×
سیاسی
شناسه خبر : 278128
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 23:50
درمذاکرات ژنو چه گذشت؛ گفتگو بدون توافق اما با پیشرفت قابل‌توجه

نورنیوز از آخرین دور گفتگوهای تهران- واشنگتن در ژنو و چشم انداز مذاکرات آتی گزارش می دهد؛

درمذاکرات ژنو چه گذشت؛ گفتگو بدون توافق اما با پیشرفت قابل‌توجه

دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در ژنو بدون توافق نهایی پایان یافت، اما توصیف «پیشرفت قابل‌توجه» از سوی تهران و میانجی عمانی، نشان داد گفت‌وگوها وارد فاز جدی‌تری شده است؛ فازی که هم‌زمان با فشارهای میدانی و تحرکات سیاسی، هفته‌ای تعیین‌کننده را پیش‌رو دارد.

نورنیوز-گروه سیاسی:دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا که از صبح پنج‌شنبه در ژنو آغاز شده بود، پس از چند ساعت گفت‌وگوی غیرمستقیم میان هیأت‌ها به پایان رسید؛ مذاکراتی که اگرچه بدون اعلام توافق نهایی خاتمه یافت، اما هم از سوی میانج
ی عمانی و هم از سوی هیأت ایرانی به‌عنوان یکی از جدی‌ترین و طولانی‌ترین دورهای گفت‌وگو توصیف شد و نشانه‌هایی روشن از «پیشرفت قابل توجه» در آن دیده شد.
در همین چارچوب، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران پس از پایان مذاکرات اعلام کرد: «جدی‌ترین و طولانی‌ترین گفت‌وگوها را داشتیم و پیشرفت خوبی حاصل شد.» او با تأکید بر اینکه در برخی حوزه‌ها دیدگاه‌ها به تفاهم نزدیک شده است، تصریح کرد در پرونده هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، درباره بعضی نکات توافق شده و در برخی دیگر همچنان اختلاف وجود دارد. عراقچی با بیان اینکه «در حوزه رفع تحریم‌ها خیلی مشخص انتظارمان را مطرح کردیم»، افزود پس از انجام مشورت‌ها در پایتخت‌ها، دور چهارم مذاکرات هفته آینده برگزار خواهد شد.
هم‌زمان، بدر البوسعیدی وزیر خارجه عمان که نقش میانجی را بر عهده دارد، اعلام کرد: «ما یک روز پس از پیشرفت قابل توجه در مذاکرات بین ایالات متحده و ایران، گفت‌وگوها را به پایان رساندیم و به‌زودی پس از مشورت در پایتخت‌های مربوطه، مذاکرات را از سر خواهیم گرفت.» به گفته او، ادامه گفت‌وگوها در سطح کارشناسان فنی و در وین برگزار می‌شود؛ شهری که مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در آن قرار دارد.
در بعد محتوایی، شبکه سی‌ان‌ان به نقل از یک منبع ایرانی آگاه گزارش داد که مذاکرات میان ایران و ایالات متحده «جدی» است و تهران بار دیگر تأکید کرده هرگز به‌دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد رفت. به گفته این منبع، لغو کامل تحریم‌های آمریکا و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل شرط کلیدی هر توافق احتمالی است. او همچنین تصریح کرده که «هیچ تأسیسات یا تجهیزاتی تخریب نخواهد شد»، چرا که همه آن‌ها ثبت‌شده و تحت نظارت آژانس قرار دارند.
این منبع افزوده است که ایران در حوزه غنی‌سازی نیز بر حق خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، از جمله غنی‌سازی و تولید سوخت بر اساس نیازهای عملی و تحت راستی‌آزمایی کامل آژانس، تأکید دارد. همچنین مواد غنی‌شده از کشور خارج نخواهد شد و هر اقدام احتمالی، از جمله رقیق‌سازی، صرفاً در داخل ایران انجام می‌شود؛ موضعی که نشان‌دهنده تثبیت خطوط قرمز تهران در این دور از مذاکرات است.
در واشنگتن، رابرت مالی با اشاره به تجربه برجام تصریح کرده است اگر هدف آمریکا دستیابی به توافقی عینی و محدودکننده‌تر باشد، امکان رسیدن به آن وجود دارد، اما اگر هدف «چیزی کاملاً متفاوت» تعریف شود، این مسیر به نتیجه نخواهد رسید. این اظهارنظر بازتاب‌دهنده نوسان واشنگتن میان مطالبات حداکثری و واقعیت‌های فنی و سیاسی مذاکرات است.
هم‌زمان رسانه‌هایی مانند وال استریت ژورنال گزارش داده‌اند که تهران خواهان کنار گذاشته شدن کامل موضوع موشکی از مذاکرات است و هیچ محدودیت دائمی بر برنامه هسته‌ای خود را نخواهد پذیرفت؛ روایتی که با تأکید ایران بر غیرقابل مذاکره بودن توان دفاعی هم‌راستا تلقی می‌شود. در بعد اقتصادی نیز رویترز گزارش داد پس از اعلام پیشرفت مذاکرات، قیمت نفت کاهش یافت؛ نشانه‌ای از آنکه بازارهای جهانی احتمال تداوم گفت‌وگوها و کاهش تنش را جدی گرفته‌اند.
در سطح میدانی، هم‌زمان با پایان مذاکرات ژنو، رژیم اسرائیل از حمله هوایی به مواضع حزب‌الله در منطقه بعلبک لبنان خبر داد و مدعی شد چند اردوگاه وابسته به یگان رضوان را هدف قرار داده است. اهمیت این حملات در آن است که دامنه عملیات‌ها به عمق خاک لبنان کشیده شده؛ اقدامی که از نگاه ناظران، فراتر از یک پیام نظامی صرف، تلاشی برای اعمال فشار غیرمستقیم بر فضای دیپلماسی و ارسال سیگنال بازدارنده هم‌زمان با پیشرفت مذاکرات هسته‌ای تلقی می‌شود. در محافل امنیتی، احتمال پاسخ متقابل حزب‌الله در صورت تداوم این روند نیز مطرح شده؛ سناریویی که می‌تواند معادلات شکننده منطقه را وارد مرحله پرریسک‌تری کند.
هفته آینده نیز از نظر دیپلماتیک و امنیتی تعیین‌کننده ارزیابی می‌شود. نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، سفر مارکو روبیو به اسرائیل و بررسی قطعنامه اختیارات جنگ علیه ایران در مجلس نمایندگان آمریکا، مجموعه‌ای از متغیرها را شکل می‌دهد که می‌تواند بر فضای مذاکرات فنی اثر مستقیم بگذارد. تلاقی این تحولات با تشدید فشار میدانی، نشان می‌دهد سرنوشت گفت‌وگوها نه‌تنها در میز مذاکره، بلکه در میدان و تصمیمات سیاسی هفته پیش‌رو نیز رقم خواهد خورد.
 


