×
بین الملل
شناسه خبر : 278151
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/08 ساعت 09:03
آیا اروپا از جنگ اوکراین جان سالم به در می‌برد؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

آیا اروپا از جنگ اوکراین جان سالم به در می‌برد؟

با ورود جنگ اوکراین به پنجمین سال، اروپا که خود را طراح فشار حداکثری علیه مسکو می‌دانست، اکنون با شکاف داخلی، فرسایش اقتصادی و افول اعتبار جهانی روبه‌روست. میلیاردها یورو هزینه نظامی و مالی نه به شکست روسیه انجامید و نه جایگاه ژئوپلیتیکی بروکسل را ارتقا داد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل:  چهار سال جنگ، صورت‌حسابی سنگین برای اروپا برجای گذاشته است. به اذعان اورسولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، اتحادیه اروپا از آغاز جنگ حدود ۲۰۰ میلیارد یورو به اوکراین کمک کرده و علاوه بر آن، وامی ۹۰ میلیارد یورویی و بسته‌های حمایتی جدید نیز در دستور کار قرار گرفته است. برآوردهای بین‌المللی نیز هزینه بازسازی اوکراین را طی یک دهه آینده نزدیک به ۵۸۸ میلیارد دلار تخمین می‌زنند.
با این حال، پرسش بنیادین آن است که این منابع عظیم مالی دقیقاً به چه هدفی خدمت کرده‌اند؟ شواهد نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از این بودجه‌ها در زنجیره صنایع نظامی غربی جذب شده و کارتل‌های تسلیحاتی آمریکایی و اروپایی بیشترین انتفاع را برده‌اند. این در حالی است که اروپا همزمان با تورم، بحران انرژی و افزایش فقر دست‌وپنجه نرم می‌کند. منابعی که می‌توانست صرف احیای اقتصاد بحران‌زده قاره سبز شود، در قالب حمایت نظامی و زیرساختی به جنگی فرسایشی تزریق شد که چشم‌انداز پیروزی قاطعی نیز برای آن متصور نیست.

فروپاشی تدریجی اتحاد اروپایی

هدف اعلامی اروپا از ورود پررنگ به جنگ، تقویت همبستگی داخلی و ارتقای جایگاه ژئوپلیتیکی خود بود. اما روند تحولات، نتیجه‌ای معکوس به همراه داشته است. اختلافات داخلی بر سر تصویب بسته‌های جدید تحریمی علیه روسیه، مخالفت برخی اعضا با عضویت اوکراین در ناتو و ناکامی در اجماع‌سازی، نشانه‌های آشکار شکاف در درون اتحادیه است.
در میدان نبرد نیز دست برتر روسیه و طولانی شدن جنگ، موقعیت مذاکره‌ای اروپا را تضعیف کرده است. تحریم‌های گسترده نه‌تنها اقتصاد روسیه را به فروپاشی نکشاند، بلکه با اتکا به مناسبات جدید اقتصادی در چارچوب نظم فرا‌غربی، بخشی از فشارها خنثی شد. در مقابل، وابستگی اروپا به آمریکا افزایش یافت و هزینه‌های انرژی و امنیتی آن به‌شدت بالا رفت.
در عرصه دیپلماتیک نیز اتحادیه اروپا بیش از پیش به صادرکننده بیانیه‌های سیاسی تقلیل یافته و نقش تعیین‌کننده‌ای در معادلات کلان بین‌المللی ندارد. فعال‌سازی مکانیسم‌های تنبیهی، مواضع متناقض در بحران‌های جهانی و همسویی کامل با سیاست‌های واشنگتن، بحران مشروعیت و کاهش اعتبار بروکسل را تشدید کرده است.

اروپا؛ مانع توافق یا حامی صلح؟

اروپا در سطح رسمی از راهکار دیپلماتیک سخن می‌گوید، اما رفتار عملی آن تصویر دیگری ارائه می‌دهد. روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، تصریح کرده که اروپا اجازه نخواهد داد روسیه در مذاکرات سیاسی به دستاوردی برسد. چنین مواضعی نشان می‌دهد که بروکسل هرگونه توافقی را که به تثبیت دستاوردهای میدانی مسکو بینجامد، مغایر اهداف خود می‌داند.
در این چارچوب، حتی طرح‌های پیشنهادی آمریکا برای پایان جنگ نیز با ابهام و تردید اروپایی‌ها مواجه شده است. استمرار تحریم‌ها، افزودن افراد و شرکت‌های روسی به فهرست‌های سیاه و تلاش برای تصویب بسته‌های تحریمی جدید، بیانگر ترجیح گزینه «فشار مستمر» بر «توافق سریع» است.
این رویکرد، بیش از آنکه به پایان جنگ کمک کند، به تداوم فرسایش امنیتی و اقتصادی اروپا می‌انجامد. به نظر می‌رسد بخشی از نخبگان اروپایی، استمرار بحران را ابزاری برای مدیریت مشکلات داخلی و انتقال فشارهای اجتماعی به بیرون می‌دانند؛ راهبردی که در میان‌مدت می‌تواند تبعات امنیتی پیش‌بینی‌ناپذیری به همراه داشته باشد.

اشتباه محاسباتی در مسیر استمرار جنگ

با وجود نشانه‌های آشکار از هزینه‌های سنگین، اروپا همچنان بر طبل فشار می‌کوبد. اعلام بسته‌های تحریمی جدید، گسترش فهرست شرکت‌ها و اشخاص تحریم‌شده و افزایش حمایت‌های نظامی، نشان می‌دهد که راهبرد غالب در بروکسل، «دستاوردسازی سیاسی از مسیر تحریم» است.
اما واقعیت آن است که اقتصاد روسیه، برخلاف پیش‌بینی‌های اولیه، فرو نپاشیده و با تغییر جهت‌گیری‌های تجاری، بخشی از اثر تحریم‌ها را خنثی کرده است. در مقابل، اروپا ناچار به خرید انرژی و تجهیزات با هزینه‌های بالاتر شده و فشار مضاعفی را بر بودجه‌های ملی خود تحمل می‌کند.
در چنین شرایطی، استمرار جنگ نه‌تنها افق روشنی برای پیروزی اروپا ترسیم نمی‌کند، بلکه خطر فرسایش بیشتر سرمایه اجتماعی و اقتصادی آن را در پی دارد. اگر بازنگری راهبردی صورت نگیرد، قاره سبز ممکن است از یک بازیگر مؤثر جهانی به بازیگری حاشیه‌ای در نظم نوین بین‌المللی تنزل یابد.


اخبار مرتبط
زاخارووا: جهان باید هشدار روسیه به زلنسکی را بشنود
شنبه 1405/02/19 ساعت 07:17
زاخارووا: جهان باید هشدار روسیه به زلنسکی را بشنود
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه تأکید کرد که تمام جهان باید به هشدار روسیه به «ولودیمیر زلنسکی» که رژه پیروزی را تهدید کرد، توجه کند و وخامت اوضاع فعلی را درک نماید.
پسکوف: روسیه برای برگزاری رژه پیروزی نیاز به اجازه ندارد
شنبه 1405/02/19 ساعت 04:20
پسکوف: روسیه برای برگزاری رژه پیروزی نیاز به اجازه ندارد
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین اظهار داشت که روسیه برای برگزاری رژه پیروزی به اجازه کسی نیاز ندارد و وای بر هر کسی که سعی در تمسخر روز پیروزی داشته باشد.
نخست وزیرفرانسه: جنگ در اوکراین و خاورمیانه بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند
پنج‌شنبه 1405/02/10 ساعت 07:17
نخست وزیرفرانسه: جنگ در اوکراین و خاورمیانه بر اقتصاد کشور سنگینی می‌کند
سباستین لکورنو نخست وزیر فرانسه گفت که جنگ‌های اوکراین و خاورمیانه بیش از پیش بر وضعیت مالی خانوار و اقتصاد فرانسه سنگینی می‌کند.
مدودف: وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب مردم پرداخت می‌شود
جمعه 1405/02/04 ساعت 06:03
مدودف: وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب مردم پرداخت می‌شود
دمیتری مدودف معاون شورای امنیت روسیه گفت، وام 90 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین از جیب اروپایی‌ها پرداخت می‌شود و بازگردانده نخواهد شد.
لندن وارد جنگ اوکراین شد؛ اعزام نیروی انگلیسی به کی‌یف
دوشنبه 1404/11/20 ساعت 19:33
روسیه اعلام کرد؛
لندن وارد جنگ اوکراین شد؛ اعزام نیروی انگلیسی به کی‌یف
سفیر روسیه در انگلیس اعلام کرد که لندن با اعزام نیرو، برنامه‌ریزی نظامی و حمایت اطلاعاتی از کی‌یف، عملا به یکی از طرف‌های درگیر در جنگ اوکراین تبدیل شده است.
هشدار مجارستان: جنگ اوکراین ممکن است سراسر اروپا را درگیر کند
چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 21:02
هشدار مجارستان: جنگ اوکراین ممکن است سراسر اروپا را درگیر کند
مقامات مجارستان هشدار داده‌اند که درگیری‌ها در اوکراین ممکن است به سراسر اروپا سرایت کند و امنیت قاره را به‌طور جدی تهدید کند. آنها بر ضرورت اقدامات فوری دیپلماتیک برای جلوگیری از گسترش جنگ تأکید کرده‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
اسرائیل به‌دنبال اجرای طرح‌های یهودی‌سازی
سیلی بریژیت مکرون به همسرش بر سر گلشیفته فراهانی!
نعیم قاسم: ایران و مقاومت معادلات منطقه را تغییر خواهند داد
آیا قیمت رسمی نان تغییر کرده است؟
قطر: بازگشت صادرات از تنگه هرمز ماه‌ها زمان می‌برد
عراقچی برای شرکت در اجلاس بریکس راهی دهلی‌نو شد
شنبه؛ موعد جدید متقاضیان برای خرید محصولات زامیاد
سردار طلائی نیک: هرگونه تهدید و تجاوز دشمن با پاسخ پشیمان کننده مواجه خواهد شد
محدودیت‌های ویژه در هراز و چالوس/ جزئیات تردد ممنوعیت‌های وسایل نقلیه سنگین
صدور ویزای حج برای 1025 زائر ایرانی
ورود ترامپ به پکن برای مذاکرات حساس با شی جین‌پینگ
معمار قهرمانی «لخ‌پوزنان» قراردادش را تمدید کرد
چرا زمین‌لرزه پایتخت را باید جدی گرفت؟
انتخابات 2028 آمریکا؛ پیشتازی کورتس و روبیو در نظرسنجی ها
ابلاغ سیاست جدید برای ثبت‌نام در مدارس هیئت‌امنایی
28 نقطه شمال تهران مورد اصابت موشکی قرارگرفت
فردا جلسه رای گیری پارلمان عراق برای رأی اعتماد به کابینه الزیدی
قیمت گوشی موبایل امروز چهارشنبه 23 اردیبهشت 1405 + جدول
قلعه‌نویی برای لیست نهایی جام جهانی در ترکیه تصمیم می گیرد
هشدار وزارت گردشگری درباره تورهای غیرمجاز اینستاگرامی
اظهارات جنجالی رضا پهلوی درباره تحولات ایران
قیمت گوشت قرمز امروز 23 اردیبهشت 1405 / بازار ثابت است + جدول
بن‌بست در مذاکرات روسیه و اوکراین؛ امیدها به دیپلماسی آمریکا کمرنگ شد
«گنبد طلایی» ترامپ؛ پروژه‌ای 1.2 تریلیون دلاری که شاید ناکارآمد باشد
لاپید: کنست از کار افتاده است
کشف 3 بمب انفجاری در عملیات‌ مرزبانی فراجا
ادعالی جنجالی نماینده کنگره آمریکا: در جنگ علیه ایران 39 هواپیما از دست دادیم
سخنگوی کمیسیون انرژی: ایران محاصره‌ناپذیر است
رئیس‌جمهور کوبا: از تهدیدهای آمریکا نمی‌ترسیم
مصرف آب تهران با ورود کولرهای آبی افزایش یافت
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 23 اردیبهشت 1405+جدول
ساعت کاری جدید بانک‌ها در سراسر اعلام شد
تماس تلفنی وزرای خارجه ایران و آذربایجان با محوریت روابط دوجانبه
بروجردی: ایران دستاورد تنگه هرمز را از دست نمی‌دهد
هشدار آتش‌نشانی درباره خطر نماهای کامپوزیت در ساختمان‌ها
مجوز خدمات محدود به برخی کودکستان‌ها برای والدین شاغل
اختلاف در کنگره آمریکا بر سر نحوه تأمین بودجه پنتاگون
وزیر نفت: اصلاحات غیرقیمتی مصرف بنزین در اولویت است
بانک مرکزی شیوه جدید تأمین ارز خرد را ابلاغ کرد
نخستین اجرای سال 1405 ارکستر سمفونیک تهران در تالار وحدت
صالحی: در حوزه فرهنگ و هنر کودک و نوجوان با عدالت آموزشی فاصله داریم
دانشگاه علوم پزشکی تهران: هانتا ویروس همه‌گیر نیست
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه23 اردیبهشت ؛ ادامه کاهش قیمت طلا+ جدول
مادرید اجازه استفاده آمریکا از پایگاه‌های اسپانیا علیه ایران را نمی دهد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 23 ادیبهشت1405/ قیمت دلار منجمد شد
ادامه تجاوزهای اسرائیل به جنوب سوریه
تبریک جنجالی مدودف پس از آزمایش موشک قاره پیما به کشورهای غربی
میزان مناسب مصرف روزانه شکلات تلخ چقدر است؟
چین بار دیگر به واشنگتن درباره تایوان هشدار داد
پیش‌بینی‌های وزارت بهداشت برای جلوگیری از شیوع ویروس هانتا