×
اقتصادی
شناسه خبر : 278029
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 15:06
پاییز هشدار بود یا آغاز یک روند؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

پاییز هشدار بود یا آغاز یک روند؟

گزارش تازه مرکز آمار نشان می‌دهد تورم تولیدکننده در پاییز با جهش محسوس مواجه شده؛ عبور تورم نقطه‌به‌نقطه از 50 درصد و پیشتازی کشاورزی، زنگ هشدار جدیدی برای سمت عرضه اقتصاد است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: جدیدترین داده‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران از تشدید فشارهای قیمتی در سطح تولید حکایت دارد؛ جایی که تورم تولیدکننده در پاییز امسال نه‌تنها روندی صعودی به خود گرفته، بلکه در برخی شاخص‌ها از مرزهای روانی نیز عبور کرده است. بر این اساس، تورم فصلی تولیدکننده به ۱۳.۸ درصد رسیده که نسبت به تابستان ۳.۶ واحد درصد افزایش نشان می‌دهد. این رشد، بیانگر شتاب‌گیری هزینه‌های تولید در بازه‌ای کوتاه‌مدت است.
در نماگر تورم نقطه‌به‌نقطه نیز وضعیت معنادار است. این شاخص که تغییرات قیمت تولیدکننده را نسبت به پاییز سال گذشته می‌سنجد، به ۵۳.۷ درصد رسیده و نسبت به فصل قبل ۷.۶ واحد درصد افزایش یافته است. عبور از مرز ۵۰ درصد، نشانه‌ای روشن از تعمیق فشار هزینه‌ای در بخش‌های مختلف اقتصادی است؛ فشاری که می‌تواند در ماه‌های آینده به لایه مصرف‌کننده نیز منتقل شود.
بررسی جزئیات بخش‌های اقتصادی نشان می‌دهد کشاورزی پیشران اصلی تورم در پاییز بوده است. تورم فصلی این بخش به ۳۰.۵ درصد رسیده؛ در حالی که در تابستان ۲۱ درصد بود. در شاخص نقطه‌به‌نقطه نیز کشاورزی با ثبت ۸۵.۱ درصد، بالاترین رشد را تجربه کرده است. تورم سالانه این بخش نیز به ۵۷.۹ درصد رسیده که افزایش قابل توجهی نسبت به ۳۷.۸ درصد فصل قبل دارد. این ارقام نشان می‌دهد هزینه نهاده‌های تولید، اعم از خوراک دام، کود، بذر و انرژی، فشار سنگینی بر تولیدکنندگان این حوزه وارد کرده است.
در بخش معدن، تورم فصلی از ۷.۱ به ۱۶.۷ درصد افزایش یافته و تورم نقطه‌ای نیز به ۵۱.۸ درصد رسیده است. صنعت نیز تورم فصلی ۱۱.۷ درصدی و تورم نقطه‌ای ۵۰.۹ درصدی را ثبت کرده که نسبت به تابستان رشد داشته است. این روند، حکایت از افزایش هزینه مواد اولیه، حمل‌ونقل و تأمین مالی دارد.
در مقابل، بخش تولید، انتقال و توزیع برق اگرچه در تورم فصلی پاییز رقم پایین‌تری معادل ۱.۷ درصد را ثبت کرده، اما همچنان بالاترین تورم سالانه را با ۷۰.۴ درصد در اختیار دارد. این موضوع بیانگر انباشت فشار قیمتی در این بخش طی یک سال گذشته است. بخش خدمات نیز با تورم فصلی ۱۰.۲ درصد و تورم نقطه‌ای ۴۵.۱ درصد، روندی افزایشی اما متعادل‌تر نسبت به کشاورزی تجربه کرده است.
در مجموع، تورم سالانه تولیدکننده به ۴۵.۵ درصد رسیده که نسبت به ۳۸.۵ درصد تابستان افزایش محسوسی دارد. این شاخص، میانگین تغییرات قیمت تولید در دوازده ماه منتهی به پاییز را نشان می‌دهد و بیانگر آن است که سمت عرضه اقتصاد با فشار هزینه‌ای مستمر روبه‌روست.
تشدید تورم تولیدکننده، از منظر سیاست‌گذاری اقتصادی اهمیت ویژه دارد؛ زیرا این شاخص معمولاً به‌عنوان پیش‌نگر تورم مصرف‌کننده تلقی می‌شود. اگر روند فعلی مهار نشود، احتمال انتقال موج جدیدی از افزایش قیمت‌ها به بازار مصرف وجود دارد. از این رو، مدیریت هزینه نهاده‌ها، ثبات در بازار ارز، تسهیل تأمین مالی تولید و تقویت بهره‌وری، بیش از هر زمان دیگری ضرورت یافته است.


