×
بین الملل
شناسه خبر : 276335
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 10:28
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب

نور نیوز رزمایش مشترک ایران و روسیه را بررسی می‌کند

معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب

پهلوگیری ناو بالگردبر روسی در بندرعباس و برگزاری رزمایش مشترک ایران و روسیه، صرفا یک تمرین نظامی نیست؛ این رویداد پیامی راهبردی درباره گذار از امنیت وارداتی به امنیت بومی و نشانه‌ای از تغییر موازنه قدرت در دریای عمان و شمال اقیانوس هند است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: حضور ناو بالگردبر «استویسکی» متعلق به روسیه در منطقه یکم نیروی دریایی ارتش در بندرعباس و برگزاری رزمایش مرکب دریایی با میزبانی جمهوری اسلامی ایران، در امتداد راهبرد تثبیت امنیت بومی در آب‌های پیرامونی قابل تحلیل است. این رزمایش با مشارکت یگان‌های سطحی و پروازی دو کشور و با هدف ارتقای امنیت دریانوردی در دریای عمان و شمال اقیانوس هند طراحی شده است.
برگزاری این رزمایش در شرایطی صورت می‌گیرد که پیش از آن، نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز رزمایشی مستقل در تنگه هرمز اجرا کرده بود. هم‌زمانی این دو رخداد، تصویری از یک معماری امنیتی چندلایه ارائه می‌دهد؛ معماری‌ای که بر توان داخلی استوار است و سپس به سمت هم‌افزایی منطقه‌ای گسترش می‌یابد.
پیام محوری این روند آن است که امنیت منطقه دیگر بر پایه ناوهای فرامنطقه‌ای تعریف نمی‌شود، بلکه بر ظرفیت‌های بومی و اراده مشترک بازیگران ساحلی استوار است. این تغییر پارادایم، توازن سنتی مبتنی بر حضور مستقیم آمریکا را با چالش مواجه می‌سازد.

همگرایی تهران و مسکو در سطح راهبردی

رزمایش دریایی اخیر را نمی‌توان جدا از چارچوب گسترده‌تر روابط تهران و مسکو تحلیل کرد. همکاری‌های دو کشور ذیل توافقنامه راهبردی ۲۰ ساله، طیفی از حوزه‌های اقتصادی، انرژی، ترانزیت و فناوری را در بر می‌گیرد. هم‌زمان با این رزمایش، اسناد و تفاهم‌نامه‌هایی در حوزه‌های استاندارد، پژوهش نفت و تعاون اجتماعی میان دو طرف امضا شده و روند تکمیل ظرفیت نیروگاه‌های هسته‌ای ایران نیز در دستور کار قرار دارد.
سرمایه‌گذاری گسترده روسیه در صنایع نفت و گاز ایران و توافقات مرتبط با کریدور رشت آستارا نشان می‌دهد که پیوند دو کشور صرفا نظامی نیست، بلکه یک همگرایی چندبعدی در حال شکل‌گیری است. رزمایش دریایی را باید بازوی امنیتی همین همگرایی دانست.
در شرایطی که غرب با ابزار تحریم، فشار اقتصادی و جنگ روانی در پی ایجاد شکاف میان همسایگان است، نزدیکی تهران و مسکو نشانه‌ای از مقاومت در برابر راهبرد انزوای منطقه‌ای است. این همکاری، پیامی بازدارنده برای بازیگرانی دارد که امنیت منطقه را در گرو حضور نیروهای خارجی می‌دانند.

امنیت به مثابه محور همگرایی منطقه‌ای

راهبرد اعلامی ایران طی سال‌های اخیر، تأکید بر نظم منطقه‌محور و تعامل همسایگان بوده است. ابتکار هرمز و مشارکت فعال در سازوکارهای منطقه‌ای، بیانگر این رویکرد است که امنیت باید توسط کشورهای منطقه و برای کشورهای منطقه تأمین شود.
غرب آسیا با تهدیدهایی نظیر تروریسم، مداخلات خارجی و بحران‌های ساختاری مواجه است. در چنین بستری، امنیت پیش‌شرط هرگونه همگرایی اقتصادی و اجتماعی محسوب می‌شود. رزمایش مشترک ایران و روسیه را می‌توان نمونه‌ای عملی از امنیت مشارکتی دانست که به جای رقابت، بر همکاری تأکید دارد.
عضویت ایران در سازمان‌هایی مانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس و نیز گسترش تعاملات با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نشان می‌دهد که تهران در پی تثبیت جایگاه خود در شبکه‌ای از ترتیبات نوظهور امنیتی و اقتصادی است. رزمایش دریایی اخیر در همین چارچوب قابل ارزیابی است.

