×
بین الملل
شناسه خبر : 275653
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/27 ساعت 08:04
امنیت یا سیاست‌زدگی؛ مونیخ کدام را برگزید؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

امنیت یا سیاست‌زدگی؛ مونیخ کدام را برگزید؟

نشست اخیر کنفرانس امنیتی مونیخ به‌جای ایفای نقش سکوی گفت‌وگوی امنیتی، به صحنه‌ای برای تقابل سیاسی با ایران بدل شد. این رویکرد نه‌تنها بیانگر خطای محاسباتی اروپا درباره تحولات داخلی ایران است، بلکه نشانه‌ای از افول جایگاه راهبردی آن در نظم نوین جهانی محسوب می‌شود.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: رفتار برگزارکنندگان اجلاس مونیخ در قبال ایران، بیش از هر چیز از شکاف تحلیلی اروپا نسبت به واقعیت‌های داخلی ایران حکایت دارد. تمرکز سیاسی بر اعتراضات اقتصادی، بدون اشاره به نقش مستقیم تحریم‌های یکجانبه در شکل‌گیری فشارهای معیشتی، نشان‌دهنده رویکردی گزینشی است. در حالی که حتی برخی نهادهای بین‌المللی، آثار انسانی تحریم‌ها را مورد انتقاد قرار داده‌اند، اروپا ترجیح داد روایت سیاسی خود را برجسته سازد.
نادیده گرفتن راهپیمایی‌های گسترده سالگرد انقلاب اسلامی و پیام‌های تبریک رسمی کشورهای مختلف به تهران، بیانگر بی‌توجهی به شاخص‌های عینی مشروعیت سیاسی در ایران است. این خطای ادراکی، اروپا را به سمت تصمیماتی سوق داده که بیش از آنکه مبتنی بر واقع‌گرایی سیاسی باشد، بازتابی از محاسبات ایدئولوژیک است. نتیجه چنین رویکردی، کاهش قدرت تحلیل و افزایش فاصله اروپا از واقعیات میدانی ایران است.

واگذاری ابتکار منطقه‌ای به اسرائیل

رفتار سه کشور اروپایی یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان در قبال تحولات غرب آسیا نشان می‌دهد که وزن ژئوپولیتیکی آنان در حال انتقال به بازیگری دیگر است. حمایت آشکار سیاسی از اقدامات دولت بنیامین نتانیاهو، حتی پس از صدور حکم بازداشت وی از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، تصویر تازه‌ای از همسویی راهبردی اروپا با تل‌آویو ارائه کرده است.
این همسویی، عملاً ابتکار عمل اروپا را در معادلات منطقه‌ای کاهش داده و آن را به تابعی از سیاست‌های اسرائیل تبدیل کرده است. پیامد چنین وضعیتی، از دست رفتن نقش میانجی‌گرانه اروپا و تضعیف ظرفیت آن در مدیریت بحران‌های منطقه‌ای است. در واقع، اروپا با پیوند زدن اعتبار خود به رفتارهای مناقشه‌برانگیز اسرائیل، سرمایه نمادین خود در جهان جنوب را نیز فرسوده کرده است.

حاشیه‌نشینی در مذاکرات هسته‌ای

اروپا که در گذشته یکی از اضلاع اصلی گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران بود، اکنون در تحولات جاری نقش کم‌رنگی دارد. مذاکرات پیرامون برنامه هسته‌ای ایران بیش از آنکه متأثر از ابتکارهای بروکسل باشد، تابع تعاملات مستقیم‌تر بازیگران منطقه‌ای و قدرت‌های دیگر شده است. این وضعیت نشان‌دهنده افول نقش اتحادیه اروپا در معماری امنیتی بین‌المللی است.
فلج‌شدگی سیاست خارجی اروپا، ریشه در چند عامل دارد: وابستگی امنیتی به آمریکا، شکاف‌های درونی بر سر بحران اوکراین، و نبود اجماع درباره نحوه تعامل با ایران. نتیجه این روند، حاشیه‌رانده شدن تروئیکای اروپایی و کاهش توان اثرگذاری آنان بر معادلات حساس امنیتی است. اروپا اکنون بیش از آنکه بازیگر تعیین‌کننده باشد، نظاره‌گر روندهایی است که دیگران شکل می‌دهند.

بحران اعتبار رسانه‌ای و سیاسی

ادعای دفاع از آزادی بیان، در کنار سانسور برخی رویدادهای داخلی ایران و تمرکز برجسته بر چهره‌های اپوزیسیون، تصویری دوگانه از سیاست رسانه‌ای غرب ارائه می‌دهد. رسانه‌هایی مانند بی‌بی‌سی، دویچه وله و خبرگزاری فرانسه در پوشش تحولات ایران، متهم به گزینش‌گری شده‌اند. این رویکرد، ادعای «جریان آزاد اطلاعات» را با پرسش‌های جدی مواجه ساخته است.
همزمان، برجسته‌سازی برخی چهره‌های سیاسی نظیر رضا پهلوی در حاشیه نشست مونیخ، از نگاه منتقدان تلاشی برای تولید تصویر جایگزین از آینده ایران تلقی شد. اما نبود انسجام و پایگاه اجتماعی مشخص برای این جریان‌ها، موجب شد این اقدام نیز بیش از آنکه اثرگذار باشد، به بحثی نمادین تبدیل شود.
در مجموع، نشست اخیر مونیخ به جای آنکه فرصتی برای گفت‌وگوی امنیتی باشد، به نمادی از سردرگمی راهبردی اروپا بدل شد؛ سردرگمی‌ای که از شکاف تحلیلی درباره ایران، وابستگی به اسرائیل، و بحران انسجام داخلی ناشی می‌شود. استمرار این روند می‌تواند جایگاه اروپا را در نظم در حال گذار جهانی بیش از پیش تضعیف کند.


