×
اقتصادی
شناسه خبر : 278222
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 14:53
تک‌نرخی شدن ارز، شرط بازگشت رقابت سالم به صنعت

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران:

تک‌نرخی شدن ارز، شرط بازگشت رقابت سالم به صنعت

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با انتقاد از سیاست چندنرخی بودن ارز اعلام کرد این روند طی سال‌های اخیر موجب رانت، فساد، افزایش واردات و فشار بر تولید داخلی شده است. به گفته او، تک‌نرخی شدن ارز می‌تواند با حذف امضاهای طلایی و کاهش شکاف ارزی، رقابت سالم را به صنعت بازگرداند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: شجاع‌الدین امامی رئوف،با انتقاد از پیامدهای چندنرخی بودن ارز در سال‌های اخیر افزود:  این سیاست موجب رانت، فساد، افزایش واردات و تضعیف تولید داخل شده و تک‌نرخی شدن ارز می‌تواند گامی مهم در اصلاح ساختار تجارت کشور باشد. 
وی ادامه داد: بخش خصوصی همواره پیگیر تک‌نرخی شدن ارز بوده، زیرا چندنرخی بودن آن به‌طور طبیعی زمینه ایجاد رانت، فساد و رقابت غیرمنصفانه را فراهم می‌کند و تولیدکنندگان را در شرایط نابرابر قرار می‌دهد.
امامی رئوف با اشاره به محدودیت منابع ارزی دولت گفت: درآمدهای ارزی دولت عمدتاً از محل فروش نفت و صادرات تأمین می‌شود که آن هم در شرایط تحریم با محدودیت‌هایی مواجه است. به همین دلیل دولت در سال‌های گذشته برای مدیریت منابع محدود خود، قوانینی از جمله رفع تعهد ارزی را اجرا کرد تا صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را به چرخه رسمی بازگردانند و دولت بتواند آن را برای واردات تخصیص دهد.
به گفته وی برای اجرای این سیاست‌ها ساختارها، سامانه‌ها و دستورالعمل‌های متعددی طراحی شد و به‌تدریج مقررات پیچیده‌ای شکل گرفت. اما فاصله قابل توجه میان نرخ ارز آزاد و نرخ‌های تعیین‌شده برای رفع تعهد، صادرکنندگان را با مشکل مواجه کرد؛ به‌گونه‌ای که آنان ناچار بودند ارز خود را با نرخی پایین‌تر از بازار عرضه کنند که عملاً نوعی تنبیه برای صادرات محسوب می‌شد.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران افزود: این شکاف ارزی پیامدهای متعددی داشت؛ از جمله کم‌اظهاری در صادرات برای کاهش تعهد ارزی و در مقابل، بیش‌اظهاری در واردات برای دریافت ارز بیشتر با نرخ ترجیحی. همین مسئله تعادل واقعی تجارت کشور را بر هم زد و تراز تجاری را به نفع واردات تغییر داد.
وی گفت: چندنرخی بودن ارز همچنین باعث شد بسیاری از شرکت‌ها صرفاً برای استفاده از سهمیه‌های ارزی اقدام به واردات کنند، چراکه این سهمیه‌ها عملاً نوعی رانت ایجاد می‌کرد. حتی در مواردی مشاهده شد شرکت‌هایی با ماهیت غیرتولیدی یا مستقر در مناطق آزاد، ارزهای قابل توجهی برای واردات دریافت کرده‌اند.

امامی رئوف با اشاره به صنعت نساجی افزود: واردات پارچه که تا سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰۰ میلیون دلار بود، پس از تشدید اختلاف نرخ ارز دولتی و آزاد به حدود یک میلیارد دلار افزایش یافت. این جهش نشان می‌دهد جذابیت رانت ارزی چگونه می‌تواند واردات را افزایش داده و تولید داخل را تحت فشار قرار دهد.
وی ادامه داد: تخصیص ارز ارزان‌تر برای واردات مواد اولیه و سایر کالاها اگرچه با هدف حمایت از تولید انجام می‌شد، اما در عمل اثر تعرفه‌های گمرکی و سیاست‌های حمایت از ساخت داخل را کمرنگ کرد. به‌عنوان نمونه، مبنای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی با نرخ‌هایی پایین‌تر از نرخ واقعی بازار، به معنای دریافت هزینه‌ای کمتر از واردکننده و تضعیف ابزارهای حمایتی بود.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به شکل‌گیری امضاهای طلایی و تخلفات احتمالی در فرآیند ثبت سفارش و تخصیص ارز افزود: پیچیدگی مقررات و چندلایه بودن تصمیم‌گیری‌ها، فضا را برای سوءاستفاده فراهم کرده بود و در برخی موارد شرکت‌ها با پرداخت مبالغی، فرآیند تخصیص یا تأمین ارز را سریع‌تر انجام می‌دادند.
وی تأکید کرد: تک‌نرخی شدن ارز می‌تواند بسیاری از این بسترهای فسادزا را حذف کند، شفافیت را افزایش دهد و رقابت را به فضای تولید و تجارت بازگرداند؛ مشروط بر آنکه این سیاست پایدار بماند و دوباره به نظام چندنرخی بازنگردیم.
امامی رئوف گفت: اجرای این سیاست پس از یک جهش ارزی و کاهش قابل توجه ارزش پول ملی صورت گرفته و طبیعتاً فشارهایی را به صنایع وارد می‌کند، اما در رئوف مجموع اگر با مدیریت صحیح منابع ارزی و ثبات در تصمیم‌گیری همراه باشد، می‌تواند به اصلاح ساختاری اقتصاد و تقویت تولید داخلی منجر شود.


نظرات

آخرین اخبار
پهلو گرفتن ناوگروه 103 ارتش در کنارک/مأموریت چه بود؟
متهم کردن فیلیپین به «مختل کردن» صلح و ثبات منطقه‌ای توسط چین
رکورد پرتاب‌های فضایی ایران در 1404
تورم افسارگسیخته در 1404؛ جهش 14.3 درصدی در 11 ماه
طعنه تند نیمار به منتقدان: «هفته پیش می‌گفتند تمام شده‌ام!»
انفجار مرگبار در کافه‌ای در شمال قزاقستان
پیام تسلیت مسعود پزشکیان در پی درگذشت امام‌جمارانی
2 فوتی بر اثر سقوط پژو 405 به رودخانه در رودسر
ابراز نگرانی روسیه از تنش‌های نظامی افغانستان و پاکستان
منچسترسیتی مقابل رئال مادرید در یک‌هشتم لیگ قهرمانان
رویترز: اطلاعات آمریکا، ادعای ترامپ درباره موشک‌های ایران را تایید نمی‌کند
جزئیات حادثه تیراندازی به خودرو نماینده تاکستان
کاهش اهدای خون در تهران
اقتدار ناوگروه 103 در آب‌های آزاد؛ پیام ایران به جهان مخابره شد
کرملین حمله پهپادی مسکو به ناو فرانسه را تکذیب کرد
چرا ترامپ سیاست خارجی را به حلقه خانوادگی سپرده است؟
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده
تک‌نرخی شدن ارز، شرط بازگشت رقابت سالم به صنعت
حمایت رسمی انگلیس از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا
میانجیگری عربستان و ترکیه برای کاهش تنش میان افغانستان و پاکستان
هشدار خطیب جمعه تهران درباره جنگ رسانه‌ای و شایعات فضای مجازی
وزیر آموزش و پرورش خواستار بازنگری و اصلاح ساختارهای تربیتی شد
جنگ محدود یا فاجعه منطقه‌ای؛ محاسبه آمریکا کدام است؟
چین اظهارات روبیو درباره معاهده کنترل تسلیحات هسته‌ای را «غیرمنصفانه» خواند
غلامرضا ارژنگ، استاد برجسته زبان فارسی درگذشت
زمان واریز عیدی 10 میلیون تومانی بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد
تورم اجاره مسکن به 34.7 درصد رسید
جهش جدید در تولید برق نیروگاه‌های حرارتی
روایت المپین ایرانی از رقابت دشوار در المپیک 2026
نامه ایران به دبیرکل سازمان ملل درباره تبعات زیست‌محیطی اقدامات نظامی آمریکا
حامد کرزی : مردم افغانستان با شجاعت در برابر پاکستان ایستادگی می کنند
پیام مهم رئیس فیفا به فدراسیون ایران
رفیعی و کاظمیان به تمرین پرسپولیس برگشتند
نخست وزیر پاکستان: ملت پشت ارتش؛ پاسخ قاطع به هر تجاوز
حضوری یا مجازی؟ تصمیم دقیقه‌نودی برخی دانشگاه‌ها در آغاز ترم دوم
نحوه افزایش مبلغ اعتبار کالابرگ در سال آینده اعلام شد
رمضان از نگاه امام موسی کاظم(ع) و امام رضا(ع)
فشار واشنگتن به دمشق برای حذف تجهیزات مخابراتی چینی
معرفی برندگان اسکار سینمای فرانسه
حملات رژیم صهیونیستی به شرق لبنان
هر آنچه باید درباره قرعه‌کشی لیگ قهرمانان اروپا 2026 بدانید
کار دشوار فرنگی‌کاران ایران در رنکینگ جهانی آلبانی
پنتاگون پهپاد خودی را در مرز مکزیک با سامانه لیزری ساقط کرد
اخطار سازمان هواپیمایی به آژانس‌ها: رعایت نرخ‌ها الزامی است
سرانجام طرح ساماندهی نیروهای شرکتی چه شد؟
مراسم تشییع استاد عبدالمجید ارفعی با حضور چهره‌های فرهنگی برگزار شد
امباپه خانه‌نشین شد تا به جام جهانی برسد
بقائی حملات هوایی رژیم صهیونیستی به لبنان را محکوم کرد
حکم پرونده 1800 شاکی «صندوق خانگی رامهرمز» صادر شد
برای ترامپ، حمله نظامی به ایران می‌تواند کارکردی نمادین داشته باشد