×
اجتماعی
شناسه خبر : 276515
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/01 ساعت 05:05
زندگی در فضا، مغز فضانوردان را جابه‌جا می‌کند

زندگی در فضا، مغز فضانوردان را جابه‌جا می‌کند

تحقیقات نشان می‌دهد در محیط ریزگرانش، مغز فضانوردان تغییر مکان و شکل می‌دهد و مناطق مسئول حرکت و حس بیشترین تأثیر را می‌پذیرند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: تحقیقات جدید نشان می‌دهد که زندگی در محیط ریزگرانش، مغز فضانوردان را درون جمجمه جابه‌جا می‌کند و حتی شکل آن را تغییر می‌دهد.

وبگاه فیز در گزارشی آورده است: این جابه‌جایی با افزایش مدت اقامت در فضا بیشتر می‌شود و مناطقی از مغز که مسئول حرکت و احساس هستند، بیشترین تغییر را تجربه می‌کنند.

روی کره زمین، گرانش دائماً مایعات بدن و مغز را به سمت مرکز زمین می‌کشد. در فضا، این نیرو از بین می‌رود و مایعات بدن به سمت سر حرکت می‌کنند؛ این همان عاملی است که باعث تورم صورت فضانوردان می‌شود.

در شرایط عادی، مغز، مایع مغزی‌نخاعی و بافت‌های اطراف به تعادل پایدار می‌رسند؛ اما در محیط ریزگرانش (وضعیتی که اجسام تقریباً بی‌وزن می‌شوند و در فضا شناورند)، این تعادل به هم می‌خورد و مغز درون جمجمه شناور می‌شود.

نگاهی دقیق به تغییرات مغز

پژوهشگران دانشگاه فلوریدا به سرپرستی رِیچِل سیدلِر (Rachael Seidler)، برای بررسی دقیق‌تر این پدیده، اسکن‌های ام‌آرآی مغز ۲۶ فضانورد را که مدت‌های متفاوتی (از چند هفته تا بیش از یک سال) را در فضا سپری کرده بودند، تحلیل کردند. آن‌ها به‌جای نگاه‌ کردن به کل مغز به‌عنوان یک ساختار یکپارچه، آن را به بیش از ۱۰۰ ناحیه تقسیم و جابه‌جایی هر بخش را اندازه‌گیری کردند.

نتایج نشان داد که پس از بازگشت از فضا، مغز فضانوردان به‌طور پیوسته به سمت بالا و عقب جابه‌جا شده بود. هر چه فرد مدت بیشتری در فضا مانده بود، این جابه‌جایی بیشتر بود.

کشف جدید: ۲ میلی‌متر هم مهم است

در فضانوردانی که حدود یک سال در ایستگاه فضایی بین‌المللی زندگی کرده بودند، برخی نواحی نزدیک به بالای مغز بیش از ۲ میلی‌متر جابه‌جا شده بودند. این عدد شاید کوچک به نظر برسد، اما در فضای فشرده جمجمه، معنادار است.

مناطقی از مغز که با حرکت و احساس مرتبط هستند، بیشترین جابه‌جایی را نشان دادند. همچنین ساختارهای دو طرف مغز به سمت خط میانی حرکت کرده بودند؛ یعنی هر نیمکره در جهت مخالف طرف دیگر جابه‌جا شده بود. این الگو در بررسی‌های قبلی که کل مغز را یکپارچه می‌دیدند، نادیده گرفته شده بود.

بهبودی پس از بازگشت

بیشتر این تغییرات و جابه‌جایی‌ها تا شش ماه پس از بازگشت به زمین به‌تدریج به حالت عادی بازگشتند؛ اما جابه‌جایی به سمت عقب کمتر بهبود یافت؛ احتمالاً به این دلیل که گرانش زمین به سمت پایین می‌کشد، نه جلو. بنابراین برخی اثرات سفر فضایی روی موقعیت مغز ممکن است دیرتر از بین بروند.

آیا جای نگرانی هست؟

پژوهشگران تأکید می‌کنند این یافته‌ها به‌معنای آن نیست که مردم نباید به فضا سفر کنند. اگرچه جابه‌جایی بیشتر در یک ناحیه پردازش حسی با تغییرات تعادلی پس از پرواز مرتبط بود، فضانوردان علائم آشکاری مانند سردرد یا مه مغزی را تجربه نکردند.

درک اینکه مغز چگونه در سفرهای فضایی جابه‌جا می‌شود و پس از بازگشت به زمین به حالت عادی بازمی‌گردد، به پژوهشگران کمک می‌کند تا اثرات ریزگرانش بر عملکرد بدن انسان را بهتر بشناسند و آژانس‌های فضایی را برای طراحی مأموریت‌های ایمن‌تر یاری دهند.

سخن پایانی

برنامه آرتمیس ناسا، عصر جدیدی از اکتشافات فضایی را رقم خواهد زد. دانستن اینکه مغز چگونه به سفرهای طولانی فضایی واکنش نشان می‌دهد، به دانشمندان کمک می‌کند تا خطرات بلندمدت را ارزیابی و راهکارهای محافظتی مناسبی طراحی کنند. شاید روزی فضانوردان با کلاه‌های مخصوص یا تمرین‌های ویژه، مغز خود را برای سفر به مریخ آماده کنند.


نظرات

آخرین اخبار
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ترامپ گرفتار میان سه گزینه دشوار در قبال ایران
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟
پزشکیان: حمایت‌های معیشتی باید هدفمند باشد/ مدیریت مصرف یک ضرورت ملی است
نورنما | نفس گیرترین نقطه اورست اینجاست
شرط بازگشایی نماد شرکت‌های آسیب‌دیده در بورس اعلام شد
مرزبانان در سنگرهای انفرادی دست به ماشه آماده‌اند
پشت‌پرده بی‌اعتمادی بن‌سلمان به ترامپ/ چرا عربستان به دنبال ائتلاف جدید با ایران است؟
عملیات انهدام مهمات در قم/ شهروندان نگران نباشند
شمارش معکوس برای حراج 147/تالار شمش طلا از ساعت 14 امروز باز می‌شود
پیام اختصاصی رهبر معظم انقلاب به خانواده شهدای آملی جنگ رمضان
فرودگاه امام (ره) دوباره 24 ساعته شد
واقعیت نگران‌کننده پشت پرده ذخایر سدهای کشور
سقف حقوق و پاداش کارکنان دولت تغییر کرد
محور پکن-مسکو مستحکم‌تر از همیشه
ضرب‌شست دادستانی به فراریان مالیاتی/ وصول 139 همت از مطالبات دولتی
قیمت گوشت قرمز امروز 29 اردیبهشت 1405 + جدول
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 / اونس طلا تقویت شد
چگونه با وثیقه سهام وام 200 میلیون تومانی بگیریم؟ +جزئیات
هزینه جنگ علیه ایران برای آمریکا از 85 میلیارد دلار فراتر رفت
سرلشکر عبداللهی: نیروهای مسلح دست بر ماشه و آماده‌تر از همیشه‌اند
ریانووستی: توان دفاعی ایران برای هر سناریویی آماده است
نوراینفو | با خواب آلودگی بهاری چه کنیم ؟
اجرای طرح ترافیک فعلا با شیوه سال گذشته
ادامه وضعیت قابل قبول کیفیت هوا در تهران
بازداشت دو عنصر نفوذی که در پوشش خبرنگار جاسوسی می کردند
عوارض خطرناک تزریق بی‌رویه سرم از تشنج تا اِدم مغزی
عقب‌نشینی فلزات گرانبها در بازارهای جهانی