نظرات

آخرین اخبار
انیمیشن «رویاشهر» به سینماهای ترکیه رسید
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت پنجم
تهران غبارآلود می‌شود / خطر وزش باد شدید در مناطق جنوبی و غربی
نورنما | متفاوت ترین هوادار روز اول رقابت های جام 2026
دیپلماسی تلفنی برای صلح؛ عراق و آژانس در مسیر کاهش تنش‌های منطقه‌ای
الجزیره: توافق ایران و آمریکا تا 24 ساعت آینده امضا می‌شود
گروه مرگ بسکتبال با ویلچر ایران در مسابقات جهانی کانادا
ترافیک سنگین در جاده‌های شمال
آنروا با چالش های پیچیده مواجه است
محور قدیم کرج–چالوس موقتاً مسدود می‌شود
پایان انتظار 18 ساله ژاپنی‌ها؛ لهستان در برابر اراده سامورایی تسلیم شد
سفر بدون ویزا میان آنکارا و ریاض کلید خورد
وزیر جهاد: امنیت غذایی جهان نباید گروگان اقدامات یک‌جانبه شود
جزئیات توافق 12 میلیارد دلاری با قطر؛ از آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده تا خط اعتباری جدید
واردات برنج نامرغوب ممنوع شد
ماجرای سفر محرمانه رئیس حزب دموکرات‌های اسرائیل به امارات
24 خرداد؛ آغاز مهلت رفع نقص دستیاری+ اعلام زمان آزمون
مرتضی نعمت اللهی پیشکسوت مجسمه‌سازی درگذشت/ دبیر انجمن مجسمه‌سازان درباره او می گوید
ادعای تلگراف: ترامپ به‌دنبال امضای تفاهم با ایران پیش از نشست گروه هفت است
سخنگوی وزارت خارجه: تفاهم نامه اسلام آباد بر خاتمه جنگ تمرکز دارد
پیام طارمی در آستانه سفر به آمریکا : ورزش را از سیاست جدا کنید
ادعای جنجالی برادرزاده ترامپ درباره وضعیت سلامت ذهنی او
اکران «نیم‌شب» در میان تجمع مردمی میدان ولیعصر (عج)
سرمربی سابق پرسپولیس هدایت دهوک عراق را برعهده گرفت
حزب‌الله: توافق احتمالی ایران و آمریکا مسیر لبنان را تغییر می‌دهد
برای اولین بار محکومان به اعدام نیز مشمول عفو رهبری شدند
واکنش ستاد حقوق بشر به تخریب زیرساخت‌های آب در جنوب کشور
تلف شدن آهوهای ایرانی در تجاوز آمریکا به جزیره خارک
دیدار غریب آبادی با سفیران چین و روسیه در تهران
نورنما | جزیره مارو، ناشناخته ای زیبا در هرمزگان!
23 استان درگیر تنش آبی هستند
مجموعه پیراهن‌های جام جهانی با نام کودک شهید فلسطینی رونمایی شد
جزئیات جلسات ویژه برای تسریع اعلام نتایج کنکور و دانشجو-معلم
نخست‌وزیر پاکستان: 24 ساعت آینده توافق تاریخی امضا می‌شود
نبض جهان در نیروگاه‌ها می‌تپد؛ اما قلب انرژی کجاست؟
«هلیا» یوزپلنگ آسیایی وارد استان سمنان شده است
مقامات بصره: خوزستان بهترین شریک اقتصادی ماست
خبر جدید از اردوی ایران؛ چهار ویزای جدید برای سفر به آمریکا صادر شد
نورویدئو | ایران یکسال پس از آن دوازده روز
قیمت نقره امروز شنبه 23 خرداد 1405 + جدول
«آن‌سوی تیترها»؛ روایت ناگفته ترور دانشمندان هسته‌ای ایران
وزیر نیرو: با صرفه‌جویی مردم، جیره‌بندی آب نخواهیم داشت
مصر و پاکستان به نتایج سازنده مذاکرات ایران و آمریکا امیدوار شدند
مرگ روزانه 53 نفر در تصادفات؛ چه شهرهایی در صدر تلفات جاده‌ای قرار دارند؟
قالیباف: تا پای جان برای پیروزی نهایی ایران ایستاده‌ایم
پیش‌بینی هواشناسی تا پایان تیر؛ گرمای بالاتر از نرمال در راه است
نوراینفو | از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
این روزها ورود کالاهای اساسی به کشور چگونه انجام می‌شود؟
از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
توانیر: برق مشترکان پرمصرف بدون اغماض قطع می‌شود