×
اقتصادی
شناسه خبر : 276548
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/01 ساعت 10:07
آبِ طلایی؛ پروژه‌ای برای بودجه‌های بی‌پایان؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

آبِ طلایی؛ پروژه‌ای برای بودجه‌های بی‌پایان؟

با میانگین 2.6 یورو برای هر مترمکعب، شیرین‌سازی آب دریا یکی از پرهزینه‌ترین گزینه‌های تأمین آب است؛ آن‌هم در شرایطی که ظرفیت‌های کم‌هزینه‌تر هنوز بالفعل نشده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بحران آب در ایران و بسیاری از کشورهای خشک، سیاست‌گذاران را به سمت گزینه‌های فناورانه و پرهزینه سوق داده است. شیرین‌سازی آب دریا، به‌ویژه در سواحل جنوبی، به‌عنوان راهکاری فوری و قابل اتکا مطرح می‌شود. با این حال، برآوردهای بین‌المللی نشان می‌دهد هزینه تولید هر مترمکعب آب شیرین از طریق فناوری اسمز معکوس، بسته به قیمت انرژی، مقیاس پروژه و هزینه انتقال، بین ۰.۶ تا بیش از ۴ یورو متغیر است و میانگین آن حدود ۲.۶ یورو برآورد می‌شود؛ رقمی که آن را در زمره گران‌ترین روش‌های تأمین آب قرار می‌دهد.

مسئله تنها هزینه تولید نیست؛ انتقال آب از سواحل به فلات مرکزی، نیازمند سرمایه‌گذاری‌های سنگین در خطوط لوله، ایستگاه‌های پمپاژ و مصرف بالای انرژی است. در شرایطی که قیمت انرژی در ایران یارانه‌ای است، بخش مهمی از هزینه واقعی در بودجه عمومی پنهان می‌ماند. این بدان معناست که آب‌شیرین‌کن‌ها بدون یارانه‌های گسترده، برای آب شرب شهری و به‌ویژه برای صنایع کوچک و متوسط، صرفه اقتصادی ندارند و عمدتاً برای صنایع بزرگ با ارزش افزوده بالا قابل توجیه‌اند.در مقابل، ظرفیت‌های مغفول متعددی وجود دارد که هزینه‌ای به‌مراتب کمتر دارند. بازچرخانی آب در صنایع، به‌ویژه در صنایع فولاد، پتروشیمی و نیروگاه‌ها، می‌تواند مصرف آب خام را به‌طور چشمگیری کاهش دهد. در بسیاری از کشورها، نرخ بازیافت آب صنعتی به بیش از ۷۰ درصد رسیده، در حالی که در ایران هنوز فاصله محسوسی با این استاندارد وجود دارد.

در بخش کشاورزی که بیش از ۸۰ درصد مصرف آب کشور را به خود اختصاص می‌دهد، ارتقای بهره‌وری از طریق آبیاری نوین، اصلاح الگوی کشت و قیمت‌گذاری هوشمند آب می‌تواند تأثیری چندبرابر پروژه‌های پرهزینه شیرین‌سازی داشته باشد. هر درصد افزایش بهره‌وری در این بخش، معادل میلیاردها مترمکعب صرفه‌جویی سالانه است.همچنین بر اساس آمارهای رسمی، حدود ۱۵ درصد آب شهری در شبکه توزیع هدر می‌رود؛ رقمی که در برخی شهرها بالاتر است.

کاهش این تلفات از طریق نوسازی شبکه‌ها و مدیریت فشار، هزینه‌ای به‌مراتب کمتر از احداث و بهره‌برداری از واحدهای جدید شیرین‌سازی دارد و بازگشت سرمایه آن سریع‌تر است.شیرین‌سازی آب دریا می‌تواند بخشی از سبد تأمین آب، به‌ویژه برای نوار ساحلی و صنایع استراتژیک، باشد؛ اما تبدیل آن به راه‌حل محوری، بدون تکمیل اصلاحات ساختاری در مدیریت مصرف، خطر قفل‌شدن اقتصاد آب در یک مسیر پرهزینه و یارانه‌محور را در پی دارد.

سیاست بهینه آن است که ابتدا ظرفیت‌های کم‌هزینه و کم‌ریسک فعال شوند و سپس، در صورت نیاز، گزینه‌های گران‌تر به‌صورت هدفمند و محدود به‌کار گرفته شوند.


نظرات

آخرین اخبار
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا پنجشنبه 22 مرداد به تفکیک شهرستان ها اعلام شد
زمانبندی قطعی برق کرمان پنجشنبه 22 مرداد اعلام شد+ لینک
چرایی سفر رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به ترکیه