×
اجتماعی
شناسه خبر : 276277
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/30 ساعت 04:00
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی

عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی

به اذعان متخصصان، در سال‌های اخیر مصرف خودسرانه داروهای روان‌پزشکی، به‌ویژه مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین مانند فلوکستین، سرترالین، سیتالوپرام و اسیتالوپرام، به‌طور نگران‌کننده‌ای افزایش یافته است؛ این داروها اغلب به‌اشتباه بی‌خطر، غیراعتیادآور یا تقویت‌کننده خلق تلقی می‌شوند، در حالی که چنین تصوری از اساس اشتباه است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: دکتر لیلا رازقیان، روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در این باره توضیح داد: واقعیت این است که هیچ داروی روانپزشکی‌ برای مصرف خودسرانه طراحی نشده است؛ این داروها جزو داروهای تجویزی هستند و استفاده از آن‌ها بدون نظارت پزشک می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری داشته باشد.

وی، دلایل متعددی را برای روی آوردن برخی افراد به مصرف خودسرانه این داروها برشمرد و گفت: دسترسی آسان و محدود نبودن دسترسی به این داروها، عاملی در جهت تشدید این روند است؛ توصیه دوستان و اتکا به تجربیات دیگران یا استفاده از نسخه‌های پزشکی فاقد اعتبار زمانی، بدون در نظر گرفتن شرایط فردی از دلایل مصرف خودسرانه این داروهاست.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: خودتشخیصی افسردگی یا اضطراب و تلاش برای تشخیص و درمان بیماری صرفاً بر اساس احساسات فردی یا مشاهده چند علامت پراکنده و تصور غلط از بی‌خطر بودن که این تصور نادرست که «اگر حالم بد شد، قطعش می‌کنم» مانع از درک خطرناک بودن این اقدام می‌شود که می تواند فرد را به سمت مصرف خودسرانه این داروها سوق دهد.

رازقیان با تاکید بر اینکه تشخیص اختلالات روان‌پزشکی نیازمند ارزیابی بالینی دقیق توسط پزشک متخصص است و صرفا بر اساس احساسات فرد یا شماری از علائم ظاهری ممکن نیست، افزود: مصرف خودسرانه داروهای روان‌پزشکی بدون ارزیابی بالینی و تجویز پزشک، می‌تواند منجر به عوارض و پیامدهای جدی مانند تشدید علائم اضطراب، بی‌قراری و بی‌خوابی به‌ویژه در روزهای ابتدایی مصرف، ایجاد یا تشدید شیدایی (مانیا) یا نیمه شیدایی (هیپومانیا) در افراد مستعد، کاهش میل و عملکرد جنسی، تداخل دارویی خطرناک، وابستگی روانی به دارو و بروز علائم قطع پس از قطع ناگهانی مانند بروز علائمی چون سرگیجه، تحریک‌پذیری، سردرد، حالت تهوع و علائم شبه آنفلوآنزا شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص نحوه درمان با این دارو ها، با بیان اینکه بهبود موقت حال روانی، نشانه درست‌بودن مصرف دارو نیست و نباید افراد را فریب دهد، خاطرنشان کرد: داروی مناسب برای فرد نامناسب، معادل درمان اشتباه است؛ بنابراین، فلوکستین یا سرترالین ممکن است برای یک بیمار بسیار مفید و برای فرد دیگر کاملا مضر باشد.

  رازقیان ادامه داد: انتخاب دارو، دوز مناسب، زمان دقیق مصرف و مدت زمان درمان، امری تخصصی است که باید بر اساس تشخیص دقیق اختلال بر اساس معاینات و ارزیابی‌های تخصصی روانپزشکی، سابقه فردی و خانوادگی و در نظر گرفتن تاریخچه سلامت روان فرد و سوابق خانوادگی، وضعیت جسمی و ارزیابی سلامت جسمی و بیماری‌های همزمان و همچنین بررسی تداخلات احتمالی با سایر داروهای مصرفی انجام شود؛ بنابراین انتخاب‌ این داروها نباید بر اساس تجربه اطرافیان، توصیه‌های غیرعلمی یا صرفاً جستجوی اینترنتی انجام شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایان یادآورشد: مصرف خودسرانه داروهای روان‌پزشکی نه نشانه آگاهی است و نه راه‌حل ساده‌ای برای مشکلات روانی؛ این اقدام صرفا تشخیص صحیح را به تعویق انداخته، روند درمان را پیچیده‌تر می‌کند و گاهی می‌تواند آسیب‌های ماندگار و غیرقابل جبرانی به‌جا بگذارد، لذا، مراجعه به روانپزشک و دریافت راهنمایی و درمان تخصصی، تنها مسیر صحیح و ایمن برای مدیریت سلامت روان است.


ایسنا
اخبار مرتبط
چرا برخی افراد پس از طلاق دچار افسردگی و اضطراب می‌شوند؟
شنبه 1405/03/16 ساعت 10:18
چرا برخی افراد پس از طلاق دچار افسردگی و اضطراب می‌شوند؟
یک روانشناس با اشاره به پیامدهای روانی طلاق، افسردگی، اضطراب، احساس از دست دادن استقلال و وابستگی مالی را از مهم‌ترین چالش‌های افراد پس از جدایی دانست. به گفته وی، حمایت عاطفی بدون قید و شرط خانواده و پرهیز از سرزنش می‌تواند نقش مهمی در عبور از این دوره دشوار داشته باشد.
دارو و ویتامین در خانه تزریق نکنید
جمعه 1404/12/08 ساعت 03:10
دارو و ویتامین در خانه تزریق نکنید
رئیس گروه پایش ایمنی مصرف فرآورده‌های سلامت با اشاره به گزارش‌های نگران‌کننده از بروز شوک آنافیلاکتیک پس از تزریقات خانگی تأکید کرد: این مشکل می‌تواند حتی در افرادی بدون هیچ‌گونه سابقه حساسیت دارویی رخ دهد و جان بیمار را در چند دقیقه به خطر بیندازد.
افسردگی در کمین افرادی که با هوش مصنوعی گفت‌وگو می‌کنند
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 04:02
افسردگی در کمین افرادی که با هوش مصنوعی گفت‌وگو می‌کنند
یک مطالعه جدید هشدار می‌دهد که وابستگی روزانه به چت‌بات‌های هوش مصنوعی برای حل مشکلات شخصی، می‌تواند خطر بروز علائم افسردگی را به‌ویژه در جوانان و میانسالان افزایش دهد.
امید تازه برای بیماران مبتلا به «افسردگی مقاوم به درمان»
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 03:01
امید تازه برای بیماران مبتلا به «افسردگی مقاوم به درمان»
محققان در پژوهشی جدید به بررسی یکی از روش‌های نوین درمانی برای افسردگی پرداخته‌اند؛ روشی که با هدف کمک به بیمارانی طراحی شده است که با وجود دریافت درمان‌های رایج، همچنان با علائم پایدار و ناتوان‌کننده افسردگی روبه‌رو هستند.
افسردگی؛ سرماخوردگی کشنده!
یکشنبه 1404/11/19 ساعت 13:00
رادیونور؛
افسردگی؛ سرماخوردگی کشنده!
یکی از سوالاتی که موقع ناراحتی، گریه، بی‌قراری یا استرس از هم می‌پرسیم این است که نکند به افسردگی مبتلا شده‌ایم؟! «رادیونور» در این پادکست به این سوال پاسخ می‌دهد که افسردگی چیست؟ چه نشانه‌هایی دارد؟ و چه کسی علائم افسردگی دارد، ولی افسرده نیست؟ در تهیه این پادکست از کتاب «غلبه بر افسردگی» نوشته پاول گیلبرت استفاده شده است.
نظرات

آخرین اخبار
احتمال افزایش دوباره حقوق کارگران در 1405؛جزئیات جلسه شورای‌عالی کار
دولت؛ رهبر ارکستر سیاست مسکن
پاسخ موشکی و پهپادی ایران به حملات آمریکا؛علی‌السالم، کمپ تیتین و شیخ عیسی هدف قرار گرفتند
در 4 موج حملات ایران کدام پایگاه‌های آمریکا در منطقه هدف قرار گرفتند؟
چین چگونه پای ایران می‌ایستد؟
ایران هرچه قوی‌تر چگونه ساخته می‌شود؟
مدیریت ارز در بحران؛ مُسکن یا درمان؟
توافق نفتی بی‌سابقه ونزوئلا و آمریکا؛ بهره‌برداری از 17 میدان نفتی در راه است
رئیس دانشکده پزشکی تهران: از دریافتی پایین دستیاران شرمنده‌ایم
صدای انفجار در اصفهان؛ سپاه درباره علت ماجرا اطلاعیه داد
اقتصادنگار | خانه‌به‌دوشی مستأجرها و هزینه‌های نجومی اسباب‌کشی
آخرین وضعیت ترافیک جاده‌ها؛ چالوس و هراز همچنان سنگین هستند
ترامپ بازهم فراخوان اغتشاش برای مردم ایران صادر کرد!
برنامه کامل بازی‌های امروز لیگ برتر چهارشنبه11 شهریور؛ ساعت بازی استقلال و پرسپولیس
جدول پخش زنده بازی‌های امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405 + ساعت مسابقات فوتبال
شورای امنیت در آستانه نشست درباره ایران؛ روسیه و چین مخالفت می‌کنند
شایعه بزرگ درباره مسابقه استقلال و پرسپولیس تکذیب شد
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 11 شهریور 1405+ وضعیت استانها
جنگ شب گذشته به قلب آمریکا رسید؛ «سپتامبر سیاه» ترامپ کلید خورد
روبیو: وزیر انرژی آمریکا به ونزوئلا سفر می کند
پایان موقت بن‌بست بودجه؛ چالش‌های پیش‌روی کنگره برای لایحه سالانه
زلزله پارس آباد اردبیل را لرزاند
غافلگیری بسیار مهم آمریکا در کمپ تیتین/ سپاه چرا این مقر را هدف قرار داد؟
جهش قیمت نفت و گاز در پی تنش‌های نظامی در تنگه هرمز
پیام سخنگوی وزارت خارجه درباره جنایت جنگی آمریکا در حمله به جشن عروسی
چرا تامین واکسن آنفلوآنزا سخت شده است؟ / توضیح وزیر بهداشت درباره موانع تحریمی
14 کشته و زخمی در برخورد خودرو با تجمع مردمی در مشهد + فیلم حادثه
نورنما | تصاویر هوایی از قبل و بعد سیل نپال
پایان هژمونی آمریکا؛ چرا جهان آرزوی شکست واشنگتن در برابر ایران را دارد؟
مخالفت قاطع مجلس با افزایش 100 درصدی تعرفه واردات خودرو
ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز «مضحک» است؛ ایران کنترل را در دست دارد
خشم ترامپ از واکنش ایران به تجاوزهای آمریکا
عارف: جنگ اقتصادی دشمن را با «فرماندهی واحد» خنثی می‌کنیم
پیام تبریک سرلشکر وحیدی به مناسبت روز پدافند هوایی: آسمان ایران نفوذناپذیر است
هراس در سفارت آمریکا؛ هشدار امنیتی فوری به شهروندان آمریکایی در خاورمیانه
تهدید متقابل وزیر خارجه اسرائیل علیه بریتانیا؛ بالا گرفتن تنش‌ها
آژانس اتمی مدعی عدم دسترسی به سایت‌های هسته‌ای ایران شد
شمس آذر 0 - تراکتور 0؛ ترمز تراکتور کشیده شد
چرخش برلین به سمت الجزایر برای پایان دادن به وابستگی گازی
پهپاد «وتر»؛ شکارچی با سرعت 260 کیلومتری روسیه از راه رسید
فراتر از سخت‌افزار؛ ضربه به توان پردازشی و هوش مصنوعی ارتش آمریکا در بحرین
پاسخ صریح عراقچی به بدعهدی آمریکا: توپ در زمین واشنگتن است
فروپاشی اقتصاد ایران، واقعیت یا جنگ روانی؟
بررسی تعطیلی کنسولگری روسیه در بن؛ آیا روابط آلمان و روسیه قطع می‌شود؟
آیا تونس به سمت انقلاب جدید می‌رود؟
پزشکیان در گفتگو با گوترش: آمریکا ناقض قوانین بین‌المللی است
پوتین در بیشکک: ترکیه شریک ممتاز روسیه است
گزارش تصویری | دومین روز سفر رئیس جمهور به قرقیزستان
قیمت نجومی بلیت دربی؛ هواداران تا 7 میلیون تومان می‌پردازند
قانون ملی هوش مصنوعی ایران نهایی شد؛ تولد «سازمان ملی هوش مصنوعی»