×
اجتماعی
شناسه خبر : 275254
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/26 ساعت 00:45
آیا شبکه‌های اجتماعی اعتیادآور هستند؟

آیا شبکه‌های اجتماعی اعتیادآور هستند؟

مقامات شرکت متا(Meta) که صاحب برنامه محبوب اینستاگرام هستند، به تازگی در یک دادگاه ادعا کردند که مطالعات بالینی نشان داده که رسانه‌های اجتماعی اعتیادآور نیستند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: شرکت متا این هفته در دو دادگاه بزرگ به دلیل آسیب‌های ادعایی ناشی از سکوی اینستاگرام حاضر شد. در ایالت نیومکزیکو، دادستان کل این ایالت، این شرکت را به تسهیل استثمار کودکان و آسیب رساندن به آنها از طریق ویژگی‌های اعتیادآور متهم کرده است. در یک پرونده جداگانه در لس‌آنجلس نیز یک زن کالیفرنیایی از این شرکت به دلیل آسیب‌های سلامت روان که می‌گوید در نتیجه انتخاب‌های طراحی اعتیادآور از سوی متا و دیگران متحمل شده، شکایت کرده است.

متا در هر دو پرونده، این ایده را که رسانه‌های اجتماعی باید «اعتیادآور» تلقی شوند، رد کرده است. آدام موسری(Adam Mosseri)، مدیر اینستاگرام در جایگاه حاضر شد و گفت که رسانه‌های اجتماعی از نظر بالینی اعتیادآور نیستند و آن را با اعتیاد به تماشای یکی از برنامه‌های شبکه نتفلیکس مقایسه کرد.

کوین هاف(Kevin Huff)، وکیل متا در اظهارات آغازین در دادگاه نیومکزیکو، پا را فراتر گذاشت. وی به هیئت منصفه گفت که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی واقعی نیست، زیرا در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(DSM) که کتابچه‌ای است که توسط متخصصان سلامت روان در ایالات متحده استفاده می‌شود، وجود ندارد.

وی در جلسه استماع اولیه گفت: طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، آنها مفهوم اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی را مانند اعتیاد به مواد مخدر و الکل نمی‌شناسند. آنچه می‌بینید، همان چیزی است که DSM نامیده می‌شود که اساساً راهنمای رسمی برای اختلالات روانی شناخته شده است. انجمن روانپزشکی آمریکا این موضوع را مطالعه کرده و تصمیم گرفته که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی وجود ندارد.

این در حالی است که انجمن روانپزشکی آمریکا(APA) هرگز نگفته است که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی وجود ندارد. این سازمان، اطلاعات و منابعی در مورد اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی در وب‌سایت خود ارائه می‌دهد.

انجمن روانپزشکی آمریکا در بیانیه‌ای گفت: اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی در حال حاضر به عنوان یک تشخیص ذکر نشده است، اما این بدان معنا نیست که وجود ندارد.

دکتر تانیا مورتا(Tania Moretta)، محقق روانشناسی بالینی که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی را مطالعه کرده است نیز با این گفته موافق است. وی می‌گوید: نبود طبقه‌بندی DSM به این معنی نیست که یک رفتار نمی‌تواند اعتیادآور، ناسازگار یا از نظر بالینی قابل توجه باشد.

وی افزود که این استدلال، نشان‌دهنده یک سوءتفاهم درباره چگونگی تعریف و طبقه‌بندی شرایط توسط متخصصان روانپزشکی است. راهنماهای تشخیصی، اجماع علمی را رسمیت می‌بخشند؛ آنها مرزهای تحقیقات علمی مشروع را تعریف نمی‌کنند. بسیاری از رفتارهای ناسازگار و الگوهای علائم بالینی قابل توجه، قبل از دریافت طبقه‌بندی رسمی، به خوبی مورد مطالعه و درمان قرار می‌گیرند.

منتقدان «متا» مدت‌هاست ادعا می‌کنند که این شرکت از ویژگی‌های اعتیادآوری که کودکان و نوجوانان را به خود جذب می‌کند، سود برده است. محاکمه‌ها در لس‌آنجلس و نیومکزیکو تنها آغاز چندین نبرد دادگاهی بر سر این موضوع است.

«مورتا» می‌گوید که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی، زمینه‌ای است که نیاز به مطالعه بیشتر دارد، اما در حال حاضر شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد می‌تواند اثرات مضری بر برخی افراد داشته باشد.

وی افزود: در حال حاضر از دیدگاه علمی، شواهد مستندی وجود دارد که نشان می‌دهد اختلال استفاده از رسانه‌های اجتماعی با تغییرات روان‌فیزیولوژیکی، از جمله تغییرات در سیستم‌های پاداش/انگیزشی و بازدارنده/تنظیمی و همچنین تأثیرات منفی بالینی قابل توجه بر عملکرد (مانند اختلالات خواب، پریشانی روانی، اختلال در حوزه‌های اجتماعی، تحصیلی یا شغلی) مرتبط است. سوال اصلی این نیست که آیا کلا استفاده از رسانه‌های اجتماعی اعتیادآور است یا خیر، بلکه این است که آیا زیرمجموعه‌ای از کاربران الگوهایی مطابق با مدل‌های اعتیاد رفتاری از خود نشان می‌دهند و آیا ویژگی‌های خاص طراحی پلتفرم ممکن است آسیب‌پذیری را در افراد مستعد تشدید کند؟

هر دو دادگاه در حال برگزاری هستند و انتظار می‌رود تا چند هفته آینده ادامه داشته باشند. در نیومکزیکو، اعضای هیئت منصفه پیش از این از آرتورو بجار(Arturo Bejar)، کارمند سابق متا که اکنون افشاگر شده است و برایان بولند(Brian Boland)، مدیر اجرایی سابق متا، شهادت شنیده‌اند که هر دو علناً از این شرکت به دلیل عدم اولویت‌بندی ایمنی انتقاد کرده‌اند. در لس‌آنجلس نیز صحبت «موسری» به پایان رسیده است، اما انتظار می‌رود «مارک زاکربرگ»، مدیرعامل متا نیز هفته آینده در جایگاه حاضر شود.

