×
بین الملل
شناسه خبر : 277123
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/03 ساعت 18:11
جهش شدید قیمت نفت در صورت حمله آمریکا به ایران

سی ان ان:

جهش شدید قیمت نفت در صورت حمله آمریکا به ایران

رئیس‌ جمهوری آمریکا در حال بررسی حمله احتمالی به ایران است؛ کشوری که علاوه بر داشتن سومین ذخایر اثبات‌شده نفت جهان، یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انتقال نفت دنیا را کنترل می‌کند؛ در نتیجه، عواقب چنین اقدامی بر قیمت نفت و هزینه‌های زندگی آمریکایی‌ها می‌تواند سریع و شدید باشد.

نورنیوز- گروه بین الملل: آمریکا در هفته‌های اخیر حضور نظامی خود را در خاورمیانه افزایش داده و ترامپ مدعی شده که حمله‌ای تحت رهبری واشنگتن ممکن است به‌زودی انجام شود؛ موضوعی که باعث جهش شدید قیمت نفت شده است.

ترامپ پنجشنبه هفته گذشته درباره ایران مدعی شد که «طی ۱۰ تا ۱۵ روز آینده درباره ادامه دیپلماسی در قبال ایران تصمیم خواهد گرفت و این مدت را برای دستیابی به توافق کافی دانست» و در ادامه ادعا کرد که «یا با ایران به توافق می‌رسیم یا توافقی که می‌خواهیم را به‌دست خواهیم آورد. فکر می‌کنم ۱۰ تا حداکثر ۱۵ روز کافی باشد.»

قیمت نفت خام برنت دریای شمال از سه‌شنبه هفته گذشته تاکنون هفت درصد افزایش یافته و روز چهارشنبه برای نخستین بار از ماه جولای ۲۰۲۵، یعنی اندکی پس از آخرین باری که آمریکا به ایران حمله کرد، از مرز ۷۰ دلار در هر بشکه عبور کرد. نفت خام وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا نیز طی یک ماه گذشته ۱۰ دلار افزایش قیمت داشته است.

با این حال، تشدید تنش بین آمریکا و ایران می‌تواند قیمت نفت را به‌طور قابل‌توجهی بالاتر ببرد و روند کاهشی یک‌ساله قیمت بنزین که ترامپ ماه‌ها درباره آن به خود می‌بالید را معکوس کند. کاهش هزینه سوخت تا حدی فشار افزایش قیمت ناشی از تورم دوران جو بایدن (رئیس جمهوری سابق آمریکا)، تعرفه‌های ترامپ و رکود پایدار بازار مسکن را جبران کرده بود.

نگرانی‌های مرتبط با قدرت خرید، ترامپ و جمهوری‌خواهان را در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای امسال از حیث سیاسی آسیب‌پذیر کرده است. بنابراین، آخرین چیزی که آنها نیاز دارند، شوک شدید قیمت نفت است.

خبر خوب این است که چنین سناریویی همچنان غیرمحتمل به نظر می‌رسد، هرچند غیرممکن هم نیست.

ایران چگونه قادر به تلافی است؟

در صورت حمله آمریکا، ایران می‌تواند با موشک یا سایر سلاح‌های مشابه پاسخ دهد؛ درست همان‌طور که تابستان سال گذشته میلادی علیه یکی از پایگاه‌های نظامی آمریکا و همچنین اراضی اشغالی (اسرائیل) اقدام کرد. چنین تحولاتی می‌تواند منطقه نفت‌خیز خلیج‌ فارس را مختل کند، اما اثر آن بر قیمت نفت به احتمال زیاد موقتی خواهد بود.

با این حال، تهران یک برگ برنده و توانایی برجسته دیگر هم دارد؛ «کنترل بخش شمالی تنگه هرمز» این گذرگاه باریک که فقط ۲۱ مایل (حدود ۳۴ کیلومتر) عرض دارد، گلوگاه و محل عبور روزانه ۲۰ میلیون بشکه نفت خام (حدود یک‌پنجم تولید جهانی) است.

این تنگه تنها مسیر انتقال نفت کشورهای نفت‌خیز خلیج فارس به سایر نقاط جهان است. افزایش اخیر قیمت نفت به طور عمده از نگرانی‌ها درباره احتمال اعمال محدودیت از سوی ایران در این گذرگاه نشات گرفته است.

