×
فرهنگی
شناسه خبر : 275215
تاریخ انتشار : شنبه 1404/11/25 ساعت 09:09
جشن کتاب در تالار وحدت، عزا در راسته‌ی کتابفروش‌ها

نورنیوز سخنان پزشکیان در مراسم کتاب سال را بررسی می‌کند

جشن کتاب در تالار وحدت، عزا در راسته‌ی کتابفروش‌ها

صنعت نشر ایران امروز در بحران است. ناشران، به‌ویژه ناشران خصوصی که ستون فقرات تولید کتاب در کشورند، دیگر از «سختی کار» سخن نمی‌گویند؛ بسیاری از آن‌ها از «آستانه ورشکستگی» حرف می‌زنند. این فاصله عمیق میان آنچه در تریبون‌های رسمی گفته می‌شود با آنچه در کف بازار نشر جریان دارد، نشانه‌ای از یک بحران جدی‌تر است: بحران سیاست‌گذاری فرهنگی و اقتصادی در حوزه نشر.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در مراسم معرفی برگزیدگان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، که چند روز پیش برگزار شد، رئیس‌جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با زبانی ستایش‌آمیز و شورانگیز و پرطمطراق از جایگاه کتاب، ضرورت کتاب‌خوانی و نقش تمدن‌ساز نشر سخن گفتند. این سخنان جذاب، به عنوان خطابه‌ای روشنفکرانه برای هر اهل فرهنگی شیرین بود اما نکته سئوال‌برانگیز این است که آیا این سخنان با واقعیت های عینی و میدانی حوزه کتاب و نشر، نسبتی دارند یا باید آنها را سخنانی در خلأ و بریده از صحنه واقعی‌ دانست که بنا به موقعیت و مناسبت بیان شده‌اند.

روزگار نابسامان نشر

سخنان پزشکیان و صالحی چنان بود که گویی کتاب همچنان در مرکز سیاست‌گذاری فرهنگی کشور ایستاده و موتور محرک آگاهی عمومی است. اما از تالار وحدت تا خیابان انقلاب به عنوان قلب تپنده بازار کتاب در ایران، راه درازی نیست. کافی است چند قدم از فضای رسمی آن مراسم فاصله بگیریم و وارد بازار واقعی کتاب شویم تا با تصویری کاملاً متفاوت روبه‌رو شویم؛ تصویری که نه از شکوفایی و رونق، بلکه از فرسودگی، رکود و حتی احتضار صنعت نشر حکایت دارد.

واقعیت این است که صنعت نشر ایران امروز در یکی از بحرانی‌ترین دوره‌های خود به‌سر می‌برد. ناشران، به‌ویژه ناشران خصوصی و مستقل که ستون فقرات تولید کتاب در کشورند، دیگر از «سختی کار» سخن نمی‌گویند؛ بسیاری از آن‌ها آشکارا از «آستانه ورشکستگی» حرف می‌زنند. این فاصله عمیق میان آنچه در تریبون‌های رسمی درباره کتاب گفته می‌شود با آنچه در کف بازار نشر جریان دارد، خود نشانه‌ای از یک بحران جدی‌تر است: بحران سیاست‌گذاری فرهنگی و اقتصادی در حوزه نشر. صنعت نشر که تاچندی پیش از معضلاتی مثل ممیزی‌های غیرقابل توجیه، افت چشمگیر تیراژ، کاهش سرانه مطالعه و مواردی از این دست رنج می‌برد، اکنون با نابسامانی در قیمت کاغذ و سایر ملزومات نشر به ورطه‌ای نجات‌ناپذیر افتاده است به حدی که معضلات پیشین، اکنون در قیاس با مشکل نوظهور کاغذ، فراموش شده‌اند. 

حذف ارز ترجیحی کاغذ، ضربه‌ای تعیین‌کننده به پیکر نیمه‌جان نشر بود. کاغذ، به‌عنوان اصلی‌ترین نهاده تولید کتاب، به‌طور مستقیم و بدون هیچ سازوکار جبرانی، در معرض جهش قیمت قرار گرفت. به‌گفته فعالان نشر، این جهش نه‌تنها قیمت کاغذ، بلکه کل زنجیره تولید کتاب را درگیر کرده است: از چسب و مقوا گرفته تا فیلم و زینک، همه با منطق دومینویی گران شده‌اند. نتیجه روشن است؛ ناشر یا باید تیراژ را کاهش دهد یا قیمت را بالا ببرد؛ و اغلب ناچار است هر دو را هم‌زمان انجام دهد.

نتایج  عینی این وضعیت تکان‌دهنده‌اند. از یکسو تیراژی که در سال‌های اخیر به میانگین شرم‌آور 250 تا 300 نسخه رسیده بود حالا باید باز هم کاهش مضاعف پیدا کند و برای جمعیت تقریباً 90 میلونی امروز ایران به عدد هولناک 150 تا 200 نسخه برسد. از سوی دیگر، با افزایش قیمتی سرسام‌آور مواجهیم. بنا به مشاهدات میدانی و نیز سخنان ناشران و پدیدآورندگان کتاب، قیمت هر نسخه اکنون هر صفحه بین 2 هزار تا 2 هزار و 500 تومان محاسبه می‌شود. بر این اساس کتابی که فرضاً 250 صفحه حجم دارد با قیمتی بین 450 هزار تا 600 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود. چنین قیمت‌گذاری‌هایی نه به‌دلیل سودجویی ناشر، بلکه صرفاً برای پوشش مخارج نشر با کمترین میزان سود است. در چنین شرایطی، برخی ناشران ناچار شده‌اند روی کتاب‌های چاپ‌شده برچسب قیمت جدید بزنند؛ اقدامی که خود نشانه‌ای از آشفتگی و بی‌ثباتی کامل بازار است. این دیگر یک بازار رقابتی یا قابل پیش‌بینی نیست؛ بازاری آشفته و بی‌سروسامان است که در آن هیچ بازیگری چشم‌انداز روشنی ندارد.

فشار بر ناشران خصوصی

در این میان، بیشترین فشار متوجه ناشران خصوصی و مستقل است؛ همان‌هایی که سال‌ها بدون دریافت کاغذ دولتی یا حمایت‌های رانتی، با ارز آزاد کار کرده‌اند اما اکنون‌ به بن‌بست رسیده‌اند. وقتی ناشری نمی‌تواند ده‌ها عنوان پرفروش خود را تجدید چاپ کند، یعنی چراغ نشر نه در آینده، که همین حالا در حال خاموش شدن است. در این میان، مخاطب نهایی نیز حذف شده است. قشر اصلی کتاب‌خوان در ایران، طبقه متوسط است؛ طبقه‌ای که زیر فشار تورم، و هزینه‌های مسکن، خوراک و درمان، دیگر توانی برای خرید کتاب‌های چندصد هزار تومانی ندارد. مخاطب میان کتاب و نیازهای اولیه زندگی، ناگزیر دومی را انتخاب می‌کند. کتاب سال‌هاست از سبد خانوار حذف شده و اکنون حتی سخن گفتن از «ترویج کتاب‌خوانی» بدون توجه به قدرت خرید فرهنگی جامعه، بیشتر شبیه یک شوخی تلخ است.

مسئله، صرفاً حذف یک یارانه نیست؛ مسئله حذف منطق اقتصاد فرهنگ از تصمیم‌گیری‌هاست. حذف یارانه فرهنگی، بدون جایگزین هوشمند و هدفمند، به معنای بیرون راندن تدریجی نویسندگان، مترجمان، ناشران و در نهایت مخاطبان از زیست فرهنگی است. در چنین شرایطی، دولت نه‌تنها حمایتی مؤثر از نشر نمی‌کند، بلکه به گفته فعالان بازار نشر، حتی در برابر الیگارشی واردات کاغذ که از نوسان ارز بیشترین سود را می‌برد اقدام بازدارنده‌ای انجام نمی‌دهد.

تناقض اصلی دقیقاً همین‌جاست: از یک‌سو، کتاب به‌عنوان ابزار تمدن‌سازی ستایش می‌شود و از سوی دیگر، زیرساخت مادی تولید آن رها شده است. تمدن‌سازی با کتاب، بدون کاغذ قابل‌دسترس، بدون ناشر سرپا، بدون نظام توزیع فعال و بدون مخاطبی که توان خرید داشته باشد، صرفاً به یک عبارت زیبا در متن سخنرانی‌ها تقلیل می‌یابد. ادامه این وضعیت، پیامدهایی فراتر از صنعت نشر دارد؛ تضعیف تنوع فکری، عقب‌نشینی آثار جدی و اندیشه‌محور، غلبه تولیدات کم‌ریسک و تجاری، و در نهایت فقیرتر شدن زیست فرهنگی جامعه. نمایشگاه کتاب، که ویترین صنعت نشر است و کمتر از 3 ماه دیگر برگزار می‌شود، اگر با کتاب‌های تکراری و بدون تولید جدید برگزار شود، خود به سندی عینی از این بحران بدل خواهد شد.

