×
بین الملل
شناسه خبر : 278151
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 09:03
آیا اروپا از جنگ اوکراین جان سالم به در می‌برد؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

آیا اروپا از جنگ اوکراین جان سالم به در می‌برد؟

با ورود جنگ اوکراین به پنجمین سال، اروپا که خود را طراح فشار حداکثری علیه مسکو می‌دانست، اکنون با شکاف داخلی، فرسایش اقتصادی و افول اعتبار جهانی روبه‌روست. میلیاردها یورو هزینه نظامی و مالی نه به شکست روسیه انجامید و نه جایگاه ژئوپلیتیکی بروکسل را ارتقا داد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل:  چهار سال جنگ، صورت‌حسابی سنگین برای اروپا برجای گذاشته است. به اذعان اورسولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا از آغاز جنگ حدود ۲۰۰ میلیارد یورو به اوکراین کمک کرده و علاوه بر آن، وامی ۹۰ میلیارد یورویی و بسته‌های حمایتی جدید نیز در دستور کار قرار گرفته است. برآوردهای بین‌المللی نیز هزینه بازسازی اوکراین را طی یک دهه آینده نزدیک به ۵۸۸ میلیارد دلار تخمین می‌زنند.
با این حال، پرسش بنیادین آن است که این منابع عظیم مالی دقیقاً به چه هدفی خدمت کرده‌اند؟ شواهد نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از این بودجه‌ها در زنجیره صنایع نظامی غربی جذب شده و کارتل‌های تسلیحاتی آمریکایی و اروپایی بیشترین انتفاع را برده‌اند. این در حالی است که اروپا همزمان با تورم، بحران انرژی و افزایش فقر دست‌وپنجه نرم می‌کند. منابعی که می‌توانست صرف احیای اقتصاد بحران‌زده قاره سبز شود، در قالب حمایت نظامی و زیرساختی به جنگی فرسایشی تزریق شد که چشم‌انداز پیروزی قاطعی نیز برای آن متصور نیست.

فروپاشی تدریجی اتحاد اروپایی

هدف اعلامی اروپا از ورود پررنگ به جنگ، تقویت همبستگی داخلی و ارتقای جایگاه ژئوپلیتیکی خود بود. اما روند تحولات، نتیجه‌ای معکوس به همراه داشته است. اختلافات داخلی بر سر تصویب بسته‌های جدید تحریمی علیه روسیه، مخالفت برخی اعضا با عضویت اوکراین در ناتو و ناکامی در اجماع‌سازی، نشانه‌های آشکار شکاف در درون اتحادیه است.
در میدان نبرد نیز دست برتر روسیه و طولانی شدن جنگ، موقعیت مذاکره‌ای اروپا را تضعیف کرده است. تحریم‌های گسترده نه‌تنها اقتصاد روسیه را به فروپاشی نکشاند، بلکه با اتکا به مناسبات جدید اقتصادی در چارچوب نظم فرا‌غربی، بخشی از فشارها خنثی شد. در مقابل، وابستگی اروپا به آمریکا افزایش یافت و هزینه‌های انرژی و امنیتی آن به‌شدت بالا رفت.
در عرصه دیپلماتیک نیز اتحادیه اروپا بیش از پیش به صادرکننده بیانیه‌های سیاسی تقلیل یافته و نقش تعیین‌کننده‌ای در معادلات کلان بین‌المللی ندارد. فعال‌سازی مکانیسم‌های تنبیهی، مواضع متناقض در بحران‌های جهانی و همسویی کامل با سیاست‌های واشنگتن، بحران مشروعیت و کاهش اعتبار بروکسل را تشدید کرده است.

اروپا؛ مانع توافق یا حامی صلح؟

اروپا در سطح رسمی از راهکار دیپلماتیک سخن می‌گوید، اما رفتار عملی آن تصویر دیگری ارائه می‌دهد. روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، تصریح کرده که اروپا اجازه نخواهد داد روسیه در مذاکرات سیاسی به دستاوردی برسد. چنین مواضعی نشان می‌دهد که بروکسل هرگونه توافقی را که به تثبیت دستاوردهای میدانی مسکو بینجامد، مغایر اهداف خود می‌داند.
در این چارچوب، حتی طرح‌های پیشنهادی آمریکا برای پایان جنگ نیز با ابهام و تردید اروپایی‌ها مواجه شده است. استمرار تحریم‌ها، افزودن افراد و شرکت‌های روسی به فهرست‌های سیاه و تلاش برای تصویب بسته‌های تحریمی جدید، بیانگر ترجیح گزینه «فشار مستمر» بر «توافق سریع» است.
این رویکرد، بیش از آنکه به پایان جنگ کمک کند، به تداوم فرسایش امنیتی و اقتصادی اروپا می‌انجامد. به نظر می‌رسد بخشی از نخبگان اروپایی، استمرار بحران را ابزاری برای مدیریت مشکلات داخلی و انتقال فشارهای اجتماعی به بیرون می‌دانند؛ راهبردی که در میان‌مدت می‌تواند تبعات امنیتی پیش‌بینی‌ناپذیری به همراه داشته باشد.

اشتباه محاسباتی در مسیر استمرار جنگ

با وجود نشانه‌های آشکار از هزینه‌های سنگین، اروپا همچنان بر طبل فشار می‌کوبد. اعلام بسته‌های تحریمی جدید، گسترش فهرست شرکت‌ها و اشخاص تحریم‌شده و افزایش حمایت‌های نظامی، نشان می‌دهد که راهبرد غالب در بروکسل، «دستاوردسازی سیاسی از مسیر تحریم» است.
اما واقعیت آن است که اقتصاد روسیه، برخلاف پیش‌بینی‌های اولیه، فرو نپاشیده و با تغییر جهت‌گیری‌های تجاری، بخشی از اثر تحریم‌ها را خنثی کرده است. در مقابل، اروپا ناچار به خرید انرژی و تجهیزات با هزینه‌های بالاتر شده و فشار مضاعفی را بر بودجه‌های ملی خود تحمل می‌کند.
در چنین شرایطی، استمرار جنگ نه‌تنها افق روشنی برای پیروزی اروپا ترسیم نمی‌کند، بلکه خطر فرسایش بیشتر سرمایه اجتماعی و اقتصادی آن را در پی دارد. اگر بازنگری راهبردی صورت نگیرد، قاره سبز ممکن است از یک بازیگر مؤثر جهانی به بازیگری حاشیه‌ای در نظم نوین بین‌المللی تنزل یابد.


اخبار مرتبط
جنگ اوکراین تحویل سامانه پاتریوت به سوئیس را 7 سال عقب انداخت
پنج‌شنبه 1405/02/24 ساعت 03:07
جنگ اوکراین تحویل سامانه پاتریوت به سوئیس را 7 سال عقب انداخت
سخنگوی دفتر فدرال تسلیحات سوئیس اعلام کرد که به دلیل جنگ اوکراین، احتمالا تحویل سامانه دفاع موشکی پاتریوت به این کشور 5 تا 7 سال به تأخیر خواهد افتاد.
زاخارووا: جهان باید هشدار روسیه به زلنسکی را بشنود
شنبه 1405/02/19 ساعت 07:17
زاخارووا: جهان باید هشدار روسیه به زلنسکی را بشنود
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه تأکید کرد که تمام جهان باید به هشدار روسیه به «ولودیمیر زلنسکی» که رژه پیروزی را تهدید کرد، توجه کند و وخامت اوضاع فعلی را درک نماید.
پسکوف: روسیه برای برگزاری رژه پیروزی نیاز به اجازه ندارد
شنبه 1405/02/19 ساعت 04:20
پسکوف: روسیه برای برگزاری رژه پیروزی نیاز به اجازه ندارد
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین اظهار داشت که روسیه برای برگزاری رژه پیروزی به اجازه کسی نیاز ندارد و وای بر هر کسی که سعی در تمسخر روز پیروزی داشته باشد.
نخست وزیرفرانسه: جنگ در اوکراین و خاورمیانه بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند
پنج‌شنبه 1405/02/10 ساعت 07:17
نخست وزیرفرانسه: جنگ در اوکراین و خاورمیانه بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند
سباستین لکورنو نخست وزیر فرانسه گفت که جنگ‌های اوکراین و خاورمیانه بیش از پیش بر وضعیت مالی خانوار و اقتصاد فرانسه سنگینی می‌کند.
مدودف: وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب مردم پرداخت می‌شود
جمعه 1405/02/04 ساعت 06:03
مدودف: وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب مردم پرداخت می‌شود
دمیتری مدودف معاون شورای امنیت روسیه گفت، وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب اروپایی‌ها پرداخت می‌شود و بازگردانده نخواهد شد.
لندن وارد جنگ اوکراین شد؛ اعزام نیروی انگلیسی به کی‌یف
دوشنبه 1404/11/20 ساعت 19:33
روسیه اعلام کرد؛
لندن وارد جنگ اوکراین شد؛ اعزام نیروی انگلیسی به کی‌یف
سفیر روسیه در انگلیس اعلام کرد که لندن با اعزام نیرو، برنامه‌ریزی نظامی و حمایت اطلاعاتی از کی‌یف، عملا به یکی از طرف‌های درگیر در جنگ اوکراین تبدیل شده است.
هشدار مجارستان: جنگ اوکراین ممکن است سراسر اروپا را درگیر کند
چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 21:02
هشدار مجارستان: جنگ اوکراین ممکن است سراسر اروپا را درگیر کند
مقامات مجارستان هشدار داده‌اند که درگیری‌ها در اوکراین ممکن است به سراسر اروپا سرایت کند و امنیت قاره را به‌طور جدی تهدید کند. آنها بر ضرورت اقدامات فوری دیپلماتیک برای جلوگیری از گسترش جنگ تأکید کرده‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت
ترکیب گل‌گهر برای دیدار با چادرملو
کشف 48 هزار قرص مخدر در خان‌یونس