×
سیاسی
شناسه خبر : 277656
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 21:26
دودی که از سوزاندن پرچم به چشم ملت می‌رود

نورنیوز از یک رفتار غیرمدنی در تجمعات دانشجویی گزارش می‌دهد؛

دودی که از سوزاندن پرچم به چشم ملت می‌رود

آتش زدن یا پاره کردن پرچم معنایی فراتر از اعتراض سیاسی دارد. چنین اقدامی معمولاً به‌عنوان نفی یا طرد«هویت مشترک» تعبیر می‌شود، حتی اگر نیت انجام‌دهنده صرفاً اعتراض به یک سیاست یا یک نهاد خاص باشد. پرچم در ذهن بسیاری از مردم با «کشور» و «ملت» پیوند خورده است، نه صرفاً با «حکومت».

نورنیوز- گروه سیاسی: در فضای سیاسی هر جامعه، برخی نمادها فراتر از یک شیء ساده عمل می‌کنند؛ آنها حامل معنا، حافظه تاریخی و نوعی «قرارداد جمعی» میان شهروندان هستند. پرچم یا بیرق ملی دقیقاً از همین جنس است. پارچه‌ای که در نگاه اول شاید تنها ترکیبی از رنگ‌ها و نشانه‌ها به نظر برسد، اما در ادبیات سیاسی و علوم اجتماعی، یکی از مهم‌ترین نمادهای «هویت سیاسی جمعی» محسوب می‌شود. از همین رو، وقتی در برخی تجمعات دانشجویی یا اعتراضات اجتماعی رفتارهایی مانند پاره کردن یا آتش زدن پرچم دیده می‌شود، موضوع تنها یک واکنش هیجانی نیست؛ بلکه کنشی است که پیام‌های عمیق‌تری در خود دارد و می‌تواند پیامدهای سیاسی و اجتماعی گسترده‌ای ایجاد کند.

متأسفانه، مشاهده شده که این نوع رفتار غیرمدنی در برخی جمعیت‌های دانشجویی رخ می‌دهد؛ جمعیتی که از لحاظ هویتی و اجتماعی انتظار می‌رود به‌عنوان بخش مدرن و روشنفکر جامعه، مدنی‌ترین و ملی‌ترین شکل اعتراض را نشان دهد. دانشجویان، به‌ویژه در دانشگاه‌ها، همواره به‌عنوان کنشگرانی که نقد و تحلیل آگاهانه را تمرین می‌کنند، باید بیش از دیگران نشان دهند که می‌توان اعتراض کرد بدون آنکه به نمادهای هویت جمعی جامعه آسیب زد. تعرض به پرچم، نه تنها به اعتبار حرکت اعتراضی آسیب می‌زند، بلکه پیامی اشتباه به جامعه منتقل می‌کند: اینکه اعتراض با تخریب هویت مشترک ملی همراه است.

برای فهم اهمیت پرچم در سیاست، ابتدا باید بدانیم این نماد چه معنایی دارد. در نظریه‌های دولت-ملت، پرچم یکی از ابزارهای نمادین شکل‌دهنده به احساس تعلق ملی است. دولت‌ها با استفاده از نمادهایی مانند پرچم، سرود ملی یا نشان رسمی، تلاش می‌کنند میان افراد بسیار متفاوت—با زبان‌ها، طبقات و دیدگاه‌های گوناگون—یک احساس «ما بودن» ایجاد کنند. به همین دلیل است که در بسیاری از کشورها، پرچم نه صرفاً نماد دولت، بلکه نماد ملت تلقی می‌شود. این تفاوت مهم است: دولت‌ها تغییر می‌کنند، اما ملت‌ها و نمادهایشان معمولاً پایدارترند.

در کشورهایی با تاریخ طولانی و پیچیده مانند ایران، این معنا حتی پررنگ‌تر است. پرچم در چنین کشورهایی نه فقط نشانه یک نظام سیاسی، بلکه بخشی از حافظه تاریخی، تجربه‌های مشترک، جنگ‌ها، پیروزی‌ها و حتی رنج‌های جمعی است. به همین دلیل، در ادبیات سیاسی گفته می‌شود پرچم نوعی «سرمایه نمادین» است؛ سرمایه‌ای که انسجام اجتماعی را تقویت می‌کند و در لحظات بحران یا تهدید خارجی، می‌تواند جامعه را حول یک محور مشترک جمع کند.