اگر کتاب واقعاً برای سیاست‌گذاران اهمیت دارد، این اهمیت باید در تصمیم‌های اقتصادی دیده شود: در سیاست کاغذ، در حمایت شفاف از ناشران خصوصی، در ممیزی‌های قابل فهم و روشن و منطقی، در تقویت کتابخانه‌ها و خرید هدفمند کتاب، و در تدوین برنامه‌ای بلندمدت برای نجات نشر. در غیر این صورت، باید پذیرفت که کتاب در ایران، بیش از آنکه یک «مسئله واقعی» باشد، به یک نماد مناسبتی تبدیل شده است؛ نمادی که سالی یک‌بار از آن تجلیل می‌شود و در باقی سال، در سکوت، زیر فشار اقتصاد و بی‌برنامگی آرام‌آرام فرو می‌ریزد.

 


نظرات

آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 20 اردیبهشت ؛ عقب نشینی طلا + جدول
بیش از 100 کیلووات پنل خورشیدی در پایتخت آسیب دیدند
تصمیم جدید دولت برای تسهیل جذب سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت دلار، یورو ‌و سایر ارزها امروز 20 اردیبهشت/ دلار هزار تومان ارزان شد
پایان طرح رایگان مترو و اتوبوس در تهران
ذخایر طلای چین به 2322 تن رسید
وضعیت بازار در جلسه غیرعلنی مجلس بررسی شد
قیمت هر شانه تخم‌ مرغ به 480 هزار تومان رسید
کرمان لرزه‌خیزترین استان فروردین 1405 شد
کشتی آمریکایی در خلیج فارس هدف قرار گرفت
پزشکیان: مذاکره برای احقاق حقوق ایران است، نه تسلیم
تأکید رئیس‌جمهور بر صرفه‌جویی و مشارکت مردمی
پیش بینی قیمت طلای جهانی ؛ چشم بازار به داده های تورمی
تاج: فیفا با درخواست های ایران موافقت خواهد کرد
اولین جلسه وبیناری غیرعلنی مجلس آغاز شد
نورنما | یک قاب خاص از سردار شهید علیرضا تنگسیری
نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی در لایحه جدید اعلام شد
نامزدهای نهمین جایزه کتاب سال سینمایی معرفی شدند
با رقیبان ایران در جام ملت‌های آسیا 2027 آشنا شوید + برنامه بازی‌های ایران
ایران در سال 2025 چه میزان از فروش نفت درآمد داشت؟
جزئیات شروط لبنان برای مذاکره با اسرائیل اعلام شد
برنامه دیدارهای ایران در لیگ ملت‌های والیبال 2026 اعلام شد
تنگه هرمز؛ از سنگر تا سکوی اقتصادی
چه تعداد فضای آموزشی در جنگ اخیر آسیب دیدند؟
با این دمنوش‌ها به جنگ آلرژی بهاری بروید
درخواست موشک‌های دوربرد همزمان با تنش برلین و واشنگتن
کم‌آبی چه خطراتی برای بدن دارد؟
بی‌توجهی به فشار خون چه خطراتی دارد؟
اصابت پرتابه ناشناس به کشتی باری در نزدیک دوحه
اعلام جرم دادستانی تهران علیه عباس عبدی و صادق زیباکلام
کشف 200 مین‌ جنگی در خوابگاه دانشجویی کراکوف لهستان
حرکت گواردیولا در نشست خبری منچسترسیتی حاشیه ساز شد
جنگ و تنگه و دو اقدام فوریتی ایران
مسی رکورد تاریخی لیگ فوتبال آمریکا را شکست
هانتاویروس چیست و آیا باید نگران پاندمی جدیدی بود؟
کالابرگ کدملی‌های 3 تا 6 از امروز شارژ شد
3 کشته و مجروح در تصادف خونین کوهدشت لرستان
چرا سند جدید امنیتی آمریکا با واقعیت‌های جهانی فاصله دارد؟
استراتژی ایران برای شکستن محاصره بنادرش توسط آمریکا
پهپادهای فیبر نوری حزب‌الله ؛ بحران جدید ارتش اسرائیل
سیاست دریایی ایران در سایه اقتدار در تنگه هرمز
هشدار درباره قدرت نامتقارن ایران در تنگه هرمز
قتل‌عام خونین در جمهوری دموکراتیک کنگو
هفت انگاره خطا درباره جنبش خیابانی امروز
تحول بزرگ در باتری موبایل ؛ یک بار شارژ یک ماه استفاده
تاثیر شگفت‌انگیز سفر بر سلامت جسم و روان
جزئیات تازه از شکست آمریکا در دشت مهیار اصفهان
مدار دیپلماسی | امارات از شریک اقتصادی منطقه تا بازیگر پرریسک امنیتی
انتقاد سازمان ملل از تشدید حملات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
فشار حداکثری از سوی دولت؛ تردید حداکثری از طرف مردم