×
اقتصادی
شناسه خبر : 276755
تاریخ انتشار : شنبه 1404/12/02 ساعت 10:35
رشد 7 درصدی صادرات در دولت چهاردهم

رشد 7 درصدی صادرات در دولت چهاردهم

آمار تجارت در 18 ماه دولت چهاردهم از رشد 7 درصدی صادرات، کاهش واردات به 93.4 میلیارد دلار و بهبود تراز تجاری کشور حکایت دارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: وضعیت تجارت در ۱۸ ماه دولت چهاردهم نشان می دهد که واردات از ۹۴.۷ میلیارد دلار به ۹۳.۴ میلیارد دلار رسیده است که این اقدام با هدف مدیریت واردات در راستای حمایت از تولید داخل صورت گرفته است.

سهم صادرات در دولت چهاردهم به ۸۵.۶ میلیارد دلار رسیده است که این رقم نسبت به مدت مشابه گذشته رشد قابل توجهی داشته است.

توسعه صادرات غیرنفتی یکی از مهمترین رویکردهای دولت چهاردهم است، در همین راستا توسعه از طریق افزایش سهم تولید و سرمایه گذاری معدنی و صنایع معدنی صورت گرفته است، صادرات ۲۳ میلیون تن محصولات معدنی و فرآوری زنجیره فولاد در سال گذشته ناشی از ناترازی انجام شده که امکان تکمیل زنجیره و پتانسیل افزایش چهار میلیارد دلاری صادرات از کشور سلب شد. ارزش کل تولید محصولات فلزی که در کشور عرضه و فروخته می شود بیش از ۳۵ میلیارد دلار است که منتج به ۱۴ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی و کاهش وابستگی کشور به واردات مواد اولیه سایر صنایع شده است.

آمارهای تجارت در ۱۰ ماهه امسال نیز نشان می دهد که تراز تجاری از منفی ۱۰ میلیارد دلار به منفی ۴ میلیارد دلار و ترانزیت از منفی ۱۵ درصد به منفی ۴ درصد کاهش یافته است.

صادرات غیرنفتی کشور به ۱۳۰ میلیون تن به ارزش ۴۵ میلیارد دلار رسیده است؛ این آمار در مدت مشابه سال گذشته ، ۱۲۸ میلیون تن کالا به ارزش ۴۸ میلیارد دلار صادر شده بوده است که نشانگر رشد ۱.۳۳ درصدی وزن صادرات است.

بیشترین سهم عمده صادرات ایران به چین با رقمی بالغ بر ۱۰ میلیارد و ۹۱۸ میلیون دلار، سهم ۲۴.۲۵ درصدی و پس از آن عراق با هفت میلیارد و ۹۱۷ میلیون دلار و سهم ۱۷.۵۹ درصد، امارات متحده عربی با ۶ میلیارد و ۴۴۸ میلیون و سهم ۱۴.۳۲ درصد، ترکیه با پنج میلیارد و ۶۶۰ میلیون دلار و سهم ۱۲.۵۷ درصد و افغانستان با ۲ میلیارد و ۸۸ میلیون دلار و سهم ۴.۶۴ درصد اختصاص دارد.

واردات نیز امسال از ۵۷.۱ میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته به ۴۹ میلیارد دلار رسیده است که نشانگر کاهش ۱۵.۵ درصدی است. کاهش واردات در راستای حمایت از تولیدات داخلی و اولویت‌دهی به واردات کالاهای اساسی و واسطه‌ای ارزان‌تر یکی از مهمترین دلایل مدیریت واردات است.

در بخش واردات نیز، امارات متحده عربی با ۱۴ میلیارد و میلیون دلار، بیش از ۳۰ درصد از سهم واردات را به خود اختصاص داده است. در رتبه های بعدی کشور چین با ۱۳ میلیارد و ۴۳۹ میلیون دلار و سهم ۲۷.۳۷ درصد، ترکیه با هفت میلیارد و ۹۲۱ میلیون دلار و سهم ۱۶.۱۳ درصد، هند با یک میلیارد و ۵۴۷ میلیون دلار و سهم ۳.۱۵ درصد و آلمان با یک میلیارد و ۴۳۶ میلیون دلار و سهم ۲.۹۲ درصد از کل ارزش واردات سهم قابل توجهی داشته اند.

