×
اقتصادی
شناسه خبر : 275314
تاریخ انتشار : شنبه 1404/11/25 ساعت 15:01
آیا طلای ایران پشتوانه عبور از طوفان است؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

آیا طلای ایران پشتوانه عبور از طوفان است؟

در حالی که رقابت قدرت‌های اقتصادی برای افزایش ذخایر طلا شدت گرفته، ایران با بیش از 320 تُن ذخیره رسمی در بازه رتبه‌های 20 تا 25 جهان ایستاده؛ جایگاهی معنادار در هندسه امنیت مالی جهانی.

نورنیوز-گروه اقتصادی: افزایش نااطمینانی‌های ژئوپلیتیک، تشدید تحریم‌ها و بی‌ثباتی بازارهای ارزی موجب شده طلا بار دیگر به کانون سیاست‌های پولی جهان بازگردد. بر اساس آخرین داده‌های منتشرشده از سوی شورای جهانی طلا و صندوق بین‌المللی پول در سال ۲۰۲۴، بانک‌های مرکزی همچنان به روند انباشت ذخایر طلا ادامه داده‌اند. در این میان، ایران با حدود ۳۲۰.۷ تُن طلای رسمی، در جایگاهی میان رتبه‌های ۲۰ تا ۲۵ جهان قرار می‌گیرد؛ جایگاهی که اگرچه فاصله معناداری با قدرت‌های بزرگ دارد، اما در سطح منطقه‌ای و در چارچوب اقتصاد تحریمی، قابل توجه است.
بر مبنای اطلاعات ارائه شده، ایالات متحده با ۸۱۳۳.۵ تُن در صدر جدول قرار دارد؛ فاصله‌ای چشمگیر که نشان‌دهنده نقش تاریخی دلار و پشتوانه طلای این کشور در ساختار مالی بین‌المللی است. پس از آن، آلمان با ۳۳۵۱.۵ تُن، صندوق بین‌المللی پول با ۲۸۱۴ تُن، ایتالیا با ۲۴۵۱.۸ تُن و فرانسه با ۲۴۳۶.۹ تُن جای گرفته‌اند. روسیه با ۲۳۲۹.۶ تُن و چین با ۲۲۳۵.۴ تُن نیز طی سال‌های اخیر با هدف کاهش وابستگی به دلار، به‌طور مستمر بر ذخایر خود افزوده‌اند.
در میان اقتصادهای آسیایی، ژاپن با ۸۴۶ تُن و هند با ۷۸۹.۴ تُن قرار دارند؛ کشورهایی که در دهه اخیر با رویکرد متنوع‌سازی ذخایر ارزی، سهم طلا را افزایش داده‌اند. مقایسه این ارقام با ذخیره ۳۲۰.۷ تُنی ایران نشان می‌دهد که فاصله با قدرت‌های اول همچنان زیاد است، اما ایران از بسیاری کشورهای در حال توسعه جلوتر ایستاده و توانسته سطحی از پشتوانه امن برای ترازنامه بانک مرکزی خود ایجاد کند.
اهمیت ذخایر طلا برای ایران صرفاً عددی نیست؛ بلکه کارکردی راهبردی دارد. در شرایط محدودیت دسترسی به نظام مالی بین‌المللی، طلا به‌عنوان دارایی بدون ریسک اعتباری، قابلیت نقدشوندگی بالا و ابزار پوشش ریسک ارزی، نقشی مکمل در مدیریت ثبات پولی ایفا می‌کند. تجربه سال‌های اخیر نشان داده هرگاه فشارهای بیرونی افزایش یافته، توجه سیاست‌گذاران به دارایی‌های سخت همچون طلا نیز پررنگ‌تر شده است.
از منظر سهم طلا در ترکیب ذخایر رسمی، برخی کشورها با وجود حجم کمتر، درصد بالاتری از دارایی‌های خود را به طلا اختصاص داده‌اند. بنابراین رتبه مطلق تنها شاخص ارزیابی نیست؛ بلکه نسبت طلا به کل ذخایر و نیز سیاست‌های تنوع‌بخشی اهمیت مضاعف دارد. در این چارچوب، ایران با حفظ جایگاه میانی در جدول جهانی، می‌تواند در صورت بهبود شرایط اقتصادی و افزایش درآمدهای ارزی، مسیر تقویت ذخایر استراتژیک را دنبال کند.
در نهایت، طلای رسمی نه‌تنها نماد ثبات مالی، بلکه شاخصی از قدرت مانور دولت‌ها در برابر شوک‌های بیرونی است. جایگاه ایران در دهک دوم جدول جهانی، پیامی دوگانه دارد: از یک‌سو فاصله با اقتصادهای اول آشکار است و از سوی دیگر، ظرفیت ارتقا در صورت اصلاحات ساختاری و گشایش‌های بین‌المللی وجود دارد.


نظرات

آخرین اخبار
منیر الحدادی به لیگ اسپانیا بازگشت
سیاستگذاری اقتصادی تغییر ریل می‌دهد؟
قطر: بازگشت به شرایط پیش از جنگ ضروری است
قرارگیری ترامپ در برزخ دائمی
گزارش تصویری| آزمون سراسری سال 1405
پای اسپانیایی‌ها به بیرجند باز شد
دفاع و بازتولید قدرت از دل تهدید
ناکامی آزادکاران جوان در مسابقات جهانی
بیانیه مشترک مصر، قطر و ترکیه در محکومیت حملات اخیر اسرائیل به غزه
انتقاد تند داریوش ارجمند از بودجه هنرمندان
توضیح درباره ابطال مصوبات شورای رقابت در پیش‌فروش خودرو
توقف پروازها در بن‌گوریون
مشاور امنیت ملی عراق چه پیامی را به قالیباف رساند؟
آخرین خبر از پرونده تکان‌دهنده و 53 میلیون دلاری هاروارد
انصاری: حل مسائل مردم نیازمند هم‌افزایی دولت و مجلس و اصلاحات گام‌به‌گام است
قالیباف به کربلا رسید
ناو هواپیمابر جورج واشنگتن وارد منطقه خاورمیانه شد
واکنش چین به تهدید اقتصادی ترامپ علیه ایران
شکست کشتی‌گیران ایرانی در رقابت‌های جهانی
رکورد 48 ساعته پلیس؛ کشف هزاران تن موادمخدر و سوخت قاچاق
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در چند روز آینده
وقوع حادثه دریایی در سواحل یمن
قطعی برق تهران فردا جمعه 30 مرداد+ لینک
روسیه: برای دیدار با مذاکره‌کنندگان آمریکایی آماده‌ایم
رئیس کمیسیون امنیت ملی: آمریکا تا دیر نشده به حضور خود در منطقه پایان دهد
گام مجلس برای حمایت از تولیدکنندگان؛ خسارت‌ها با جریمه تأخیر پرداخت می‌شود
هشدار نارنجی؛ احتمال وقوع سیلاب در 5 استان کشور
حمله اسرائیل به ابوالظهور؛ پیام مستقیم به اردوغان و ارتش ترکیه
آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1405 آغاز شد
هشدار سخنگوی سپاه؛ سلاح‌های ایران در جنگ بعدی متفاوت خواهد بود
مرکز آزمون تصادف خودرو راه‌اندازی شد اما آزمون تصادف خودروها آغاز نشد
بازگشت پروازهای بندرعباس به شمال کشور
عارف خواستار پایان دخالت شوراهای عالی در امور اجرایی دانشگاه‌ها شد
نورنما | آتش سوزی در جزیره سالامینا یونان
اسلام‌آباد میزبان وزیر خارجه سوریه پس از 19 سال
غم‌انگیزترین غایبان کنکور 1405؛ 4 داوطلب شهید و 30 نفر فوت شدند
پیام عمان درباره تنگه هرمز؛ خواهان تشدید تنش نیستیم
آخرین وضعیت ترافیکی محورهای مازندران
شوک بزرگ در نقل و انتقالات استقلال؛ ستاره فصل قبل تمرینات را با تیم اسپانیایی آغاز کرد!
روند صعودی قیمت نفت خام برای پنجمین روز متوالی
حرم حضرت معصومه(س) میزبان مراسم چهلمین روز تشییع رهبر شهید انقلاب اسلامی
افزایش نگرانی تل‌آویو از حضور دریایی ترکیه در سوریه
چین ساخت جزیره مصنوعی برای بزرگ‌ترین پایگاه نظامی خود را تکمیل کرد
تقدیر وزیر جهاد کشاورزی از فعالیت صیادان در دوران جنگ
کوشنر با چراغ صلح آمد، اما سایه جنگ ماند
حزب‌الله: با حمایت ایران قاطعانه ایستاده‌ایم
عراقچی: اصرار بر سیاست‌های شکست‌خورده آمریکا، شکست‌های بیشتری به بار می‌آورد
توقیف 3 شناور صیادی با 76 هزار لیتر سوخت قاچاق
کره جنوبی: کره شمالی احتمالاً 40 تا 60 سلاح هسته‌ای دارد
صنعا از ورود به مرحله تازه تقابل با عربستان خبر داد