×
بین الملل
شناسه خبر : 277664
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 21:51
پنجشنبهِ توافق یا جنگ؟

صابر گل عنبری:

پنجشنبهِ توافق یا جنگ؟

پس‌فردا، پنجشنبه، دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در ژنو در حالی برگزار می‌شود که می‌توان آن را حساس‌ترین و چه‌بسا سرنوشت‌سازترین دور مذاکراتی دانست.

نورنیوز-گروه بین الملل: این مذاکرات در فضایی نظامی و جنگی انجام می‌شود که در آن، آرایش جنگی آمریکا در منطقه تقریباً تکمیل شده است. از همین رو، می‌توان پنجشنبه پیشِ رو را مرز باریکی میان توافق و جنگ و به عبارتی «آخرین پنجره باز دیپلماسی» قبل از یک درگیری نظامی خواند.

 اکنون که نگاه‌ها به نتیجه این مذاکرات دوخته شده، این پرسش مطرح است که چه خواهد شد؟

نخست باید گفت دو طرف شناختی نسبتاً خوب از خواسته‌ها و شروط رسمی یکدیگر دارند، اما به نظر می‌رسد چنین شناختی از ذهنیت، روان و محاسبات هم وجود ندارد؛ و همین موضوع، کار را دشوارتر می‌کند.

 تا این لحظه، زبان جنگ و درگیری همچنان بر منطق دیپلماسی و توافق می‌چربد و همان‌ گونه که پیش‌تر نیز گفته شده، اعزام این حجم از ناوها و تجهیزات جنگی به منطقه، بیش از هر چیز معطوف به تصمیمی پیشینی برای جنگ است. اما این بدان معنا نیست که این تصمیم برای ترامپ غیرقابل عدول باشد؛ مشروط به آنکه هزینه این عقب‌نشینی، چیزی باشد که او بتواند آن را در قالب یک «پیروزی» به آمریکا و دنیا عرضه کند.

 از این منظر، حتی اگر بزرگ‌ترین آرایش نظامی آمریکا در خاورمیانه پیرامون ایران از زمان حمله به عراق را صرفاً اقدامی تاکتیکی برای اعمال فشار حداکثری و امتیازگیری در میز مذاکرات بدانیم، باز هم بسیار بعید است که در صورت شکست مذاکرات، ترامپ بی‌سروصدا همه این جنگ‌افزارها را از همان مسیری که آمده‌اند، به آمریکا بازگرداند؛ گویی که «نه خانی آمده و نه خانی رفته».

 چنین عقب‌نشینی‌ای، هزینه سیاسی بسیار سنگینی برای ترامپِ خودشیفته دارد و با خلق ‌و خوی او سازگار نیست. از همین رو، حتی اگر فرض کنیم که ترامپ چه از بیم پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی جنگ و چه از مثمر ثمر نبودن فشار نظامی در واداشتن تهران به پذیرش خواسته‌هایش در تنگنایی دشوار گرفتار شده باشد، باز هم به احتمال زیاد عقب‌نشینی آشکار را انتخاب نخواهد کرد و تحمل چنین نشانه‌ای از ضعف را ندارد.

 در چنین شرایطی، برای خروج از این وضعیت دو راه بیشتر ندارد: یا مذاکرات پنجشنبه به نتیجه‌ و توافقی برسد که بتواند به او فرصت تصویرسازی بر مبنای «پیروزی خود» و «تسلیم تهران» بدهد. البته در این فرض نیز بعید است با یک توافق جامع مواجه باشیم و احتمالا نتیجه، توافقی چارچوبی و اولیه خواهد بود.

 یا اینکه به اقدام نظامی متوسل شود. در اینجا پرسش اصلی آن است که این اقدام در چه سطح و با چه اهدافی صورت خواهد گرفت؟ آیا آن‌گونه که برخی منابع آمریکایی و اسرائیلی می‌گویند ابتدا حمله‌ای محدود انجام می‌دهد تا جدیت خود را به طرف ایرانی نشان دهد و شاید تهران را به عقب‌نشینی وادارد؟ یا با چنین حمله‌ای، در پی سنجش واکنش نظامی ایران است تا سپس به‌ تدریج دامنه و شدت حملات را افزایش دهد؟

 یا آنکه از همان ابتدا با حملاتی سنگین و گسترده کار را آغاز خواهد کرد؛ به این تصور که از این طریق پاسخ ایران را مهار و پیامدهای آن را کاهش دهد و کنترل کند.

 پست دیشب ترامپ در شبکه اجتماعی‌اش اگر آن را در چارچوبی بدبینانه و به‌عنوان بخشی از پازل جنگ ننگریم در نگاهی خوش‌بینانه‌ برداشت، حامل دو پیام روشن بود: یا توافقی مطلوب او شکل می‌گیرد که دستکم تصویری برنده از ان بسازد یا دستور حمله و آغاز جنگ صادر خواهد شد.

 ناگفته هم نماند که واکنش سریع او به گزارش اکسیوس و دیگر رسانه‌های آمریکایی، و تکذیب مخالفت ژنرال دنیل کین، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، با جنگ، در وهله نخست مؤید این برداشت است که رویکرد غالب ترامپ در حال حاضر، حرکت به سمت جنگ است. به نظر می‌رسد او نگران آن بوده که انتشار چنین گزارش‌هایی، موضع مخالفان جنگ در آمریکا به‌ویژه در میان پایگاه حامیانش را تقویت کند.

 در واقع، اگر ترامپ خود را اکنون در بن‌بست و مخمصمه می‌دید، نیازی به چنین واکنش شتاب‌زده‌ای نداشت و حتی می‌توانست از گزارش‌ها درباره مخالفت ژنرال کین و دیگران، برای خروج آبرومندانه از این تنگنا بهره‌برداری کند.

 نکته قابل تأمل دیگر در سخنان ترامپ آنجا بود که تهدید به «روز بسیار بدی برای آن کشور و متأسفانه برای مردمش» کرد. فارغ از این که او تا دیروز از کمک سخن می‌گفت و امروز با لحنی «متأسفانه» از روزی بسیار بد برای مردم ایران حرف می‌زند، این تهدید صرفا به معنای کشته شدن مردم نیست؛ بلکه احتمالا ناظر بر تصمیمی برای حمله به زیرساخت‌های ایران نیز هست که خود می‌تواند مصداقی دیگر از رقم خوردن «روز بسیار بد» برای مردم باشد.

 اکنون باید دید در پنجشنبه ترامپ به توافقی دست می‌یابد که بتواند از آن تصویر پیروزی بسازد و بازگرداندن ناوهایش را توجیه کند، یا آنکه جنگی دیگر را شروع خواهد کرد.

کارشناس روابط بین الملل


کانال تلگرامی گل عنبری
کلید واژگان
مذاکرهژنو5 شنبه
نظرات

آخرین اخبار
خروج ارتش آمریکا از سوریه و تحویل کامل پایگاه‌ها
هرمز و بازتعریف یک بحران جهانی؛ شوک غذایی در راه است
هشدار جمهوریخواهان به ترامپ: «زمان رو به اتمام است»
قالیباف: ارتش همواره حقیقت اقتدار و جانفشانی مردم را به نمایش گذاشته است
در پی بدعهدی‌های مکرر آمریکا کنترل تنگه هرمز به حالت قبل برگشت
دریادار ایرانی : نگذاشتیم هیچ یک از ناوگان آمریکا وارد دریای عمان شود
بقایی: انتقال اورانیوم به آمریکا شایعه است و هیچ‌گاه گزینه ما نبوده است
هشدار بانک مرکزی اروپا درباره افزایش تورم در منطقه یورو با جنگ ایران
پیش‌بینی عجیب تحلیلگر انرژی از افزایش قیمت نفت
ارزیابی غیرمنتظره آژانس انرژی از زمان لازم برای بازگشت به شرایط عادی
ناامیدی مقام اسرائیلی از خلع سلاح حزب‌الله
واکنش سازمان بین‌المللی دریانوردی به بازگشایی تنگه هرمز از سوی ایران
توئیت بد عراقچی و دروغ‌های بدتر ترامپ در قالب اخبار
گزارشی از عبور اولین کشتی‌ها از تنگه هرمز با توییت عراقچی
ترامپ مدعی شد: از ناتو تماسی درباره تنگه هرمز دریافت کرده‌ام
آمریکا در شوک؛ ترورهای زنجیره‌ای دانشمندان هسته ای کار کیست؟
صعود الاهلی عربستان به نیمه‌ نهایی لیگ نخبگان آسیا
گزارش تصویری | راهپیمایی دختران «جان‌فدای ایران»
بلاروس: آمریکا سرزمین دیکتاتورهای واقعی است
نام 5 کشتی‌گیر ایرانی در صدر جهان
🎥 نورنما | 29 فروردین؛ روز ارتش جمهوری اسلامی ایران گرامی بود
جوزف عون: لبنان توافقی که ذره‌ای از خاک ما بگذرد را نمی‌پذیرد
استقبال سازمان ملل از بازگشایی تنگه هرمز برای کشتی های تجاری
تحلیل سناتور روس از خرد شدن هیمنه آمریکا با شکست از ایران
افزایش 42 مگاواتی ظرفیت تولید برق تهران
دختران آبی پوش قهرمان لیگ برتر فوتسال شدند
موضع قاطع مجلس درباره تنگه هرمز
اگر آتش بس در لبنان نمی‌شد ایران بنا داشت ساعت 20 دیشب به اسرائیل حمله کند
فعالیت بازار سرمایه در هفته آینده چگونه خواهد بود؟
زمین لرزه خفیف در تهران/خسارتی گزارش نشده/زنگ خطر بارگذاری جمعیتی شرق تهران روی گسل
جزئیات پیام فرمانده نیروی زمینی سپاه به ارتش
آمار شهدای لبنان در حملات رژیم صهیونیستی
ادامه لیگ برتر، تیم ملی را در جام جهانی متضرر می‌کند
خشم ترامپ از رسانه‌های آمریکایی به دلیل پوشش خبرهای ایران
کنترل تنگه هرمز در مدیریت ایران است
خرسندی صدر اعظم آلمان از بازگشایی تنگه هرمز
تکذیب ادعای ترامپ درباره گرفتن اورانیوم غنی شده ایران
وضعیت امنیت در تنگه هرمز همچنان حل نشده است
توضیحات مهم وزارت خارجه در خصوص توئیت عراقچی
گزافه‌گویی‌های ادامه‌دار ترامپ علیه ایران
معاون دفتر پزشکیان: بازگشایی تنگه هرمز مشروط و محدود است
اعلام شرایط جدید تردد از تنگه هرمز از سوی نیروی دریایی سپاه
چرا دفاتر خدمات مسافرتی به سازمان هواپیمایی اعتراض کردند ؟
هشدار پاکستان درباره سنگ‌اندازی اسرائیل در مذاکرات ایران و آمریکا
استقبال روسیه از آتش‌بس در لبنان
واکنش انگلیس به بازگشایی تنگه هرمز
مقامات اروپایی خواهان کشتیرانی آزاد در تنگه هرمز هستند!
نفتکش‌ها چگونه محاصره را شکستند؟
اعترافات تلخ نفتالی بنت درباره شکست اسرائیل از حماس و حزب الله
جبهه مردمی آزادی فلسطین: رسیدگی به پرونده اسیران اولویت ملی است