×
فرهنگی
شناسه خبر : 278209
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 14:22
غلامرضا ارژنگ، استاد برجسته زبان فارسی درگذشت

غلامرضا ارژنگ، استاد برجسته زبان فارسی درگذشت

غلامرضا ارژنگ، پژوهشگر و از چهره‌های اثرگذار آموزش زبان فارسی، در 89 سالگی درگذشت. او سال‌ها در تألیف کتاب‌های درسی «دستور زبان» و «نگارش» نقش داشت و با همکاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی در تدوین «فرهنگ جامع زبان فارسی» مشارکت کرد. آثار او مرجع آموزشی چند نسل بود.

نورنیوز-گروه فرهنگی: غلامرضا ارژنگ، پژوهشگر و از دبیران و چهره‌های موثر آموزش زبان فارسی در ۸۹ سالگی درگذشت. غلامرضا ارژنگ، پژوهشگر و مؤلف کتاب‌های دستور زبان فارسی و آیین نگارش دوره‌های راهنمایی و دبیرستان، متولد دوم آذرماه ۱۳۱۵ در قم بود.

ارژنگ از سال ۱۳۳۲ به شغل آموزگاری در قم مشغول بود و در سال ۱۳۴۲ به آموزش و پرورش تهران منتقل شد و تا ۱۳۵۰ در دبیرستان‌های پهلوی، امیرکبیر و مروی تهران تدریس کرد. از آن زمان تا سال ۱۳۵۹ با سمت کارشناسی در مرکز تحقیقات و برنامه‌ریزی درسی و سازمان کتاب‌های درسی کار کرد. ارژنگ در این سال‌ها با دیگر همکارانش، کتاب‌های درسی دستور زبان فارسی و آیین نگارش دوره‌های راهنمایی و دبیرستان را براساس شیوه نوین آموزشی نگاشت. همچنین تغییر رسم‌الخط فارسی از صورت نوشتن اتصال کلمات مرکب به صورت انفصالی یا جدا از هم را در کتاب‌های درسی سال‌های ۱۳۵۲ وارد کرد.

پس از بازنشستگی به درخواست خود در سال ۱۳۵۹، تا سال ۱۳۸۵، در مدارس عالی و آموزش ضمن خدمت در وزارت درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش و دانشگاه‌های آزاد و دوره‌های بازآموزی صدا و سیما مشغول تدریس دستور زبان فارسی، ادبیات فارسی و آیین نگارش بود.

از سال ۱۳۹۰ با فرهنگستان زبان و ادب فارسی، گروهِ فرهنگ‌نویسی، در تألیفِ فرهنگ جامع زبان فارسی همکاری داشت و تهیّه و تنظیمِ تعریفِ مدخل‌های اصطلاحاتِ دستورِ زبان، آرایه‌های شعری، عروض و قافیه و همچنین ویرایش و بررسی و بازبینیِ نهاییِ جلدِ اوّلِ همین فرهنگ (حرفِ آ) را بر عهده داشت.

دستور زبان فارسی، آیین نگارش، نگارش و سخنوری، دستور زبان فارسی، پنج گفتار دستوری، فرشتهٔ گندمزار و سیمرغ آفتاب، نگارشی از قصاید و غزلیات سعدی، آتشکده خاموش، شیوهٔ نگارشِ فارسی، ویرایش زبانی برای نثر فارسی امروز، گردآوری هزار و یک غزل شورانگیز از چهارصد شاعر کهن و معاصر، زبان و ادب فارسی فارسی عمومی دانشگاه‌ها و شیوه‌نامهٔ رسم‌الخط فارسی برای کتاب‌های درسی و انتشارات آموزشی از جمله آثار ارژنگ است.

اکبر ایرانی، مدیرعامل موسسه میراث مکتوب، در پیامی نوشته است: «درگذشت استاد غلامرضا ارژنگ، از دبیران برجسته و چهره‌های اثرگذار در آموزش زبان فارسی، موجب اندوه و تأثر فراوان شد.
شادروان ارژنگ با تألیف کتاب پُرکاربرد دستور زبان فارسی و مشارکت مؤثر در تدوین کتاب‌های درسیِ «نگارش» و «دستور زبان»، نقشی ماندگار در سامان‌دهی آموزش زبان فارسی در مدارس ایفا کرد. رویکرد آموزشیِ منظم و نظام‌مند، تکیه بر تقسیم‌بندی کلاسیک اجزای کلام، بهره‌گیری از نمونه‌های متون ادبی و تأکید بر دُرست‌نویسی، از ویژگی‌های شاخص آثار او بود؛ آثاری که برای چند نسل از دانش‌آموزان و داوطلبان، مرجع اصلی آموزش دستور به شمار می‌رفت و در تثبیت شیوه آموزش زبان معیار سهمی چشمگیر داشت.
اینجانب، اکبر ایرانی، فقدان این معلم فرهیخته را به خانواده محترم، شاگردان، همکاران و جامعه آموزشی کشور تسلیت می‌گویم و برای آن مرحوم رحمت و مغفرت الهی مسئلت دارم.»


نظرات

آخرین اخبار
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنج شنبه 10 اردیبهشت1405 +جدول
رمز گشایی از کلیدواژه ای که وزیر جنگ آمریکا را به مرز انفجار رساند!
حمایت مجلس خبرگان رهبری از تیم مذاکره‌کننده
انتخاب ایران در هیات رئیسه کنفرانس بازنگری در NPT
هوشمندسازی کنتورهای برق مشترکان خانگی به کجا رسید؟
جو کنت: نمی‌توانیم ایرانیان را وادار کنیم مطابق خواسته‌های ما عمل کنند
هزینه‌های جنگ اسرائیل علیه غزه حدود 108 میلیارد دلار برآورد شده است
مقام حزب‌الله: مقاومت تا آزادی کامل خاک لبنان ادامه دارد
نخست وزیر سوئد: آمریکا راهبرد منسجمی در جنگ علیه ایران ندارد
تشکیلات خودگردان فلسطین، احداث واحدهای شهرک سازی در شمال کرانه باختری را محکوم کرد
نخست وزیرفرانسه: جنگ در اوکراین و خاورمیانه بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند
کشته و زخمی شدن شماری از مزدوران در کمین مقاومت در جنوب خان ‌یونس
فیدان: ترکیه تلاش می کند، مذاکرات ایران و آمریکا سریع تر به نتیجه برسد
سی‌ان‌ان: ارزیابی واقعی از هزینه‌های جنگ آمریکا علیه ایران 40 تا 50 میلیارد دلار است
احتمال افزایش خطر زوال عقل با مصرف کربوهیدرات‌های نامناسب
وضعیت آب و هوا امروز پنج شنبه 10 اردیبهشت +وضعیت استان ها
چرا درد مفاصل در بهار تشدید می‌شود؟
ترامپ مدعی تلاش برای جلوگیری از فروپاشی آتش‌بس لبنان شد
تصمیم‌گیری برای کاهش نیروهای آمریکایی در آلمان
مدل‌های جدیدی برای بازسازی و تامین مالی پساجنگ طراحی شده است
نمایندگی ایران: اورانیوم غنی‌شده ایران تحت نظارت کامل آژانس است
قالیباف: ایستگاه بعدی قیمت نفت، 140 دلار است
محسن پاکنژاد: محاصره دریایی ایران برای دشمن بی نتیجه است
علی خسروی طراح و گرافیست نام آشنا درگذشت
رایزنی تلفنی بن زاید و الزیدی
محسن رضایی: آمریکا در بن بستی کامل گرفتار شده است
یک تانک مرکاوا توسط حزب‌الله هدف قرار گرفت
یک نفتکش ایرانی دیگر از تنگه هرمز عبور کرد
وزارت صمت خالی فروشی خودرو را ممنوع کرد
استقبال ترامپ از خروج امارات از اوپک
ازسرگیری حملات داعش به حومه حلب
ناو «جرالد فورد» خاورمیانه را ترک می‌کند
واکنش ایران به ادعاهای بی‌اساس دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس
گفتگوی تلفنی عراقچی و رئیس پارلمان لبنان درباره آخرین تحولات منطقه
روسیه و بلاروس حمله آمریکا و اسرائیل به ایران را محکوم کردند
اعتراف یک رسانه غربی به ضربات کوبنده ایران به آمریکا
قیمت نفت برنت از مرز 120 دلار گذشت
رئیس قوه قضاییه: ملت متحد ایران بار دیگر دشمن را تحقیر کرد
بن‌بست آمریکا در بحران تنگه هرمز
ایران اقدام بحرین در سلب تابعیت شهروندانش را محکوم کرد
گفت‌وگوی پوتین و ترامپ درباره ایران و اوکراین
گزارش تصویری| اجتماع امام رضایی ها در تهران
هلاکت 2 شرور درپی حمله تروریستی به ماموران پلیس ایرانشهر
قوه قضاییه: مرحومه‌ای به نام «آیدا برآسا» وجود خارجی ندارد
گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو درباره ایران
سئول در حال رایزنی با تهران برای حل مشکل کشتی‌های کره‌ای در هرمز
5 اسیر فلسطینی اهل نوار غزه آزاد شدند
عضو کمیسیون امنیت ملی: رژیم صهیونیستی مانع مذاکرات ایران و آمریکا است
آزادی 6 نفر از خدمه ایرانی کشتی توسکا با پیگیری ایران
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با وزیران امور خارجه لهستان، هند و کنیا