×
سیاسی
شناسه خبر : 277463
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 09:04
ترس از فردای جنگ؛ چرا ژنرال‌های آمریکا جلوی ترامپ ایستادند؟

نورنیوز نشت هدفمند اطلاعات محرمانه نظامی از کاخ سفید در مورد حمله به ایران را بررسی می کند؛

ترس از فردای جنگ؛ چرا ژنرال‌های آمریکا جلوی ترامپ ایستادند؟

درز هم‌زمان روایت سه رسانه جریان اصلی آمریکا از ارزیابی منفی عالی‌ترین مقام نظامی این کشور درباره جنگ با ایران، یک خبر معمولی نیست؛ این یک پیام هشداردهنده از درون ساختار قدرت آمریکاست که نشان می‌دهد جنگ، پرهزینه‌تر و کنترل‌ناپذیرتر از آن چیزی است که ترامپ قصد دارد در افکار عمومی باز نمایی کند.

نورنیوز-گروه سیاسی:درز هم‌زمان یک روایت حساس از درون کاخ سفید توسط سه رسانه جریان اصلی آمریکا شامل وال‌استریت ژورنال، واشنگتن پست و آکسیوس  درباره ارزیابی منفی عالی‌ترین مقام نظامی ایالات متحده از پیامدهای جنگ با ایران، صرفاً یک رویداد خبری معمولی نیست؛ بلکه یک «سیگنال ساختاری» در دل نظام تصمیم‌سازی آمریکاست.
آنها به نقل از ژنرال دانیل کین، بالاترین مقام نظامی ایالات متحده آمریکا نوشتند «نظامیان آمریکایی معتقدند جنگ علیه ایران سخت و با عواقب خواهد بود.»
هم‌زمانی این انتشارها نشان می‌دهد موضوع را نباید در چارچوب یک اختلاف‌نظر فردی یا برداشت شخصی ارزیابی کرد، بلکه این رخداد نشان می دهد، بخشی از ساختار قدرت در حال انتقال پیام درباره هزینه‌های واقعی یک درگیری نظامی است. واکنش شتاب‌زده و عصبی دونالد ترامپ نیز این برداشت را تقویت می‌کند که مسئله، مدیریت یک شکاف بالقوه در درون هیئت حاکمه آمریکاست.
ترامپ در پیام اخیر خود که در شبکه تروث سوشال منتشر کرد چند گزاره کلیدی را کنار هم قرار داد: انکار کامل گزارش‌ها، حمله مستقیم به رسانه‌ها با تعبیر «اخبار جعلی»، تأکید بر این‌که ژنرال کین، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا «فقط پیروزی را می‌شناسد»، بزرگ‌نمایی توان بمب‌افکن‌های بی-۲ و تصریح این‌که «تصمیم نهایی با من است». این ترکیب، بیش از آنکه نشان‌دهنده آمادگی قطعی برای جنگ باشد، تلاشی برای بازپس‌گیری کنترل روایت از دست نهادهایی است که در حال برجسته‌سازی هزینه‌های درگیری‌اند. اگر ارزیابی منتشرشده از سوی رسانه ها اساساً بی‌پایه بود، نیازی به چنین واکنش شخصی و پرحجم وجود نداشت.
در نظام سیاسی آمریکا، نشت هدفمند اطلاعات معمولاً زمانی رخ می‌دهد که بخشی از ساختار قدرت بخواهد پیش از اتخاذ تصمیمی پرریسک، هزینه سیاسی و اجتماعی آن را افزایش دهد. وقتی سه رسانه معتبر به نقل از بالاترین مقام نظامی می‌نویسند که جنگ با ایران «سخت و با عواقب گسترده» خواهد بود، چارچوب بحث از «امکان اقدام سریع» به «پیامدهای راهبردی و منطقه‌ای» تغییر می‌کند. این تغییر چارچوب، مستقیماً قدرت مانور رئیس‌جمهور را محدود می‌سازد و به افکار عمومی و کنگره این پیام را می‌دهد که سناریوی جنگ، ساده و کم‌هزینه نیست.
