×
اقتصادی
شناسه خبر : 276408
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 15:39
شمع توسعه در باد ناترازی

نورنیوز بررسی می‌کند،

شمع توسعه در باد ناترازی

افزایش ظرفیت اسمی پتروشیمی‌های گازی در حالی شتاب گرفته که براساس برآوردهای رسمی، ناترازی گاز تا 1407 به 373 میلیون مترمکعب می‌رسد؛ معمایی جدی برای امنیت انرژی.

نورنیوز-گروه اقتصادی: چشم‌انداز مصرف و تولید گاز طبیعی کشور تا سال ۱۴۰۷، تصویری نگران‌کننده از تعمیق شکاف عرضه و تقاضا ارائه می‌دهد. طبق برآوردهای اعلامی، مصرف روزانه گاز کشور تا ۱۴۰۷ به حدود ۱۱۱۲ میلیون مترمکعب خواهد رسید، در حالی‌که تولید در بهترین حالت حدود ۷۳۹ میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده است. حاصل این روند، ناترازی روزانه ۳۷۳ میلیون مترمکعبی است؛ رقمی که نه‌تنها بخش خانگی و نیروگاهی، بلکه صنایع انرژی‌بر به‌ویژه پتروشیمی‌ها را در معرض فشار جدی قرار می‌دهد.
بررسی جزئیات مصرف پتروشیمی‌ها نشان می‌دهد خوراک گازی این صنعت از ۴۷ میلیون مترمکعب در روز در سال ۱۴۰۲ به ۸۸ میلیون مترمکعب در ۱۴۰۷ افزایش خواهد یافت. همچنین مصرف گاز به‌عنوان سوخت در مجتمع‌های پتروشیمی از ۶۱ به ۸۱ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد. این یعنی مجموع مصرف گاز پتروشیمی‌ها در بازه مورد اشاره تقریباً دو برابر می‌شود؛ آن هم در شرایطی که کل تراز گاز کشور با کسری ساختاری روبه‌روست.
این پارادوکس راهبردی، یک پرسش کلیدی را پیش می‌کشد: توسعه ظرفیت اسمی پتروشیمی‌های گازی بدون تضمین پایدار خوراک، چه پیامدی برای سرمایه‌گذاری‌ها و بازدهی طرح‌ها خواهد داشت؟ تجربه سال‌های اخیر نشان داده در دوره‌های اوج مصرف، نخستین محدودیت‌ها متوجه صنایع بزرگ می‌شود. قطع یا کاهش سهمیه خوراک، علاوه بر کاهش تولید و صادرات محصولات پتروشیمی، به بی‌ثباتی در بازارهای هدف و تضعیف جایگاه رقابتی کشور می‌انجامد.
از منظر سیاست‌گذاری انرژی، استمرار توسعه طرح‌های گازپایه بدون اصلاح ساختار عرضه، می‌تواند به انباشت ظرفیت بلااستفاده بینجامد. در چنین شرایطی، بازنگری در اولویت‌بندی پروژه‌ها، تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش با بهره‌وری بالاتر، و حرکت به سمت فناوری‌های کم‌مصرف‌تر ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. همچنین تنوع‌بخشی به سبد خوراک، توسعه طرح‌های مبتنی بر متانول داخلی و بررسی مسیرهای تبدیل متانول به الفین‌ها (MTO/MTP) می‌تواند بخشی از فشار مستقیم بر گاز طبیعی را کاهش دهد.
در کنار این موارد، ارتقای بهره‌وری در مصرف خانگی و صنعتی، سرمایه‌گذاری در افزایش تولید از میادین مشترک و مدیریت تقاضا در فصول سرد، پیش‌شرط‌های مهار ناترازی‌اند. بدون چنین اصلاحاتی، توسعه شتاب‌زده ظرفیت‌های پتروشیمی نه‌تنها مزیت رقابتی خلق نمی‌کند، بلکه ممکن است به پروژه‌هایی با ظرفیت اسمی بالا اما تولید واقعی پایین منجر شود.
اکنون صنعت پتروشیمی در نقطه‌ای حساس ایستاده است: یا با هم‌راستاسازی توسعه با واقعیت‌های تراز انرژی، مسیر پایداری را برمی‌گزیند، یا با تداوم شکاف عرضه و تقاضا، در معرض بی‌گازی و کاهش کارایی قرار خواهد گرفت.
 


اخبار مرتبط
توسعه به مثابه یک مسیر غیرخطی و انباشتی
چهارشنبه 1404/12/06 ساعت 09:30
محسن راجی اسدآبادی:
توسعه به مثابه یک مسیر غیرخطی و انباشتی
یکی از ریشه‌دارترین کژفهمی‌ها در سیاست‌گذاری توسعه، تلقی فرآیند پیچیده و چندبعدی تحول جوامع به عنوان مسیری خطی، یکسان‌الشکل و قابل تکرار است. این نگاه ساده‌انگارانه که ریشه در نظریه‌های نوسازی دهه‌های 1950 و 1960 دارد، چنین القا می‌کند که اگر کشورهای در حال توسعه صرفاً از الگوها و نهادهای جوامع پیشرفته تقلید کنند، به سرانجام مشابهی دست خواهند یافت.
عارف: دانشگاه‌ها ناترازی‌ها را حل کنند و حوادث اخیر را آسیب‌شناسی کنند
دوشنبه 1404/11/27 ساعت 13:04
عارف: دانشگاه‌ها ناترازی‌ها را حل کنند و حوادث اخیر را آسیب‌شناسی کنند
معاون اول رئیس‌جمهور تأکید کرد دانشگاه‌ها با نگاه علمی راهکار ارائه دهند و مردم در چهلم جان‌باختگان حوادث دی‌ماه در تهران و سراسر کشور حضور یابند.
وزارت نیرو در بزنگاه زمستان؛ ناترازی گاز و انفجار مصرف مازوت
جمعه 1404/11/17 ساعت 22:58
وزارت نیرو در بزنگاه زمستان؛ ناترازی گاز و انفجار مصرف مازوت
زمستان 1404 نشان داد وعده کاهش آلودگی و پرهیز از سوخت‌های کثیف در نیروگاه‌ها، تنها روی کاغذ ماند؛ وزارت نیرو با مازوت‌سوزی بی‌سابقه، سلامت عمومی و محیط زیست را فدای تأمین موقت برق کرد.
نظرات

آخرین اخبار
واکنش‌ تند محافل آمریکایی به مهملات ترامپ: او یک متوهم است
بازسازی فولاد خوزستان؛ نیازمند 6 ماه تا یک سال
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله هوایی به اسکله‌های قشم و بندرچارک
زلزله بزرگ 7.4 ریشتری سواحل اندونزی را لرزاند
تمرکز شهرداری تهران بر جبران عقب ماندگی‌های فضای سبز
رازگشایی از سخنان امشب ترامپ؛ اعلام صریح ناکامی
واکنش‌های منفی به سخنرانی ترامپ/ 20 دقیقه وقت با ارزش هدر رفت
واکنش منفی بازار نفت به ترامپ/قیمت نفت 4 دلار گران شد
پاسخگویی به بیش از 310 هزار تماس مردمی در تهران از ابتدای جنگ
انگلیس اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا را محدود کرد
نمایش برخط «موسی کلیم الله» در شبکه نمایش خانگی
خسارت گسترده در تل‌آویو بعد از اصابت موشک‌های ایرانی
حملات مجدد حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی
غول پتروشیمی عربستان به دلیل کنترل تنگه هرمز تعطیل شد
آمریکا برای همیشه از خلیج فارس اخراج شد
واشنگتن آماده آتش‌بس با تهران است
مقام ایرانی به المیادین: زرادخانه ما دشمن را غافلگیر می‌کند
دبیرکل ناتو پس از تهدید ترامپ به آمریکا سفر می کند
انتقاد سناتور آمریکایی از جنگ‌طلبی‌های ترامپ
گفت‌وگوی استاب و ترامپ درباره ایران
ایران در تنگه هرمز «عوارضی» راه‌اندازی کرده است
آمریکا تحریم‌ها علیه دلسی رودریگز را لغو کرد
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
فرانسه و ژاپن اعلامیه همکاری در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص تحولات منطقه
گزارش CNN از پیام‌های رد و بدل شده بین ترامپ و اروپایی‌ها
پالتیکو: ترامپ می‌خواهد اعلام کند جنگ با ایران رو به پایان است
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
انفجارهای متوالی پایگاه‌های آمریکا در عراق و بحرین را لرزاند
مرشایمر: اگر دادگاهی شبیه نورنبرگ برگزار می‌شد، ترامپ و نتانیاهو اعدام می‌شدند
سپاه: یک فروند موشک کروز«جی اس اس ام» در بویین زهرا منهدم شد
افزایش قیمت بنزین در ایالت های مختلف آمریکا
ایران قصدی برای ورود به مذاکره ندارد
سردار موسوی: پناهگاه تاریک هدیه نتانیاهو به صهیونیست‌هاست
بقائی: خواسته‌های آمریکا حداکثری و غیرمنطقی است/ برای هر شرایطی آماده‌ایم
ترامپ اروپا را تهدید کرد؛ کمک به بازگشایی تنگه هرمز یا قطع حمایت نظامی از اوکراین
هشدار سازمان ملل درباره سرکوب‌ها و محدودیت رسانه‌ها پس از حمایت از ایران
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد