×
بین الملل
شناسه خبر : 275332
تاریخ انتشار : شنبه 1404/11/25 ساعت 17:35
آیا ناتو در حال فروپاشی است؟

المیادین؛

آیا ناتو در حال فروپاشی است؟

تشدید اختلافات در میان اعضای ناتو و گرایش کشورهای اروپایی به سمت تعامل با چین و هند، زمزمه ها در خصوص فروپاشی احتمالی این ائتلاف را افزایش داده است.

نورنیوز- گروه بین الملل: در سایه سیاست های یک جانبه و سلطه طلبانه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مبانی کلی سیاست خارجی و مناسبات اروپا در سال ۲۰۲۶ با تشدید تنش با آمریکا مواجه شده است. اروپا در چارچوب بازتعریف ائتلاف‌های بین‌المللی و تقویت نقش اتحادیه اروپا در صحنه جهانی، به دنبال تقویت استقلال استراتژیک خود، کاهش وابستگی به واشنگتن و گسترش مشارکت‌های بین‌المللی خود، به ویژه با چین و هند است.

پایگاه خبری المیادین در همین رابطه با اشاره به اختلافات اروپا و آمریکا در چندین پرونده استراتژیک و اقتصادی، از اوکراین و گرینلند گرفته تا وظایف و توزیع مسئولیت‌های ناتو و همچنین اختلافات تجاری مرتبط با تعرفه‌ها، نوشت که مطالبات در اروپا برای استقلال استراتژیک و تشکیل قابلیت‌های دفاعی خودکفا نسبت به آمریکا در حال افزایش است. در این راستا برخی از پایتخت‌های اروپایی به دنبال تنوع بخشیدن به سیاست های بین‌المللی خود، به ویژه در تعامل با چین و هند، با هدف کاهش وابستگی به واشنگتن هستند.

امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه، اخیرا ائتلاف ناتو را «نهادی ضعیف» توصیف کرد که نشان دهنده افزایش اختلافات درونی آن، به ویژه پس از تحولات گرینلند بود. ماکرون در این راستا از اتحادیه اروپا خواست تا برای آغاز یک بازنگری استراتژیک جامع تلاش کند. وی بر لزوم تقویت قابلیت‌های خودکفایی اروپایی و کاهش وابستگی به واشنگتن و پکن تأکید کرد.

از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با ابراز تردید در مورد تعهد برخی کشورهای اروپایی به دفاع مشترک، انتقادات خود را از این ائتلاف تکرار و تأکید کرد که ایالات متحده بیشترین بار مالی آن را بر عهده دارد.

وی در گفتگو با شبکه فاکس نیوز آمریکا، مدعی شد که نیروهای آمریکایی در افغانستان واقعاً نیازی به نیروهای ناتو نداشتند و آنها دورتر از خطوط مقدم بودند. او افزود که مطمئن نیست متحدان در صورت بروز درگیری در آینده برای دفاع از آمریکا حضور داشته باشند.

آیا اروپا می‌تواند نیرویی مستقل از واشنگتن تشکیل دهد؟

شارل ابی نادر، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با المیادین به بررسی فرضیه تشکیل نیروی نظامی اروپایی مستقل از آمریکا پرداخت و گفت که تشکیل چنین نیرویی از نظر فنی غیرممکن نیست، اما مشکل در بعد سیاسی-استراتژیک آن نهفته است.

وی افزود که آمریکا برای جلوگیری از هرگونه استقلال واقعی اروپا فشار وارد خواهد کرد.

محمد سویدان، پژوهشگر روابط بین‌الملل در گفتگو با المیادین نیز با اشاره به موانع پیش روی اتحادیه اروپا در تشکیل ائتلاف مستقل گفت که اروپا برای تضمین امنیت خود در چارچوب تأمین مالی ناتو و ارائه پشتیبانی در تسلیحات، اطلاعات فضایی و خدمات سوخت‌رسانی به واشنگتن وابسته است. علاوه بر اینکه اروپا از طریق سلطه دلار و تجارت و همچنین تامین گاز خود پس از محرومیت از گاز روسیه به آمریکا وابسته است.

سویدان تأکید کرد که موضع اروپا نشان ‌دهنده خصومت با آمریکا نیست، بلکه شامل نارضایتی فزاینده‌ ناشی از سیاست‌های ترامپ است که شکاف بین دو طرف را افزایش می‌دهد و اروپا را به سمت جستجوی جایگزین‌های استراتژیک و ائتلاف‌های جدید سوق می‌دهد. وی می افزاید که این تحرکات نشان‌ دهنده گرایش جهان به سمت چند قطبی شدن است و آمریکا در چنین شرایطی دیگر تنها قدرت تأثیرگذار نیست. لذا اروپایی‌ها به طور جدی به فکر ایجاد چارچوب جدیدی برای ائتلاف‌های خارج از کنترل واشنگتن بر ناتو افتاده‌اند.

تحول استراتژیک اروپا؛ تقویت روابط با چین و هند

همزمان با تشدید تنش‌ها در ائتلاف ناتو، برخی پایتخت‌های اروپایی به سمت تقویت روابط خود با چین حرکت می‌کنند. آنها چین را نه تنها یک شریک اقتصادی معتبر، بلکه یک بازیگر بین‌المللی برمی شمارند که نمی‌توان در معادلات استراتژیک آن را نادیده گرفت. تحرکات دیپلماتیک نشان‌دهنده سفرهای سطح بالای اروپایی به پکن در چارچوب جستجوی شراکت‌های جایگزین و چندجانبه و کاهش وابستگی به آمریکا است.

کر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس در همین راستا، پس از سفر خود به چین، تأکید کرد که پکن یک بازیگر محوری در صحنه بین‌المللی است. وی بر اهمیت ایجاد رابطه‌ای عمیق‌تر تأکید کرد؛ آن هم در شرایطی که دونالد ترامپ، درباره گسترش روابط تجاری انگلیس با چین هشدار داده و آن را «خطرناک» توصیف کرد.

اروپا همچنین در چارچوب تلاش برای تنوع بخشیدن به شراکت‌های خود خارج از چارچوب ناتو، هند را به عنوان یک شریک اقتصادی پیشرفته، به ویژه برای انگلیس بر می شمارد. نارندرا مودی نخست‌وزیر هند و همتای انگلیسی اش از توافقنامه تجاری امضا شده بین دو کشور تمجید کردند و آن را زمینه‌ساز یک جهش کیفی در روابط اقتصادی دو طرف دانستند.

همچنین دهلی نو و بروکسل اواخر ماه گذشته به توافق تجاری دست یافتند که به عنوان بزرگترین توافق بین دو طرف توصیف شد. این توافق شامل لغو تعرفه‌های گمرکی تا ۴ میلیارد یورو به صادرات اتحادیه اروپا به هند و کاهش تعرفه‌ها از حدود ۹۶.۶% از این صادرات است که ورود کالاهای اروپایی، از جمله خودرو و ماشین‌آلات را تسهیل می‌کند.

پیامدهای اختلاف اروپا با واشنگتن تنها به سیاست خارجی محدود نمی‌شود، بلکه در عرصه داخلی اروپا نیز مشهود است. نظرسنجی‌های اخیر نشان‌دهنده کاهش اعتبار آمریکا در کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و دانمارک است که افزایش اعتقاد به ضرورت تصمیم‌گیری سیاسی و دفاعی مستقل اروپا را نشان می دهد.

این اختلافات فزاینده در سال ۲۰۲۶ تردیدهایی را درباره آینده پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» و نقش آن در نظام بین‌الملل ایجاد می‌کند. این پیمان همچنان ادامه دارد، اما تنش‌های کنونی در آن، تنها اختلافات سیاسی گذرا نیستند، بلکه نشان‌ دهنده یک تحول ساختاری در روابط بین‌الملل هستند، جایی که اروپا در تلاش است تا موقعیت و نقش جهانی خود را در سایه تغییر سریع موازنه قدرت بین المللی بازتعریف کند.


مهر
اخبار مرتبط
ترامپ‌ستایی، عامل تضعیف اتحاد ناتو
یکشنبه 1404/11/26 ساعت 20:28
پایگاه تحلیلی «وار آن د راکس»؛
ترامپ‌ستایی، عامل تضعیف اتحاد ناتو
دبیرکل ناتو با اتخاذ راهبرد نزدیکی شخصی و تمجید از رئیس‌جمهور آمریکا، توانسته تنش‌های کوتاه‌مدت را کاهش دهد؛ اما در بلندمدت اتحاد ناتو را تضعیف کرده است.
آمریکا: متحدان قوی می‌خواهیم نه وابسته!
یکشنبه 1404/11/26 ساعت 20:25
آمریکا: متحدان قوی می‌خواهیم نه وابسته!
سفیر آمریکا در ناتو اعلام کرد ما به متحدان قوی و نه وابسته‌ نیاز داریم.
وزیر خارجه لهستان: ترامپ گفت که خودمان را جمع‌وجور کنیم!
شنبه 1404/11/25 ساعت 21:21
وزیر خارجه لهستان: ترامپ گفت که خودمان را جمع‌وجور کنیم!
وزیر خارجه لهستان در کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد که اروپای غربی برای مدت طولانی از سود صلح استفاده می‌کرد و باید اعتراف کرد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با سبک خاص خودش به ما گفت که خودمان را جمع‌وجور کنیم.
روته: 99 درصد کمک‌های نظامی به اوکراین از سوی اعضای ناتو است
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 09:26
روته: 99 درصد کمک‌های نظامی به اوکراین از سوی اعضای ناتو است
مارک روته، دبیرکل ناتو، اعلام کرد که 99 درصد کمک‌های نظامی ارائه شده به اوکراین از سوی کشورهای عضو ناتو و شرکای آن تأمین شده است. وی تأکید کرد حمایت عملی از کی‌یف حیاتی است و ناتو همچنان در ارسال تسلیحات و آموزش نیروهای اوکراینی فعال است.
مردم اروپا علیه ناتو و در حمایت از فلسطین تظاهرات کردند
شنبه 1404/11/18 ساعت 23:11
مردم اروپا علیه ناتو و در حمایت از فلسطین تظاهرات کردند
پاریس و دیگر شهرهای مهم اروپا صحنه تظاهرات علیه ناتو و در حمایت از فلسطین بود.
نظرات

