×
اقتصادی
شناسه خبر : 277000
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/12/03 ساعت 11:01
آخرین نوسانات قیمت حبوبات در بازار

آخرین نوسانات قیمت حبوبات در بازار

قیمت حبوبات در بازار در هفته‌های اخیر نوسان داشته و با نزدیک شدن به ماه‌های پرمصرف، احتمال افزایش نرخ برخی اقلام وجود دارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در شرایطی که افزایش قیمت گوشت قرمز و حتی گوشت مرغ، دسترسی بخش قابل توجهی از خانوارها به منابع متداول پروتئین حیوانی را محدود کرده، حبوبات طی سال‌های اخیر به یکی از مهم‌ترین جایگزین‌های تامین پروتئین در سبد غذایی مردم تبدیل شده‌اند؛ جایگزینی که حالا خود با موج جدیدی از گرانی مواجه شده است.

حبوبات به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع پروتئین گیاهی، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی، به‌ویژه برای دهک‌های متوسط و پایین درآمدی دارند. عدس، نخود، لوبیا و لپه نه‌تنها از نظر قیمتی در مقایسه با گوشت مقرون‌به‌صرفه‌تر بوده‌اند، بلکه به دلیل ماندگاری بالا و تنوع مصرف، همواره جایگاه ثابتی در الگوی غذایی خانوارهای ایرانی داشته‌اند. با این حال، افزایش هزینه‌های تولید، نوسانات نرخ ارز، رشد قیمت نهاده‌ها و اختلال در زنجیره تامین، این گروه کالایی را نیز از موج تورم بی‌نصیب نگذاشته است.

بررسی‌های میدانی از سطح بازار نشان می‌دهد قیمت انواع حبوبات طی هفته‌های اخیر با افزایش قابل توجهی مواجه شده است؛ به‌طوری که برخی اقلام پرمصرف، رشد قیمتی چند ده‌هزار تومانی را در هر کیلو تجربه کرده‌اند. این افزایش قیمت در حالی رخ داده که تقاضا برای حبوبات، به‌واسطه کاهش قدرت خرید مردم در بازار گوشت، روندی افزایشی داشته و همین موضوع فشار مضاعفی را بر بازار این محصولات وارد کرده است.

مشاهدات حاکی از آن است که لپه ۹۰۰ گرمی ۳۷۵ هزار تومان، عدس ۹۰۰ گرمی ۳۱۰ هزار و ۸۰۰ تومان، لوبیا چیتی۹۰۰ گرمی ۶۴۹ هزار و۹۰۰ تومان، نخود ۹۰۰ گرمی ۳۷۹ هزار و ۷۰۰ تومان و عدس ریز۹۰۰ گرمی ۳۵۰ هزارتومان در فروشگاه‌ها  به فروش می‌رسد و این قیمت‌ها نشان دهنده افزایش قیمت چشمگیر این محصولات است و به گفته رئیس هیأت‌مدیره انجمن حبوبات ایران طی روزهای آینده نیز به دلیل تاثیرگذاری عمیق حذف ارز ترجیحی بر بازار و استقبال مردم، همچنان این افزایش قیمت‌ها دور از انتظار نیست.

داوود لپه‌چی - رئیس هیأت‌مدیره انجمن حبوبات ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به شرایط بازار حبوبات اظهار کرد: در مقطع فعلی، هم‌زمان با آغاز ماه مبارک رمضان و شروع عید نوروز، مصرف حبوبات به‌طور طبیعی افزایش پیدا می‌کند. این در حالی است که بازار پیش‌تر نیز نسبت به مشکلات تامین ارز و معوقات هشدار داده بود و اکنون این نگرانی‌ها جدی‌تر شده است.

به گفته وی، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد حبوبات مصرفی کشور تولید داخل و ۳۰ تا ۴۰ درصد وارداتی است. در حال حاضر به‌دلیل قرار داشتن در میانه فصل برداشت، موجودی حبوبات داخلی وضعیت قابل قبولی دارد، اما با نزدیک شدن به پایان فصل، کسری ایجاد خواهد شد که باید از طریق واردات جبران شود. این موضوع منوط به ثبت سفارش و واردات به‌موقع کالا از سوی واردکنندگان است.