افول یکجانبه‌گرایی و تغییر موازنه دریایی

تحولات جاری بیانگر گذار تدریجی از نظم یکجانبه‌گرا به ساختاری چندقطبی است. در این میان، حضور پررنگ سازوکارهایی چون بریکس و سازمان همکاری شانگهای در عرصه امنیتی و اقتصادی، نشان‌دهنده بازتعریف موازنه قدرت جهانی است.
هم‌زمانی رزمایش ایران و روسیه با تحرکات دریایی ایالات متحده آمریکا در منطقه، حامل پیامی نمادین است. این پیام آن است که دوران انحصار امنیت دریایی توسط ناوهای آمریکایی رو به پایان است و بازیگران منطقه‌ای قادرند با اتکا به توان خود، معادلات را بازتعریف کنند.
در چنین فضایی، مفهوم بازدارندگی نیز تغییر یافته است. دیگر صرف حضور فیزیکی ناوهای فرامنطقه‌ای تعیین‌کننده نیست، بلکه توانمندی بومی، شبکه‌سازی راهبردی و ائتلاف‌های منطقه‌ای نقش اصلی را ایفا می‌کنند. رزمایش مشترک تهران و مسکو را می‌توان بخشی از روند تثبیت نظمی دانست که بر امنیت بومی، همکاری منطقه‌ای و چندجانبه‌گرایی استوار است.


اخبار مرتبط
رزمایش دریایی ایران و روسیه فردا آغاز می‌شود
چهارشنبه 1404/11/29 ساعت 11:39
رزمایش دریایی ایران و روسیه فردا آغاز می‌شود
رزمایش مرکب دریایی ایران و روسیه فردا در دریای عمان و منطقه شمال اقیانوس هند برگزار می‌شود. این مانور با هدف ارتقاء توان رزمی و هم‌افزایی عملیاتی نیروهای دریایی دو کشور انجام خواهد شد.
رزمایش هوشمند تنگه هرمز؛ چرا اکنون و چرا هرمز؟
سه‌شنبه 1404/11/28 ساعت 07:57
نورنیوز بررسی می‌کند
رزمایش هوشمند تنگه هرمز؛ چرا اکنون و چرا هرمز؟
رزمایش «کنترل هوشمند تنگه هرمز» با محوریت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه راهبردی تنگه هرمز، صرفاً یک مانور نظامی نیست؛ بلکه نمایش پیوند قدرت بومی، امنیت منطقه‌ای و پشتیبانی عملی از دیپلماسی ایران در برابر راهبرد تهدیدمحور آمریکا است.
پیام آشکار رزمایش سپاه در تنگه هرمز برای واشنگتن از قول مقام پیشین ناتو
دوشنبه 1404/11/27 ساعت 21:52
پیام آشکار رزمایش سپاه در تنگه هرمز برای واشنگتن از قول مقام پیشین ناتو
مقام پیشین ناتو اعلام کرد که رزمایش‌های اخیر سپاه در تنگه هرمز که هم‌زمان با آغاز مذاکرات ژنو برگزار شده پیامی آشکار از جنس فشار مذاکره‌ای به ایالات متحده آمریکا در بحبوحه گفت‌وگوهای حساس میان دو کشور به شمار می‌آید.
نظرات