اخبار مرتبط
موضع انگلیس نسبت به گفت‌وگوهای ایران و آمریکا
جمعه 1404/12/08 ساعت 14:45
موضع انگلیس نسبت به گفت‌وگوهای ایران و آمریکا
دفتر نخست‌وزیری انگلیس به نقل از کر استارمر اعلام کرد لندن بر حمایت از روند سیاسی میان تهران و واشنگتن تمرکز دارد. داونینگ استریت تأکید کرده ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد و حفظ امنیت منطقه در اولویت است؛ موضعی که در میانه تحرکات دیپلماتیک اخیر مطرح شده است.
هشدار جدی سازمان همکاری اسلامی درباره تهدیدها علیه ایران
جمعه 1404/12/08 ساعت 09:32
هشدار جدی سازمان همکاری اسلامی درباره تهدیدها علیه ایران
کمیته اجرایی سازمان همکاری اسلامی در نشستی اضطراری ضمن محکومیت گسترش شهرک‌سازی در کرانه باختری، نسبت به تشدید تنش‌ها و تهدیدهای اخیر علیه جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد. این نهاد هرگونه توسل به زور علیه یک کشور مستقل را نقض آشکار حقوق بین‌الملل دانست و بر حمایت از مسیرهای دیپلماتیک تأکید کرد.
ونس: گزینه دیپلماتیک را در قبال ایران ترجیح می‌دهیم
جمعه 1404/12/08 ساعت 08:42
ونس: گزینه دیپلماتیک را در قبال ایران ترجیح می‌دهیم
معاون رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با واشنگتن‌پست اعلام کرد واشنگتن گزینه دیپلماتیک را در قبال ایران ترجیح می‌دهد، هرچند تصمیم نهایی به رفتار تهران بستگی دارد. وی در عین حال مدعی شد گزینه اقدام نظامی نیز روی میز است اما آمریکا وارد جنگی طولانی‌مدت در خاورمیانه نخواهد شد.
دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران - آمریکا پایان یافت/ ادامه مذاکرات هفته آینده در وین
پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 23:17
دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران - آمریکا پایان یافت/ ادامه مذاکرات هفته آینده در وین
مرحله دوم ازدور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا با میانجی گری عمان به پایان رسید.عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان پس از پایان مذاکرات، مذاکره امروز را یکی از جدی ترین و طولانی ترین ادوار مذاکراتی دانست و گفت: دوشنبه جلسات فنی در آژانس آغاز می شود و دور چهارم مذاکرات یک هفته دیگر است.
نظرات

آخرین اخبار
فهرست آلمان برای جام جهانی 2026 اعلام شد
قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405+ جدول
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
موادغذایی که کلسیم بدن را از بین می‌برند
نور اینفو | بدن ما به چند ساعت خواب نیاز دارد؟
رکورد اهدای خون در ایران بعد از 10 سال شکسته شد
مصدومیت جدید نیمار؛ نگرانی برزیل در آستانه جام جهانی 2026
حمله حزب‌الله به تجمع نظامیان اسرائیلی در جنوب لبنان
پیشنهاد آلمان برای «عضویت وابسته» اوکراین در اتحادیه اروپا
سفر نخست‌وزیر پاکستان به چین با محوریت تحولات منطقه
زمان برگزاری کنکور 1405 اعلام شد ؛ ثبت‌نام بیش از 313 هزار داوطلب
پزشکیان : آمادگی عملیاتی ارتش اقتدار دفاعی ایران را به نمایش گذاشت
شهردار تهران: مترو و اتوبوس‌های پایتخت تا اطلاع ثانوی رایگان می‌مانند
رگبار، رعدوبرق و وزش باد شدید در راه تهران
زمین‌لرزه 3.6 ریشتری حوالی بندرعباس را لرزاند
جزئیات جدید حکم متهمان پرونده شهادت آرمان علی‌وردی
اورونوف درآستانه جام جهانی بازهم مصدوم شد
بلومبرگ: سقوط روپیه هند؛ دهلی‌نو به دنبال افزایش نرخ بهره و جذب دلار
معاون اول قوه قضاییه : با اخلالگران اقتصادی برخورد قاطع می‌شود
مابه‌التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان چه زمانی پرداخت می شود؟
بحران فولاد ساختگی است؛ ذخایر انبارها تا 6 ماه نیاز بازار را تأمین می‌کند
طلای ناب سلیمی و نقره ولی‌زاده در روز نخست تکواندوی قهرمانی آسیا
دکتر مخبر: تولیدکنندگان با کمک به دولت در سنگر امنیت غذایی نیز دشمن را شکست دهند
ایران سریع‌تر از پیش‌بینی غرب توان نظامی خود را احیا کرد
آخرین وضعیت مصدومیت مدافع تیم ملی قبل از جام جهانی
نورنما | طلوع خورشید بر فراز دماوند از دل برج آزادی
قیمت‌ کاغذ پس از جنگ 60 درصد جهش کرد
بیانیه مشترک نهادهای مالی: بازگشایی بورس موفق و متعادل بود
وزیر جهاد کشاورزی:ایران ظرفیت تبدیل شدن به هاب غذایی منطقه را دارد
پنتاگون طرح‌های حمله نظامی به کوبا را شبیه‌سازی می‌کند
پرداخت 40 هزار میلیارد تومان مطالبات گندمکاران در راه است
افسران اسرائیلی: رهگیری پهپادهای حزب‌الله دشوار شده است
زاکانی: تعداد ایستگاه‌های مترو تهران به 163 رسید
عبور سه ابرنفتکش از تنگه هرمز پس از دو ماه توقف
قیمت گوشت قرمز امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول
پیش بینی قیمت طلا و دلار تا پایان سال ؛ ریسک معامله چقدر است؟
هشدار نارنجی هواشناسی؛ سامانه بارشی جدید در راه شمال و غرب کشور
رقابت شدید الهلال و الاتحاد برای جذب لواندوفسکی
صنعت خودروسازی جهان در چاله جنگی ترامپ
جدول پخش فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون
ایروانی: شورای امنیت نباید در برابر تهدیدهای مکرر ترامپ بی‌تفاوت بماند
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول
تنگه هرمز؛ ابعاد حقوقی ترتیبات جدید در پرتو تجاوز و تغییر بنیادین اوضاع
فرمانده ارتش پاکستان امروز وارد تهران می شود ؛ ادامه رایزینی ها با ایران
با سنگر‌های استیجاری سنتکام چه باید کرد؟
صدور کیفرخواست آمریکا علیه رائول کاسترو