گفتنی است که بررسی‌های آتی شامل اسناد داخلی گسترده‌ای از متا، از جمله جزئیاتی در مورد تحقیقات این شرکت در مورد تأثیرات سلامت روان پلتفرم خود بر جوانان خواهد بود.


نظرات

آخرین اخبار
المیادین: ضربات ایران به دشمن چندبرابری و نامتعارف خواهد بود
ایران، موفق‌ترین مهارکننده قدرت نظامی آمریکا پس از جنگ جهانی دوم است
معرفی کروز 1000 کیلومتری سپاه؛ قاتل آمریکایی‌ها در بندر الشیوخ
نامه وزیر نفت به سازمان ملل در پی حمله به زیرساخت های نفتی ایران
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/انفجار در نقاط مختلف تهران
یک جنگنده اف-16 در آسمان ایران مورد هدف قرار گرفت
هشدار شدید دبیرکل جنبش النجباء به ناتو درباره بازگشت به عراق
آسیب به هواپیماهای سوخت‌رسان آمریکا در حمله ایران به پایگاه هوایی «سلطان»
اردوغان: نظام بین‌الملل تقریبا در تمامی ابعاد خود با بحران مشروعیت روبرو است
سوئد خواستار آتش‌بس فوری در لبنان شد
اطلاعیه سازمان انرژی اتمی درباره سومین تهاجم دشمن به نیروگاه بوشهر
ارسال اولین محموله کمک های دارویی سازمان پزشکان بدون مرز از طریق ترکیه به ایران
تهاجم علیه سربازان تروریست آمریکایی در منطقه با حملات کوبنده ادامه خواهد یافت
آغاز موج 84 عملیات وعده صادق 4 بارمز مبارک " یاخیرالرازقین"
قالیباف: بازار نسبت به ادعاهای تکراری آمریکا درباره مذاکرات بی‌حس شده
اعلام آمادگی یمن برای مداخله نظامی در صورت تداوم حملات به ایران
ارتش: یک فروند موشک کروز دشمن در منطقه فردو منهدم شد
فیدان: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران غیرقانونی است
تاکید ترکیه و آلمان بر اهمیت مذاکرات برای پایان جنگ علیه ایران
ممنوعیت صادرات بنزین در روسیه اجرایی می شود
سردار شکارچی: ایران برای پایان جنگ، شرط می‌گذارد
آسیب به کاخ‌موزه سلیمانیه کرج در حملات هوایی دشمن
200 هزار جلد کتاب در آتش حملات اسرائیل به الحضاره لبنان سوخت
دستگیری 35 عنصر مرتبط با گروهک های تروریستی و رسانه های معاند در بوشهر
وزیر نیروهای مسلح فرانسه: این جنگ ما نیست و به آن نپیوستیم
برکناری پیروانی صحت دارد؟
واکنش جواد عزتی به این روزهای کشور؛ ما فرزندان ایران هستیم
پاسخ ایران به حمله به زیرساخت‌ها، محدود به رژیم صهیونیستی و نمادین نخواهد بود
تقلیل هدف آمریکا از سرنگونی حکومت ایران به باز کردن تنگه هرمز
هشدار مقام عالی امنیتی: حمله زمینی با اقدام مشابه به منشاء تهدید
اطلاعیه فولاد خوزستان درباره حمله هوایی آمریکا و اسرائیل
تلفات سنگین عملیات جدید حزب الله لبنان علیه اهداف صهیونیستی
رمز شکست ناپذیری ایران از نگاه ژنرال آمریکایی
تحلیل استراتژیست آمریکایی از موفقیت ایران در ضربه زدن به آمریکا
قیمت نفت 112 دلار شد
تخریب کامل 13 پایگاه آمریکایی در خاورمیانه
انهدام دو فروند موشک کروز دشمن توسط نیروی پدافند هوایی ارتش
بیست‌و‌هفتمین موج حمایت ملت از ایران و نیروهای مسلح
ایران چگونه دست برتر در مقابل آمریکا و اسرائیل را دارد
رضایی: عضویت ایران در NPT دیگر معنا ندارد
آتش‌سوزی هدفمند در پالایشگاه تگزاس/ تعطیلی 26 ماهه اتاق کمپرسور
واکنش قالیباف به موفقیت‌های حزب‌الله با ویدیویی از شهید نصرالله
قرارگاه خاتم‌الانبیا: بسیاری از تاکتیک‌ها هنوز استفاده نشده است
سرشبکه جاسوسی موساد در عسلویه به دام افتاد
جزئیاتی از گفتگوی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت با مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان
تشکیل کارگروهی ویژه درباره تنگه هرمز از سوی سازمان ملل
قدردانی سخنگوی دولت از هنرمندان هنرهای نمایشی
آخرین آمار شهدا و مجروحان جنگ آمریکا علیه ایران
ابراز امیدواری صدراعظم آلمان برای پایان یافتن جنگ
سوسن پرور و میرطاهر مظلومی داور مسابقه استعدادیابی بازیگران شدند