×
سیاسی
شناسه خبر : 277221
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/12/04 ساعت 09:30
نقش گروسی در مذاکرات

حسن هانی‌زاده:

نقش گروسی در مذاکرات

در جریان دور دوم مذاکرات ژنو، نوعی تغییر محسوسی در رفتار و ادبیات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مشاهده شد. تغییری که می‌تواند بر رونددور سوم گفت‌و‌گو‌ها نیز اثرگذار باشد.برخلاف برخی مقاطع گذشته که گزارش‌های آژانس فضای مذاکرات را با چالش مواجه می‌کرد،در این مرحله گروسی تلاش کردرویکردی محتاطانه‌تر و تا حدی همسو با مسیر دیپلماسی در پیش بگیرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: به نظر می‌رسد این تغییر رفتار بی‌ارتباط با ملاحظات شخصی و سیاسی مدیرکل آژانس نباشد. گفته می‌شود او نیم‌نگاهی به جایگاه دبیرکلی سازمان ملل متحد دارد و طبیعی است که برای افزایش شانس خود، نیازمند ارائه کارنامه‌ای مثبت و قابل دفاع در یکی از مهم‌ترین پرونده‌های بین‌المللی یعنی موضوع هسته‌ای ایران باشد.

 در چنین چارچوبی، ایفای نقشی سازنده در کاهش تنش میان ایران و آمریکا می‌تواند برای او یک دستاورد مهم تلقی شود. در دور دوم مذاکرات، گروسی تلاش کرد فاصله دیدگاه‌های تهران و واشینگتن را کاهش دهد و از تشدید فضای تقابلی جلوگیری کند. اگرچه سوابق گذشته آژانس و برخی گزارش‌های مناقشه برانگیز همچنان در ذهن تصمیم‌گیران ایرانی باقی است، اما در ژنو نشانه‌هایی از تمایل مدیرکل برای حرکت در مسیر حل‌وفصل سیاسی مشاهده شد.

این امر می‌تواند بیانگر آن باشد که آژانس دریافته استمرار رویکرد‌های تنش‌زا نه‌تنها کمکی به حل بحران نمی‌کند، بلکه اعتبار این نهاد را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. واقعیت آن است که جایگاه آژانس در سال‌های اخیر، به‌ویژه در نگاه افکار عمومی منطقه، با پرسش‌هایی مواجه بوده است. برخی معتقدند تبعیت از فشار‌های سیاسی قدرت‌های بزرگ، از بی‌طرفی حرفه‌ای این نهاد کاسته است. در چنین فضایی، گروسی برای بازسازی اعتبار سازمان تحت مدیریت خود، نیازمند ایفای نقشی متوازن و مستقل است.

 پرونده هسته‌ای ایران می‌تواند آزمونی جدی برای اثبات این استقلال باشد. در صورت تداوم رویکرد نسبتا مثبت مشاهده‌شده در دور دوم، احتمال می‌رود در دور سوم مذاکرات، راه‌حل‌های سیاسی و فنی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. آژانس می‌تواند با تمرکز بر چارچوب‌های حقوقی و فنی، و پرهیز از ادبیات سیاسی، به بسترسازی برای توافق کمک کند. هرچه گزارش‌های این نهاد دقیق‌تر، شفاف‌تر و به دور از جهت‌گیری سیاسی باشد، فضای بی‌اعتمادی کاهش یافته و امکان رسیدن به تفاهم افزایش می‌یابد.

 با این حال، باید توجه داشت که نقش آژانس تنها زمانی سازنده خواهد بود که از ورود به بازی‌های سیاسی پرهیز کند. اگر مدیرکل بخواهد از پرونده ایران صرفا به عنوان سکویی برای ارتقای جایگاه شخصی بهره ببرد، این امر می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. آنچه در این مرحله اهمیت دارد، حفظ توازن میان ماموریت فنی آژانس و حساسیت‌های سیاسی پرونده است.

 در مجموع، به نظر می‌رسد نقش گروسی در دور سوم مذاکرات می‌تواند تعیین‌کننده باشد. اگر او مسیر میانجیگری حرفه‌ای و بی‌طرفانه را ادامه دهد، احتمال دستیابی به توافق افزایش خواهد یافت و جایگاه آژانس نیز تقویت می‌شود. اما در صورت بازگشت به رویکرد‌های تنش‌آلود گذشته، نه‌تنها روند مذاکرات آسیب خواهد دید، بلکه اعتبار این نهاد بین‌المللی نیز بیش از پیش زیر سؤال خواهد رفت. اکنون آژانس و مدیرکل آن در نقطه‌ای حساس قرار دارند؛ نقطه‌ای که می‌تواند به احیای اعتماد یا تعمیق شکاف‌ها منجر شود.