احیای شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی

تسهیل در تجارت از مهمترین رویکردهای دولت چهاردهم است که اقدام به احیای شورای عالی صادرات غیرنفتی، احیای دفتر توسعه صادرات کالا، احیای دفتر موافقتنامه های تجاری و سازمان های بین المللی، تشکیل جلسات کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی وتهیه و تصویب آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی، بسته حمایت از صادرات غیرنفتی و ارزآوری و سایر موارد کرده است.

تشکیل شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی از برنامه دوم توسعه با هدف تقویت بنیه اقتصادی کشور، کمک به افزایش ارزش افزوده کالاهای صادراتی، کمک به بهبود کیفیت کالاهای صادراتی، کمک به نوسازی صنایع کشور و کمک به توسعه صادرات صنعتی شکل گرفت که در سال ۱۳۹۲ به عنوان یکی از مهمترین اقدامات به ثمر نشست.

در طول این سال ها برگزری نشست های این شورا، فراز و نشسیب هایی داشته است که در نهایت در ۱۲ دی ماه سال گذشته پس از نزدیک به ۴ سال وقفه، با پیگیری وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت ایران و با دستور رئیس جمهور، یازدهمین نشست شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی برگزار شد.

درباره فعالیت این شورا ، ایرج معصومی سرپرست دبیرخانه شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی با اشاره به اینکه این شورا به دنبال هماهنگی فرابخشی بین بخش خصوصی و دولتی است، گفته است که جلوگیری از موازی‌کاری دستگاه‌ها، ایجاد ثبات در مقررات صادراتی و شناسایی موانع ساختاری توسط این شورا صادرات پیگیری می شود.

وی عنوان کرد که ۱۱ وزیر از وزارتخانه‌های اقتصادی و زیربنایی، سه معاون رئیس‌جمهور، نمایندگان سه اتاق بخش خصوصی و سازمان‌هایی مانند سازمان توسعه تجارت ایران، بانک مرکزی و گمرک، این شورا را به نهادی منحصربه‌فرد برای حل مسائل پیچیده و بین‌بخشی صادرات تبدیل کرده است.

به گفته وی، موضوعات اولویت‌دار در حوزه صادرات و افزایش هماهنگی بین دستگاهی در راستای تسهیل در تجارت از طریق این شورا پیگیری می شود.

توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه و اوراسیا

یکی از مهمترین اقدامات در دولت چهاردهم به ثمر نشستن توافقنامه های تجارت آزاد و اوراسیاست که با باز شدن بازارهای تجاری، منجر به افزایش سهم تجارت شد.

بر اساس گزارش های منتشر شده هشت ماه امسال از دبیرخانه موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا، صادرات به ارزش یک میلیارد و ۴۵۴ میلیون دلار و وزن سه میلیون و ۸۸۴ هزار تن رسیده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳ درصد از لحاظ ارزشی و ۱۰ درصد از لحاظ وزنی رشد داشته است.

بیشترین سهم صادرات به بخش صنعت با ۶۱۱ میلیون دلار و ۴۲ درصد ، بخش کشاورزی با ۴۷۴ میلیون دلار و ۳۲ درصد سهم و بخش معدن و صنایع معدنی با صادرات ۲۳۳ میلیون دلاری و ۱۶ درصد باز می گردد همچنین در ترکیب اقلام وارداتی از این اتحادیه، بخش صنعت با هزار و۸۸۷ میلیون دلار و ۵۶ درصد سهم در رتبه نخست قرار دارد.


نظرات

آخرین اخبار
چرا قهوه گران شد؟
هشدار یک روانشناس درباره آزارهای روانی پس از طلاق
بازگشت فرگوسن به انظار عمومی بعد از بیماری ناگهانی
راز عجیب شباهت حشرات و چت‌جی‌پی‌تی
معجزه در اورست؛ کوهنورد نپالی پس از مراسم تدفینش زنده پیدا شد
سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در مردان شناخته شد
کاپیتان اسکاتلند با قراردادی آزاد اسپرزی شد
آژیرهای خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
حمله به یک کشتی ترکیه‌ای در دریای سیاه
اوشاکوف: آمریکا تمرکز خود را از اوکراین به ایران منتقل کرده است
ترامپ: هنوز درباره ارسال بسته 14 میلیارد دلاری به تایوان تصمیم نگرفته‌ایم
جزئیات تصادف مرگبار در محور زنجان–میانه؛ 4 نفر جان باختند
واکنش مفتی جعفری لبنان به اظهارات جوزف عون درباره دبیرکل حزب‌الله
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران