×
فرهنگی
شناسه خبر : 277087
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/03 ساعت 16:03
«نامه‌های زرد» فاتح خرس طلایی شد

«نامه‌های زرد» فاتح خرس طلایی شد

هفتادوششمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم برلین با فضایی کاملاً سیاسی به کار خود پایان داد و خرس طلایی بهترین فیلم به «نامه‌های زرد» ساخته ایلکر چاتک رسید.مراسم اهدای جوایز هفتاد و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم برلین با شروعی سیاسی آغاز شد، چرا که چندین فیلمساز از صحنه برای محکوم کردن اقدامات نظامی اسرائیل در خاورمیانه و فراخوان «آزادی فلسطین» استفاده کردند.

نورنیوز- گروه فرهنگی: جشنواره بین‌المللی فیلم برلین پس از آنکه ویم وندرس کارگردان آلمانی و دیگر اعضای هیئت داوران هفتاد و ششمین جشنواره فیلم برلین، به دلیل پیشنهاد «دور ماندن از سیاست» با واکنش‌های منفی رسانه‌های اجتماعی مواجه شدند، به نوعی پاسخ تندی دادند و جوایز برتر جشنواره را به فیلم‌های آشکارا سیاسی اهدا کردند.

شب پیش در اختتامیه این دوره جشنواره، خرس طلایی بهترین فیلم به «نامه‌های زرد» ایلکر چاتک رسید. این فیلم درامی درباره دریا (اوزگو نامال) و عزیز (تانسو بیچر)، ۲ هنرمند تئاتر ترکیه است که به دلیل آزار سیاسی از سوی دولت استبدادی ترکیه شغل خود را از دست می‌دهند. اگرچه داستان فیلم در آنکارا و استانبول اتفاق می‌افتد، اما فیلم «نامه‌های زرد» در آلمان فیلمبرداری شده و چاتک هیچ تلاشی برای پنهان کردن این واقعیت نمی‌کند و تاکید دارد آنچه در آنکارا اتفاق افتاده، می‌تواند در برلین نیز اتفاق بیفتد.

وندرس با اهدای جایزه خرس طلایی، «نامه‌های زرد» را درامی از «زبان سیاسی تمامیت‌خواهی در مقابل زبان همدلانه سینما» نامید.

چاتک اولین کارگردان آلمانی است که پس از فاتح آکین، خرس طلایی برلین را از آن خود می‌کند. آکین، مانند چاتک، کارگردانی متولد آلمان از والدین مهاجر ترک، در سال ۲۰۰۴ جایزه اصلی را برای فیلم «رو در رو» دریافت کرد.

خرس نقره‌ای بهترین بازیگری به ستاره آلمانی ساندرا هولر، برای بازی در فیلم «رز» به کارگردانی مارکوس شلاینزر، کارگردان اتریشی رسید. هولر در این فیلم نقش زنی را بازی می‌کند که سعی دارد در آلمان روستایی قرن هفدهم خود را به عنوان یک مرد جا بزند. این فیلم سیاه و سفید از صدها مورد مستند مشابه در طول تاریخ الهام گرفته است. این نقش برجسته دیگری برای هولر است که برای بازی در فیلم «آناتومی یک سقوط» نامزد اسکار شد. او در کنار تام کروز در فیلم کمدی درام «دیگر» ساخته الخاندرو جی. ایناریتو و در فیلم علمی تخیلی «پروژه درود بر مری» ساخته فیل لرد و کریستوفر میلر در کنار رایان گاسلینگ بازی کرده است که هنوز اکران نشده اند.

جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل به آنا کالدر-مارشال و تام کورتنی، چهره‌های شاخص بازیگری بریتانیایی، برای بازی در نقش یک زوج مسن در فیلم «ملکه در دریا» ساخته لنس همر، اهدا شد. در این درام که ژولیت بینوش و فلورانس هانت نیز در آن بازی می‌کنند، کالدر-مارشال نقش زنی مبتلا به زوال عقل شدید را بازی می‌کند و کورتنی نقش همسر مهربان و مراقب او را بازی می‌کند. فیلم «ملکه در دریا» همچنین جایزه خرس نقره‌ای هیئت داوران را از آن خود کرد.

مراسم اهدای جوایز هفتاد و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم برلین با شروعی سیاسی آغاز شد، چرا که چندین فیلمساز از صحنه برای محکوم کردن اقدامات نظامی اسرائیل در خاورمیانه و فراخوان «آزادی فلسطین» استفاده کردند.

تریشیا تاتل مدیر برلیناله، در افتتاحیه این رویداد بزرگ اذعان کرد که دوره امسال «احساس خامی و شکستگی» داشته است و گفت که غم و اندوه و خشم ناشی از رویدادهای جهانی به جامعه جشنواره تعلق دارد و این بحث بخشی از دموکراسی است. اما در زمان اهدای جوایز، تب و تاب سیاسی بالا گرفت. ماری-رز اوستا فیلمساز لبنانی که خرس طلایی بهترین فیلم کوتاه را برای فیلم «روزی کودکی» دریافت کرد، بمباران‌های اسرائیل و آنچه را که او فروپاشی قوانین بین‌المللی خواند، محکوم کرد.

عبدالله الخطیب برنده جایزه فیلم اول برلیناله برای فیلم «وقایع‌نگاری‌هایی از یک محاصره»، پرچم فلسطین را روی صحنه آورد و سخنرانی خود را با فراخوان «آزادی فلسطین» به پایان رساند. وی همچنین از دولت آلمان به دلیل آنچه که او «همدستی» در اقدامات اسرائیل توصیف کرد، انتقاد کرد و گفت: خوشحالم که اینجا هستم تا این جایزه را بگیرم، اما من فلسطینی هستم، بنابراین باید از این لحظه برای صحبت در مورد فلسطین استفاده کنم. من فقط به یک دلیل تحت فشار زیادی برای شرکت در برلیناله بودم، اینکه اینجا بایستم و بگویم که فلسطینی‌ها آزاد خواهند شد و روزی یک جشنواره فیلم عالی در وسط غزه، در وسط سایر شهرهای فلسطینی خواهیم داشت.

امیر فخرالدین کارگردان سوری و رئیس هیئت داوران فیلم کوتاه، از هنرمندان خواست که «بر پیچیدگی اصرار ورزند» و در برابر تقلیل فضاهای جشنواره مقاومت کنند و استدلال کرد که اظهارات مستقیم و آثار سیاسی می‌توانند در کنار هم وجود داشته باشند.

ویم وندرس که از جنجال آغاز جشنواره برای اظهار نظرش بیشتر سکوت اختیار کرده بود، پیش از اعلام برندگان مسابقه به آنچه «اختلاف مصنوعی» بین منتقدان و برگزارکنندگان نامید، پرداخت و گفت همان طور که شاهدیم، بیشتر حاضران در این مراسم با سخنان هنرمندان همراه بودند و آنها را تشویق کردند.

گرنت جی فیلمساز بریتانیایی، برای فیلم «همه بیل ایوانز را می‌پرستند»، یک درام زندگینامه‌ای تکه‌تکه درباره پیانیست جاز تأثیرگذار که با از دست دادن غم‌انگیز نوازنده باس خود در یک تصادف رانندگی نابود شد، جایزه بهترین کارگردانی را از آن خود کرد. آندرس دنیلسن لی بازیگر نروژی فیلم «ارزش احساسی»، نقش بیل ایوانز و لوری متکالف و بیل پولمن نقش والدین او را بازی می‌کنند.

خرس نقره‌ای بهترین فیلمنامه به نینا رزا کارگردان کبکی، «ژنویو دولود-دو سل» رسید. این فیلم داستان یک مهاجر بلغاری را که برای جستجوی یک نابغه هنری ۸ ساله به سرزمین مادری خود بازمی‌گردد تصویر می کند.

فیلم مستند آنا فیچ با عنوان «یو» (عشق یک پرنده‌ سرکش است) که در آن کارگردان از عروسک‌ها، کلاژها و ماکت‌ها برای روایت زندگی دوست خود، یولاندا «یو» شیا، مهاجر سوئیسی، استفاده کرده، خرس نقره‌ای را برای دستاورد هنری فوق‌العاده از آن خود کرد.

جایزه بزرگ هیئت داوران به فیلم «رستگاری» ساخته امین آلپر رسید که درامی درباره تشدید خشونت در یک جامعه روستایی منزوی در کوه‌های ترکیه است.

آلپر از سخنرانی خود برای ابراز همبستگی با مردم مظلوم در همه جا استفاده کرد.

در بخش مستند برلیناله نیز «اگر کبوترها به طلا تبدیل می‌شدند»، به کارگردانی پپا لوبوجاکی به عنوان برنده انتخاب شد.

در مراسم اختتامیه یکی از شیواترین سخنرانی‌ها در مورد موضوع سیاست در برلیناله امسال از یکی از تهیه‌کنندگان «نامه‌های زرد» بود. او با اشاره به بحث‌هایی که «فیلمساز را در مقابل فیلمساز، هنرمند را در مقابل خلاقان» قرار داده بود، به جمعیت یادآوری کرد که «ما دشمن نیستیم. ما متحدیم. تهدید واقعی در میان ما نیست. این خودکامگان، احزاب راست‌گرا، و پوچ‌گرایان زمان ما هستند. بیایید با هم نجنگیم. بیایید با آنها بجنگیم».

تریشیا تاتل شب را با خوش‌بینی به پایان رساند و گفت که «امید و عشق» مضامین مشترک تمام سخنرانی‌های اهدای جوایز امشب بودند. او از انتقاد از جشنواره استقبال کرد و گفت منتقدان «فقط می‌خواهند ما بهتر باشیم» و افزود که از همه در جامعه برلیناله استقبال می‌ شود.

در بخش فیلم کوتاه جایزه خرس نقره ای هیئت داوران برای فیلم کوتاه به «جایگاه زن همه جا هست»، به کارگردانی فانی تکسیه اهدا شد.

پیش از این «دختران غمگین»، اولین فیلم بلند فرناندا تووار نویسنده و کارگردان مکزیکی، به عنوان برنده خرس کریستال بهترین فیلم در بخش نسل ۱۴+ جشنواره بین‌المللی فیلم برلین معرفی شد.


نظرات

آخرین اخبار
افزایش قیمت گوشت گاو در آمریکا گرفتاری جدید دولت ترامپ
ماجدی: دخالت آمریکا ثابت کرد ورزش از سیاست جدا نیست
جهش 80 درصدی گوگرد در پی تنش در تنگه هرمز
فردا؛ پایان مهلت 60 روز ترامپ
پزشکیان: ادامه محاصره دریایی علیه ایران غیرقابل‌ تحمل است
افشای نامی غیرمنتظره برای سرمربیگری رئال مادرید
تیم ملی فوتبال با بازی درون گروهی تمرین کرد/قلعه نویی: 22 اردیبهشت به ترکیه می‌رویم
حزب‌الله: توقیف ناوگان جهانی «الصمود» جنایت دزدی دریایی است
کارگران، آیینه‌دار عزت، غیرت و همت این سرزمین اند
وداع تلخ با نابغه کشتی ایران
بازگشایی صندوق‌های املاک و مستغلات از روز شنبه 12 اردیبهشت
واکنش آیت‌الله عیسی قاسم به لغو تابعیت شهروندان بحرینی
تولید سریال «من دزد نیستم» از سر گرفته می شود
فوتبالیستی به 3 بیمار جان دوباره بخشید
وزیر خارجه فرانسه خطاب به همتای خود: متعهد به کاهش تنش‌ها در منطقه هستیم
ادای احترام خانه تئاتر به بیضایی و صدور بیانیه
ترامپ دوباره به صدراعظم آلمان درباره ایران حمله لفظی کرد
رییس سازمان غذا و دارو: اختلالی در تأمین داروهای حیاتی ایجاد نشد
کرملین از ارائه پیشنهادهای روسیه درباره برنامه هسته‌ای ایران خبر داد
گوترش نسبت به تداوم بحران خاورمیانه هشدار داد
تعیین تکلیف صادرات برخی محصولات پتروشیمی در بخشنامه جدید
پالتیکو: ویتکاف و کوشنر از پرونده‌های ایران و اوکراین کنار گذاشته شدند
حکم اعدام عامل حمله به ماموران پلیس در اصفهان اجرا شد
رایزنی عراقچی و رئیس پارلمان لبنان درباره لبنان و مذاکرات اسلام‌آباد
جمع‌آوری 36 میلیارد تومان کمک غیرنقدی در کمپین هلال‌احمر
وزش باد همراه با گرد و خاک در پایتخت
رد پیشنهاد جت اختصاصی فیفا توسط مسئولان فدراسیون فوتبال ایران
فردا؛ دریاچه چیتگر میزبان رویداد فرهنگی «گذر خلیج فارس»
گزارش زخمی شدن نظامیان اسرائیلی در حمله پهپادی حزب‌الله
نمایندگی ایران در سازمان ملل: مردم ایران ثابت کرده‌اند استقلال فروشی نیست
شایعه تخلیه اجباری آسیب دیدگان جنگ از هتل‌ها تکذیب شد
پزشکیان: حملات حین مذاکرات موجب بی اعتمادی ایران به آمریکا شد
آزادی دریانوردی باید طبق قوانین بین‌المللی رعایت شود
بقائی: خلیج فارس تا همیشه خلیج فارس خواهد ماند
تالار وحدت با اجرای «آن آبی ایرانی» جان تازه ای گرفت
حدادی: اوسمار سرمربی پرسپولیس است/ استقلال نباید به AFC معرفی شود
ترافیک نیمه سنگین در محورهای شمالی
پیام جذاب مهدویان به مناسبت روز ملی خلیج فارس
در سایه هپروت ترامپ، جهان آماده شوک دوم انرژی
ترامپ برای رفتن به ماه ابراز علاقه کرد
ناتوانی در مذاکره و لغو برجام عامل اصلی شکل‌گیری جنگ علیه ایران
نگرانی سایپا بابت تامین ورق های فولادی حل شد
ترامپ به رژه مسکو دعوت نشد
شرمن: دولت ترامپ فاقد دیپلماسی مؤثر با ایران است
سفیر ایران در هند: پایان جنگ پیش‌شرط حل اختلافات با آمریکاست
پیام قالیباف به مناسبت روز ملی خلیج فارس
هزینه جنگ با ایران ممکن است به 50 میلیارد دلار برسد
قدردانی نخست‌وزیر ژاپن از ایران برای اجازه تردد کشتی ژاپنی
عراقچی:روز ملی خلیج فارس یادآور حماسه بیرون راندن پرتغالی‌ها از تنگه هرمز است
هشدار فرمانده نیروی هوافضای سپاه به دشمن آمریکایی