×
بین الملل
شناسه خبر : 275653
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/27 ساعت 08:04
امنیت یا سیاست‌زدگی؛ مونیخ کدام را برگزید؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

امنیت یا سیاست‌زدگی؛ مونیخ کدام را برگزید؟

نشست اخیر کنفرانس امنیتی مونیخ به‌جای ایفای نقش سکوی گفت‌وگوی امنیتی، به صحنه‌ای برای تقابل سیاسی با ایران بدل شد. این رویکرد نه‌تنها بیانگر خطای محاسباتی اروپا درباره تحولات داخلی ایران است، بلکه نشانه‌ای از افول جایگاه راهبردی آن در نظم نوین جهانی محسوب می‌شود.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: رفتار برگزارکنندگان اجلاس مونیخ در قبال ایران، بیش از هر چیز از شکاف تحلیلی اروپا نسبت به واقعیت‌های داخلی ایران حکایت دارد. تمرکز سیاسی بر اعتراضات اقتصادی، بدون اشاره به نقش مستقیم تحریم‌های یکجانبه در شکل‌گیری فشارهای معیشتی، نشان‌دهنده رویکردی گزینشی است. در حالی که حتی برخی نهادهای بین‌المللی، آثار انسانی تحریم‌ها را مورد انتقاد قرار داده‌اند، اروپا ترجیح داد روایت سیاسی خود را برجسته سازد.
نادیده گرفتن راهپیمایی‌های گسترده سالگرد انقلاب اسلامی و پیام‌های تبریک رسمی کشورهای مختلف به تهران، بیانگر بی‌توجهی به شاخص‌های عینی مشروعیت سیاسی در ایران است. این خطای ادراکی، اروپا را به سمت تصمیماتی سوق داده که بیش از آنکه مبتنی بر واقع‌گرایی سیاسی باشد، بازتابی از محاسبات ایدئولوژیک است. نتیجه چنین رویکردی، کاهش قدرت تحلیل و افزایش فاصله اروپا از واقعیات میدانی ایران است.

واگذاری ابتکار منطقه‌ای به اسرائیل

رفتار سه کشور اروپایی یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان در قبال تحولات غرب آسیا نشان می‌دهد که وزن ژئوپولیتیکی آنان در حال انتقال به بازیگری دیگر است. حمایت آشکار سیاسی از اقدامات دولت بنیامین نتانیاهو، حتی پس از صدور حکم بازداشت وی از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، تصویر تازه‌ای از همسویی راهبردی اروپا با تل‌آویو ارائه کرده است.
این همسویی، عملاً ابتکار عمل اروپا را در معادلات منطقه‌ای کاهش داده و آن را به تابعی از سیاست‌های اسرائیل تبدیل کرده است. پیامد چنین وضعیتی، از دست رفتن نقش میانجی‌گرانه اروپا و تضعیف ظرفیت آن در مدیریت بحران‌های منطقه‌ای است. در واقع، اروپا با پیوند زدن اعتبار خود به رفتارهای مناقشه‌برانگیز اسرائیل، سرمایه نمادین خود در جهان جنوب را نیز فرسوده کرده است.

حاشیه‌نشینی در مذاکرات هسته‌ای

اروپا که در گذشته یکی از اضلاع اصلی گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران بود، اکنون در تحولات جاری نقش کم‌رنگی دارد. مذاکرات پیرامون برنامه هسته‌ای ایران بیش از آنکه متأثر از ابتکارهای بروکسل باشد، تابع تعاملات مستقیم‌تر بازیگران منطقه‌ای و قدرت‌های دیگر شده است. این وضعیت نشان‌دهنده افول نقش اتحادیه اروپا در معماری امنیتی بین‌المللی است.
فلج‌شدگی سیاست خارجی اروپا، ریشه در چند عامل دارد: وابستگی امنیتی به آمریکا، شکاف‌های درونی بر سر بحران اوکراین، و نبود اجماع درباره نحوه تعامل با ایران. نتیجه این روند، حاشیه‌رانده شدن تروئیکای اروپایی و کاهش توان اثرگذاری آنان بر معادلات حساس امنیتی است. اروپا اکنون بیش از آنکه بازیگر تعیین‌کننده باشد، نظاره‌گر روندهایی است که دیگران شکل می‌دهند.