رئیس هیات‌مدیره انجمن حبوبات ایران با اشاره به تغییر ناگهانی سازوکار تخصیص ارز توضیح داد: واردکنندگانی که چهار تا شش ماه پیش کالا وارد کرده بودند، بر مبنای ارز ۷۰ هزار تومانی اقدام به ترخیص و فروش کردند، اما پس از حذف تالار یک و انتقال به تالار دو، اکنون برای تامین مجدد کالا باید ارز ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومانی پرداخت کنند. این اختلاف، فشار مالی شدیدی ایجاد کرده و برخی واردکنندگان را تا مرز ورشکستگی پیش برده است.

انباشت بدهی و توقف واردات

لپه‌چی افزود: زمانی که واردکننده به تامین‌کننده خارجی بدهکار می‌شود و امکان تسویه ندارد، عملا قادر به واردات مجدد نخواهد بود. همین مسئله باعث شده بسیاری از واردکنندگان فعلا فعالیت خود را متوقف کنند تا وضعیت روشن شود. اگرچه وعده‌هایی برای جبران مابه‌التفاوت ارزی داده شده، اما تاکنون اقدام عملی صورت نگرفته و این موضوع نگرانی‌ها را افزایش داده است.

خشکسالی و آفات؛ فشار مضاعف بر تولید داخلی

وی با اشاره به نقش عوامل اقلیمی گفت: چند سال خشکسالی و آفت‌زدگی محصولات در برخی استان‌های اصلی تولید لوبیا، بر میزان تولید اثر گذاشته است. سال گذشته این عوامل باعث کمبود و افزایش قیمت لوبیا چیتی شد، اما امسال با تولید و واردات به‌موقع، بازار تا حدی متعادل شده است.

رئیس انجمن حبوبات با توضیح تفاوت قیمت فله و بسته‌بندی تصریح کرد: قیمت حبوبات بسته‌بندی‌شده شامل هزینه‌های بوجاری، تمیزکاری، بسته‌بندی، کارگری، حمل‌ونقل و توزیع است. در حالی که حدود ۷۰ درصد مصرف حبوبات در کشور به‌صورت فله و تنها ۳۰ درصد به‌صورت بسته‌بندی است، طبیعی است که کالای بسته‌بندی‌شده قیمت بالاتری نسبت به فله داشته باشد.

لپه‌چی با اشاره به تورم اعلامی بانک مرکزی گفت: حتی محصولات تولید داخل نیز از افزایش نرخ ارز و تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی تأثیر می‌پذیرند. کود، ماشین‌آلات، استهلاک و هزینه‌های زندگی کشاورزان همگی افزایش یافته و این موارد در قیمت تمام‌شده محصول اثرگذار است. با این حال، افزایش قیمت حبوبات نسبت به برخی کالاهای دیگر که رشد صددرصدی داشته‌اند، کمتر بوده است.

اثر تصمیمات ارزی در ماه‌های آینده نمایان می‌شود

وی هشدار داد: با توجه به تغییرات اخیر ارزی، اثر اصلی این تصمیمات در ماه‌های آینده خود را نشان خواهد داد و احتمال افزایش بیشتر قیمت‌ها وجود دارد؛ به‌ویژه در کالاهای اساسی که پیش‌تر با ارز ترجیحی حمایت می‌شدند.

حذف ارز ترجیحی؛ تصمیم شتاب‌زده و پرهزینه

رئیس هیأت‌مدیره انجمن حبوبات ایران  عنوان کرد: حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز مطالبه همیشگی انجمن بوده، اما این اقدام باید تدریجی و با برنامه‌ریزی انجام می‌شد. حذف ناگهانی ارز ترجیحی و جایگزینی آن با ارزی که همچنان فاصله معناداری با بازار آزاد دارد، تبعات اقتصادی و اجتماعی جدی به همراه خواهد داشت و مستقیما بر سفره مردم اثر می‌گذارد.

لپه‌چی در پایان گفت: دولت حدود یک سال است که بدهی‌های خود به واردکنندگان کالاهای اساسی را پرداخت نکرده و این موضوع انگیزه واردات را به‌شدت کاهش داده است. نخستین اقدام ضروری، تسویه بدهی‌های معوق است؛ در غیر این صورت، کاهش واردات و افزایش قیمت‌ها در ماه‌های آینده اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.


نظرات

آخرین اخبار
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
نصیرزاده: محرومیت بیرانوند ربطی به جام جهانی ندارد
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
وضعیت قرمز هوای تهران
عارف در سازمان اداری و استخدامی: تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در دستور کار دولت قرار دارد
ترامپ میان سه گزینه دشوار در قبال ایران گرفتار است
پزشکیان در دیدار با زاکانی بر ضرورت بازسازی مناطق آسیب‌دیده تاکید کرد
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