×
بین الملل
شناسه خبر : 275580
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/27 ساعت 07:24
چرا ناوها همزمان با لبخند می‌آیند؟

نورنیوز بررسی می کند؛

چرا ناوها همزمان با لبخند می‌آیند؟

همزمانی ژست نظامی واشنگتن با پیام‌های آشکار درباره «فشار معیشتی» بر ایرانیان نشان می‌دهد معادله اصلی آمریکا نه جنگ مستقیم، بلکه مهندسی فرسایش اقتصادی و اجتماعی است. آرایش ناوها بیش از آنکه مقدمه درگیری باشد، ابزار چانه‌زنی برای تحمیل مطالبات حداکثری در میز مذاکره است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: اظهارات نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا در گفت‌وگو با نشریه پولیتیکو درباره ضرورت اعمال فشاری که «مردم روستایی ایران» آن را با تمام وجود حس کنند، در کنار مواضع دونالد ترامپ درباره مطلوب بودن تغییر نظام، تصویری روشن از اشتراک راهبردی دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان ارائه می‌دهد. تفاوت‌ها در تاکتیک است، نه در هدف.

هدف کلان، مهار قدرت منطقه‌ای ایران و تأمین منافع رژیم صهیونیستی در قالب تضعیف یا درگیرسازی ایران در بحران‌های داخلی است. از این منظر، تصور تغییر بنیادین در سیاست آمریکا نسبت به ایران، خطای محاسباتی محسوب می‌شود؛ زیرا هر عقب‌نشینی تاکتیکی می‌تواند به پیش‌روی راهبردی جدیدی منجر گردد.

آرایش نظامی؛ اهرم چانه‌زنی

اعلام اعزام ناوگروه ضربت به منطقه و فضاسازی رسانه‌ای درباره آمادگی برای جنگی چند هفته‌ای، بیش از آنکه نشانگر تصمیم قطعی برای درگیری باشد، ابزار فشار روانی در آستانه مذاکرات است. ترامپ نیز دشواری دستیابی به توافق را اذعان کرده و تلویحاً بر ضرورت «القای ترس» برای شکستن بن‌بست تأکید داشته است.

این الگو نشان می‌دهد گزینه نظامی در وضعیت فعلی بیشتر نقش مکمل فشار اقتصادی را ایفا می‌کند. هدف، سوق دادن ایران به پذیرش خواسته‌هایی نظیر غنی‌سازی صفر و گسترش مذاکرات به حوزه‌های موشکی و منطقه‌ای است. در این چارچوب، نمایش قدرت نظامی کارکردی ابزاری برای تقویت دست آمریکا در میز مذاکره دارد، نه الزاماً آغاز جنگ.

مهندسی فشار اقتصادی و اجتماعی

در سوی دیگر، راهبرد «فلج‌سازی اقتصاد» از طریق تحریم، محدودسازی دسترسی ارزی و ایجاد کمبود دلار، به‌عنوان محور اصلی فشار دنبال می‌شود. اذعان مقام‌های آمریکایی به مهندسی کمبود ارز برای تضعیف ریال، نشان‌دهنده انتقال میدان اصلی تقابل از عرصه نظامی به جبهه معیشتی است.

تمرکز بر مناطق غیرمرکزی و لایه‌های فراپیرامونی، بیانگر تلاش برای گسترش دامنه نارضایتی اجتماعی است. بر این اساس، جنگ اصلی در قالب نبرد اقتصادی و رسانه‌ای تعریف می‌شود؛ نبردی که هدف آن کاهش تاب‌آوری اجتماعی و تبدیل فشار معیشتی به بحران سیاسی و امنیتی است. در این طراحی، اقتصاد به سکوی بی‌ثبات‌سازی تبدیل می‌شود.

ضرورت مقاومت چندلایه

در برابر چنین جنگ ترکیبی، پاسخ نیز باید ترکیبی باشد. حفظ بازدارندگی نظامی، فعال‌سازی دیپلماسی و تقویت انسجام ملی سه ضلع اصلی این آرایش هستند. افزایش تاب‌آوری اجتماعی از طریق اعتمادسازی، پرهیز از شوک‌های اقتصادی بدون پشتوانه حمایتی و تقویت سرمایه اجتماعی، اهمیت راهبردی دارد.

همزمان، توسعه دیپلماسی اقتصادی با محوریت بازیگران مستقلی همچون بریکس و تعمیق همکاری با همسایگان می‌تواند بخشی از فشار خارجی را خنثی کند. آگاهی‌بخشی عمومی درباره ماهیت جنگ ترکیبی نیز مانع از گرفتار شدن در عملیات روانی خواهد شد. در این چارچوب، مقاومت مؤثر نه صرفاً در میدان نظامی، بلکه در مدیریت هوشمند اقتصاد و جامعه رقم می‌خورد.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ترکیب موثر زردچوبه در مقابله با سرطان
کم‌خوابی و بی‌خوابی چگونه ساختار مغز را تغییرمی دهند؟
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و وزیر خارجه انگلیس درباره تحولات منطقه
تهران؛ رکورددار قصور پزشکی
کاخ سفید: ترامپ خواهان توافق با ایران است، اما پاسخ به حملات ادامه دارد
هشدار مقام ارشد امنیتی درباره هرگونه حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل
الزامات خاطره‌سازی برای مغز
هشدار دبیر شورای امنیت ملی درباره پیامدهای ادامه محاصره دریایی آمریکا
هلاکت و دستگیری عاملان شهادت سه مأمور فراجا در شادگان
علائم افشای سرّ درون
الجزیره؛ تنگه هرمز مهم‌ترین اهرم راهبردی ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا در کنار یوفا و کونکاکاف مقابل طرح فیفا ایستاد
تشییع باشکوه شهدای فراجا در شادگان؛ شهیدان مهدوی‌کیا و سیاه‌نژاد
نشست تخصصی ایران و چین؛ تأکید بر اجرای سند 25 ساله و تقویت همکاری‌های اقتصادی
زمان پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول
کامالا هریس؛ جنگ ترامپ با ایران بدون چشم‌انداز پایانی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 10 مرداد+ جدول
قطر از پذیرش نقشه راه توسط حماس استقبال کرد
گوترش: چنگ باید در تمامی جبهه‌‎ها متوقف شود
واکنش جوزف عون به تجاوزات رژیم صهیونیستی
دستور آماده‌باش کامل به حشد الشعبی
فولاد، استقلال را در دیدار دوستانه شکست داد
هشدار زلنسکی درباره تشدید حملات روسیه در دریای سیاه
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 10 مرداد
جزئیات برنامه راه‌آهن برای اربعین؛ افزایش ظرفیت، امنیت و خدمات به زائران
لینک ساعت قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا شنبه 10 مرداد
اظهارات جدید نخست وزیر پاکستان درباره صلح غزه
چرا حقوق بازنشستگان دولت کاهش یافت؟
مرگ تلخ بازیکن مراکشی در مسیر مهاجرت به اسپانیا؛ فاطن العزیزی جان باخت
یمن، چگونه عربستان را در بن‌بست تاریخی قرار داد؟
کایا کالاس: راستی‌آزمایی پایبندی حماس به توافق غزه چالش اصلی است
استراتژی تعلیق اسپانیا از سوی ایتالیا کلید خورد
قتل هولناک مرد 70 ساله تهرانی به دست همسر دوم و پسرش
خشم ترامپ از روش مذاکره ایرانی‌ها
تشییع باشکوه پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
برخورد جدی با آفرودسواری غیرمجاز در عرصه‌های طبیعی کردستان
هشدار صریح العامری به عربستان
اظهارات تازه وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌ها و دارایی‌های ایران
بیانیه ارتش کویت درباره حمله پهپادی به زیرساخت‌های حیاتی
تسهیل واردات خودرو در قشم
ترامپ ادعای نقش ایران در حمله سایبری آمریکا را زیر سؤال برد
سریال دیده‌نشده «ماه عسل» با بازی زنده‌یاد اکبر عبدی
تهدید به تعلیق اسپانیا از منطقه شنگن
محور کندوان یک‌طرفه شد+جزئیات
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و هند چه نکاتی داشت؟
انفجارهای مهیب در کویت
آمار جدید تردد زائران اربعین از مرز باشماق
اذعان «مارین ترافیک» به تغییر الگوی تردد از تنگه هرمز
تغییر موازنه حمله و دفاع به نفع توان موشکی ایران
افزایش آمار قربانیان مهاجرت غیرقانونی به اسپانیا