آرمان ملی
اخبار مرتبط
جزئیات گفت‌وگوی گروسی با مقام آمریکایی درباره ایران
شنبه 1404/12/09 ساعت 09:19
جزئیات گفت‌وگوی گروسی با مقام آمریکایی درباره ایران
رافائل گروسی از دیدار با یک مقام ارشد آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و گفت‌وگو درباره ایران خبر داد.
اظهارات گروسی در آستانه دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
چهارشنبه 1404/12/06 ساعت 11:32
اظهارات گروسی در آستانه دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که دور سوم مذاکرات ژنو میان ایران وآمریکا بامیانجیگری عمان برگزار می‌شود وبه اوج خود رسیده است.وی تاکید کرد موفقیت این رونددیپلماتیک درشرایط تهدیدهای جنگی آمریکا وآسیب به تاسیسات هسته‌ای ایران، حیاتی است.وی ادامه داد: برای دور سوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران به ژنو می روم.
گروسی: آژانس کاملاً بی‌طرف است و در حمله به تاسیسات ایران تبانی نکرده‌ایم
یکشنبه 1404/12/03 ساعت 16:23
گروسی: آژانس کاملاً بی‌طرف است و در حمله به تاسیسات ایران تبانی نکرده‌ایم
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تأکید کرد آژانس در گزارش پیش از حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران بی‌طرف بوده و با هیچ کشوری برای انجام حملات تبانی نکرده است. وی همچنین توان بازسازی زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را تأیید کرد و بر اهمیت بازپس‌گیری دسترسی بازرسان تأکید نمود.
نظرات

آخرین اخبار
پایداری کیفیت هوای پاک در تهران
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز26 فروردین 1405+ جدول
رقم وام ازدواج در سال 1405 ثابت ماند؛ منابع 37 درصد افزایش یافت
برنامه مسابقات ورزشی امروزچهارشنبه 26 فرودین 1405 +جدول
اقتصاد نگار | صنعتی که با فرمان جنگ ، چپ شد
حمایت ملی از قالیباف در مسیر اجرای یک نقش تاریخی
ترافیک سنگین در آزادراه تهران–کرج–قزوین
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 26 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
ترافیک در محورهای شمالی روان است/ ترافیک سنگین در برخی ورودی‌های تهران
لاوروف:غنی‌سازی اورانیوم حق مسلم ایران است
خیزش دانشجویان آمریکایی برای پاکسازی افراد منتسب به پرونده اپستین
مقام سازمان ملل متحد: 14 میلیون سودانی آواره شده‌اند
شهادت 4 عضو یک خانواده در جنوب لبنان
ادعای ترامپ: پایان جنگ نزدیک است
بحران جهانی سوخت و تراکتورهایی که تردد را مختل کردند
زلزله سیاسی در اروپا؛ متحدان ترامپ یکی‌یکی می‌ریزند
مقام سابق پنتاگون: فشار جنگ ایران به خود ترامپ بازگشته است
پیامدهای تجاوز آمریکا به ایران بر مزارع انگلیس در یک تحقیق دانشگاهی
نفت ایران گران ترین برند اوپک پس از نفت کویت شد
بیانیه 10 کشور برای پایان جنگ در لبنان
624 نقطه در تهران طی جنگ اخیر مورد هدف دشمن قرار گرفت
آمریکا بالاخره سقوط پهپاد پیشرفته در خلیج فارس را تایید کرد
استقبال حماس از اقدام ایتالیا برای تعلیق توافق همکاری با رژیم صهیونیستی
مهدیه اسفندیاری:شهادت رهبر و مردم عزیزمان را تسلیت می‌گویم
تشکیل کمیسیون بررسی صلاحیت ترامپ در کنگره
وزیر دارایی انگلیس: جنگ ترامپ علیه ایران حماقت بود
معاون رئیس‌جمهور آمریکا: آتش‌بس برقرار است و ما در حال مذاکره با ایران هستیم
فایننشال تایمز: زمان به نفع ایران است
علت انفجار در منطقه 10 تهران اعلام شد
توییتی که سه میلیون بازدید خورد
نیویورک‌تایمز: تنها پاسخ اسرائیل برای مشکلاتش، به راه انداختن جنگ است
سه نهاد جهانی در مورد بحران انرژی هشدار دادند
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
آخرین وضعیت «بنت جبیل»، زمین‌گیر شدن ارتش اشغالگر در پی مقاومت شدید حزب‌الله
ایروانی: تسلیحات بکار رفته در تجاوز به ایران از زرادخانه برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس بود
پایان بازی لیورپول 0 (0) _( 2) 2 پاری‌سن‌ ژرمن
پایان بازی اتلتیکومادرید 2 (1) _( 2) 0 بارسلونا
عملیات خشم حماسی به عملیات شکست حماسی تبدیل شد
روزنامه‌نگار آمریکایی در کویت دستگیر شد
آمریکا تحریم‌های بانکی ونزوئلا را کاهش داد
آمریکا معافیت موقت تحریم‌های نفتی ایران را تمدید نمی‌کند
در طول جنگ به چند مرکز درمانی و بهداشتی حمله شد؟
سلام نظامی سلطانیان پس از کسب طلا
ارسال نخستین محموله امدادی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به جمعیت هلال احمر ایران
گروسی: برنامه هسته‌ای ایران با اقدام نظامی متوقف نمی شود
مخالفت جنبش امل با مذاکره مستقیم لبنان با اسرائیل
دو برابر شدن قیمت لحظه‌ای نفت
آغاز مذاکرات مستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی در واشنگتن/شروط اسرائیل/بیانیه مشترک + فیلم
سانچز: چین، تنها کشوری که می‌تواند جنگ ایران را حل‌ کند
اسکات ریتر: محاصره دریایی ایران قابل اجرا نیست