آخرین اخبار
چرا همیشه «آخر ماه» پول کم می‌آوریم؟
کشف نوعی سلول ایمنی «انتحاری» در کرم‌های پلاناریا
رئیس‌جمهور بولیوی وضعیت اضطراری اعلام کرد
اردوغان: آنها که قوی نیستند جایگاهی در میز مذاکره ندارند
هلند به باشگاه 100تایی‌های جام جهانی پیوست
عکس های منتخب جام جهانی 2026 - روز نهم
ناتوانی ارتش اسرائیل در ورود به ارتفاعات نبطیه
دستور عارف برای بسیج همگانی در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
بدرقه تیم ملی فوتبال به لس‌آنجلس با حضور تاج
دستگیری 17 نفر از مزدوران شبکه خرابکاری آمریکایی-صهیونیستی در ایلام
توقف ناگهانی قلب جادویی؛ فرناندو گاگو در اتاق عمل
واشنگتن تسلیم شد
تیراندازی در آمریکا 13 مجروح بر جای گذاشت
مالکی: تفاهمنامه آسیب دیده؛ ادامه مذاکرات به رفتار آمریکا بستگی دارد
کشف دستکند زیرزمینی باستانی در الیگودرز+ جزئیات
اولین تجربه بازیگری شروین؛ آیا «بُن سای» جادوی جدید او خواهد بود؟
توفان لاله‌های نارنجی در هیوستون و انتقام از سوئد
حملات هوایی اسرائیل به اردوگاه البریج در غزه/شهادت تصویربردار شبکه الجزیره
مخبر: اگر توافق روی کاغذ بماند، جریان انرژی خاورمیانه متوقف می‌شود
شاپور رحیمی؛ اسطوره موسیقی در ICU بستری شد
اظهارات مهدی محمد نبی درباره تبعیض‌های فیفا علیه ایران
پاسخ عضو کمیته رسانه‌ای مذاکرات به ادعاهای اخیر نبویان+ اطلاعیه صدا و سیما
حماس: توافق ملی پیش از انتخابات شورا، حیاتی است
نبطیه لبنان زیر آتش سنگین/ دستور نتانیاهو و کاتس برای توقف حملات به لبنان!
نورنما | آتش سوزی مهیب معبد چوبی 124 ساله در اوبیهیرو ژاپن
نرخ جدید خرید مرغ مازاد تصویب شد
رونالدینیو در 46 سالگی به مستطیل سبز بازگشت
قدردانی رئیس‌جمهور از نقش سازنده اسلام آباد در روند دیپلماتیک منجر به توافق پایان جنگ
بلیت پخش سینمایی بازی ایران و بلژیک چقدر فروخت؟
قلعه‌نویی: تیم ملی ایران برای تاریخ‌سازی مقابل بلژیک آماده است
امکان استعلام ممنوع‌الخروجی قضایی فراهم شد
کالاهای لبنانی دوباره به بازارهای عربستان سرازیر شدند
انتقاد ایران از محدودیت استرالیا علیه پزشکان منتقد رژیم صهیونیستی
شفاف سازی ایران خودرو درباره قیمت جدید محصولات+ نامه
ادعای جدید سنتکام درباره تنگه هرمز
الجزیره: ایران در حال اعمال فشار حداکثری علیه ترامپ است
ادعای ترامپ : می توانم جلوی حمله اسرائیل به لبنان را بگیرم
مشکل منیرالحدادی برای ماندن در استقلال حل شد
نشست سران قوا در نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد
ترامپ : اگر من نبودم اسرائیل وجود نداشت
اعتراف رابرت مالی به شکست آمریکا در جنگ با ایران
ممنوعیت عزاداری حسینی در بحرین برای چهارمین روز متوالی
اعتراف ترامپ به ناکامی در جنگ: با ادامه بمباران تنگه هرمز باز نمی‌شد
جرمی دوکو به بازی با ایران نمی‌رسد؟
ترامپ : بزرگ ترین پل ایران را هدف قرار دادیم تا به جلسه مذاکره باز گردند
ایتالیا در مراسم روز استقلال آمریکا شرکت نمی کند!
کنایه ترامپ به نتانیاهو با انتشار یک مقاله
سخنگوی دولت به مخالفان مذاکره: برنامه عملی‌تان برای کشور چیست؟
ادعای تکراری ترامپ : ایران را از نظر نظامی شکست دادیم
فعالیت‌های سفارت ایتالیا در تهران از سر گرفته شد