از سوی دیگر، احتمال آغاز یک اقدام اولیه از سوی اسرائیل همچنان در تحلیل‌ها مطرح است؛ الگویی که می‌تواند برای آمریکا امکان فاصله‌گذاری اولیه ایجاد کند. با این حال، حتی در این سناریو نیز، بازگشایی پناهگاه‌ها و آماده‌باش داخلی نشان می‌دهد که تصمیم‌گیران اسرائیلی نیز به پیامدهای متقابل می‌اندیشند و خطر گسترش درگیری را جدی می‌دانند.

در مجموع، مجموعه تحولات اخیر را باید نشانه ورود بحران به مرحله‌ای حساس‌تر دانست؛ مرحله‌ای که در آن دیپلماسی هنوز فعال است، اما هم‌زمان اقدامات احتیاطی امنیتی نیز در حال اجراست. این وضعیت نه به معنای جنگ قریب‌الوقوع است و نه نشانه آرامش پایدار، بلکه بیانگر یک نقطه تعادل ناپایدار است که در آن، مدیریت روایت، تصحیح اطلاعات و جلوگیری از خطای محاسباتی اهمیتی حیاتی دارد. تجربه گذشته نشان داده که گاهی جنگ‌ها نه از تصمیم قطعی، بلکه از اشتباه در برآورد و سوءتفاهم در نیت‌ها آغاز می‌شوند؛ و همین واقعیت، ضرورت هوشیاری مضاعف در این مقطع را دوچندان می‌کند.

بوسعید
 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
کشف قبر 2400 ساله یک کُشتی‌گیر
آیا قند میوه موجود در نوشابه‌ها به گسترش سرطان کمک می‌کند
پزشکان می‌گویند رد جوراب روی مچ پا گاهی هشدار دهنده است
کشف باستان‌شناسی قرن؛ شناسایی کشتی 2100 ساله در سواحل سیسیل
آیا رژیم وگان روند پیری را کند می‌کند؟
هشدار پلیس راه درباره خطر تصادف در ساعات 16 تا 20 و نیمه‌شب تا 6 صبح
جزئیات ناآرامی‌های عین‌العرب سوریه؛ بیشتر بازداشت‌شدگان خردسال بودند
کاهش شدید ذخایر موشکی آمریکا؛ استفاده از 1500 پاتریوت در درگیری با ایران
انتقال پیام نخست‌وزیر و فرمانده ارتش پاکستان به پزشکیان
ارتش یمن مراکز و انبارهای تسلیحاتی مزدوران سعودی را درهم کوبید
نیویورک تایمز: ایران به خلبان اف-15 آمریکا نیم ثانیه فرصت داد
نماینده روسیه در شورای امنیت: کرانه باختری به «نقطه بی‌بازگشت» نزدیک می‌شود
عراق اقدام کلمبیا در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را محکوم کرد
هشدار هواشناسی تهران؛ وزش باد شدید و احتمال طوفان در ارتفاعات
دروغ‌پراکنی ترامپ درباره تنگه هرمز؛ اداره اطلاعات انرژی خلاف آن را اعلام کرد
از تولید تا توزیع؛ چرایی عقب‌ماندگی تولید برق کشور نسبت به سال گذشته
ترامپ آزادی تفنگدار سابق آمریکایی زندانی در روسیه را تایید کرد
انفجارهای مهیب در جنوب لبنان؛ اجرای سیاست «زمین سوخته» توسط ارتش اسرائیل
ترامپ: سلاح و جنگنده به اروپا می‌فروشیم و آنها در ارسال به اوکراین آزادند
همکاری با هند برای تأمین دارو ادامه دارد
ابراز همدردی ایران با کلمبیا
آخرین اخبار زلزله کلمبیا؛ فرو ریختن بیمارستان و کلیسای تاریخی در پی لرزه‌های شدید
یمن یک کشتی سعودی را در باب المندب هدف قرار داد
هشدار سازمان ملل؛ کرانه باختری در آستانه فروپاشی کامل است
رقابت آسیایی برای اورانیوم قزاقستان
جنگ رمضان؛ آمریکا در کمتر از 20 روز به استیصال رسید
آغاز بهره‌برداری از نیروگاه‌های خورشیدی مدارس تهران
ضرب و شتم مدیر برق عسلویه حین جمع‌آوری دستگاه‌های استخراج رمزارز
بقائی؛ نظام بین الملل در حال بازگشت به دوران «غرب وحشی» است؟
پزشکیان: بر تعمیق روابط با پاکستان در همه زمینه‌ها تأکید داریم
خدمت‌رسانی هلال احمر در اربعین 1405 به 5.8 میلیون زائر
روایت اشک‌های شمخانی از عنایت ائمه(س) به یک هنرمند ارمنی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 21 مرداد ماه اعلام شد+جدول
برنامه قطعی برق مازندران فردا 21 مرداد ماه + لینک
بمب نقل‌وانتقالات تراکتور؛ جانشین بیرانوند قرمز پوشید
وزارت رفاه: خبر «نقص اطلاعات فراجا» درباره قطع کالابرگ صحت ندارد
ارکستر سمفونیک تهران با «خسوف» به تالار وحدت می‌آید
فرمانده کل ارتش: امید است شاهد تحکیم هرچه بیشتر اقتدار دفاعی و بازدارندگی باشیم
زمانبندی قطعی برق قم فردا 21 مرداد + لینک
تغییر استراتژی کشتیرانی ترکیه؛ از مسیرهای دریایی به سمت حمل‌ونقل ریلی
وزیر کشور پاکستان با عراقچی دیدار کرد
عراقچی و طالبانی بر تقویت همکاری‌های اقتصادی و امنیتی تاکید کردند
قیمت نفت به 90 دلار رسید
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 21 مرداد /دلار سقوط آزاد می کند؟
پیام تبریک سرلشکر وحیدی به فرماندهان جدیدالانتصاب
برنامه کامل مسابقات کشتی قهرمانی جوانان جهان (براتیسلاوا 2026)
نقشه راه وزیر صمت برای توسعه صادرات؛ همسایگان، محور اصلی دیپلماسی اقتصادی
غرب آسیا، نه حیاط خلوت غرب است و نه میدان نفوذ هیچ قدرت دیگر
محسن رضایی: آمریکا جنگ را تمام کند و پول‌های مسدودی ایران را بپردازد
ذخایر سدهای تهران 200 میلیون مترمکعب کمتر از میانگین؛ خشکسالی پایتخت تداوم دارد