×
اجتماعی
شناسه خبر : 275662
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/27 ساعت 09:34
خورشیدگرفتگی فردا در ایران دیده نمی‌شود

خورشیدگرفتگی فردا در ایران دیده نمی‌شود

به گفته سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران، خورشیدگرفتگی 28 بهمن در ایران قابل مشاهده نیست و شامگاه سه‌شنبه نیز هلال ماه جدید رمضان رؤیت‌پذیر نخواهد بود.

نورنیوز-گروه اجتماعی: کاظم کوکرم، سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران درباره خورشیدگرفتگی ۲۸ بهمن، اظهار کرد: این کسوف روز سه‌شنبه، ۲۸ بهمن‌ماه رخ می‌دهد و زمان آن حوالی ظهر به وقت جهانی، حدود ساعت ۱۲ به وقت UTC است.

وی با تاکید بر اینکه این خورشیدگرفتگی در جنوبگان قابل مشاهده خواهد بود، افزود: این رخداد نجومی از آمریکا، اروپا و آسیا دیده نمی‌شود و تنها بخش‌هایی از جنوب قاره آفریقا و همچنین جنوب آمریکای جنوبی امکان مشاهده این پدیده را خواهند داشت.

کوکرم، خورشیدگرفتگی ۲۸ بهمن را از نوع گرفت حلقوی عنوان کرد و یادآور شد: عمدتاً در قاره جنوبگان یا آنتارکتیکا این کسوف به‌صورت حلقوی دیده می‌شود. خورشیدگرفتگی حلقوی زمانی رخ می‌دهد که فاصله ماه از زمین در بیشترین مقدار خود قرار دارد و ماه در اوج مداری‌اش است؛ در نتیجه اندازه ظاهری قرص ماه در آسمان کوچک‌تر از آن است که بتواند قرص خورشید را به‌طور کامل بپوشاند.

سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران ادامه داد: در چنین حالتی هنگام خورشیدگرفتگی، حلقه‌ای از نور در اطراف قرص تاریک ماه دیده می‌شود و در آسمان شکلی حلقه‌مانند ایجاد می‌کند. البته ممکن است تشخیص این حلقه با چشم غیرمسلح چندان ساده نباشد.

وی تأکید کرد: این کسوف در ایران و منطقه غرب آسیا قابل مشاهده نیست و تنها در جنوبگان دیده می‌شود. ارتفاع آن نیز حدود ۵ تا ۱۰ درجه از افق خواهد بود. این پدیده هیچ‌گونه تأثیر یا مجاورتی برای ایران ایجاد نمی‌کند.

کوکرم با اشاره به همزمانی خورشیدگرفتگی با رؤیت هلال ماه نو گفت: معمولاً هر زمان کسوف رخ می‌دهد، همزمان با شکل‌گیری ماه نو (New Moon) است. بر همین اساس، در ظهر روز سه‌شنبه ماه نو اتفاق می‌افتد.

وی اضافه کرد: ممکن است این تصور ایجاد شود که در شامگاه سه‌شنبه بتوان هلال ماه جدید را مشاهده کرد، اما در واقع چنین امکانی وجود ندارد؛ زیرا هلال ماه بسیار نزدیک به قرص خورشید خواهد بود.

کوکرم توضیح داد: قرص ماه تنها با فاصله‌ای حدود یک تا دو دقیقه پس از غروب خورشید غروب می‌کند؛ بنابراین در شامگاه سه‌شنبه به هیچ عنوان امکان رؤیت هلال ماه جدید وجود نخواهد داشت.

وی یادآور شد: روز سه‌شنبه مصادف با هشتم شعبان است و به‌طور کلی قاعده رؤیت ماه در ماه قمری بر اساس زمان‌بندی مشخصی انجام می‌شود و این شامگاه زمان مناسبی برای مشاهده هلال نیست.

سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران، درباره رؤیت هلال ماه رمضان و احتمال اختلاف میان کشورها، اظهار کرد: در عربستان سعودی قاعده استخراج تقویم به این صورت است که اگر هلال ماه پس از غروب خورشید غروب کند، روز بعد را اول ماه قمری اعلام می‌کنند و این موضوع الزاماً مبتنی بر رؤیت‌پذیری هلال نیست.

وی افزود: بر این اساس انتظار می‌رود عربستان چهارشنبه را به‌عنوان نخستین روز ماه رمضان اعلام کند؛ در حالی که اگر ملاک را رؤیت هلال ماه، همان‌گونه که در استخراج تقویم در ایران لحاظ می‌شود، در نظر بگیریم، به هیچ عنوان نمی‌توان روز چهارشنبه را اول ماه رمضان دانست.

کوکرم تأکید کرد: در شامگاه سه‌شنبه هلال ماه به هیچ عنوان رؤیت‌پذیر نیست؛ زیرا در هیچ نقطه‌ای از جهان امکان مشاهده آن وجود ندارد.

وی ادامه داد: اما در شامگاه چهارشنبه ۲۹ بهمن‌ماه، هلال ماه در سراسر ایران و نه تنها ایران بلکه در کشورهای غرب آسیا، اروپا و همچنین آمریکا با چشم غیرمسلح به‌راحتی قابل مشاهده است. حتی در استرالیا نیز این هلال در شامگاه چهارشنبه با استفاده از یک ابزار نجومی سبک قابل رؤیت خواهد بود.

سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران تصریح کرد: اگر ملاک آغاز ماه قمری را رؤیت هلال بدانیم، نباید شاهد اعلام آغاز ماه در زمانی باشیم که هلال در هیچ نقطه‌ای از جهان قابل مشاهده نیست؛ در حالی که یک شب بعد، یعنی شامگاه چهارشنبه، این هلال تقریباً در سراسر جهان با چشم غیرمسلح یا حداکثر با ابزار سبک نجومی قابل رؤیت است.

وی اظهار کرد: تفاوت در اعلام آغاز ماه ناشی از تفاوت در قاعده استخراج تقویم است و از منظر مبنای رؤیت‌پذیری که در ایران مورد توجه قرار می‌گیرد، این رویه صحیح تلقی نمی‌شود.


نظرات

آخرین اخبار
هوای اراک در آستانه وضعیت خطرناک قرار گرفت
میکروب‌های دهان چه نقشی در آرتروز دست دارند؟
درخواست 70 نماینده انگلیس برای اقدام علیه اسرائیل
محسن رضایی: پاسخ ایران به حملات زیرساختی، تصاعدی و شدید است
تکذیب اعدام خواهران رحیمی در اصفهان
امتحانات نهایی در هرمزگان طبق جدول زمان‌بندی برگزار خواهد شد
اختیارات جنگی ترامپ؛ مجلس نمایندگان تصویب کرد ولی در سنا رای نیاورد
تجاوز مجدد ارتش آمریکا به خاک ایران؛ از اصابت موشک به قشم تا انفجارهای مهیب در کویت
آلمان دو شناور خود را از دریای سرخ خارج می‌کند
کاخ سفید: توافق هسته‌ای با عربستان منوط به عادی‌سازی روابط با اسرائیل است
قیمت نفت از مرز 100 دلار عبور کرد
سرخپوشان برای آماده‌سازی فصل جدید عازم ترکیه شدند
واکنش کنایه‌آمیز قالیباف به قیمت نفت
جنایت خانوادگی در آذرشهر؛ مرد 72 ساله همسرش را به قتل رساند
چرا مقصد بعدی دیپلماسی ایران، قلب اوراسیا شد؟
گاز برای خودرو‌ها رایگان شد
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران/ پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح به دشمن در کویت و اردن
سلیمی: پاسخ یک ضربه آمریکا باید چند ضربه باشد
ذوق‌زدگی نتانیاهو از شرط ترامپ برای هسته‌ای شدن عربستان
دستیابی جدید دانشمندان به درمان صرع
بیش از 9300 خدمت درمانی رایگان در اربعین
تکذیب تعویق کنکور از سوی وزیر آموزش و پرورش
حسن خادم، نویسنده «اقیانوس آرام» درگذشت
مامور آمریکایی به افشای اطلاعات سفرهای ونس مظنون شد
برقراری امنیت در همه مرزها/ هیچ‌ خللی در تردد زائران ایجاد نشده است
قرارداد اجاره می‌تواند بالاتر از حد افزایش 25 درصد امضا شود؟
مخبر: شعله‌های آتش آمریکا دامن همه جهان را می‌گیرد
شرط ترامپ برای توافق هسته‌ای با عربستان
امضای اسناد مشترک همکاری ایران و عراق
بازگشایی پناهگاه‌ها در اراضی اشغالی از بیم حملات احتمالی ایران
محدودیت ترافیکی کندوان و آزادراه تهران-شمال جمعه 2 مرداد
دیالوگ تاریخی مسی و یامال پس از شکست آرژانتین
جزییات قتل هولناک شاگرد میوه فروشی در مشهد
نیمی از جمعیت جهان نباید در برابر بحران‌های منطقه سکوت کنند
آمادگی کامل زیرساخت‌های مرز خسروی برای میزبانی از زائران اربعین
معاون وزیر جهاد کشاورزی: ذخایر کالاها در امن‌ترین وضعیت ممکن است
هلاکت 2 تروریست در درگیری مسلحانه مرزبانان هنگ مرزی
مرسدس‌بنز در آستانه حذف از بازار ایالات متحده
حمایت کرملین از حق هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و عربستان
بیانیه هشدارآمیز حنظله؛ شبکه آب، برق و ترابری آمریکا در خط مقدم حملات بعدی
چرا بزرگترین شرکت هواپیمایی هند بازگشت به اسرائیل را به تعویق انداخت؟
تحرکات دیپلماتیک عمان در دریای سرخ
واکنش وزارت امور خارجه ایران به واگذاری پایگاه نظامی انگلیس به آمریکا
توقف اعزام‌های دولتی عتبات؛ مسیر کربلا در اختیار کاروان‌های خصوصی
الزیدی و پیام ترامپ!
تولد نوزاد 5650 گرمی درهفتمین زایمان مادر کرمانشاهی
تنگه باب‌المندب، کابوس جدید بازارهای جهانی؛ قیمت نفت به 99 دلار رسید
سونامی تعدیل در آلمان؛ خداحافظی با 6 هزار نیروی کار در امپراتوری پورشه
ابلاغ الگوی جدید هم‌ترازی رشته‌های تحصیلی؛ پایان ابهامات آزمون های استخدامی
یورش شهرک‌نشین های صهیونیست به صحن‌های مسجدالاقصی