×
اقتصادی
شناسه خبر : 275057
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/24 ساعت 12:25
رقابت منطقه‌ای برای جذب مهندسان نفت؛ ایران چه راهبردی دارد؟

رقابت منطقه‌ای برای جذب مهندسان نفت؛ ایران چه راهبردی دارد؟

با افزایش گلایه‌های شغلی و معیشتی در صنعت نفت، کشورها به رقابتی جدی برای جذب مهندسان نفت پرداخته‌اند. در حالی که کشورهای خلیج فارس با ارائه بسته‌های مزدی جذاب به دنبال جذب نیروی کار متخصص هستند، ایران نیازمند ارائه راهبردهای مؤثر برای افزایش رضایت شغلی و نگهداشت کارکنان خود در این صنعت حیاتی است.

نورنیوز_ گروه اقتصادی: افزایش گلایه‌های شغلی و معیشتی در میان کارکنان صنعت نفت، بار دیگر توجه‌ها را به اهمیت سرمایه انسانی در این بخش راهبردی جلب کرده است؛ موضوعی که به باور کارشناسان، در صورت بی‌توجهی می‌تواند به کاهش ماندگاری نیروهای متخصص و تشدید رقابت‌پذیری کشورهای منطقه منجر شود.

در صنعت نفت، زیرساخت‌ها بدون نیروی انسانی متخصص کارایی چندانی ندارند. کارکنانی که در شرایط سخت عملیاتی، از سکوهای دریایی تا تأسیسات مناطق گرمسیری، مسئولیت حفظ جریان تولید را بر عهده دارند، از مهم‌ترین دارایی‌های این حوزه محسوب می‌شوند. با این حال، گزارش‌ها و تحلیل‌های منتشر شده در سال ۱۴۰۴ نشان می‌دهد بخشی از کارکنان نسبت به وضعیت حقوق، مزایا و امنیت شغلی خود ابراز نگرانی کرده‌اند. این شرایط باعث شده بحث درباره سیاست‌های نگهداشت نیروی انسانی و رقابت با بازار کار منطقه‌ای، به یکی از محورهای مهم گفت‌وگو در حوزه انرژی تبدیل شود.

فشار معیشتی در مشاغل سخت؛ چالش همگامی حقوق با تورم

کار در واحدهای عملیاتی نفت و گاز، به‌ویژه در مناطق جنوبی کشور، همواره با سختی‌های خاصی همراه بوده است؛ از گرمای شدید گرفته تا دوری از خانواده و شیفت‌های فشرده. در چنین شرایطی، تناسب میان سطح دریافتی و هزینه‌های زندگی به یکی از مطالبات اصلی کارکنان تبدیل شده است.

برخی کارشناسان حوزه منابع انسانی معتقدند اگر سازوکارهای جبران خدمات متناسب با نرخ تورم به‌روزرسانی نشود، انگیزه شغلی کاهش می‌یابد. در مقابل، مدیریت هزینه‌ها و محدودیت‌های بودجه‌ای نیز از عواملی است که تصمیم‌گیری در این حوزه را پیچیده می‌کند. همین دوگانگی، ضرورت طراحی نظام پرداختی منعطف و متناسب با شرایط اقتصادی را بیش از پیش برجسته کرده است.

کشورهای فعال در حوزه انرژی در خلیج فارس طی سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری قابل توجهی برای جذب نیروهای ماهر انجام داده‌اند. بسته‌های مزدی رقابتی، مزایای رفاهی و فرصت‌های پیشرفت شغلی از جمله ابزارهایی است که می‌تواند جابه‌جایی نیروی کار متخصص را تسهیل کند.

تحلیلگران هشدار می‌دهند از دست دادن نیروهای باتجربه، علاوه بر هزینه‌های آموزشی، می‌تواند انتقال دانش فنی را نیز با مشکل مواجه کند. به همین دلیل، بسیاری بر این باورند که ایجاد مشوق‌های ماندگاری و تعریف مسیرهای شغلی روشن، راهکاری کلیدی برای حفظ سرمایه انسانی در صنعت نفت است.

مالیات، مزایا و انگیزه کار در مناطق عملیاتی

یکی از موضوعات مطرح در میان کارکنان، نحوه اعمال برخی کسورات و مزایاست که به گفته ناظران می‌تواند بر جذابیت کار در مناطق عملیاتی اثر بگذارد. این مناطق به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و کاری، معمولاً نیازمند سیاست‌های حمایتی متفاوت هستند.

کارشناسان پیشنهاد می‌کنند بازنگری در بسته‌های رفاهی، ارائه مشوق‌های غیرنقدی و توجه به کیفیت زندگی کارکنان می‌تواند نقش مهمی در افزایش رضایت شغلی داشته باشد. چنین اقداماتی نه‌تنها به حفظ نیروها کمک می‌کند، بلکه بهره‌وری سازمانی را نیز تقویت خواهد کرد.

شکاف‌های استخدامی و مسئله عدالت سازمانی

ساختارهای متنوع استخدامی در صنعت نفت، از نیروهای رسمی تا پیمانکاری، گاه به تفاوت‌هایی در سطح مزایا و امنیت شغلی منجر می‌شود. برخی تحلیلگران معتقدند اگر این فاصله‌ها مدیریت نشود، ممکن است احساس نابرابری در محیط کار شکل بگیرد.

در همین راستا، پیشنهادهایی مانند استانداردسازی مزایا، بهبود شرایط قراردادها و افزایش شفافیت در مسیر تبدیل وضعیت، از سوی صاحب‌نظران مطرح شده است. هدف چنین اصلاحاتی، تقویت حس تعلق سازمانی و جلوگیری از کاهش انگیزه در میان نیروهای اجرایی عنوان می‌شود.

سرمایه انسانی؛ مؤلفه‌ای کلیدی در امنیت انرژی

تجربه جهانی نشان داده است که پایداری تولید انرژی، بیش از هر چیز به نیروی انسانی توانمند وابسته است. از این رو، سیاست‌های مرتبط با آموزش، رفاه و نگهداشت کارکنان می‌تواند به اندازه سرمایه‌گذاری در تجهیزات اهمیت داشته باشد.

بسیاری از کارشناسان تأکید دارند که برنامه‌ریزی بلندمدت برای منابع انسانی، نه‌تنها ریسک کمبود نیروی متخصص را کاهش می‌دهد، بلکه به افزایش تاب‌آوری صنعت در برابر چالش‌های آینده کمک می‌کند. در نهایت، نحوه پاسخ‌گویی به مطالبات کارکنان می‌تواند به شاخصی مهم برای ارزیابی کارآمدی مدیریت در این صنعت تبدیل شود.

 


صفحه اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
هراس رژیم صهیونیستی از احتمال توافق ایران و آمریکا
«عملیات آزادی» ترامپ؛ نمایش شکست‌ راهبردی و اعتراف به فرسایش قدرت آمریکا در خلیج فارس
هیچ چیز ایران را وادار به تسلیم نمی‌کند، نه محاصره دریایی و نه حملات هوایی
میانگین قیمت بنزینِ آمریکا به بالاترین سطح از 2022 رسید
«بچه مردم» آنلاین اکران می‌شود
اعزام زائران ایرانی به حج از مرز 15 هزار نفر گذشت
خارگ همچنان ظرفیت ذخیره سازی قابل توجهی دارد/ چاههای نفت ایران در حال پمپاژ هستند
گام تازه دولت برای تسهیل فاینانس خارجی بخش خصوصی
شهادت چهارمین فرزند رهبر حماس در حملات رژیم اسرائیل
ترامپ: توافق انجام خواهد شد اما هرگز ضرب‌الاجلی در کار نخواهد بود
سنتکام مدعی توقف نفتکش با پرچم ایران در خلیج عمان شد
احتمال مخالفت دوباره چین و روسیه با قطعنامه جدید آمریکا علیه ایران
پلیس لندن یگان امنیتی جدید برای حفاظت از یهودیان ایجاد می‌کند
آمریکا کنسولگری خود در پیشاور را تعطیل می‌کند
احتیاط شرکت‌های کشتیرانی با وجود اعلام ضوابط جدید ایران در هرمز
«حفره روباه» روایت سینمایی از انهدام هواپیماهای آمریکایی در اصفهان
نبیه بری: لبنان بخشی از توافق تهران با واشنگتن است
فایننشال‌تایمز: نارضایتی از خاویر میلی به 62 درصد رسید
توافق ترکیه و اندونزی برای همکاری دفاعی
هک سامانه دانشگاهی در نیوزیلند
«صدای قلب من» درامی عاشقانه در قاب شبکه دو+ اسامی بازیگران
تجاوز رژیم صهیونیستی به جنوب بیروت/ ادعای ترور فرمانده یگان رضوان حزب الله
بقائی: خشک مغزی منشأ خودفریبی است
توهین جدید صهیونیست‌ها به مقدسات دینی
گفت‌ وگوی تلفنی پزشکیان با همتای فرانسوی خود درخصوص تحولات منطقه
محسن رضایی: آمریکا نمی‌تواند بدون پرداخت هزینه از بحران خارج شود
خرید نفت ایران محور احتمالی گفت‌وگوی ترامپ و شی
ایران در سازمان ملل: پایان دائمی جنگ تنها راه حل بحران تنگه هرمز است
مهمانان خاص در بازی درون‌تیمی تیم ملی از بقایی تا مدیران سابق فوتبال
تلفات حملات اخیر در السکسکیه و الغسانیه افزایش یافت
دبیرکل جنبش نجباء: تسلیحات مقاومت را تحویل نمی‌دهیم
92 میلیون اروپایی در معرض فقر/کمیسیون اروپا برنامه جدید ارائه داد
ابلاغیه جدید استانداری تهران برای کنترل بازار و مقابله با گران‌فروشی
سخنگوی وزارت دفاع: پایان جنگ در گرو پذیرش حقوق ملت ایران است
سینا موحد قهرمان شد
افزایش ساعت معاملات صندوق‌های طلا و نقره
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 16 اردیبهشت 1405
نظر دو نماینده دموکرات درباره جنگ آمریکا علیه ایران
بیانیه سفارت ایران در وین در پاسخ به « مواضع اتریش در ارتباط با امارات »
تد ترنز بنیانگذار شبکه «سی‌ان‌ان» درگذشت
خرید و فروش دلار با تراول وارد فاز جدید شد
گزارش سی‌بی‌اس از ادامه توقف تردد در تنگه هرمز
جزئیاتی از جدیدترین عملیات شکار پهپاد دشمن در تنگه هرمز
افشای ابعاد تازه خسارت به پایگاه‌های آمریکا در حملات ایران
سرلشکر رحیم‌صفوی: امپراطوری آمریکا رو به زوال است
آیا اعتبار کالابرگ افزایش می‌یابد؟
ابلاغ تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی
پاسخ کوبنده چین به ادعاهای آمریکا درباره ایران
برگزاری دور سوم مذاکرات لبنان و اسرائیل هفته آینده در واشنگتن
سی ان ان: بیش از 600 بار به مواضع آمریکا در عراق حمله شده است