×
اقتصادی
شناسه خبر : 278047
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 16:44
زنگ خطر  در بازار مواد غذایی به‌صدا درآمد

زنگ خطر در بازار مواد غذایی به‌صدا درآمد

بیش از چند ماه است که طلبکاران وزارت جهاد کشاورزی با تاخیر در دریافت مطالبات ارزی خود مواجه هستند. این موضوع نه تنها نقدینگی شرکت‌ها و پیمانکاران را تحت فشار قرار داده بلکه روند واردات نهاده‌ها و تولید محصولات کشاورزی کشور را مختل کرده و می‌تواند در ادامه به کاهش تولید و افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی منجر شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بیش از چند ماه است که طلبکاران وزارت جهاد کشاورزی با چالش تاخیر در دریافت مطالبات ارزی خود مواجه هستند.این تاخیر نه تنها نقدینگی شرکت‌ها و پیمانکاران را تحت فشار قرار داده بلکه روند واردات نهاده‌ها و تولید محصولات کشاورزی کشور را نیز مختل کرده است. که ادامه این روند می‌تواند به کاهش تولید و افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی منجر شود.

مطالبات ارزی وزارت جهاد کشاورزی شامل پرداخت به تامین‌کنندگان خارجی و پیمانکاران داخلی است که نقش حیاتی در تامین نهاده‌های کشاورزی،تجهیزات و خدمات فنی دارند.با وجود قراردادهای منعقد شده،بخش قابل توجهی از این مطالبات به دلیل محدودیت‌های ارزی و بروکراسی اداری هنوز پرداخت نشده است.

کاوه زرگران، عضو کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران، در گفتگو با صفحه اقتصاد توضیح داد: امروز تقریبا تاخیری در پرداخت ارز مثل گذشته نداریم. مشکل اصلی که فعالان اقتصادی دارند، عدم پرداخت طلب‌هایشان توسط دولت است. متاسفانه بعد از آزادسازی و به بهانه تغییر نرخ ارز، پرداخت‌ها صورت نمی‌گیرد و این باعث کسری سرمایه در گردش شرکت‌ها شده و سرمایه قفل می‌شود. زرگران تاکید کرد که این وضعیت باعث فشار مالی بر بخش خصوصی و اختلال در زنجیره تامین کالاهای کشاورزی شده است.

این فعال اقتصادی افزود:دولت تصمیمات اقتصادی مهمی که به خوراک و امنیت غذایی کشور وابستگی دارد را بدون اتاق فکر و ارزیابی اثرات اتخاذ می‌کند و نتیجه آن را بعدا در بازار می‌بینیم.این باعث التهاب و تورم شدید در بازار می‌شود و تبعات  اجتماعی نیز به دنبال دارد.وی همچنین توضیح داد که دو عامل اصلی در افزایش تورم مواد غذایی تاثیرگذار هستند:

۱.تغییر نرخ ارز ترجیحی از حدود ۲۸۵۰۰ تومان به حدود ۱۴۰ هزار تومان.

۲.کمبود نقدینگی در بنگاه‌ها که باعث کاهش ورود کالا به کشور و ایجاد قیمت‌های کاذب می‌شود.

زرگران پیش‌بینی کرد که ادامه این روند پس از تعطیلات عید، گریبان دولت را خواهد گرفت و بر تولیدکنندگان خصوصی و  کشاورزان اثر مستقیم خواهد داشت.
وی گفت:شرکت‌های کوچک واردکننده که سرمایه‌شان توسط دولت پرداخت نشده از چرخه واردات خارج شده‌اند و آن‌هایی که باقی مانده‌اند،تعهدات بانکی خود را نمی‌توانند بپردازند.برای کشاورزان این اختلال در تامین کالاها باعث توقف تولید یا افزایش هزینه تمام شده تولید می‌شود.

زرگران اضافه کرد که این وضعیت می‌تواند تهدیدی جدی برای امنیت غذایی کشور باشد به ویژه در شرایط بحرانی فعلی.

ویدر پاسخ به این سوال که دولت چگونه می‌تواند این دیون را پرداخت کند گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید لیست بدهی‌های خود به بخش خصوصی را ارائه دهد و بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه نیز باید در سیاست‌های پولی و بودجه‌ای خود این بدهی‌ها را لحاظ کنند. متاسفانه تاکنون تعهد خاصی از طرف دولت احساس نمی‌شود.

وی همچنین اشاره کرد که راهکارهایی مانند تهاتر با کالا ممکن است مطرح شده باشد،اما بدون برنامه‌ریزی دقیق این اقدامات کافی نخواهند بود.

زرگران در پایان تاکید کرد: عدم پرداخت دیون بخش خصوصی نه تنها زیان برای بخش خصوصی ایجاد می‌کند،بلکه دولت نیز در این مسیر دچار زیان خواهد شد.لازم است دولت برنامه‌ای شفاف و عملیاتی برای پرداخت بدهی‌ها تدوین و اجرا کند.

وقتی بدهی‌های دولت بازار کشاورزی را تهدید می‌کند

آنچه از وضعیت فعلی برمی‌آید یک چالش ساختاری در تعامل دولت و بخش خصوصی است که پیامدهای آن فراتر از صرفا پرداخت مطالبات ارزی است.تاخیر در پرداخت‌ها و قفل شدن سرمایه در گردش نه تنها توان فعالیت اقتصادی شرکت‌ها را کاهش می‌دهدبلکه امنیت غذایی کشور را نیز تهدید می‌کند.

به نظر می‌رسد بدون شفافیت در بدهی‌ها، برنامه‌ریزی بودجه‌ای منسجم و هماهنگی بین وزارتخانه‌ها و بانک مرکزی این مشکل ادامه خواهد داشت و فشار بر تولیدکنندگان و کشاورزان افزایش می‌یابد. راهکارهای کوتاه‌مدت مانند تهاتر می‌تواند موقتا بخشی از مشکل را کاهش دهد اما تنها یک سیاست بلندمدت،شفاف و عملیاتی دولت می‌تواند از بحران تولید و تورم غذایی پیشگیری کند.


صفحه اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
وداع تلخ با پیراهن زرد؛ نیمار از تیم ملی برزیل خداحافظی کرد
محکومیت حملات آمریکا و عربستان به مواضع حشدالشعبی توسط رئیس پارلمان عراق
ریاست جمهوری عراق: حمله به مقرهای حشدالشعبی غیرقابل قبول است
اعلان قرمز روسیه علیه پاول دورف
بازسازی پل B1 کرج؛ زمان افتتاح و بهره برداری اعلام شد
ترامپ: حمله ایران غافلگیرمان کرد؛ فقط چند دقیقه فرصت واکنش داشتیم
جزئیات برنامه جدید استانداری قم برای کاهش مصرف انرژی در ادارات
آخرین تغییرات وثیقه خروج از کشور برای دانشجویان
هشدار سیل در پاکستان؛ صدها زخمی و خسارت به 800 خانه بر اثر بارندگی
تصمیم جدید اوپک‌پلاس با کاهش ذخایر نفت خام آمریکا
هشدار امنیتی جدید آمریکا؛ شهروندان آمریکایی از سفر به عراق منع شدند
ایران حملات آمریکا و عربستان به عراق را به‌شدت محکوم کرد
ضربه اطلاعاتی به گروهک‌های تروریستی تکفیری؛ 4 تیم عملیاتی پیش از اقدام بازداشت شدند
بازگشت کاپیتان سابق پرسپولیس به فولاد خوزستان
پیکر شهید خلبان مجید کاظمی به وطن بازگشت ؛ روایت ارتش از عملیات سوخو 24
آیا نتانیاهو از واشنگتن دست خالی برگشت؟
جدول و لینک ساعت قطعی برق استانها فردا پنج شنبه 8 مرداد اعلام شد
هشدار هواشناسی تهران؛ وزش باد شدید در نیمه جنوبی و غربی استان
مدیریت مصرف انرژی شرط تداوم تولید کشور است؛ دولت با اخلالگران برخورد می‌کند
نورنما | بزرگداشت زنده‌یاد اکبر عبدی در جشن «نفس»
وام 20 میلیون تومانی اربعین بازنشستگان کشوری آغاز شد؛ شرایط و نحوه ثبت‌نام
حمله به عراق؛ مقدمه تقابل بزرگ‌تر یا پرده آخر بحران؟
خبر مهم وزیر آموزش و پرورش؛ جزئیات استخدام 40 هزار نیروی جدید اعلام شد
برنامه قطعی برق تهران فردا 8 مرداد 1405 | جدول خاموشی مناطق
تجاوز مشترک آمریکا و عربستان به عراق ؛20 شهید و 32 زخمی ؛واکنش انصارالله و آماده‌باش بغداد
برنامه لیگ برتر وزنه برداری اعلام شد؛ زمان برگزاری مسابقات بزرگسالان، امید و بانوان
قیمت محصولات ایران‌خودرو امروز 7 مرداد 1405 | 207، دنا، تارا و ری‌را چند؟
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 7 مرداد 1405 / بازار طلا ملتهب شد
جدیدترین قیمت محصولات سایپا اعلام شد؛ شاهین، اطلس و کوییک چند؟
آمار رسمی بیکاری منتشر شد؛ کاهش 450 هزار نفری شاغلان در بهار 1405
چین خواستار گفت‌وگو برای کاهش تنش‌ها در دریای سرخ شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 7 مرداد 1405
حمله عربستان به حشدالشعبی؛ سفر نخست‌وزیر این کشور به ریاض را لغو کرد
افکار عمومی آمریکا علیه نتانیاهو؛ نیمی از آمریکایی‌ها از حکم دیوان کیفری حمایت کردند
اعلان بین‌المللی روسیه برای دستگیری بنیانگذار تلگرام
تسهیلات جدید مدارس شاهد برای فرزندان شهدا و مجروحان جنگ تحمیلی سوم
خبر جدید برای متقاضیان نهضت ملی مسکن
آخرین آمار زائران اربعین؛ بیش از 2 میلیون نفر در سامانه سماح ثبت‌نام کردند
خبر مهم سازمان غذا و دارو؛ پزشکان از موجودی داروها مطلع می‌شوند
آخرین وضعیت آتش‌سوزی تالاب هورالعظیم
خبر مهم برای کاربران؛ تماس صوتی و تصویری به واتس‌اپ وب آمد+ نحوه تنظیمات
آمادگی یمن برای تشدید درگیری با عربستان؛ درس بزرگی به متجاوزان می‌دهیم
گرمای سوزان در غرب کشور تا چند روز ماندگار است؟
نخستین قطعه خط 9 مترو تهران چه زمانی افتتاح می‌شود؟
وعده تأمین اجتماعی برای تسویه بدهی‌های خود+ جزییات و زمان پرداخت
پرداخت کمک بلاعوض به خانوارهای آسیب‌دیده از سیل هرمزگان
ورزشگاه میزبان پرسپولیس در لیگ بیست‌وششم مشخص شد
آمادگی فرودگاه امام خمینی(ره) برای پروازهای اربعین؛ 16 ایرلاین پای کار آمدند
نوراینفو | اشتباهات رایج در پیاده روی اربعین
نبرد بزرگ برای جام جهانی 2038؛ آلمان رقیب جدی آمریکا شد