در این میان، واکنش چهره‌های نزدیک به اردوگاه ترامپ نیز معنادار است. لارا لومر و مارک لوین با عصبانیت از «نشت اطلاعات داخلی کاخ سفید درباره ایران» سخن گفتند و آن را اقدامی مخرب علیه رئیس‌جمهور دانستند. اهمیت این موضع‌گیری‌ها در این است که نشان می‌دهد حتی در حلقه وفاداران رسانه‌ای ترامپ نیز این برداشت وجود دارد که ارزیابی‌های حساس درون حاکمیت به بیرون درز کرده است. وقتی بحث «نشت» در ادبیات نیروهای خودی برجسته می‌شود، یعنی اختلاف از مرحله پنهان عبور کرده و به سطحی رسیده که نیازمند مدیریت فوری است. 
نکته مهم دیگر، تغییر لحن ترامپ نسبت به مردم ایران است.  بیان این نکته از سوی استیو ویتکاف که رئیس‌جمهور از «نترسیدن» ایران متعجب است، در واقع اعتراف به یک چالش در بازدارندگی است. تهدید زمانی مؤثر است که طرف مقابل آن را باور کند و هزینه‌هایش را جدی بگیرد. اگر تهدید اثر روانی نگذارد، ابزار فشار دچار فرسایش می‌شود و تصمیم‌گیرنده ناچار است دامنه تهدید را گسترش دهد. تغییر لحن ترامپ و اشاره تلویحی به آسیب دیدن مردم، در همین چارچوب قابل تحلیل است؛ تلاشی برای انتقال فشار از سطح حاکمیت به سطح جامعه.
در دوره‌های پیشین، او می‌کوشید میان «حاکمیت» و «مردم» تفکیک قائل شود و خود را حامی مردم معرفی کند. اما در پیام اخیر، با تصریح این‌که در صورت عدم توافق «مردم نیز آسیب خواهند دید»، دامنه تهدید را به جامعه تعمیم می‌دهد. این تغییر لحن تصادفی نیست. هنگامی که تهدید علیه ساختار حاکم اثر بازدارنده مورد انتظار را ایجاد نمی‌کند، ابزار فشار به سمت ایجاد نگرانی و وحشت عمومی سوق داده می‌شود؛ با این فرض که جامعه نگران، حاکمیت را به امتیازدهی وادار کند.
با این حال، چنین رویکردی با یک خطای محاسباتی جدی همراه است. در شرایطی که تهدید خارجی به سطح «موجودیتی» نزدیک شود، تجربه تاریخی نشان داده است که واکنش اجتماعی الزاماً به فشار از پایین منجر نمی‌شود، بلکه اغلب، سازوکارهای همگرایی داخلی فعال‌تر می‌شود.
تعمیم تهدید به مردم می‌تواند محدودیت‌های پیشین در پاسخ را کاهش دهد و دامنه واکنش متقابل را گسترده‌تر سازد. از همین منظر است که بخشی از نظامیان آمریکایی نسبت به کنترل‌پذیری پیامدهای جنگ تردید دارند.
در این میان، تأثیر روایت‌های نزدیک به بنیامین نتانیاهو بر محاسبات کاخ سفید نیز قابل توجه است. در این روایت‌ها، فشار فزاینده به‌عنوان مسیری برای وادارسازی یا حتی فروپاشی معرفی می‌شود، بی‌آنکه به منطق بقا و واکنش ساختاری ایران توجه شود. نتیجه چنین برداشتی، افزایش سطح تهدید تا آستانه‌ای است که طرف مقابل آن را تهدید موجودیتی تلقی می‌کند و ظرفیت مقاومت خود را به حداکثر می‌رساند.
از منظر راهبردی، مسئله اصلی برای انجام حمله نظامی به ایران، نه توان سخت آمریکا، بلکه عدم‌قطعیت‌های گسترده یک جنگ منطقه‌ای است؛ جنگی که می‌تواند از سطح درگیری مستقیم فراتر رود، به بازیگران غیردولتی گسترش یابد و منافع آمریکا و متحدانش را در جغرافیایی وسیع در معرض خطر قرار دهد. نظامیان آمریکایی به‌خوبی آگاه‌اند که در چنین سناریویی، حتی پیروزی تاکتیکی نیز لزوماً به معنای موفقیت راهبردی نخواهد بود.
در چارچوب نظریه بازی‌ها، وضعیت کنونی را می‌توان لحظه‌ای دانست که اعتبار تهدید در حال آزمون است. اگر تهدید باورپذیر نباشد، بازیگر تهدیدکننده ناچار است یا دامنه آن را افزایش دهد یا به سمت معامله حرکت کند. واکنش تند ترامپ و تغییر لحن او نشان می‌دهد که او در مرحله تلاش برای بازسازی اعتبار تهدید قرار دارد؛ اما هم‌زمان، نشت اطلاعات و هشدارهای غیرمستقیم نظامیان، هزینه این مسیر را بالا برده است.
مجموعه این تحولات شامل درز هم‌زمان اطلاعات، واکنش شتاب‌زده ترامپ، اعتراض چهره‌های رسانه‌ای نزدیک به او نسبت به نشت، و تغییر لحن تهدید نسبت به مردم ایران حاکی از وجود اختلاف واقعی بر سر «ریسک و پیامد جنگ» در درون ساختار قدرت آمریکاست. پرسش کلیدی این است که در نهایت کدام منطق بر تصمیم‌گیری غلبه خواهد کرد: منطق فشار برای امتیازگیری سریع که گروههای افراطی نزدیک به اسراییل به دنبال آن هستند، یا منطق احتیاط در برابر جنگی با دامنه و پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی. 
 


اخبار مرتبط
گاردین: ترامپ تصمیم درباره ایران را بر اساس ارزیابی ویتکاف و کوشنر می‌گیرد
سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 14:05
گاردین: ترامپ تصمیم درباره ایران را بر اساس ارزیابی ویتکاف و کوشنر می‌گیرد
تصمیم «دونالد ترامپ» درباره اقدامات آمریکا در قبال ایران به ارزیابی‌های «استیو ویتکاف» و «جرد کوشنر» درباره جدیدترین پیشنهاد تهران وابسته است.
کابوس ترامپ؛جنگی که نقشه خروج ندارد
سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 11:47
کابوس ترامپ؛جنگی که نقشه خروج ندارد
مسئله ای که امروز به شکاف میان ترامپ و فرماندهان نظامی منجر شده توان حمله به ایران نیست؛ نداشتن نقشه برای فردای حمله است. آمریکا میتواند شلیک کند اما نمی داند زنجیره پیامدهای پس از پاسخ ایران را چگونه جمع کند. بازدارندگی امروز از تبعات نامعلوم آغاز جنگ می آید نه کمبود سلاح.
آمریکا در پی انتقال مسئولیت حمله به ایران به اسرائیل است
سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 11:22
آمریکا در پی انتقال مسئولیت حمله به ایران به اسرائیل است
تهران هشدار داده هرگونه حمله، حتی اگر با «تغییر عامل مستقیم» انجام شود، جنگی تمام‌عیار تلقی خواهد شد. در حالی‌که واشنگتن می‌کوشد با واگذاری مسئولیت حمله به ایران به تلاویو از برچسب آغازگر جنگ بگریزد، پیام ایران روشن است: دامنه پاسخ، با جابه‌جایی مسئولیت تغییر نمی‌کند.
ترامپ: من درباره ایران تصمیم می‌گیرم و ترجیح می‌دهم توافق شود
سه‌شنبه 1404/12/05 ساعت 08:10
ترامپ: من درباره ایران تصمیم می‌گیرم و ترجیح می‌دهم توافق شود
ترامپ در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال باردیگر ضمن تهدید ایران نوشت: «این من هستم که تصمیم می‌گیرم. ترجیح می‌دهم توافقی حاصل شود تا اینکه نشود، اما اگر به توافق نرسیم، آن روز برای آن کشور بسیار بد خواهد بود و بسیار متاسفانه برای مردمش نیز، زیرا آنها مردمی بزرگ و فوق‌العاده هستند و چنین چیزی هرگز نباید برایشان رخ می‌داد.»
اکسیوس از گفت‌وگوی عراقچی و ویتکاف خبر داد
دوشنبه 1404/10/22 ساعت 18:52
اکسیوس از گفت‌وگوی عراقچی و ویتکاف خبر داد
اکسیوس نوشت که وزیر خارجه ایران و فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا درباره امکان برگزاری نشست طی روزهای آتی گفت‌وگو کردند.
نظرات

آخرین اخبار
گران‌فروشی یا تورم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405
آخرین وضعیت جاده‌های کشور اعلام شد ؛ ترافیک سنگین در چالوس و هراز
رسانه ملی چگونه مرجعیت خود را از دست می‌دهد؟
قیمت گوشت قرمز امروز 20 خرداد 1405 + جدول
عراقچی: ایران حق پاسخ به تجاوز آمریکا را محفوظ می‌دارد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405+ جدول
اقتصادنگار | بلایی که تورم اردیبهشت بر سر سفره ها آورد
مرحله جدید کالابرگ آغاز شد؛ شارژ اعتبار کدهای ملی 3 تا 6 از امروز
وزارت خارجه: در دفاع از خود برای هدف قرار دادن پایگاه‌های متجاوز درنگ نمی‌کنیم
برنامه مسابقات ورزشی امروز 20 خرداد 1405+ زمان پخش
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 20 خرداد 1405 + وضعیت استانها
حمله آمریکا به هرمزگان و پاسخ قاطع ایران؛ ناوگان پنجم آمریکا و پایگاه الازرق هدف قرار گرفت
پیام منع کشت خشخاش؛ هشدار یا مشوق؟
ترک سیگار ابتلا به آلزایمر را کاهش می‌دهد؟
افزایش تلفات زلزله فیلیپین+فیلم
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: حملات به ایران هدفمند است/پیش از حمله مطلع شدم
گفت‌وگوی خانوادگی؛ راهکار کاهش استرس کودکان
ادعای مقام کاخ سفید: به رغم حملات جدید، موضع آمریکا درباره توافق با ایران تغییر نکرده است
نامه عراقچی به اعضای شورای حکام ؛ از تکرار اشتباه سال گذشته جلوگیری کنید
فریب اطلاعات پزشکی فضای مجازی را نخورید
نیمی از نفت ایران در ازای مشارکت در بازسازی
آمریکای متجاوز: حملات علیه ایران را آغاز کرده ایم
زنبورها با مغزی به اندازه کنجد فکر می‌کنند
هشدار یک منبع آگاه نظامی به دشمن درباره شرارت جدید
ایران: قطعنامه 2231 شورای امنیت منقضی شده است
مستند افشاگرانه و حمایت قاطع گروه دوستان منشور ملل متحد از ایران
علی باقری: هدف آمریکا علیه ایران هرگز محقق نمی‌شود
آمادگی برای صدور ویزای شرکت‌کنندگان خارجی در مراسم تشییع رهبر شهید
دستورات ویژه وزیر راه و شهرسازی برای سفرهای اربعین و بازگشت حجاج
هند مجوز استارلینک را در سایه نگرانی‌های امنیتی متوقف کرد
توضیح الجزیره به نقل از منبع ایرانی درباره سقوط بالگرد آمریکایی
المطلع: ایران معادله بازدارندگی جدیدی در منطقه ایجاد کرد
وزیر انرژی آمریکا : درگیری با ایران پیچیده‌تر از پیش‌بینی‌ها بود
مخبر: 100 شب پایداری مردم، نقشه‌های شوم دشمن را بی‌اثر کرد
رای شورای امنیت سازمان ملل به بررسی بازگشت تحریم‌ها علیه ایران
بازگشایی سفارت هلند در تهران
وزیر فرهنگ: ‏قطع اینترنت جز با احراز شرایط اضطراری مجاز نیست
ادعای ترامپ درباره سرنگونی بالگرد آپاچی آمریکا توسط ایران
حمله به مقر کردهای جدایی‌طلب در اربیل
پرونده قضایی و انضباطی دانشجویان متخلف در تجمعات دی‌ماه در حال رسیدگی است
ترامپ و خطای هرمز؛ بازی با آتشی که پاسخ دارد
وزیر خارجه انگلیس: خواستار مذاکرات موفق ایران و آمریکا هستیم
رنجبر: شهید طهرانچی مدیری تحول‌گرا بود
رد پیشنهاد 150 میلیونی رئال برای آلوارس
ایران: با پایان شرایط جنگی و رفع تهدیدات، زمینه راستی‌آزمایی فراهم می‌شود
شوک بزرگ در اردوی ازبک‌ها؛ماشاریپوف جام جهانی را از دست داد
سی‌ان‌ان ادعای ترامپ علیه ایران را تکرار کرد
صبح خونین دانشکده دندانپزشکی؛ جزئیات تازه از زبان مادر قربانی
جزئیات جلسه ستاد تشییع رهبر شهید انقلاب