به نوشته سی‌ان‌ان، ایران اوایل این هفته به‌طور موقت این تنگه را به منظور برگزاری رزمایش نظامی به طور جزئی بست؛ اقدامی که باعث شد قیمت نفت برنت حدود پنج دلار در هر بشکه افزایش یابد.

راب تومل، مدیر ارشد سبد سرمایه‌گذاری در شرکت «Tortoise Capital» واقع در کانزاس می‌گوید که «اختلال طولانی‌مدت در تنگه هرمز می‌تواند قیمت نفت را به بالای ۱۰۰ دلار برساند.»

قدرت خرید

به نوشته سی‌ان‌ان به نقل از تومل، حتی اگر مسدود شدن تنگه هرمز بعید باشد، اختلال ناشی از حمله احتمالی آمریکا می‌تواند قیمت نفت را فراتر از افزایش‌های اخیر، شاید حدود ۱۰ دلار دیگر در هر بشکه، بالا ببرد.

طبق اعلام سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، ایران به‌طور متوسط روزانه حدود ۳.۲ میلیون بشکه نفت تولید می‌کند که حدود چهار درصد تولید جهانی نفت خام را تشکیل می‌دهد. این رقم ایران را به ششمین تولید کننده بزرگ نفت جهان تبدیل می‌کند؛ آن هم در شرایطی که این کشور با تحریم‌های گسترده مواجه است و مشتریان بالقوه‌اش به‌شدت محدود شده‌اند.

سی‌ان‌ان اضافه کرده است که نفت ۸۰ دلاری می‌تواند میانگین قیمت بنزین را دوباره به بالای سه دلار در هر گالن برساند. حدود یک ماه پیش، متوسط قیمت بنزین در آمریکا به حدود ۲.۸۰ دلار در هر گالن کاهش یافته بود. اکنون این رقم به ۲.۹۲ دلار رسیده است.

تومل گفت: پایین بودن قیمت بنزین، اتفاق خوبی بود، اما دوباره در حال افزایش است و ممکن است زودتر از آنچه فکر می‌کنید، درست پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای، با قیمت‌های بالا مواجه شویم. زمانی که مسئله قدرت خرید اهمیت زیادی دارد، اگر قیمت بنزین هم به این معادله اضافه شود، هدف این خواهد بود که قیمت نفت پایین نگه داشته شود تا قیمت بنزین هم پایین بماند.

ترامپ مدت‌هاست که اثر کاهش قیمت بنزین را برجسته و حتی درباره آن اغراق‌آمیز صحبت کرده است. قیمت بنزین یک سال پیش، هر گالن ۲۱ سنت بیشتر بود. طبق برآورد اداره اطلاعات انرژی و وزارت حمل‌ونقل آمریکا، این کاهش بسته به محل زندگی و الگوی مصرف رانندگان، در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار صرفه‌جویی سالانه برای هر راننده ایجاد کرد.

با این حال، طبق گزارش اندیشکده «تَکس فاندیشن/Tax Foundation» مستقر در واشنگتن، این صرفه‌جویی در مقایسه با متوسط هزار دلار مالیات اضافی که هر خانوار آمریکایی در نتیجه تعرفه‌های ترامپ پرداخت می‌کند، رنگ می‌بازد.

سی‌ان‌ان در پایان نوشت: نظر آمریکایی‌ها نسبت به اقتصاد این کشور همچنان نزدیک به پایین‌ترین سطح تاریخی باقی مانده است و بعید به نظر می‌رسد که افزایش قیمت بنزین این نگاه را ترمیم کند یا آن را بهبود ببخشد.


اخبار مرتبط
جهش قیمت نفت به بالاترین سطح 7 ماه اخیر
چهارشنبه 1404/12/06 ساعت 16:59
جهش قیمت نفت به بالاترین سطح 7 ماه اخیر
قیمت نفت امروز در آستانه دور سوم مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا با اندکی افزایش، در نزدیکی بالاترین سطح هفت ماه گذشته نوسان کرد.
تأثیر مذاکرات ژنو بر قیمت نفت؛ بازار نفت در انتظار توافق ایران و آمریکا
دوشنبه 1404/12/04 ساعت 10:06
تأثیر مذاکرات ژنو بر قیمت نفت؛ بازار نفت در انتظار توافق ایران و آمریکا
قیمت نفت در سایه امید به توافق هسته‌ای ایران و آمریکا کاهش یافت؛ WTI به زیر 66 و برنت به کمتر از 71 دلار رسید.
افزایش نگرانی درخصوص تنگه هرمز قیمت نفت را بالا برد
جمعه 1404/12/01 ساعت 09:28
افزایش نگرانی درخصوص تنگه هرمز قیمت نفت را بالا برد
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با 30 سنت معادل 0.40 درصد افزایش به 71 دلار و 96 سنت رسید.
قیمت نفت باز هم بالا رفت
پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 20:30
قیمت نفت باز هم بالا رفت
قیمت نفت پس از افزایش چهار درصدی در روز چهارشنبه، روز پنجشنبه هم تحت تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا و تنش‌های اوکراین با رشد مواجه شد.
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 15:29
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
قیمت نفت در معاملات بازار آسیا افزایش یافت؛ برنت 23 سنت معادل 0.3 درصد رشد کرد و به 70 دلار و 58 سنت رسید، و WTI آمریکا 25 سنت افزایش یافت. ادامه مذاکرات ایران و آمریکا و توقف مذاکرات صلح روسیه و اوکراین از عوامل اثرگذار بر روند صعودی بازار نفت اعلام شده است.
نظرات

آخرین اخبار
اورونوف درآستانه جام جهانی بازهم مصدوم شد
بلومبرگ: سقوط روپیه هند؛ دهلی‌نو به دنبال افزایش نرخ بهره و جذب دلار
معاون اول قوه قضاییه : با اخلالگران اقتصادی برخورد قاطع می‌شود
مابه‌التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان چه زمانی پرداخت می شود؟
بحران فولاد ساختگی است؛ ذخایر انبارها تا 6 ماه نیاز بازار را تأمین می‌کند
طلای ناب سلیمی و نقره ولی‌زاده در روز نخست تکواندوی قهرمانی آسیا
دکتر مخبر: تولیدکنندگان با کمک به دولت در سنگر امنیت غذایی نیز دشمن را شکست دهند
ایران سریع‌تر از پیش‌بینی غرب توان نظامی خود را احیا کرد
آخرین وضعیت مصدومیت مدافع تیم ملی قبل از جام جهانی
نورنما | طلوع خورشید بر فراز دماوند از دل برج آزادی
قیمت‌ کاغذ پس از جنگ 60 درصد جهش کرد
بیانیه مشترک نهادهای مالی: بازگشایی بورس موفق و متعادل بود
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت 1405+ جدول
وزیر جهاد کشاورزی:ایران ظرفیت تبدیل شدن به هاب غذایی منطقه را دارد
پنتاگون طرح‌های حمله نظامی به کوبا را شبیه‌سازی می‌کند
پرداخت 40 هزار میلیارد تومان مطالبات گندمکاران در راه است
افسران اسرائیلی: رهگیری پهپادهای حزب‌الله دشوار شده است
زاکانی: تعداد ایستگاه‌های مترو تهران به 163 رسید
عبور سه ابرنفتکش از تنگه هرمز پس از دو ماه توقف
قیمت گوشت قرمز امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول
پیش بینی قیمت طلا و دلار تا پایان سال ؛ ریسک معامله چقدر است؟
هشدار نارنجی هواشناسی؛ سامانه بارشی جدید در راه شمال و غرب کشور
رقابت شدید الهلال و الاتحاد برای جذب لواندوفسکی
صنعت خودروسازی جهان در چاله جنگی ترامپ
جدول پخش فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون
ایروانی: شورای امنیت نباید در برابر تهدیدهای مکرر ترامپ بی‌تفاوت بماند
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول
تنگه هرمز؛ ابعاد حقوقی ترتیبات جدید در پرتو تجاوز و تغییر بنیادین اوضاع
فرمانده ارتش پاکستان امروز وارد تهران می شود ؛ ادامه رایزینی ها با ایران
با سنگر‌های استیجاری سنتکام چه باید کرد؟
صدور کیفرخواست آمریکا علیه رائول کاسترو
از حمله مرگبار شامپانزه‌ها تا سکوی قهرمانی؛ روایت یک قهرمان کشتی
فهرست نهایی مصر برای جام جهانی اعلام شد؛ صلاح در اندیشه درخشش مقابل ایران
عقب‌نشینی دولت ترامپ؛ تحریم‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل لغو شد
شرایط سنی برای شرکت در کنکور دانشجو معلمان اعلام شد
سامانه فراموشی
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند