×
سیاسی
شناسه خبر : 276296
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 08:30
آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟

نورنیوز سناریوهای پیش روی تهران و واشنگتن در شرایط اوج گیری بحران را بررسی می کند؛

آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟

آمریکا با تمرکز گسترده نیروها و تهدید لفظی، ایران را تحت فشار قرار داده و رسانه‌ها فضای جنگ قریب‌الوقوع را بازنمایی می‌کنند. ایران با بازدارندگی فعال و رزمایش‌های اخیر، هزینه هر اقدام تهاجمی را بالا برده و هم زمان مذاکرات هسته ای مسیر تعامل را برای ایجاد تفاهم بدون ورود به درگیری باز نگه داشته است

نورنیوز-گروه سیاسی:بازنمایی تحولات اخیر در رسانه‌های منطقه ای، بین‌المللی و به‌ویژه گزارش‌های CBS و اکسیوس، تصویری از آمادگی نظامی گسترده آمریکا و هشدارهای لفظی ترامپ و سایر مقامات آمریکایی ارائه کرده است که نشان می‌دهد ایالات متحده بیش از آنچه عموم تصور می‌کنند، به آستانه یک جنگ بزرگ در غرب آسیا نزدیک شده است. خبرهایی که از تمرکز نیروهای هوایی، تانکرها، پروازهای پشتیبانی و سامانه‌های اطلاعاتی به منطقه منتشر شده، همزمان با تأکید مقامات آمریکایی بر توان آماده‌باش ارتش برای آغاز عملیات حتی از روز شنبه، فضای رسانه‌ای و ذهنی را به گونه‌ای شکل داده که ایران در معرض تهدید حداکثری قرار گرفته و افکار عمومی آمریکا و متحدان منطقه‌ای درگیر اضطراب و پیش‌بینی هستند.
با این حال، تحلیل دقیق‌تر از رفتار و اهداف طرفین نشان می‌دهد که این صحنه‌آرایی نه الزاماً مقدمه جنگ، بلکه استراتژی «اسلحه چخوف» در سیاست نظامی-دیپلماتیک است: آوردن ابزار و ظرفیت‌ها برای ایجاد فشار و اجبار طرف مقابل، بدون آنکه شلیک واقعی رخ دهد. ترامپ اگر مطمئن بود با یک اقدام سریع، محدود و قابل کنترل می‌تواند امتیاز مورد نظر را از ایران بگیرد، تاکنون حمله کرده بود. اما عدم قطعیت‌های جدی درباره واکنش ایران، تبعات منطقه‌ای و تأثیر بر متحدان، سبب شده تا آمریکا عمدتاً بر نمایش توان نظامی و فشار رسانه‌ای تمرکز کند و تصمیم قطعی را به تعویق بیندازد.
مذاکرات غیرمستقیم سه‌شنبه در ژنو، با گزارش‌های منتشرشده نشان می‌دهد که مسیر تعامل و امتیازسازی بدون جنگ برای آمریکا ممکن است وجود داشته باشد. تداوم این مذاکرات به ترامپ این امکان را می‌دهد که در صورت حصول نتیجه حداقلی، از آن به عنوان دستاوردی برای توجیه «نجنگیدن» استفاده کند و با ارائه نمایشی از موفقیت مقتدرانه در سایه تهدید نظامی، همزمان ادعای بازدارندگی و کنترل بحران را حفظ کند.
رفتار جمهوری اسلامی ایران در بحران جاری تاکنون بازدارندگی فعال و معنادار بوده است. اظهارات صریح رهبر معظم انقلاب در واکنش به لشکرکشی آمریکا، همزمان با رزمایش نیروی دریایی سپاه، نشان داد که ایران اگرچه تمایل به آغاز جنگ ندارد، اما توان و اراده پاسخ به هرگونه اقدام نظامی احتمالی را نیز معتبر کرده است. این اقدامات، علاوه بر معتبرسازی اراده ایران، عدم قطعیت و هزینه تصمیم برای واشنگتن را به‌طور محسوسی افزایش داده است و ترامپ و متحدانش را به این جمع‌بندی رسانده که هر اقدام تهاجمی ممکن است پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی به همراه داشته باشد.
اسرائیل نیز نقش پیچیده و تعیین‌کننده‌ای در این معادله دارد. تل‌آویو با هشدار به مداخله حزب‌الله و سایر نیروهای هم‌پیمان ایران، درصدد فشار مضاعف به واشنگتن برای اقدام محدود یا گسترده است. همزمان، اسرائیل با آماده‌سازی سامانه‌های دفاعی چندلایه، رهگیری موشکی و سامانه‌های لیزری، قصد دارد از خود در برابر واکنش‌های احتمالی ایران حفاظت کند، اما هرگونه اقدام مستقل یا شتاب‌زده اسرائیل می‌تواند تعادل شکننده منطقه‌ای را برهم زده و آمریکا را در موقعیت واکنش اضطراری قرار داده و شرایط پیچیده و ناخواسته ای را بر منطقه تحمیل کند.
با توجه به تحرکات سه بازیگر اصلی و همچنین اقدامات فعالی که از سوی سایر بازیگران منطقه ای و بین المللی تاثیر گذار بر بحران جاری در جریان است، می‌توان روند محتمل تحولات را در چارچوب سه سناریو شامل، ادامه فشار بدون جنگ، اقدام محدود و نمادین، لغزش یا حادثه پرریسک دسته بندی کرد.
در صورت شکل گیری  سناریوی ادامه فشار بدون جنگ آمریکا به تهدیدها و تمرکز نیروها ادامه می‌دهد، ایران بازدارندگی خود را نشان داده و مذاکرات هسته ای را در مسیر حداقلی تعامل  باز نگه می‌دارند. در این حالت، ترامپ می‌تواند بدون شلیک واقعی، موفقیت نسبی و دستاورد سیاسی برای خود روایت کند و ایران نیز بدون عقب‌نشینی، توان بازدارندگی خود را حفظ کند.
در شرایطی که واشنگتن بخواهد به «نمایش توان» ادامه دهد، ممکن است با  دست زدن به اقدام محدود و نمادین  عملیات های محدود، سایبری یا اطلاعاتی انجام دهد تا افکار عمومی و متحدان قانع شوند که آمریکا آماده عمل است، بدون ورود به جنگ تمام‌عیار. این سناریو به شکل نمادین، بازدارندگی ایران را آزموده و قدرت آمریکا را نمایان می‌سازد.
هرگونه اقدام مستقل یا خطای محاسباتی اسرائیل یا برخورد غیر منتظره دو طرف یا حادثه میدانی ناخواسته  می تواند منجر به لغزش یا حادثه پرریسک  شده و معادله شکننده را به درگیری واقعی تبدیل کند. در این حالت، نه آمریکا آماده جنگ کامل است و نه ایران مایل به آغاز آن، اما فشار عملی به حدی افزایش می‌یابد که تصمیمات اضطراری و واکنش‌های غیرقابل پیش‌بینی محتمل می‌شود. 
در این فضای پیچیده، آنچه تعیین‌کننده خواهد بود، تعادل میان تهدید، بازدارندگی و مسیر دیپلماتیک است. ایران با نشان دادن توان پاسخگویی بدون عبور از خطوط قرمز آمریکا، مانع از تصمیم قطعی به جنگ می‌شود؛ آمریکا با نمایش ظرفیت‌ها و تهدید رسانه‌ای، سعی می‌کند امتیاز سیاسی و منطقه‌ای کسب کند؛ و اسرائیل همچنان با تهدید به اقدام مستقل، عامل فشار بر معادله است. نتیجه نهایی این است که صحنه در آستانه بحران قرار دارد، اما هنوز راه حل تعاملی و بازدارندگی متقابل، مسیر غالب را شکل می‌دهد. 
تحولات اخیر در غرب آسیا نشان می‌دهد که منطقه همزمان در وضعیت فشار، بازدارندگی و تعامل محتاطانه قرار دارد. آمریکا با تمرکز نیروها و تهدید رسانه‌ای در تلاش است از طریق نمایش توان و فشار، امتیاز سیاسی و منطقه‌ای کسب کند، اما عدم قطعیت درباره واکنش ایران و تبعات منطقه‌ای، تصمیم به جنگ را به تأخیر انداخته است. ایران با بازدارندگی فعال و معتبرسازی اراده پاسخ، به‌طور هوشمندانه هزینه هر اقدام تهاجمی را برای طرف مقابل افزایش داده است، در حالی که مذاکرات ژنو مسیر حداقلی تعامل و امکان دستاورد سیاسی برای آمریکا را باز نگه داشته است. اسرائیل با آمادگی دفاعی و تهدید به اقدام مستقل، معادله را پیچیده‌تر کرده و احتمال هرگونه لغزش یا حادثه پرریسک را افزایش می‌دهد. در چنین شرایطی، صحنه منطقه‌ای تابع تعادل میان نمایش قدرت، بازدارندگی و دیپلماسی محتاطانه است و راه حل غالب، ادامه فشار در سایه بازدارندگی و تعامل کنترل‌شده است. 
 


اخبار مرتبط
توافق با ایران ظرف 10 روز آینده مشخص می‌شود
پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 18:54
رئیس‌جمهور آمریکا در واشنگتن:
توافق با ایران ظرف 10 روز آینده مشخص می‌شود
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در حاشیه آغاز نشست شورای صلح غزه در موسسه صلح ایالات متحده، بر لزوم رسیدن به «توافق سازنده» با ایران تاکید کرد و هشدار داد که در غیر این صورت «اتفاقات بدی» رخ خواهد داد.
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 10:40
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
رئیس جمهور آمریکا هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است. سی‌ان‌ان به نقل از منابع مطلع گزارش داد که ترامپ در جلسات خصوصی گزینه‌های موافق و مخالف اقدام نظامی علیه ایران را بررسی می‌کند.
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 09:44
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
آمریکا با بزرگترین تمرکز نیرو از زمان عراق در منطقه حضور دارد ، ایران اراده پاسخگویی را با بیانات رهبری و رزمایش مهم موشکی امروز در جنوب نشان داده و مذاکرات هسته ای ادامه دارد . آیا این نمایش توان مسیر تنش را باز میکند یا راه دیگری در انتظار ترامپ است؟
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
چهارشنبه 1404/11/29 ساعت 10:08
نور نیوز ادعاهای ضد ایرانی گراهام در تل آویو را بررسی می‌کند
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
سفر لیندسی گراهام به تل‌آویو و ادعاهای ضدایرانی او، تلاشی آشکار برای القای انسجام کامل میان دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو و سوق دادن آمریکا به گزینه نظامی است؛ مسیری که می‌تواند به باتلاقی پرهزینه برای واشنگتن تبدیل شود.
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
چهارشنبه 1404/11/08 ساعت 21:35
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه، در واکنش به تهدید اخیر رئیس جمهور آمریکا با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در ایکس نوشت: نیروهای مسلح شجاع ما با آمادگی کامل، و انگشت بر ماشه، آماده‌اند تا به‌طور سریع و قاطع به هرگونه تجاوز علیه خاک، حریم هوایی و آب‌های سرزمینی کشور عزیزمان پاسخ دهند.
جنگ ایران و اسرائیل به فرماندهی ترامپ است یا نتانیاهو؟
جمعه 1404/03/30 ساعت 08:20
نورنیوز از نقش پررنگ ترامپ در مدیریت جنگ اخیر گزارش می‌دهد؛
جنگ ایران و اسرائیل به فرماندهی ترامپ است یا نتانیاهو؟
جمهوری اسلامی ایران در چارچوب جنگ روایت‌ها تلاش می‌کند ترامپ را به‌عنوان فرمانده پنهان حملات اخیر رژیم صهیونیستی معرفی کند. تهران معتقد است که با اثبات نقش آمریکا در طراحی این تجاوزات، می‌تواند حمایت منطقه‌ای، مشروعیت بین‌المللی و حتی همدلی بخشی از افکارعمومی آمریکا را جلب کند.
نظرات

آخرین اخبار
تشدید محدودیت‌های چین بر سرمایه‌گذاری آمریکا در فناوری‌های حساس
مسی بهترین بازیکن زمین، اینترمیامی همچنان بدون سرمربی
رسانه عبری: تصور نابودی ایران و حزب‌الله یک خطای راهبردی است
سانچز: اسرائیل به قوانین بین‌المللی احترام نمی‌گذارد
وزارت دادگستری آمریکا تحقیقات درباره رئیس فدرال رزرو را متوقف کرد
روایت حماس از 195 روز آتش‌بس در غزه
افشای هویت و انگیزه عامل تیراندازی در مراسم کاخ سفید
جزئیات جدید از فرصت دوباره برای جاماندگان کالابرگ + زمان اعتبار کالابرگ
معاون وزیر جهادکشاورزی: افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ گرانفروشی نیست
تغییر معادلات بازار طلا در سایه بحران نفت
ادعای جدید آمریکا درباره توقیف کشتی ایرانی
هشدار هواشناسی درباره افت دما و بارش در زنجان
پروازهای تهران، نجف و مشهد فعال شد
هوای قابل قبول پایتخت در ششمین روز اردیبهشت
معاریو: جنگ با ایران میلیاردها دلار برای آمریکا هزینه داشت
اژه‌ای: اتحاد ملی سد شکست‌ناپذیر مقابل دشمن است
«نشست تهران»؛ دیپلماسی جهانی تنگه هرمز
انتقاد سناتور دموکرات از دولت ترامپ به دلیل گرانی سوخت
روانپریشی که دنیا را تهدید می‌کند
مهلت ثبت درخواست بیمه بیکاری تمدید شد
مداردیپلماسی | آیا بحران ایران و آمریکا وارد فاز نهایی شده است؟
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405+ جدول
سفر‌های دیپلماتیک عراقچی
تغییر نگاه نسل Z به سیاست خارجی آمریکا
تغییرات راهبردی فوری جنگ
اضافه‌وزن در 17 تا 29 سالگی خطرناک‌تر از میانسالی است
پیش یینی جنجالی سخنگوی کاخ سفید از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ
حسن عجمی طلایی شد؛ آغاز درخشان کاروان ایران در سانیا 2026
پایان پرونده تروریست آموزش‌دیده؛ اجرای حکم اعدام عامر رامش در بامداد امروز
دستکاری ژنتیکی سلول‌های بنیادی؛ جهشی تازه در مسیر پزشکی بازساختی
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
آخرین جزئیات از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ + فیلم تیراندازی
برنامه مسابقات ورزشی امروز 6 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
ترامپ: هدف حمله امشب من بودم/ به جنگ با ایران مرتبط نبود
تیراندازی در بیمارستانی در شیکاگو و کشته شدن یک افسر پلیس آمریکا
مسن‌ترین بازیکنان جام جهانی
پیشروی نیروهای رژیم اشغالگر اسرائیل در جنوب غرب سوریه
حفاظت از یوزپلنگ چه چالش‌هایی دارد؟
سردرگمی ترامپ برای خروج از جنگ ایران
مجروح شدن افسر سرویس مخفی آمریکا در جریان تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد