×
اجتماعی
شناسه خبر : 277911
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 02:02
چگونه مواد روان‌گردان، خاطره را به توهم تبدیل می‌کند

چگونه مواد روان‌گردان، خاطره را به توهم تبدیل می‌کند

وقتی مواد روان‌گردان وارد مغز می‌شود، چیزی شبیه به یک خطای محاسباتی رخ می‌دهد سیگنال‌های بصری از دنیای بیرون تضعیف شده و مغز برای پرکردن این خلأ، به سراغ حافظه می‌رود و قطعاتی از خاطرات را روی تصاویر فعلی سوار می‌کند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: نتیجه همان چیزی است که ما توهم می‌نامیم. پژوهشگران دانشگاه رور بوخوم آلمان با تصویربرداری لحظه‌ای از مغز، سازوکار این پدیده را کشف کرده‌اند.

مواد روان‌گردان با اتصال به گیرنده‌های خاصی در مغز عمل می‌کنند. از میان این گیرنده‌ها، بیشترین تأثیر روی گیرنده ۲A است. این گیرنده نقش‌های متعددی ایفا می‌کند که یکی از آن‌ها کاهش فعالیت در نواحی بینایی مغز و تأثیر بر یادگیری است.

کالوم وایت (Callum White)، نویسنده اول این مطالعه، توضیح می‌دهد: در پژوهش‌های قبلی مشاهده کردیم که این گیرنده فرآیندهای بینایی را سرکوب می‌کند؛ یعنی اطلاعات بصری از دنیای بیرون کمتر به خودآگاه ما راه پیدا می‌کند. مغز برای پرکردن این خلأ، تکه‌هایی از خاطرات را وارد می‌کند و این همان توهم است.

امواج آهسته مغز، پل ارتباطی بین بینایی و حافظه

پژوهشگران همچنین بررسی کردند که این تغییر چگونه در مغز رخ می‌دهد. مواد روان‌گردان امواج هماهنگ فعالیت سلول‌های مغزی را در نواحی بینایی تقویت می‌کنند. این امواج که به آن‌ها نوسانات عصبی می‌گویند، راهی برای تبادل اطلاعات بین بخش‌های مختلف مغز هستند.

پس از مصرف مواد روان‌گردان، نواحی بینایی شروع به تولید امواج آهسته (۵ هرتز) قوی‌تری کردند. این امواج آهسته، ناحیه دیگری (به نام قشر پس‌پینه‌ای) را تحریک کردند که به دسترسی به خاطرات مربوط است. با افزایش ارتباط بین این نواحی، مغز به وضعیت عملکردی متفاوتی وارد می‌شود: آگاهی از رویدادهای لحظه‌ای کاهش می‌یابد و ادراک بیشتر به حافظه متکی می‌شود.

پروفسور دیرک یانکه (Dirk Jancke)، سرپرست این مطالعه، توضیح می‌دهد که نتیجه این فرآیند کمی شبیه به رویاپردازی نیمه‌بیدار است.

تصویربرداری لحظه‌ای از مغز در حال توهم

برای مشاهده مستقیم این تغییرات، گروه پژوهشی از تصویربرداری نوری (روشی که فعالیت مغز را در لحظه ثبت می‌کند) استفاده کردند. آزمایش‌ها روی موش‌هایی انجام شد که طوری طراحی شده بودند که سلول‌های عصبی خاصی در مغزشان بدرخشد و مشاهده‌شدنی باشد.

این طراحی به پژوهشگران اجازه داد دقیقاً مشخص کنند کدام سلول‌های مغز در لحظه توهم فعال هستند. یانکه در این زمینه توضیح می‌دهد: توانستیم تأیید کنیم که سیگنال‌های ثبت‌شده از نوعی سلول عصبی به نام سلول‌های هرمی می‌آیند. این سلول‌ها در لایه‌های میانی و عمیق قشر مغز قرار دارند و نقش پستچی را بازی می‌کنند: آن‌ها پیام‌ها را بین بخش‌های مختلف مغز جابه‌جا می‌کنند.

پیامدهایی برای درمان افسردگی و اضطراب

این یافته‌ها، که در مجله کامیونیکِیشِنز بایالاجی/ Communications Biology منتشر شده، مبنای علمی محکم‌تری برای روان‌درمانی به کمک مواد روان‌گردان فراهم می‌کند. روانشناسان در حال بررسی استفاده از این مواد برای درمان اختلالات اضطرابی و افسردگی هستند.

یانکه توضیح می‌دهد: وقتی تحت نظارت پزشکی از این مواد استفاده شود، می‌توانند به طور موقت وضعیت مغز را تغییر دهند تا خاطرات مثبت فعال شوند و الگوهای فکری منفی عمیق بازسازی شوند. دیدن اینکه این درمان‌ها در آینده چگونه شخصی‌سازی می‌شوند، هیجان‌انگیز خواهد بود.

جمع‌بندی

این پژوهش به ما نشان می‌دهد که توهم نه یک خطای ساده، که نتیجه یک معماری پیچیده در مغز است؛ جایی که خاطره جایگزین واقعیت می‌شود. همین درک تازه، راه را برای استفاده هدفمند از این مواد در درمان افسردگی و اضطراب هموارتر می‌کند. با این کشف، هم راز توهم فاش شد و هم پنجره‌ای تازه به سوی درمان‌های روانشناختی گشوده شد.


نظرات

آخرین اخبار
لغو 4 بازی هفته هفتم لیگ برتر؛ پرسپولیس و سپاهان بازی ندارند
عوارض 10 درصدی کرایه حمل مایعات نفتی و گازی متوقف شد
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
دو معاونت ریاست جمهوری مأمور پیگیری طرح مقابله با نفوذ شدند
دستور پزشکیان برای بسیج همه ظرفیت‌ها در مناطق سیل‌زده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 102 دلار عبور کرد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
استقلال - پیکان / ترکیب احتمالی آبی ها ؛ 2 تغییر مهم بختیاری‌زاده
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی
رکوردشکنی دولت در اسقاط خودرو؛ 700 هزار دستگاه طی دو سال
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ گرانترین محصول 7 میلیارد تومان
موشک‌های ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک‌تر شدند
قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + جدول کامل قیمت ها
افشاگری اژه‌ای درباره دو وزیر دولت سیزدهم: ترک فعل نکرده بودند؛ جرم مرتکب شده بودند
فروش 42 هزار سکه در نخستین عرضه اوراق سلف
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ عبور شاهین اتوماتیک از 3 میلیارد
وزیر نیرو: 20 هزار مگاوات از ناترازی برق کشور برطرف شد
انصارالله شهر راهبردی المخا را فتح کرد؛ پیشروی 2600 کیلومتری در سواحل غربی یمن
جنگی که آمریکا را مجبور به بازآرایی می کند؛ مرحله بعدی چیست؟
آخرین اخبار از تأمین اجتماعی ؛ تصمیم جدید برای وصول حق‌بیمه و مطالبات کارفرمایان
هجوم مرغ‌های مینا به مزارع خراسان‌شمالی؛ کلزا و کاملینا در امان نماندند
جنگ اراده‌ها و محاسبات ناکارآمد دشمن
طناب کشی عراقی ها برسر دو ضرب الاجل
60 هزار برق غیرمجاز در تهران شناسایی شد؛ کشف ماینر غیرمجاز در چاه‌ کشاورزی!
روایت معاون نیروی دریایی ارتش از شهید سلیم‌زاده؛ خلبانی که تحرکات آمریکا را رصد می‌کرد
تک ضرب | غزال تیزپای بد دهن فوتبال ایران !
قیمت طلا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + قیمت طلای 18 عیار
مسی از رونالدو عبور کرد؛ رکورد تاریخی 1350 مشارکت در گل
شروع تلخ ایران در بازی‌های آسیایی؛ شکست تیم ملی بسکتبال مقابل قطر
هپاتیت B در ایران مهار شد؛ کدام گروه سنی هنوز در معرض خطر است؟
جزئیات ضربه موشکی ایران به پایگاه آمریکا در اردن؛ 9 هواپیمای نظامی آسیب دیدند
آرمان‌گرایی که خیال‌پرداز نبود