بحران اعتبار رسانه‌ای و سیاسی

ادعای دفاع از آزادی بیان، در کنار سانسور برخی رویدادهای داخلی ایران و تمرکز برجسته بر چهره‌های اپوزیسیون، تصویری دوگانه از سیاست رسانه‌ای غرب ارائه می‌دهد. رسانه‌هایی مانند بی‌بی‌سی، دویچه وله و خبرگزاری فرانسه در پوشش تحولات ایران، متهم به گزینش‌گری شده‌اند. این رویکرد، ادعای «جریان آزاد اطلاعات» را با پرسش‌های جدی مواجه ساخته است.
همزمان، برجسته‌سازی برخی چهره‌های سیاسی نظیر رضا پهلوی در حاشیه نشست مونیخ، از نگاه منتقدان تلاشی برای تولید تصویر جایگزین از آینده ایران تلقی شد. اما نبود انسجام و پایگاه اجتماعی مشخص برای این جریان‌ها، موجب شد این اقدام نیز بیش از آنکه اثرگذار باشد، به بحثی نمادین تبدیل شود.
در مجموع، نشست اخیر مونیخ به جای آنکه فرصتی برای گفت‌وگوی امنیتی باشد، به نمادی از سردرگمی راهبردی اروپا بدل شد؛ سردرگمی‌ای که از شکاف تحلیلی درباره ایران، وابستگی به اسرائیل، و بحران انسجام داخلی ناشی می‌شود. استمرار این روند می‌تواند جایگاه اروپا را در نظم در حال گذار جهانی بیش از پیش تضعیف کند.


نظرات

آخرین اخبار
دام پلیس برای قاتل شوهرخواهر در شیراز
استقلال - پیکان / ترکیب دوتیم اعلام شد
یاوه‌گویی جدید وزیر جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران
پاداش پایان خدمت فرهنگیان؛ وعده واریز بازنشستگان 1403 و 1404
برگ جدید جنایت رژیم صهیونیستی؛ 23 مورد استفاده اسرائیل از فسفر سفید در لبنان
رویترز: جنگ ترامپ با ایران به «جنگ ابدی» تبدیل می‌شود؟
هشدار نارنجی هواشناسی؛ 3 استان در خطر سیلاب و رعدوبرق
قرعه‌کشی فوتبال ساحلی جام ملت‌های آسیا ؛ ایران حریفانش را شناخت
برنامه خاموشی برق البرز فردا جمعه 20 شهریور + لینک برنامه خاموشی
خاموشی برق کرمان فردا جمعه 20 شهریور + لینک برنامه خاموشی
مدودف: در صورت تهدید حیاتی از سلاح هسته‌ای استفاده خواهیم کرد
برق این مناطق فارس جمعه 20 شهریور قطع می‌شود؛ زمان‌بندی خاموشی
گاردین: ترامپ درباره 11 سپتامبر 6 دروغ شاخدار گفته است
پیش‌بینی قیمت دلار فردا جمعه 20 شهریور؛ موج گرانی در راه است؟
الجزایر روابط دیپلماتیک با امارات را قطع کرد
افزایش دما، معادله تازه امنیت و اقتصاد جهان
سازمان ملل: غزه در آستانه فاجعه جدیدی قرار دارد
نماینده پوتین: جنگ‌افروزان اروپا از توافق روسیه و آمریکا می‌ترسند
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 105 دلار عبور کرد
پکن و واشنگتن بر سر کاهش تعرفه‌های متقابل مذاکره می‌کنند
نیکزاد: دشمنان تصور می‌کردند تهران را سه‌روزه می‌گیرند، اما ایران را نشناختند
جاده چالوس جمعه یک‌طرفه می‌شود؛ جزئیات محدودیت‌های ترافیکی
میزان خسارت های طوفان و سیل در مازندران اعلام شد؛ 750 واحد مسکونی آسیب دید
آخرین قیمت طلای جهانی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ اونس طلا از 4400 دلار عبور کرد
کارمزد جدید بانک‌ها اعلام شد؛ هزینه دسته‌چک، چک برگشتی و گواهی تمکن چقدر شد؟
لغو 4 بازی هفته هفتم لیگ برتر؛ پرسپولیس و سپاهان بازی ندارند
عوارض 10 درصدی کرایه حمل مایعات نفتی و گازی متوقف شد
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
دو معاونت ریاست جمهوری مأمور پیگیری طرح مقابله با نفوذ شدند
دستور پزشکیان برای بسیج همه ظرفیت‌ها در مناطق سیل‌زده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی