×
اقتصادی
شناسه خبر : 275471
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/26 ساعت 11:17
حراج ماشین‌آلات در پوشش نوسازی؛ چگونه خصوصی‌سازی به «تولیدزدایی» منجر شد؟

حراج ماشین‌آلات در پوشش نوسازی؛ چگونه خصوصی‌سازی به «تولیدزدایی» منجر شد؟

بسیاری از کارخانه‌های صنعتی ایران پس از واگذاری به خریداران فاقد اهلیت، با افت تولید، تعویق حقوق کارگران و فروش زمین، به کانون بحران و اعتراضات تبدیل شده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: خصوصی‌سازی صنعتی در ادبیات اقتصادی، با هدف افزایش بهره‌وری، جذب سرمایه و نوسازی خطوط تولید تعریف می‌شود. اما در تجربه ایران، این سیاست در موارد متعددی به مسیری معکوس انجامیده است. به‌جای احیای کارخانه‌ها، شاهد خاموش شدن کوره‌ها، توقف خطوط تولید و تخلیه تدریجی دارایی‌های صنعتی بوده‌ایم. پرسش محوری این گزارش آن است که چگونه خصوصی‌سازی، به‌جای تقویت تولید، به ابزاری برای تولیدزدایی تبدیل شد.

وقتی زمین از تولید سودآورتر است

بخش قابل توجهی از کارخانه‌های واگذار شده، در حاشیه شهرهای بزرگ یا در مسیر توسعه شهری قرار دارند؛ زمین‌هایی که ارزش آن‌ها در بازار مسکن و ساخت‌وساز، چندین برابر سود حاصل از تولید صنعتی است. در شرایط تحریم، تورم و ناپایداری بازار، تولید صنعتی پرریسک و کم‌بازده جلوه می‌کند، در حالی که فروش زمین و تغییر کاربری، سودی سریع و مطمئن به همراه دارد.

بررسی واگذاری‌ها نشان می‌دهد برخی خریداران، با حداقل آورده نقدی و اقساط بلندمدت، مالک مجموعه‌هایی شده‌اند که ارزش واقعی زمین و دارایی‌هایشان بسیار فراتر از قیمت معامله بوده است. در چنین شرایطی، انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری در تولید باقی نمی‌ماند و «دارایی‌فروشی» به استراتژی اصلی تبدیل می‌شود.

اهلیت؛ حلقه مفقوده خصوصی‌سازی صنعتی

واژه «اهلیت» در اسناد رسمی سازمان خصوصی‌سازی، شرطی کلیدی برای واگذاری بنگاه‌هاست؛ اما در عمل، یکی از کم‌رنگ‌ترین معیارها بوده است. بررسی پرونده‌های جنجالی نشان می‌دهد برخی خریداران نه‌تنها سابقه صنعتی نداشته‌اند، بلکه حتی برنامه‌ای مشخص برای ادامه تولید ارائه نکرده‌اند.

نبود تجربه مدیریتی و دانش صنعتی، باعث شده کارخانه‌ها پس از واگذاری با بحران نقدینگی، سوءمدیریت و افت تولید مواجه شوند. نتیجه، بیکاری هزاران کارگر متخصص و از بین رفتن سرمایه انسانی است؛ سرمایه‌ای که بازتولید آن به‌سادگی ممکن نیست.

کارگران؛ قربانیان خاموش واگذاری‌ها

اولین نشانه شکست خصوصی‌سازی در صنعت، معمولاً در فیش حقوقی کارگران نمایان می‌شود. تعویق چندماهه حقوق، کاهش مزایا و قراردادهای موقت، به روال ثابت بسیاری از کارخانه‌های واگذار شده تبدیل شده است. اعتراضات کارگری، نه یک پدیده مقطعی، بلکه پیامد مستقیم خصوصی‌سازی ناکارآمد بوده است.

در بسیاری از موارد، کارگران به‌عنوان آخرین مدافعان تولید عمل کرده‌اند؛ کسانی که با وجود عدم دریافت حقوق، برای روشن ماندن خط تولید تلاش کرده‌اند. با این حال، وقتی تصمیم اصلی خریدار فروش زمین باشد، نیروی کار به هزینه‌ای زائد تبدیل می‌شود.

شکست نظارت پس از واگذاری

یکی از ضعف‌های ساختاری خصوصی‌سازی صنعتی، فقدان نظارت مؤثر پس از واگذاری است. سازمان خصوصی‌سازی، اغلب وظیفه خود را با امضای قرارداد پایان‌یافته تلقی می‌کند. تعهداتی مانند «حفظ سطح اشتغال» یا «تداوم تولید»، ضمانت اجرایی قوی ندارند و در صورت نقض، واکنش مؤثری مشاهده نمی‌شود.

این خلأ نظارتی، به خریداران این پیام را منتقل کرده که هزینه نقض تعهدات، بسیار کمتر از سود حاصل از فروش دارایی‌هاست. در نتیجه، کارخانه به تدریج از یک واحد تولیدی به یک بسته دارایی ملکی تبدیل می‌شود.

فساد در قیمت‌گذاری؛ واگذاری زیر قیمت

یکی دیگر از محورهای انتقادی، نحوه قیمت‌گذاری کارخانه‌ها در زمان واگذاری است. کارشناسی زمین، ماشین‌آلات و برند صنعتی، در بسیاری از موارد با ارقام پایین‌تر از ارزش واقعی بازار انجام شده است. این تفاوت قیمت، عملاً نوعی رانت پنهان ایجاد کرده که انگیزه اصلی برخی خریداران بوده است.

وقتی کارخانه‌ای با قیمتی کمتر از ارزش زمین آن واگذار می‌شود، پیام روشن است: تولید اهمیتی ندارد؛ دارایی مهم است. این منطق، خصوصی‌سازی را از یک ابزار اصلاح اقتصادی، به بستری برای فساد ساختاری تبدیل کرده است.

خصوصی‌سازی یا زمین‌خواری صنعتی؟

آنچه در برخی واگذاری‌ها رخ داده، بیش از آنکه خصوصی‌سازی باشد، نوعی «زمین‌خواری صنعتی» است؛ فرآیندی که در آن کارخانه بهانه‌ای برای دسترسی به زمین‌های ارزشمند شهری می‌شود. نتیجه نهایی، کاهش ظرفیت تولید ملی، افزایش بیکاری و تضعیف امنیت اقتصادی است.

بازنگری در این مسیر، مستلزم تعریف دقیق اهلیت، قیمت‌گذاری شفاف، نظارت مستمر و امکان بازپس‌گیری بنگاه در صورت نقض تعهدات است. بدون این اصلاحات، خصوصی‌سازی صنعتی نه‌تنها به نوسازی تولید منجر نمی‌شود، بلکه به تسریع تولیدزدایی دامن خواهد زد.

 


صفحه اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر