×
اجتماعی
شناسه خبر : 275108
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/24 ساعت 15:05
حقوق سال آینده؛ جهش واقعی یا مُسکن موقت؟

نورنیوز بررسی می کند؛

حقوق سال آینده؛ جهش واقعی یا مُسکن موقت؟

با نزدیک شدن به جلسات تعیین مزد سال آینده، شکاف عمیق میان تورم و درآمد کارگران به نقطه هشدار رسیده؛ مطالبه اصلی، جبران واقعی قدرت خرید و بازنگری در فرمول افزایش دستمزد است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: با نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال، فضای کارگری کشور بار دیگر تحت تأثیر بحث تعیین حداقل دستمزد قرار گرفته است. هنوز جلسات رسمی شورای عالی کار به مرحله نهایی نرسیده، اما حساسیت‌ها نسبت به مزد سال ۱۴۰۵ افزایش یافته است. آنچه این دوره را متفاوت می‌کند، سرعت بی‌سابقه افزایش قیمت‌ها و کاهش مستمر قدرت خرید خانوارهای کارگری است.

نمایندگان کارگری معتقدند برآورد قبلی سبد معیشت که در مهرماه حدود ۳۲ میلیون تومان اعلام شده بود، دیگر مبنای واقعی تصمیم‌گیری نیست. به باور آنان، حذف ارز ترجیحی و پیامدهای آن بر قیمت کالاهای اساسی، عملاً ساختار هزینه‌های زندگی را دگرگون کرده و بدون بازنگری کارشناسی، هرگونه تصمیم‌گیری درباره مزد، با واقعیت‌های بازار فاصله خواهد داشت.

در همین چارچوب، موضوع بررسی دقیق تأثیر سیاست حذف ارز ترجیحی به یکی از گره‌های اصلی مذاکرات بدل شده است. گروه کارگری خواستار ارائه گزارش‌های رسمی از سوی نهادهای اقتصادی درباره آثار این سیاست بر معیشت خانوارهاست. تأکید آنان این است که بدون محاسبه دقیق هزینه‌های واقعی زندگی، تعیین مزد به شکل اسمی نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای حداقلی باشد.

از سوی دیگر، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده که هدف اصلی جلسات مزد، حفظ قدرت خرید کارگران است. وی از موافقت کارفرمایان با افزایش‌های «خوب» سخن گفته و تأکید کرده که افزایش دستمزد متناسب با نرخ تورم در دستور کار قرار دارد. این اظهارات اگرچه امیدهایی ایجاد کرده، اما جامعه کارگری همچنان منتظر مشاهده اعداد و ارقام مشخص در خروجی جلسات است.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که افزایش دستمزد، اگر صرفاً بر پایه نرخ تورم رسمی تنظیم شود، ممکن است همچنان از هزینه واقعی سبد معیشت عقب بماند. تورم نقطه‌ای، نوسانات قیمت کالاهای اساسی و هزینه‌های مسکن، آموزش و درمان، فشار مضاعفی بر خانوارهای مزدبگیر وارد کرده است. از این منظر، بحث اصلاح «فرمول تعیین مزد» به موضوعی کلیدی تبدیل شده است.

یکی از پیشنهادهای مطرح‌شده، افزایش دستمزد در بیش از یک نوبت طی سال است؛ رویکردی که برخی فعالان کارگری آن را پاسخی به «تورم لحظه‌ای» می‌دانند. به اعتقاد آنان، در شرایطی که قیمت‌ها به‌صورت مستمر و بعضاً ماهانه رشد می‌کند، تثبیت مزد برای یک سال کامل، عملاً به کاهش مستمر قدرت خرید منجر می‌شود. با این حال، اجرای چنین مدلی مستلزم طراحی سازوکارهای دقیق حقوقی و مالی است تا هم ثبات بنگاه‌ها حفظ شود و هم معیشت کارگران آسیب نبیند.

در این میان، موضوع مزد منطقه‌ای نیز همچون سال‌های گذشته به‌عنوان یک بحث حاشیه‌ای مطرح شده است. برخی معتقدند تفاوت هزینه‌های زندگی در استان‌های مختلف می‌تواند مبنایی برای انعطاف‌پذیری در تعیین مزد باشد، اما منتقدان هشدار می‌دهند که این رویکرد ممکن است به شکاف‌های جدید درآمدی و مهاجرت نیروی کار دامن بزند.

نکته اساسی آن است که فاصله میان دستمزد و هزینه‌های واقعی زندگی به یک چالش ساختاری تبدیل شده است. حتی اگر افزایش مزد متناسب با تورم سالانه تصویب شود، باز هم عقب‌ماندگی مزدی سال‌های گذشته جبران نخواهد شد. از این رو، برخی اقتصاددانان پیشنهاد می‌کنند بسته‌ای ترکیبی شامل کنترل قیمت کالاهای اساسی، حمایت‌های هدفمند معیشتی و اصلاح سیاست‌های مالی در کنار افزایش مزد اجرا شود.

اکنون نگاه‌ها به جلسه پیش‌روی شورای عالی کار دوخته شده است؛ جلسه‌ای که می‌تواند مسیر معیشتی میلیون‌ها کارگر را در سال آینده مشخص کند. آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، تصمیمی است که نه صرفاً بر پایه ارقام رسمی، بلکه بر اساس واقعیت‌های ملموس زندگی خانوارهای کارگری اتخاذ شود. اگر هدف، حفظ قدرت خرید است، این هدف نیازمند اقداماتی فراتر از افزایش اسمی مزد خواهد بود؛ اقداماتی که همزمان به مهار تورم و ترمیم شکاف درآمدی بیندیشد.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند
انتقاد تاجرنیا از بلاتکلیفی لیگ/ سهمیه ایران در لیگ نخبگان به 1+2 رسید
عراقچی: سفر به پاکستان بسیار ثمربخش بود
مهاجرانی:باید با پذیرش مشکلات برای آن راه حل پیدا کنیم
ازسرگیری پروازها در شیراز پس از 50 روز وقفه
مورفی: حضور ویتکاف و کوشنر در مذاکرات صلح با ایران فاجعه‌بار است
پاسخ حزب‌الله لبنان به نقض آتش بس از سوی اسرائیل
شوک نفتی تنگه هرمز نتوانست تقاضا را کاهش دهد
آژانس بین‌المللی انرژی: قیمت نقدی نفت بالاتر از نفت کاغذی است
نفوذ حنظله به لایه پرسنلی تیپ 89 ارتش اسرائیل
مقتدی صدر دستور جمع‌آوری سلاح‌های «سرایا السلام» در کربلا را صادر کرد
مومنی: بزرگ‌ترین مؤلفه قدرت کشور همبستگی ملی است که باید صیانت کرد
صالحی‌امیری: اگر مدالی باشد، باید به شهدای جنگ تحمیلی داده شود
ماکرون: هدفمان بازگشایی کامل تنگه هرمز است
بی‌بی‌سی: اعتراض‌ها به استفاده از پایگاه هوایی فیرفورد در انگلیس بالا گرفت
باند سارقان حرفه‌ای منازل در تهران منهدم شد
اعلام ساعت فعالیت کتابخانه ملی
نخست وزیر پاکستان از دیدارش با عراقچی چه گفت؟