آخرین اخبار
آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
پزشکیان: امضای توافقنامه نه از روی وادادگی، بلکه از روی منطق بود
ماجرای 300 کتاب کهنه‌ای که رهبر شهید انقلاب آنها را صحافی کردند
واکنش کرملین به ایده حاکمیت خارجی بر دونباس
پزشکیان رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی را منصوب کرد
چرا مس رفسنجان 3 فصل محروم شد؟
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 4 شهریور
قیمت سکه پارسیان امروز 3 شهریور 1405؛ هر گرم به 22 میلیون تومان رسید
خبر خوش برای صنعت خوراک دام؛ برداشت 3.9 میلیون تن جو در سال جاری
شهادت رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر در درگیری با قاچاقچیان
آخرین قیمت طلا و سکه امروز 3 شهریور 1405؛ طلا در مرز 22 میلیون تومان
آغاز ثبت‌نام طرح آشیان در 12 شهر+ لینک ثبت نام
برنامه کنسرت‌های شهریور 1404؛ از تالار وحدت تا شهرهای مختلف ایران
ساعت کاری ادارات تا 15 شهریور اعلام شد+جزییات
یک منبع مطلع: مواضع و شروط ایران درباره تنگه هرمز به طور شفاف به واسطه پاکستانی اعلام شد
پایان ماموریت ناو لینکلن در خاورمیانه؛ پهلوگیری در تایلند پس از 250 روز
قیمت دینار عراق امروز سه‌شنبه 3 شهریور چقدر کاهش یافت؟
سیاست‌های مالی ترامپ و بمب ساعتی بدهی آمریکا
قیمت دلار امروز سه‌شنبه 3 شهریور 1405؛دلار 203 هزار تومان شد
تقابل دوباره اسماعیلی و نصیب‌اف؛ جدال طلای المپیک در لهستان تکرار می‌شود
علت صف‌های طولانی بنزین در جایگاه‌های سوخت چیست؟؛مردم چه می‌گویند؟
پیش بینی بورس فردا چهارشنبه 4 شهریور/ بورس فردا صعود می کند؟
رکورد تاریخی کاهش باروری در جهان در راه است
قطر: تحریم‌های آمریکا علیه ایران یکجانبه است
زلنسکی: برگزاری انتخابات در اوکراین می‌تواند کشور را از هم بپاشد
نوجوانان والیبال ایران با قدرت به یک‌چهارم رفتند
آنفلوآنزا از کرونا پیشی گرفت؛ بوشهر و خوزستان بالاتر از آستانه خطر
تیراندازی نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
باد شدید در تهران؛ احتمال گردوخاک در جنوب و غرب استان
دستگیری 255 سارق و مالخر در تهران
نورنما | ابعاد تازه‌ای از زلزله شدیدی که چند روز قبل کلمبیا را لرزاند
تمجید آسیایی‌ها از پرچم‌داری زهرا کیانی در ناگویا
حبس ابد برای یک عراقی به اتهام ترویج افکار صهیونیستی
توئیت احدیان درباره موضع دبیر جدید شعام و شروط تفاهم‌نامه
سبزپوشی بورس؛ شاخص کل وارد کانال 6.2 میلیون واحد شد
طرح مقابله با نفوذ دوباره به کمیسیون امنیت ملی رفت
کشف تغییرات بیولوژیکی آتش‌نشانان پس از مهار آتش
سرلشکر رضایی: آمریکا در آینده منطقه جایگاهی نخواهد داشت
چند ماه پلاک‌های فک‌ شده در انبار نگهداری می‌شوند؟
جنگ؛ نقطه عطف شکست راهبرد فشار حداکثری آمریکا علیه ایران
قیمت میوه و تره بار امروز 3 شهریور اعلام شد+ جدول
تحریم ایران یعنی انزوای بیشتر آمریکا
زمان انتخاب مدیرعامل استقلال مشخص شد/ رقابت سه‌نفره برای نشستن روی صندلی ریاست
انتقال پیام آمریکا به ایران از طریق فرمانده ارتش پاکستان
ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی 7 برابر شد
تصمیم جدید بانک مرکزی برای خرید اسکناس ارز
زلزله مرگبار ونزوئلا؛ شمار قربانیان به 6509 نفر رسید
هشدار قاطع ارتش به گروهک‌های تکفیری و معاند در آن‌سوی مرزها
محدودیت در تجارت غذا و دارو با ایران نقض حقوق بشر است
جبلی: نمی‌دانم در صداوسیما می‌مانم یا نه