×
بین الملل
شناسه خبر : 274997
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 23:34
اختلاف گروه‌های فلسطینی بر سر پیش نویس قانون اساسی

اختلاف گروه‌های فلسطینی بر سر پیش نویس قانون اساسی

حرکت یک‌طرفه تشکیلات خودگردان برای نوشتن پیش‌نویس قانون اساسی فلسطین، به اختلافی جدید میان فلسطینی‌ها انجامید.

نورنیوز-گروه بین الملل: ارائه پیش‌نویس قانون اساسی موقت «دولت فلسطین» از سوی تشکیلات خودگردان، نه‌تنها گامی به‌سوی اجماع ملی نبوده، بلکه به تازه‌ترین محور اختلاف میان رام‌الله و جنبش حماس تبدیل شده است. این اختلاف این‌بار مستقیماً به تعریف دولت آینده فلسطین، مرجع مشروع قدرت و نسبت آن با اشغال و و ارتباط با جامعه بین‌المللی گره خورده است.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در اوایل فوریه 2026 پیش‌نویس سندی 70 صفحه‌ای را دریافت کرد که هدف اعلامی آن، گذار رسمی تشکیلات از یک نهاد اداری موقت به یک دولت دارای چارچوب قانون اساسی است.

این در حالی است که تشکیلات خودگردان طی سال‌های گذشته در سطح بین‌المللی خود را «دولت فلسطین» معرفی کرده، اما برای نخستین بار تلاش می‌کند این ادعا را در قالب یک متن حقوقی مدون تثبیت کند.

اصلاحات نهادی یا بازتعریف قدرت؟

بر اساس اعلام منابع رسمی فلسطینی، قرار است پیش‌نویس قانون اساسی ابتدا در کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین بررسی شود و سپس برای دریافت نظر عمومی منتشر گردد؛ فرآیندی که ممکن است ماه‌ها به طول انجامد و در نهایت به برگزاری همه‌پرسی منتهی شود. با این حال، هنوز هیچ جدول زمانی مشخصی برای این مراحل اعلام نشده است.

تحلیلگران می‌گویند حتی در صورت تصویب، اثرگذاری عملی این قانون اساسی بر زندگی روزمره فلسطینیان محدود خواهد بود؛ چرا که اسرائیل همچنان کنترل امنیتی کامل بر کرانه باختری و گذرگاه‌های اصلی را در اختیار دارد. افزون بر آن، تل‌آویو این اقدام را نقض توافقات اسلو می‌داند و پیشاپیش با آن مخالفت کرده است؛ مخالفتی که در عمل با ادامه مسدودسازی میلیاردها دلار از درآمدهای مالیاتی تشکیلات خودگردان همراه شده و توان اداره ساختار اداری رام‌الله را به‌شدت تضعیف کرده است.

در چنین شرایطی، برخی ناظران بر این باورند که محمود عباس عمداً از شتاب دادن به روند همه‌پرسی خودداری می‌کند تا از تشدید فشارهای سیاسی و مالی اسرائیل جلوگیری کند؛ محاسبه‌ای که نشان می‌دهد پروژه قانون اساسی بیش از آنکه فوراً اجرایی باشد، ابزاری برای مدیریت فشارهای خارجی است.

حماس: نه به پیش‌نویس زیر سایه اشغال!

واکنش حماس به این روند، سریع و صریح بوده است. باسم نعیم، عضو ارشد دفتر سیاسی این جنبش، پیش‌نویس قانون اساسی را به‌طور کامل رد کرده و آن را محصول شرایطی دانسته که اساساً امکان تدوین یک سند ملی را سلب می‌کند.

او بدون ورود به جزئیات حقوقی سند، اعلام کرده است: «ملتی که تحت اشغال زندگی می‌کند، قانون اساسی خود را مطابق خواست اشغالگر نمی‌نویسد. ما قرار نیست قواعد زندگی در زندان را قانون‌مند کنیم.» نعیم همچنین مدعی شده که این متن در «فضایی بسته و تحت نظارت فرانسه» تدوین شده و ریشه در «بیانیه نیویورک» دارد؛ بیانیه‌ای که از نظر حماس، مسیر مقاومت را تضعیف می‌کند.

بیانیه نیویورک که تابستان گذشته با میزبانی فرانسه و عربستان سعودی صادر و سپس در مجمع عمومی سازمان ملل تأیید شد، خواستار خلع سلاح حماس، محکومیت حملات 7 اکتبر 2023، اصلاحات ساختاری در تشکیلات خودگردان و پایبندی به راه‌حل دو دولتی بود؛ چارچوبی که حماس آن را تحمیل اراده خارجی بر مسئله فلسطین می‌داند.

نظم وحدت‌ساز؟

جنبش فتح، که ستون فقرات تشکیلات خودگردان را تشکیل می‌دهد، اتهامات حماس را رد کرده و تأکید دارد که پیش‌نویس قانون اساسی «تماماً با اراده و عقل فلسطینی» نوشته شده است. فتح در موضع‌گیری رسمی خود، حماس را مسئول تداوم شکاف داخلی دانسته و این جنبش را به پذیرش سازمان آزادی‌بخش فلسطین به‌عنوان تنها نماینده مشروع مردم فلسطین فراخوانده است.

از نگاه فتح، اصلاحات نهادی و بازتعریف چارچوب حقوقی قدرت، پیش‌شرط هرگونه بازسازی سیاسی و حتی بازگشت تشکیلات خودگردان به غزه است؛ امری که بدون همراهی جامعه بین‌المللی و نظم سیاسی قابل پیش‌بینی، امکان‌پذیر نخواهد بود.

شکافی فراتر از متن قانون

اختلاف کنونی را نمی‌توان صرفاً نزاعی بر سر یک سند حقوقی دانست. این منازعه، امتداد شکافی است که از سال 2007 و پس از درگیری‌های فتح و حماس، نظام سیاسی فلسطین را عملاً فلج کرده است. شورای قانون‌گذاری فلسطین نزدیک به دو دهه است که تشکیل جلسه نداده و محمود عباس نیز وارد بیست‌ویکمین سال نخستین دوره ریاست‌جمهوری خود شده است؛ وضعیتی که تعویق مکرر انتخابات و نگرانی از پیروزی حماس، از عوامل اصلی آن به شمار می‌رود. از سال 2006 به بعد در سرزمین‌های فلسطینی انتخابات برگزار نشده است.

در چنین بستری، قانون اساسی جدید بیش از آنکه نشانه‌ای از وحدت ملی باشد، به آینه‌ای از دو راهبرد متعارض بدل شده است: راهبرد رام‌الله که بر کسب مشروعیت بین‌المللی و اصلاحات از بالا تکیه دارد، و راهبرد حماس که هر چارچوب سیاسی برآمده از تعامل با غرب و اسرائیل را فاقد مشروعیت می‌داند.

در نهایت، پیش‌نویس قانون اساسی موقت، شکاف میان تشکیلات خودگردان و حماس را از سطح مدیریت غزه و اختلافات امنیتی، به سطحی بنیادین‌تر ارتقا داده است: اختلاف بر سر تعریف دولت، مرجع حاکمیت و نسبت سیاست فلسطینی با اشغال و جامعه بین‌المللی. تا زمانی که این شکاف حل‌وفصل نشود، هر تلاش نهادی—حتی در قالب قانون اساسی—بیش از آنکه مسیر وحدت را هموار کند، به صحنه‌ای تازه برای رقابت و منازعه تبدیل خواهد شد.


نظرات

آخرین اخبار
دو تروریست شبکه جاسوسی مرتبط با موساد اعدام شدند
ذخیره سد زاینده‌رود به 325 میلیون مترمکعب رسید
آنکارا در تیررس سناریوی جدید بحران‌سازی تل‌آویو
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 فروردین + جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 31 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
موج استکبارستیزی در جهان گسترش یافته است
آتش بسی که دو هفته دوام نداشت به توافق پایدار می رسد ؟!
9قهرمان کشتی آسیا زیر 25 سال/ یوشیدا بهترین، قاسمپور مسن‌ترین
"مسی اردنی" در کمین آرژانتین در جام جهانی
ابلاغ سریع‌تر مصوبه دستمزد کارگران
بایرن مونیخ برای سی و پنجمین بار قهرمان بوندس‌لیگا شد
هفته جدید بازار نفت شروع شد؛ رشد 4 دلاری در اولین دقایق
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا: به زودی پاسخ دزدی دریایی ارتش آمریکا را می‌دهیم
تنگه هرمز از گذرگاه انرژی به ابزار قدرت تبدیل شد
پرتنش‌ترین جام جهانی تاریخ محصول ترامپ و کاخ سفید
اعتراف وزیر صهیونیست به نقش تل آویو در کشاندن آمریکا به جنگ با ایران
کره شمالی موشک بالستیک با کلاهک بارشی آزمایش کرد
مشاور سابق هسته‌ای کاخ سفید: ابزارهای آمریکا در برابر ایران محدود است
پوشش بیمه‌ای قیمت جدید داروی بیماران تالاسمی برقرار شد
قانون مالیات در مناطق آزاد صدای وزیر اقتصاد را هم درآورد!
نخست‌وزیر کانادا: روابط با آمریکا به «نقطه ضعف» تبدیل شده است
تحلیلگر اماراتی خواستار تعطیلی پایگاه‌های آمریکایی در منطقه شد
رئیس جمهور برزیل: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران «دیوانگی» است
جنگ و هزینه‌هایی که فراتر از مرزها می‌روند
هشدار قالیباف به فعالان جهانی بازار نفت همزمان با باز شدن بازارها
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
تاج: دورنمای خوشی از جام جهانی فوتبال نمی‌بینم
مذاکره امارات برای دریافت پشتوانه مالی در بحبوحه جنگ‌افروزی آمریکا در منطقه
تاکید وزیران خارجه ایران و و پاکستان بر صیانت از صلح و امنیت در منطقه
حمله به یک کشتی کانتینری ایران توسط نظامیان راهزن آمریکایی
آمریکا خوشبینانه وارد جنگ شد اما شکست خورد
ابرنفتکش ایران از محاصره آمریکا عبور کرد
برپایی تظاهرات اعتراضی در کریات‌شمونه
ترس اسرائیلی ها از پهپادی های حزب الله
سانچز: آغازگران جنگ باید نتانیاهو را مهار کنند
ترامپ مدعی توقیف یک کشتی ایرانی شد
گزارش سردار رادان از دستگیری عناصر سلطنت‌طلب و وطن‌فروش
رئیس دفتر حفاظت منافع کشورمان در مصر: تحویل اورانیوم غنی شده منتفی است
اعلام جزئیات طرح جدید 10 بندی مدیریت تنگه هرمز
ریزش حمایت از ادامه جنگ علیه ایران از سوی صهیونیستها
شهروندان ژاپنی خواستار استعفای نخست وزیر کشورشان شدند
تالاب «شادگان» جان گرفت
حزب الله لبنان: در خاک سوریه حضور نداریم
اشتباهات راهبردی و محاسباتی دونالد ترامپ
پزشکیان: خون دختران شهید میناب پایمال نخواهد شد
کشته شدن 8 نفر در تیراندازی ایالت لوئیزیانا در آمریکا
یدالله موقن درگذشت
تاکید وزیر فرهنگ بر ضرورت وجود ستاد تبلیغات جنگ
زخمی شدن 3 دانشجو در تیراندازی آیووا
دعوت از ایرانیان خارج وداخل کشور برای ایجاد تحول در اقتصاد کشور