×
بین الملل
شناسه خبر : 276623
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/01 ساعت 16:23
دیپلماسی منطقه‌ای در مهار تنش‌ها علیه ایران

اندیشکده بریتانیایی چتم‌هاوس؛

دیپلماسی منطقه‌ای در مهار تنش‌ها علیه ایران

اندیشکده بریتانیایی چتم‌هاوس در گزارشی تحلیلی از نگرانی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس درباره پیامدهای سنگین تنش نظامی آمریکا و ایران و دلایل تلاش آن‌ها برای مهار تنش و جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه نوشت.

نورنیوز_ گروه بین الملل: اندیشکده چتم‌هاوس انگلیس در تحلیلی نوشت که نگرانی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از پیامدهای سنگین تنش نظامی میان آمریکا و ایران، آن‌ها را به سمت مهار تنش و جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه سوق داده است.

در این یادداشت که به قلم گالیپ دالای پژوهشگر ارشد حوزه خاورمیانه و شمال آفریقای چتم‌هاوس نوشته شده، آمده است برخلاف سال‌های گذشته که برخی دولت‌های خاورمیانه از رویکرد سخت‌گیرانه‌تر واشنگتن علیه تهران حمایت می‌کردند، اکنون بخش قابل‌توجهی از بازیگران منطقه‌ای در تلاش‌ هستند آمریکا را از هرگونه اقدام نظامی علیه ایران بازدارند و مسیر دیپلماسی را تقویت کنند.

چتم‌هاوس با اشاره به افزایش تحرکات میانجی‌گرانه عمان، قطر و ترکیه و نیز تأکید عربستان سعودی و مصر بر کاهش تنش، نوشته است که تجربه سال‌های گذشته و هزینه‌های سنگین بی‌ثباتی در عراق، سوریه و یمن، نگاه دولت‌های منطقه را نسبت به پیامدهای هرگونه جنگ جدید تغییر داده است. در این تحلیل تأکید شده که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بیش از هر زمان دیگری نگران سرایت ناامنی، اختلال در تجارت و انرژی و تشدید بی‌ثباتی در صورت وقوع درگیری گسترده هستند.

این اندیشکده انگلیسی در ادامه آورده است که برداشت دولت‌های منطقه از تهدیدهای موجود دستخوش تغییر شده و اولویت اصلی آن‌ها اکنون مهار «اسرائیلِ توسعه‌طلب و تهاجمی» و جلوگیری از یک جنگ فراگیر است. به نوشته چتم‌هاوس، بسیاری از رهبران منطقه بر این باورند که یک تقابل نظامی گسترده می‌تواند به آشوبی فراتر از بحران‌های گذشته در خاورمیانه بینجامد و موج تازه‌ای از بی‌ثباتی را ایجاد کند.

در این گزارش همچنین آمده است که برخی ابتکارهای منطقه‌ای برای مهار تنش، با هدف ایجاد موازنه و جلوگیری از گسترش درگیری دنبال می‌شود و دولت‌های منطقه تلاش دارند از طریق گفت‌وگو و میانجی‌گری، احتمال رویارویی مستقیم را کاهش دهند. چتم‌هاوس تأکید کرده است که مخالفت این کشورها با اقدام نظامی، به معنای بی‌تفاوتی نسبت به اختلافات موجود نیست، بلکه از نگاه آن‌ها جنگ گزینه‌ای پرهزینه و پرریسک تلقی می‌شود.

تحلیل منتشرشده افزوده است که در چارچوب اختلافات جاری میان آمریکا و ایران، موضوعاتی مانند برنامه هسته‌ای ایران، توان موشکی و تحولات منطقه‌ای از محورهای اصلی مورد بحث هستند، اما دولت‌های منطقه معتقدند این مسائل باید از مسیر دیپلماسی مدیریت شود و نه از طریق اقدام نظامی.

چتم‌هاوس در بخش پایانی گزارش خود نتیجه گرفته است که بسیاری از دولت‌های خاورمیانه بر این باورند که باید به تلاش‌های دیپلماتیک فرصت داده شود و گزینه نظامی می‌تواند منطقه را وارد چرخه تازه‌ای از درگیری کند. به نوشته این اندیشکده، کشورهای منطقه در مقطع کنونی ترجیح می‌دهند نقش فعال‌تری در مدیریت بحران‌های پیرامونی ایفا کنند و از تبدیل شدن خاورمیانه به صحنه جنگی دیگر جلوگیری شود.


نظرات

آخرین اخبار
سید کمال خرازی به شهادت رسید
تماس تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و آلمان
آخرین وضعیت حجم آب سدهای تهران و البرز
هشدار قالیباف: زمان رو به اتمام است
اجرای عملیات بازسازی خط آهن بهرام- ری
استارمر: حمله اسرائیل به لبنان اشتباه است و باید متوقف شود
دستگیری عامل ارسال اطلاعات حساس نظامی به شبکه معاند
سازمان ملل: اکنون زمان دیپلماسی است
پویش «جان‌فدا» 17 میلیونی شد
اردوغان: نباید اجازه داد روند مذاکرات تضعیف شود
نوری قزلجه: ذخایر راهبردی دست‌نخورده باقی مانده است
داوران عربی در جام جهانی فوتبال قضاوت می کنند
محکومیت اقدام غیرقانونی کاستاریکا در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
تمرین استقلال با حضور هواداران و خبرنگاران
در جنایت تازه صهیونیست ها چند نفر در لبنان شهید شدند؟
نورنما | به مناسبت چهلمین روز فراق رهبر شهید
برگزاری جلسه پارلمان عراق برای انتخاب رئیس‌جمهور
تکمیل پل دوم میلک با همکاری سیستان‌ و بلوچستان و افغانستان
آرتمیس 2 رکورد سریع‌ترین سفر فضایی را می شکند
فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره کن 2026 اعلام شد
بازتاب جنگ علیه ایران در رسانه‌های جهان
قدردانی عراقچی از مواضع اسپانیا در مخالفت با تجاوز نظامی به ایران
زیرساخت‌های نظامی ارتش صهیونیستی هدف حزب الله قرار گرفت
رقابت های لیگ برتر از اردیبهشت در تهران برگزار می‌شود
شاعران در غم چهلمین شب شهادت مقام معظم رهبری سرودند
غریب‌آبادی: ایران با هرگونه حل‌وفصل مقطعی جنگ مخالف است
قطر از پاکستان برای آتش‌بس بین آمریکا و ایران قدردانی کرد
رهبر معظم انقلاب: اسفند 1404 سرآغاز فصل نوین قدرت‌گیری و برآمدن نام ایران اسلامی شد
توقف حملات به لبنان بخش لاینفک تفاهم آتش‌بس است
«زهرای من» سروده «غلامعلی حدادعادل» در فراق دختر شهیدش
هشدار عراقچی به آمریکا درباره نابودی دیپلماسی توسط نتانیاهو
تصمیم توافق آتش‌ با اتفاق‌نظر ارکان نظام و تحت تایید رهبری اتخاذ شد
قالیباف: فقط یک میدان داریم و آن هم دفاع از حقوق مردم ایران است
گزارش تصویری اختصاصی نورنیوز از چهلمین روز شهادت رهبر شهید انقلاب در تهران
جابه‌جایی کالا در کشور از مرز 46 میلیون تُن عبور کرد
نتانیاهو از موضعش عقب نشینی کرد
دیپلمات ایرانی: تضمین‌ها باید واقعی باشد؛ آتش‌بس به تنهایی کافی نیست
اعلام نحوه فعالیت واحدهای قضایی و اداری سراسر کشور
روابط آنکارا- تل‌آویو در حال «تغییر ساختاری» است
شکایت رسمی بارسلونا به یوفا
درخواست ترامپ از نتانیاهو برای حفظ مذاکرات با ایران
کشورهای آمریکای لاتین خواستار گسترش آتش‌بس به لبنان شدند
دیدار فرستاده ویژه گوترش با غریب‌آبادی
فیدان: باید جلوی اسرائیل گرفته شود
انجام گفت‌وگوهای خاتمه جنگ منوط به پایبندی آمریکا به تعهدات است
مراقبت پزشکی از راه دور جان یک دانشجو را گرفت
استقبال آسیای مرکزی از آتش‌بس
معاون وزیر راه: دشمن از روی استیصال به زیرساخت‌های کشور حمله کرد
حملات هوایی گسترده رژیم صهیونیستی به لبنان/ بمباران شهرک «الزراریة»/محاصره بنت جبیل
پل راه آهن امین آباد تا 15 روز آینده ترمیم می‌شود