رفتارهایی مانند آتش زدن یا پاره کردن پرچم معنایی فراتر از اعتراض سیاسی دارند. در تحلیل نمادشناختی، چنین اقدامی معمولاً به‌عنوان نفی یا طرد آن «هویت مشترک» تعبیر می‌شود، حتی اگر نیت انجام‌دهنده صرفاً اعتراض به یک سیاست یا یک نهاد خاص باشد. مشکل اصلی همین جاست: پرچم در ذهن بسیاری از مردم با «کشور» و «ملت» پیوند خورده است، نه صرفاً با «حکومت». بنابراین وقتی به آن تعرض می‌شود، واکنش جامعه اغلب شدیدتر از حد انتظار معترضان است.

تجارب تاریخی نیز نشان داده است که تعرض به نمادهای ملی می‌تواند شکاف‌های اجتماعی را عمیق‌تر کند. اعتراضات سیاسی معمولاً زمانی مؤثرترند که بتوانند مخاطبان بیشتری را با خود همراه کنند. اما وقتی کنش‌های اعتراضی به نمادهای هویتی حمله می‌کنند، بخش بزرگی از جامعه حتی اگر منتقد وضع موجود باشند ممکن است از آن فاصله بگیرند. آتش زدن پرچم گاهی بیش از آنکه پیام اعتراض را تقویت کند، اصل مطالبه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. از زاویه بین‌المللی نیز، پرچم‌ها نوعی زبان مشترک میان ملت‌ها هستند. احترام به پرچم کشورها بخشی از آداب سیاسی جهانی محسوب می‌شود. تعرض به پرچم می‌تواند پیام‌هایی درباره انسجام ملی یک کشور منتقل کند و حتی اعتراض داخلی را به یک مسئله بین‌المللی بدل سازد.

اعتراض سیاسی مؤثر زمانی شکل می‌گیرد که نقد قدرت با حفظ سرمایه‌های مشترک ملی همراه باشد. در بسیاری از جنبش‌های موفق، رهبران معترض نشان داده‌اند که اعتراضشان علیه سیاست‌ها یا ساختارهای خاص است، نه علیه کشور یا مردم خودشان. پرچم دقیقاً در همین نقطه اهمیت دارد: نمادی که متعلق به همه شهروندان است و حمله به آن، حتی ناخواسته، باعث تضعیف این هویت مشترک می‌شود.

احترام به پرچم لزوماً به معنای تأیید همه سیاست‌های حاکمیت نیست؛ بلکه نشانه احترام به چارچوب مشترکی است که امکان زندگی جمعی و گفت‌وگو را فراهم کرده است. جامعه‌ای که نمادهای مشترکش را از دست بدهد، وارد دوره‌ای از بی‌ثباتی هویتی می‌شود؛ دوره‌ای که هر گروه ممکن است نمادهای خود را جایگزین نمادهای ملی کند. تعرض دانشجویان به پرچم، به‌ویژه زمانی که با اهداف سیاسی همراه است، خطر ایجاد همین بی‌ثباتی هویتی را بالا می‌برد و از جایگاه راهبردی این گروه اجتماعی در هدایت نقد مدنی می‌کاهد.

  پرچم مسئله‌ای فراتر از پارچه یا رنگ است. این نماد یادآور «خانه مشترک» است؛ جایی که نسل‌های مختلف در آن زندگی کرده‌اند و آینده آن به تصمیم‌های جمعی بستگی دارد. تعرض به آن ممکن است در لحظه نوعی تخلیه هیجانی ایجاد کند، اما در بلندمدت انسجام اجتماعی و مشروعیت حرکت اعتراضی را تضعیف می‌کند. دانشجویان و فعالان مدنی، به‌عنوان بخشی از جامعه که انتظار می‌رود آگاهانه و مسئولانه عمل کنند، باید نشان دهند که می‌توان اعتراض کرد بدون آسیب به نمادهای هویت ملی. احترام به پرچم، در نهایت احترام به خود جامعه، آینده مشترک آن و مشروعیت انتقاد راهبردی است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ایران خواستار تشکیل صندوق بین‌المللی جبران خسارت قربانیان تحریم شد
بررسی طرح دوفوریتی مدیریت تنگه هرمز در دستور کار مجلس
تاکید رهبر حزب سبز انگلیس بر تحریم‌ رژیم صهیونیستی
حضور نمایندگان استقلال در مراسم چهلم دختران میناب
رایزنی عراقچی با وزرای خارجه روسیه، مصر، کره جنوبی و فرانسه
بورس هفته آینده هم تعطیل است
ستاد حقوق بشر حملات تروریستی رژیم صهیونیستی و آمریکا به تأسیسات صنعتی را محکوم کرد
احتمالا قالیباف ریاست هیات ایران را برعهده بگیرد/ رهبر ایران سلامت هستند
رئیس جمهور لبنان خواستار اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی شد
خدمات ویژه متروی تهران برای نمازگزاران جمعه در حرم مطهر امام (ره)
صدای مظلومیت دانشگاهیان را با همکاری های بین المللی به جهان می رسانیم
ترافیک سنگین در جاده چالوس و هراز
شکایت لبنان از رژیم صهیونیستی به شورای امنیت سازمان ملل
حقانیت ایران در میدان جنگ، راهکار آتش‌بس جهانی شد
آمریکا از ایفای همزمان نقش «آتش‌افروز و آتش نشان» در خاورمیانه دست بردارد
روس‌اتم از بهبود اوضاع پیرامون نیروگاه اتمی بوشهر خبر داد
رایزنی پاکستان و اتحادیه اروپا درباره آتش‌بس در خاورمیانه
نورنما | نمایی از مراسم اربعین امام شهید در خیابان جمهوری
رهبر انصارالله پیروزی جمهوری اسلامی ایران را تبریک گفت
تمهیدات راهور برای برگزاری نماز جمعه در مرقد امام خمینی(ره)
سردار کرمی: جغرافیای ایران برای هر متجاوز زمینی، باتلاق است
اعزام 5200 مسافر از راه آهن مشهد به مقاصد مختلف کشور
عراقچی: دنیا با بدبینی عملکرد امریکا را نظاره می‌کند
تأکید دوحه بر گنجاندن لبنان در توافق آتش‌بس
حریفان آزادکاران ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شدند
رایزنی تلفنی عراقچی با وزیر امور خارجه مصر
نجات 944 هموطن از آوار حملات در 2 هزار مأموریت امدادی جنگ رمضان
ایران در سوگ رهبر شهید
تبادل نظر وزرای خارجه ایران و روسیه درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی
تحلیلگر روس: صحنه ژئوپلیتیک جهان تغییر خواهد کرد
اعلام زمان بازگشت به آموزش حضوری و برگزاری امتحانات
وزیر علوم خطاب به دانشجویان شریف: صدای علم ایران در دنیا باشید
رایزنی تلفنی عراقچی با همتای فرانسوی درباره آخرین تحولات منطقه‌ای
پزشکیان: ایران هرگز خواهران و برادران لبنانی را تنها نخواهد گذاشت
آغاز به کار کامل بازارهای طلا از شنبه
استقبال ایران از بازگشایی سفارت اسپانیا در تهران
حمله به مدرسه میناب “قتل عام” بود؛ جامعه جهانی نباید بی‌تفاوت باشد
معاون رئیس‌جمهور: حمله به لبنان نقض آتش‌بس است
تدابیر امنیتی در اسلام‌آباد در راستای میزبانی از مذاکرات صلح
چراغ سبز تل‌آویو به 34 شهرک جدید غیرقانونی در کرانه باختری
اولین سفر وزیر خارجه چین به کره‌شمالی پس از 5 سال
شمار شهدای غزه به 72317 نفر رسید
روسیه چگونه از بحران جهانی گاز برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌کند؟
نحوه فعالیت ادارات و آموزش مدارس و دانشگاه‌ها اعلام شد
برج میلاد امشب خاموش می‌شود
مسیر جایگزین تردد از آزادراه زنجان ـ تبریز ‌مشخص شد
احتمال شنیده شدن انفجار کنترل شده در ساوجبلاغ و نظرآباد
قالیباف: لبنان و جبهه مقاومت جزو لاینفک آتش‌بس هستند
رایزنی سرپرست وزارت دفاع ایران با همتایان پاکستانی و تاجیکستانی
پیش‌بینی افزایش قابل توجه تولید گوشت قرمز، مرغ و شیر در سال 1405