×
بین الملل
شناسه خبر : 275567
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/26 ساعت 16:51
اروپا علیه آمریکا؛ آغاز طلاق ژئوپلیتیک؟

نورنیوز بررسی می کند؛

اروپا علیه آمریکا؛ آغاز طلاق ژئوپلیتیک؟

نشست اخیر کنفرانس امنیتی مونیخ بیش از آنکه تریبون گفت‌وگو برای امنیت جهانی باشد، صحنه بروز شکاف‌های عمیق آتلانتیکی، بازتولید رویکردهای مداخله‌گرایانه و اصرار بر نظامی‌گری بود؛ نشانه‌ای روشن از بحران کارآمدی نظم موجود و ضرورت بازتعریف قواعد بازی در نظام بین‌الملل.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: مواضع اعلامی مقامات آلمانی در نشست شصت‌ودوم، بر فاصله محسوس میان گفتمان و عمل دلالت داشت. در حالی که فریدریش مرتس بر نفی «توهم سلطه» و تعامل با جهان تأکید کرد، نحوه مدیریت نشست و رویکرد گزینشی در دعوت از بازیگران بین‌المللی، پیام متفاوتی مخابره نمود. حذف برخی دولت‌ها و میدان دادن به چهره‌های همسو با سیاست‌های غرب، عملاً نشست را از قالب گفت‌وگو به ابزار فشار سیاسی تبدیل کرد.

این دوگانگی، بیانگر نوعی بازگشت تدریجی به جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی است؛ به‌ویژه آنکه اعلام تلاش برای ایجاد «قوی‌ترین ارتش اروپا» نشان می‌دهد برلین در حال بازتعریف نقش امنیتی خود است. چنین رویکردی، نه تنها با ادعای پرهیز از برتری‌طلبی در تناقض است، بلکه می‌تواند به تشدید بی‌ثباتی در قاره اروپا بینجامد.

شکاف آتلانتیکی؛ از همگرایی تا واگرایی

اگرچه مقامات آمریکایی کوشیدند بر پیوند راهبردی اروپا و آمریکا تأکید کنند، اما فضای حاکم بر نشست نشان داد شکاف دو سوی آتلانتیک در حال تعمیق است. اظهارات رهبران اروپایی درباره ضرورت کاهش وابستگی امنیتی به واشنگتن و مخالفت با برخی طرح‌های صلح پیشنهادی آمریکا در قبال جنگ اوکراین، نشانه‌های روشنی از واگرایی ساختاری است.

در این میان، امانوئل مکرون با تأکید بر تبدیل اروپا به یک قدرت ژئوپلیتیکی مستقل و ادامه فشار نظامی و اقتصادی بر روسیه، عملاً بر راهبرد «خوداتکایی سخت‌افزاری» پافشاری کرد. همزمان، مواضع لندن و برلین نیز حاکی از تمایل به تقویت پیوندهای دفاعی درون‌قاره‌ای بود.

این روند، از یک سو بیانگر تزلزل رهبری آمریکا در غرب و از سوی دیگر نشانه‌ای از بحران هویت راهبردی اروپا است؛ قاره‌ای که میان وابستگی سنتی به واشنگتن و آرزوی استقلال راهبردی گرفتار شده است.

حاشیه‌سازی به جای حل بحران‌های واقعی

نشست مونیخ در شرایطی برگزار شد که جهان با بحران‌های عمیق انسانی و امنیتی مواجه است؛ از جنگ اوکراین تا فاجعه انسانی در غزه و سودان. با این حال، تمرکز بر برخی موضوعات حاشیه‌ای و برجسته‌سازی گزینشی پرونده‌ها، نشان داد که اراده‌ای جدی برای پرداختن به ریشه‌های بحران‌های جهانی وجود ندارد.

سکوت معنادار بخش قابل توجهی از کشورهای غربی در برابر اقدامات ناتو در گسترش دامنه تنش‌ها و نیز چشم‌پوشی از رفتارهای بی‌ثبات‌کننده متحدان منطقه‌ای، این پرسش را تقویت می‌کند که آیا مونیخ همچنان ظرفیت ایفای نقش بی‌طرفانه در امنیت جهانی را دارد؟

وقتی نشست‌های امنیتی به جای ارائه راهکارهای جامع، به ابزار رقابت ژئوپلیتیکی تبدیل شوند، نتیجه آن چیزی جز فرسایش اعتماد جهانی نخواهد بود.

اصرار بر نظامی‌گری و بحران نظم موجود

یکی از برجسته‌ترین پیام‌های نشست امسال، اولویت یافتن دوباره زبان قدرت سخت بود. تأکید رهبران فرانسه، آلمان و انگلیس بر تقویت توان نظامی و حمایت تسلیحاتی بیشتر از اوکراین، نشان می‌دهد که گزینه جنگ همچنان در صدر محاسبات غرب قرار دارد.

در همین چارچوب، مارک روته بر نیاز اوکراین به تسلیحات بیشتر تأکید کرد؛ موضعی که استمرار منطق تقابل را بازتولید می‌کند. این در حالی است که بنیان اولیه نشست مونیخ بر گفت‌وگو و مدیریت بحران استوار بود.

در سطح کلان‌تر، مجموعه این تحولات نشان می‌دهد نظم مبتنی بر یک‌جانبه‌گرایی سرمایه‌داری و ضعف نهادهای بین‌المللی، دیگر توان پاسخگویی به تحولات پیچیده جهان را ندارد. اظهارات برخی مقامات منطقه‌ای درباره ناکارآمدی ساختار فعلی روابط بین‌الملل، مؤید این واقعیت است که جهان در آستانه گذار به نظمی چندقطبی و مبتنی بر احترام متقابل قرار گرفته است.

نشست اخیر مونیخ نه به دلیل توجه به بحران‌ها، بلکه به سبب انحراف از منطق گفت‌وگو و غلبه سیاسی‌کاری، زنگ خطر جدی برای آینده امنیت جهانی به صدا درآورد. اگر غرب همچنان تغییر را از دریچه جنگ و فشار ببیند، بی‌تردید روند گذار به نظم نوین با شتاب بیشتری و خارج از اراده قدرت‌های سنتی رقم خواهد خورد.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
آکسیوس: روبیو و ویتکاف با وزیر خارجه قطر درباره راه‌های توافق با ایران رایزنی کردند
نماینده دموکرات کنگره: ترامپ برای امنیت ملی ایالات متحده خطرناک است
هند موشکی جدید با قابلیت حملات چندگانه را آزمایش کرد
گفت وگوی وزرای خارجه قطر و عربستان درباره تحولات منطقه
سقاب اصفهانی: می‌توان با صرفه‌جویی، تابستان و زمستان را بدون بحران پشت سر گذاشت
بی‌نتیجه ماندن مذاکرات ملادینوف و نتانیاهو در مورد غزه
تاکید بن سلمان بر تقویت روابط برادرانه میان دو کشور عربستان و عراق
سناتور آمریکایی: ادعای 25 میلیارد دلاری درباره جنگ با ایران دروغ است
ژن‌هایی که می‌توانند به بازسازی اندام انسان کمک کنند
افشای یک پایگاه سری اسرائیل در خاک عراق علیه ایران
هشدار سپاه پاسداران نسبت به تعرض علیه شناورهای ایران
پیش‌نویس عجیب درباره تعرفه آب!
اعلام عبور کشتی قطری به مقصد پاکستان از تنگه هرمز
سازمان حمایت: امسال خودروسازان مجوز افزایش قیمت ندارند
سردار موسوی: منتظر فرمان شلیک هستیم
خنثی‌سازی 185 موشک دشمن از سوی فراجا
گروه ایران مشخص شد/قلعه‌نویی: تیم‌ آسان در آسیا نداریم+فیلم
پوتین:پیشنهاد ما برای انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران همچنان روی میز است
جزئیاتی از «کارت امید مادر» با اعتبار ماهانه 2میلیون تومان
پیروزی قاطع سیتی با درخشش دوکو و هالند
مفتی اعظم عمان: جهان اسلام در برابر تجاوزها متحد شود
آژیر خطر در شلومی و حنیتا پس از هشدار حمله پهپادی
نجات معجزه آسای یک کودک یک‌ساله
دستور جدید در کاخ سفید: صحبت با رسانه‌ها بدون مجوز ممنوع
خدمات‌رسانی دوباره 5 ایستگاه خط 7 متروی تهران به مردم
ستاره بلغارستانی لوبه به فولاد سیرجان پیوست
جنگ با ایران افسانه «برتری مطلق» واشنگتن را فرو ریخت
ورود بیش از 10 همت پول حقیقی به صندوق‌های طلا و درآمد ثابت
پزشکیان با انتشار آیه‌ای از قرآن دعوت به وحدت کرد
عملیات تیراندازی در کرانه باختری/ حال یکی از زخمی‌ها وخیم است
نوراینفو | راه های انتقال ویروس مرگبار هانتاویروس و نحوه پیشگیری از آن
شهادت 7 غیرنظامی در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
ضرب‌الاجل اف ای سی برای معرفی 3 نماینده ایران
نماینده کنگره آمریکا: بنزین 5 دلاری نشانه پیروزی نیست
عکس های منتخب ایران، شنبه 19 اردیبهشت 1405
دستور دولت برای بازگشت قیمت روغن
پایان لیگ قطر با قهرمانی السد و حضور ابراهیمی در تیم منتخب
روند نزولی ذخایر جهانی نفت
افزایش قیمت جهانی غذا به بالاترین سطح از 2023 رسید
ترامپ در آستانه دو شکست بزرگ
استقلالی ها دوباره پا به توپ می شوند
سقوط یک پله‌ای ایران در رنکینگ جهانی فوتبال ساحلی
چراغ سبز خارجی‌های استقلال برای بازگشت به تهران
تحقیق و تفحص از 6 بانک در پرونده وام‌های ازدواج و فرزندآوری
تاکید پزشکیان بر اجرای اصلاح و بهینه‌سازی مصرف انرژی با مشارکت مردم
رقات چهار مدعی برای جانشینی گوترش
فرانسه ایلان ماسک و «ایکس» به دادگاه می کشد
نخست‌وزیر جدید مجارستان سوگند یاد کرد
ویز ایر پروازهای خود را به تل آویو لغو کرد
ارائه لیست مازاد اوسمار ویرا حقیقت دارد؟