×
بین الملل
شناسه خبر : 274846
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 11:14
نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

محمد محسن فایضی:

نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

در دو سه روز اخیر و با آغاز مذاکرات در عمان، رسانه‌ها و تحلیلگران صهیونیستی درباره مسأله موشک‌های بالستیک ایران، محتوای زیادی حول برآورد تعداد، افزودن آن به مسأله مذاکرات و سناریوهای آن پرداخته‌اند.

نورنیوز- گروه بین الملل: تقریباً یکی از گزاره‌های مشترک آنها، بازگشت یا نزدیک شدت تعداد موشک‌ها به قبل جنگ 12 روزه یعنی حدود ۲ هزار موشک بالستیک است. عددی که علی‌رغم آن‌که قبل‌تر هم از سوی مقامات رسمی چون نتانیاهو تکرار شده، ولی درخصوص صحت این عدد تردیدهای زیادی وجود دارد و ایران هم با سیاست ابهام بر تردیدها افزوده است.
کانال ۱۵ در گزارشی مدعی شده نتانیاهو در دیدارش با ترامپ برآوردهای جدید اطلاعاتی را فاش کرده که سرعت «بازسازی» ایران پس از جنگ را نشان می‌دهد: قبل از جنگ، ایران 3 هزار موشک داشته است (با هدف رسیدن به 8 هزار) بعد از جنگ: موجودی به هزار و 300 موشک کاهش یافته است (بالاخص پس از تخریب کارخانه‌ها و سکوی پرتاب) اکنون (برآورد جدید): ایران طی چند هفته آتی به ۱۸۰۰ تا 2 هزار موشک خواهد رسید.
براساس ادعای کانال ۱۵، تهران موفق به تولید حدود ۷۰۰ موشک بالستیک در کمتر از یک سال شده است که تهدید را به نقطه اول بازمی‌گرداند و نگرانی کنونی نتانیاهو نه مذاکرات و نه تأخیر دخالت ترامپ در وضعیت داخلی ایران، بلکه درخصوص موشک‌هاست.
از سوی دیگر، برخی تحلیلگران اسرائیلی معتقدند جنگ ۱۲ روزه به تهران اثبات کرد که اتفاقاً مهم‌ترین دارایی و بازدارندگی‌اش به‌واسطه آسیب‌پذیری اسرائیل در طول جنگ؛ موشک‌هاست.
راز زیمت، متخصص ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) معتقد است: «از دیدگاه ایران، خطر حمله نظامی توسط ایالات متحده، کمتر از خطر دست کشیدن از تنها سلاح دفاعی‌ای است که ایران در اختیار دارد.» زیمت جمله‌ای مهم در گزارش خود مطرح می‌کند و می‌گوید مطرح کردن مسأله موشکی به معنای بن‌بست کامل مذاکرات است زیرا «ایرانی‌ها معتقدند که کنار گذاشتن موشک‌ها راه را برای تضعیف این کشور هموار می‌کند.»
 کانال ۱۲ اسرائیل هم در گزارشی مدعی شد یک مقام رسمی اروپایی که با رهبران ایران در ارتباط است، گفته که بسیاری در ایران معتقدند درگیری با آمریکا اجتناب‌ناپذیر است و گفت‌وگوها در حال حاضر حداکثر می‌تواند آن را به تأخیر بیندازد.
در راستای همین برآورد پروفسور امتسیا برعام، کارشناس استراتژی و امور خاورمیانه در دانشگاه حیفا هم معتقد است موضوع موشکی در مذاکرات مطرح نخواهد شد. او می‌‌گوید: «دولت آمریکا اول و مهم‌تر از همه به دنبال یک دستاورد واضح در حوزه هسته‌ای است. ترامپ موظف است یک دستاورد مکتوب و امضا شده نشان دهد که بتوان آن را به عنوان پیروزی‌ای مهم‌تر از توافقی که رئیس‌جمهوری اوباما در سال ۲۰۱۵ به دست آورد، ارائه کرد.»
او همچنین نمی‌خواهد مانند اوباما به عنوان فردی که تهدید می‌کند اما اجرا نمی‌کند، حتی بدون شلیک گلوله، ظاهر شود؛ از نظر او یک توافق هسته‌ای قوی و واضح این موضوع را محقق خواهد کرد.
ملاحظه آمریکایی نه تنها استراتژیک بلکه سیاسی و ظاهری نیز هست. بنابراین یک دستاورد سیاسی واضح در حوزه هسته‌ای برای او حیاتی است. اگر چنین توافقی حاصل شود، تضمینی وجود ندارد که مسائل دیگر-برنامه موشکی ایران و سیاست‌های منطقه‌ای- در آن گنجانده شود.
در جمع‌بندی می‌توان دو نگاه را در اسرائیل به مسأله موشک‌ها و مذاکرات متصور دانست. طیفی معتقدند با ارائه برآوردها و تلاش نتانیاهو، می‌توان مسأله بالستیک و موشک‌ها را به مسأله نخست ترامپ و حتی فشار در مذاکرات تبدیل کرد. از سوی دیگر طیفی به واسطه درک تهران از جایگاه موشک‌های بالستیک بالاخص پس از جنگ ۱۲ روزه، گفت‌وگو و کنار گذاشتن آنها را پرخطرترین اقدام حتی بیش از جنگ مستقیم و بزرگ با آمریکا می‌دانند و معتقدند مطرح کردن آن در مذاکرات به معنی بن‌بست است؛ بن‌بستی که ممکن است ترامپ را به واسطه تلاشش برای به دست آوردن یک توافق ولو نمایشی برای دستاوردسازی از اقداماتش در دو راهی تصمیم‌گیری قرار دهد.

کارشناس مسائل فلسطین


ایران
نظرات

آخرین اخبار
چگونه مدارک گمشده خود را پیدا کنیم؟
روزنامه عبری: ایرلاین های بین‌المللی همچنان از پرواز به اسرائیل اجتناب می‌کنند
در هوای گرم چقدر آب بنوشیم؟
جسد یکی از 2 سرباز آمریکایی مفقود شده در مراکش پیدا شد
نخست وزیر سابق قطر: ایران پس از حمله آمریکا و اسراییل قوی تر شده است
انسداد 3000 چاه غیرمجاز در تهران
توجیه لندن درباره اعزام ناو به خاورمیانه
نگرانی مقام سابق موساد از روند مذاکرات ایران_آمریکا
ناوگان جهانی صمود وارد سواحل جنوب غربی ترکیه شد
به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور
هلاکت نظامی صهیونیست در حمله پهپادی حزب‌الله لبنان
استعفای وزیر دفاع لتونی پس از نفوذ پهپاد اوکراینی به حریم این کشور
ترامپ: درباره پاسخ ایران با نتانیاهو صحبت کردم
عراقچی با همتای هلندی خود تلفنی گفت وگو کرد
انگلیس و فرانسه ریاست مشترک نشستی درباره تنگه هرمز را برعهده می‌گیرند
رایزنی عراقچی و عبدالعاطی درباره مذاکرات تهران_واشنگتن
بارسلونا با شکست رئال مادرید قهرمان لالیگا شد
گل طارمی مردود شد،المپیاکوس متوقف!
ارتش: یک فروند پهپاد دشمن متجاوز منهدم شد
گفت‌وگوی تلفنی فیدان و عبدالعاطی
محسن رضایی: هدف رژیم صهیونیستی شعله‌ور کردن آتش درگیری در منطقه است
واکنش ترامپ به پاسخ مکتوب تهران: «خوشم نیامد؛ کاملاً غیرقابل‌قبول است»
پیام تبریک رئیس سازمان محیط زیست ایران به رئیس‌جمهور جدید عراق
در جلسه اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با وزیر جهاد کشاورزی چه گذشت؟
بقایی: ایرانیان در برابر «لژیونرها» نیز ایستاده‌اند
تلاش نتانیاهو برای هماهنگی تلفنی با ترامپ
اتابک: اجازه دوباره‌کاری و تصمیمات پراکنده را نمی‌دهیم
چرا دادگاه آپارات را مسئول محتوای کاربران دانست؟
شکست روایت‌های تبلیغاتی واشنگتن در برابر قدرت اهرم‌های ایران
پاسخ ایران به متن پیشنهادی آمریکا ارسال شد/ انتقال پاسخ ایران به طرف آمریکایی توسط پاکستان
اعلام زمان سفر سه‌روزه ترامپ به پکن
رد هرگونه گفتگوی مستقیم و تأکید بر هماهنگی ملی
ان‌بی‌سی: ایران ماه‌ها توان مقاومت در برابر محاصره دریایی دارد
آژانس جایگاه راستی‌آزمایی است نه پیام‌رسانی سیاسی
ستارگان بزرگ سینمای فرانسه در قاب دهمین فیلم اصغر فرهادی
فرمانده پیشین آمریکایی: ایران در آستانه ساخت سلاح هسته‌ای نبود
مرور برنامه‌های تاکتیکی تیم ملی و کری‌خوانی رضاییان و بیرانوند
نجات آرسنال با VAR در دقیقه 95/ سه امتیاز حیاتی که بوی قهرمانی می‌دهد
هشدار قاطع دادستان کل به اخلال‌گران اقتصادی/سامانه سوت‌زنی برای صیانت از معیشت مردم
عقب‌نشینی ماکرون در پی هشدار قاطع ایران
آغاز تمرینات با تاخیر آبی‌پوشان برای بازگشت به لیگ برتر+ اعلام زمان
تکذیب عملیات هلی‌برن در صحرای کربلا
پاسخ وزیر کار به نگرانی‌ها درباره تعدیل نیرو و بیمه بیکاری
تخصص تاریخی ایران در تحقیر رؤسای جمهور آمریکا
تنگه هرمز؛ تیر خلاص به اقتصاد جهانی
سایه روابط ایران و چین بر سفر ترامپ
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 20اردیبهشت 1405
رحمانی‌فضلی: چین می تواند ضامن هرگونه توافق احتمالی با ایران باشد
نتانیاهو: جنگ با ایران تمام نشده است
خبیری از مدیرعاملی سبزپوشان کناره‌گیری کرد/دلیل استعفا