نظرات

آخرین اخبار
عملیات خشم حماسی به عملیات شکست حماسی تبدیل شد
روزنامه‌نگار آمریکایی در کویت دستگیر شد
آمریکا تحریم‌های بانکی ونزوئلا را کاهش داد
آمریکا معافیت موقت تحریم‌های نفتی ایران را تمدید نمی‌کند
در طول جنگ به چند مرکز درمانی و بهداشتی حمله شد؟
سلام نظامی سلطانیان پس از کسب طلا
ارسال نخستین محموله امدادی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به جمعیت هلال احمر ایران
گروسی: برنامه هسته‌ای ایران با اقدام نظامی متوقف نمی شود
مخالفت جنبش امل با مذاکره مستقیم لبنان با اسرائیل
دو برابر شدن قیمت لحظه‌ای نفت
آغاز مذاکرات مستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی در واشنگتن/شروط اسرائیل/بیانیه مشترک + فیلم
سانچز: چین، تنها کشوری که می‌تواند جنگ ایران را حل‌ کند
اسکات ریتر: محاصره دریایی ایران قابل اجرا نیست
تعدیل 15 تا 20 درصدی مهندسان شرکت رنو
استاد دانشگاه جان هاپکینز: ارزش ریال ایران در جنگ ارتقا یافته
متحدان ترامپ همچنان از همکاری با او دوری می‌کنند
تعمیر 18 هزار واحد آسیب دیده از جنگ به‌پایان رسید
احتمال خروج اسلوونی از ناتو
اعتراض مکزیک به کشته شدن تعدادی از شهروندانش در بازداشتگاه‌های مهاجرتی آمریکا
لاپید تعلیق همکاری ایتالیا با اسرائیل را یک شکست برای نتانیاهو خواند
عصبانیت ترامپ از اظهارات ملونی
از هر 10 آمریکایی 6 نفر مخالف جنگ علیه ایران هستند
194 شهید و مجروح درپی حملات 24 ساعت اخیر در لبنان
بازداشت 90 معترض ضد جنگ در نیویورک
یک مقام اسرائیلی: به ادعای خلع سلاح حزب‌الله اعتماد نداریم
دستگیری 8 نفر از عناصر مرتبط با پروژه‌های خصمانه دشمن در ایلام
رئیس شورای اروپا: محاصره‌ راه حل تنش با ایران نیست
پیشنهاد پرداخت عوارض برای عبور از تنگه هرمز توسط کره جنوبی
کوثری: ترامپ به دنبال خروج آبرومندانه از جنگ است
17 کشور اروپایی خواستار آتش‌بس در لبنان شدند
نمایندگی ایران در اتحادیه اروپا: اگر در حمایت از صلح صادق هستید، منصف باشید
اضافه شدن علیرضا کوشکی به شاگردان بختیاری‌زاده
سی‌ان‌ان: شناورهای ایرانی از تنگه عبور می‌کنند
مداحان امشب در کدام میادین تهران می‌خوانند؟
ادامه حملات پرشمار رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
توتال پرداخت عوارض به ایران را پذیرفت
ترامپ بار دیگر اروپایی‌ها را ببر کاغذی خواند
گوترش: هیچ راه حل نظامی برای بحران خاورمیانه وجود ندارد
سید محمد خاتمی: رسیدن به صلح پایدار دور از دسترس نیست
طلا به شدت ریخت + جدول قیمت طلا و سکه امروز 25 فروردین 1405
انتشار تصاویر هوایی از محل سکونت رهبران موساد و شین‌بت توسط حنظله
سندرز: ادامه تأمین مالی اقدامات نظامی اسرائیل غیرقابل قبول است
در طول جنگ چند مدرسه و مرکز فرهنگی آسیب دیدند؟
محکومیت سخنان ترامپ علیه پاپ توسط شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
چین به دنبال ارتقای همکاری استراتژیک با روسیه
تکنیک نازیِ دروغ بزرگ با تکرار مداوم در عصر جدید کار نمی‌کند
تراکتور صفر - شباب الاهلی3 + فیلم
آیا ترامپ دیوانه‌ای حیله‌گر است یا صرفاً دیوانه؟
هشدار پاپ لئو درباره دموکراسی پس از انتقادات ترامپ
فشار شدید جنگ خاورمیانه بر اقتصاد جهانی