×
اقتصادی
شناسه خبر : 274902
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 15:43
حمایت یا تعویق بحران؛ آزمون جدی دولت در بخش تولید

حمایت یا تعویق بحران؛ آزمون جدی دولت در بخش تولید

در حالی که دولت از طراحی بسته حمایتی 700 هزار میلیارد تومانی برای تقویت سرمایه در گردش صنایع خبر داده، نایب‌رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران تأکید می‌کند که اثربخشی این بسته نه به عدد آن، بلکه به نحوه اجرا، سرعت تخصیص و جلوگیری از امضاهای طلایی وابسته است؛ موضوعی که می‌تواند سرنوشت بنگاه‌های تحت فشار را تعیین کند.

نورنیوز- گروه اقتصادی: فشار تورمی، نوسانات ارزی و ناترازی انرژی در ماه‌های اخیر، صنایع کشور به‌ویژه واحدهای کوچک و متوسط را در موقعیتی شکننده قرار داده است. در چنین شرایطی، دولت با طراحی بسته حمایتی ۷۰۰ همتی تلاش کرده بخشی از کمبود سرمایه در گردش بنگاه‌ها را جبران کند. با این حال، فعالان اقتصادی معتقدند تجربه بسته‌های حمایتی پیشین نشان داده که صرف اعلام ارقام بزرگ، تضمینی برای نجات تولید نیست و چالش اصلی در نحوه اجرا و توزیع عادلانه منابع نهفته است.

اعلام بسته حمایتی ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی از سوی دولت، در نگاه نخست سیگنالی مثبت برای بخش تولید تلقی می‌شود. آریا حقیقی، عضو هیأت نمایندگان و نایب‌رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران، تأکید می‌کند که همین احساس مسئولیت دولت در قبال فشارهای واردشده بر صنایع، یک گام رو به جلو است. با توجه به شرایط تورمی و تغییرات نرخ ارز از نیمایی به تالار اول و سپس تالار دوم، نیاز بنگاه‌ها به نقدینگی به شکل محسوسی افزایش یافته و سرمایه در گردش بسیاری از واحدها تحلیل رفته است.

با این حال، پرسش اساسی اینجاست که آیا رقم ۷۰۰ همت بر اساس برآورد دقیق نیاز صنایع تعیین شده یا صرفاً یک عدد کلی است. به گفته حقیقی، برای پاسخ به این سؤال باید میزان افزایش هزینه‌های واردات، خرید از بورس کالا و اثر رشد نرخ ارز بر نیاز نقدینگی بنگاه‌ها به‌طور دقیق محاسبه شود. در غیر این صورت، ممکن است رقم اعلام‌شده نتواند پاسخگوی فشارهای واقعی باشد و تنها به یک وعده بزرگ بدون پشتوانه اجرایی تبدیل شود.

زمان اجرا، عامل تعیین‌کننده اثربخشی

صنایع ماه‌هاست با افزایش هزینه‌ها، کاهش درآمد ناشی از ناترازی انرژی و محدودیت تسهیلات بانکی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در چنین شرایطی، تأخیر در اجرای بسته حمایتی می‌تواند اثر آن را به حداقل برساند. حقیقی معتقد است اگر قرار است این بسته به تاب‌آوری بنگاه‌ها کمک کند، باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن عملیاتی شود و منابع آن به‌صورت شفاف و سریع در اختیار واحدها قرار گیرد.

تجربه‌های گذشته نشان داده که فاصله میان تصویب و اجرا، گاه آن‌قدر طولانی می‌شود که بنگاه‌ها پیش از دریافت حمایت، بخشی از ظرفیت خود را از دست داده‌اند. بنابراین، علاوه بر میزان تسهیلات، شیوه تخصیص و زمان‌بندی پرداخت آن نقشی تعیین‌کننده در موفقیت طرح دارد. هرگونه تعلل در این مسیر، می‌تواند کارایی این بسته را به‌شدت کاهش دهد.

خطر بازگشت امضاهای طلایی

یکی از نگرانی‌های جدی فعالان اقتصادی، احتمال تکرار پدیده «امضای طلایی» در تعیین فهرست بنگاه‌های مشمول تسهیلات است. حقیقی هشدار می‌دهد که در گذشته برخی واحدها بدون منطق شفاف و صرفاً بر اساس تصمیم‌های سلیقه‌ای در فهرست دریافت‌کنندگان تسهیلات قرار گرفتند؛ روندی که هم عدالت را زیر سؤال برد و هم اثربخشی حمایت‌ها را کاهش داد.

به اعتقاد او، لازم است معیارهای مشخص و شفاف برای انتخاب واحدها تدوین شود و دستورالعمل‌های لازم به‌سرعت به شبکه بانکی ابلاغ گردد. اگر قرار باشد بروکراسی پیچیده و فرآیندهای طولانی بانکی مانع دسترسی تولیدکنندگان به منابع شود، نتیجه‌ای جز اتلاف زمان و تضعیف بیشتر بنگاه‌ها به همراه نخواهد داشت.

صنایع کوچک در مرز بحران

بیشترین فشار این شرایط متوجه صنایع کوچک و متوسط است؛ واحدهایی که حاشیه سود محدودتری دارند و وابستگی بیشتری به سرمایه در گردش بانکی پیدا کرده‌اند. افزایش قیمت مواد اولیه، تعدد سامانه‌های اداری و مشکلات ناشی از ناهماهنگی نهادی، به‌تدریج موانع بزرگی بر سر راه تولید ایجاد کرده است. حقیقی معتقد است ادامه این روند می‌تواند به تعطیلی تدریجی بخشی از این واحدها منجر شود.

در کنار این چالش‌ها، سیاست‌های ارزی و نحوه اجرای رفع تعهد ارزی نیز ظرفیت صادراتی برخی شرکت‌ها را کاهش داده است. به گفته این عضو اتاق ایران، بخشی از صادرات رسمی به دلیل سختگیری‌های ارزی محدود شده و همین موضوع به کاهش بازگشت ارز و سوق یافتن فعالیت‌ها به مسیرهای غیررسمی انجامیده است. این روند، نه‌تنها به تولیدکنندگان بلکه به کل اقتصاد آسیب وارد می‌کند.

هزینه‌های پنهان و کاهش تاب‌آوری

در کنار مشکلات آشکار، هزینه‌های پنهان نیز فشار مضاعفی بر صنایع وارد می‌کند. برای دریافت تسهیلات، واحدها ناچار به وثیقه‌گذاری هستند و ثبت این وثایق مستلزم پرداخت هزینه‌های قابل توجه به نهادهای مختلف است. این مبالغ که گاه به چند صد میلیون یا حتی میلیاردها تومان می‌رسد، عملاً بخشی از منابع حمایتی را پیشاپیش مستهلک می‌کند.

مجموع این هزینه‌ها، همراه با زمان‌بر بودن فرآیندها، تاب‌آوری صنایع را به‌شدت کاهش داده است. حقیقی پیشنهاد می‌کند بخشی از منابع ۷۰۰ همتی برای جبران محدودیت‌های دستگاه‌های اجرایی تخصیص یابد تا در مقابل، فرصت تنفس واقعی به صنایع داده شود. به باور او، اگر سیاست‌گذاران با همکاری اتاق‌ها و تشکل‌های تخصصی راهکاری عملی و فوری برای این وضعیت نیابند، بحران فعلی می‌تواند به مرحله‌ای برسد که بازگشت از آن بسیار دشوار باشد.

 

 


صفحه اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
نخست‌وزیر جدید مجارستان سوگند یاد کرد
ویز ایر پروازهای خود را به تل آویو لغو کرد
ارائه لیست مازاد اوسمار ویرا حقیقت دارد؟
روسیه: دیدار پوتین و ترامپ در چین غیرواقع‌بینانه است
ترامپ: درباره پاسخ ایران اظهارنظر نمی کنم
همه جنگ‌ها با مذاکره پایان می‌یابد، به جز با آمریکا
تخلیه اضطراری مسافران کشتی آلوده به هانتاویروس
درهای تنگه هرمز را برای همیشه به روی خود نبندید!
یک مادر اردکانی 5 قلو به دنیا آورد!
خطر جهش قیمت انرژی بالا گرفت
دیدار روبیو و پاپ در سایه اختلافات بر سر جنگ علیه ایران
تشدید سرکوب شیعیان در بحرین با بازداشت ده‌ها عالم دینی
تمایل کشورهای اروپایی به حفظ ائتلاف ناتو با آمریکا
نورویدیو | چگونه آمریکا جهان را با پایگاه هایش نا امن کرد؟
درسی که رهبر جدید ایران به ترامپ داد
تساوی برابر چلسی لیورپول را به رده چهارم رساند
واردات نهاده‌های دامی 10 درصد افزایش یافت
تحول در بازار برق با رقابت شرکت‌های خرده‌فروشی استارت خورد
تنیسور ایرانی به مصاف نماینده رژیم صهیونیستی نرفت
نورنما | نمایش تحسین برانگیز پهپادها در شهر چونچینگ چین
برقراری پرواز روزانه تهران- ارومیه از امروز
عیسی امیدوار، جهانگرد نامدار و مستندساز ایرانی درگذشت
امارات در کمین جایگزینی به جای ایران در جام جهانی 2026
پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در آستانه آغاز
چرا درآمد نفتی اوپک برای سومین سال سقوط کرد؟
فرصت دوباره برای پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد استعدادهای درخشان دانشگاه الزهرا
حملات حزب الله علیه نظامیان رژیم صهیونیستی
حمایت مورینیو از تیم ملی فوتبال ایران
بازگشت 3700 مگاوات نیروگاه حرارتی به مدار تولید
خط و نشان دادستان تهران برای مجرمان اقتصادی
عباسعلی کدخدایی جانشین ذوالقدر شد
دستگیری 7 نفر به اتهام ارتباط با شبکه‌های معاند در ساوه
فردا آخرین مهلت ثبت‌نام در آزمون دستیاری
بازگشت شبکه برق به شرایط پیش از جنگ
جاده چالوس از ساعت 17 یکطرفه می‌شود
تغییر سکان هدایت تکواندو
موافقت دولت با تغییر مسیر تأمین کالاهای اساسی به تهران
چگونه جنگ ایران پایان دکترین سلطه آمریکا را رقم زد
روابط عمومی فرمانداری بندرلنگه: اخبار مفقودی شناورها در بندر خصب صحت ندارد
عارف: دشمن در جنگ رمضان زیرساخت‌ها و صنایع کشور را هدف گرفت
اعتراض گسترده هنری به حضور اسرائیل در دوسالانه ونیز 2026
نماینده حزب‌الله: هر حمله اسرائیل با پاسخ مقاومت روبه‌رو می‌شود
بازگشت تدریجی پروازهای ایران و عراق به آسمان منطقه
آمار جدید فروش سینماهای ایران در اردیبهشت 1405
چرا ما ابرقدرتیم؟
گسترش شهرک‌سازی اسرائیل محور نشست ویژه شورای امنیت شد
انتقاد معاون دفتر پزشکیان از ضعف اطلاع‌رسانی داخلی
دیدار سخنگوی وزارت خارجه با آیت‌الله مکارم شیرازی
تولید نفت ایران در میادین مختلف بدون اختلال ادامه دارد
تأثیر تنش‌های خاورمیانه بر بازار نفت چین