×
بین الملل
شناسه خبر : 274846
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 11:14
نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

محمد محسن فایضی:

نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

در دو سه روز اخیر و با آغاز مذاکرات در عمان، رسانه‌ها و تحلیلگران صهیونیستی درباره مسأله موشک‌های بالستیک ایران، محتوای زیادی حول برآورد تعداد، افزودن آن به مسأله مذاکرات و سناریوهای آن پرداخته‌اند.

نورنیوز- گروه بین الملل: تقریباً یکی از گزاره‌های مشترک آنها، بازگشت یا نزدیک شدت تعداد موشک‌ها به قبل جنگ 12 روزه یعنی حدود ۲ هزار موشک بالستیک است. عددی که علی‌رغم آن‌که قبل‌تر هم از سوی مقامات رسمی چون نتانیاهو تکرار شده، ولی درخصوص صحت این عدد تردیدهای زیادی وجود دارد و ایران هم با سیاست ابهام بر تردیدها افزوده است.
کانال ۱۵ در گزارشی مدعی شده نتانیاهو در دیدارش با ترامپ برآوردهای جدید اطلاعاتی را فاش کرده که سرعت «بازسازی» ایران پس از جنگ را نشان می‌دهد: قبل از جنگ، ایران 3 هزار موشک داشته است (با هدف رسیدن به 8 هزار) بعد از جنگ: موجودی به هزار و 300 موشک کاهش یافته است (بالاخص پس از تخریب کارخانه‌ها و سکوی پرتاب) اکنون (برآورد جدید): ایران طی چند هفته آتی به ۱۸۰۰ تا 2 هزار موشک خواهد رسید.
براساس ادعای کانال ۱۵، تهران موفق به تولید حدود ۷۰۰ موشک بالستیک در کمتر از یک سال شده است که تهدید را به نقطه اول بازمی‌گرداند و نگرانی کنونی نتانیاهو نه مذاکرات و نه تأخیر دخالت ترامپ در وضعیت داخلی ایران، بلکه درخصوص موشک‌هاست.
از سوی دیگر، برخی تحلیلگران اسرائیلی معتقدند جنگ ۱۲ روزه به تهران اثبات کرد که اتفاقاً مهم‌ترین دارایی و بازدارندگی‌اش به‌واسطه آسیب‌پذیری اسرائیل در طول جنگ؛ موشک‌هاست.
راز زیمت، متخصص ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) معتقد است: «از دیدگاه ایران، خطر حمله نظامی توسط ایالات متحده، کمتر از خطر دست کشیدن از تنها سلاح دفاعی‌ای است که ایران در اختیار دارد.» زیمت جمله‌ای مهم در گزارش خود مطرح می‌کند و می‌گوید مطرح کردن مسأله موشکی به معنای بن‌بست کامل مذاکرات است زیرا «ایرانی‌ها معتقدند که کنار گذاشتن موشک‌ها راه را برای تضعیف این کشور هموار می‌کند.»
 کانال ۱۲ اسرائیل هم در گزارشی مدعی شد یک مقام رسمی اروپایی که با رهبران ایران در ارتباط است، گفته که بسیاری در ایران معتقدند درگیری با آمریکا اجتناب‌ناپذیر است و گفت‌وگوها در حال حاضر حداکثر می‌تواند آن را به تأخیر بیندازد.
در راستای همین برآورد پروفسور امتسیا برعام، کارشناس استراتژی و امور خاورمیانه در دانشگاه حیفا هم معتقد است موضوع موشکی در مذاکرات مطرح نخواهد شد. او می‌‌گوید: «دولت آمریکا اول و مهم‌تر از همه به دنبال یک دستاورد واضح در حوزه هسته‌ای است. ترامپ موظف است یک دستاورد مکتوب و امضا شده نشان دهد که بتوان آن را به عنوان پیروزی‌ای مهم‌تر از توافقی که رئیس‌جمهوری اوباما در سال ۲۰۱۵ به دست آورد، ارائه کرد.»
او همچنین نمی‌خواهد مانند اوباما به عنوان فردی که تهدید می‌کند اما اجرا نمی‌کند، حتی بدون شلیک گلوله، ظاهر شود؛ از نظر او یک توافق هسته‌ای قوی و واضح این موضوع را محقق خواهد کرد.
ملاحظه آمریکایی نه تنها استراتژیک بلکه سیاسی و ظاهری نیز هست. بنابراین یک دستاورد سیاسی واضح در حوزه هسته‌ای برای او حیاتی است. اگر چنین توافقی حاصل شود، تضمینی وجود ندارد که مسائل دیگر-برنامه موشکی ایران و سیاست‌های منطقه‌ای- در آن گنجانده شود.
در جمع‌بندی می‌توان دو نگاه را در اسرائیل به مسأله موشک‌ها و مذاکرات متصور دانست. طیفی معتقدند با ارائه برآوردها و تلاش نتانیاهو، می‌توان مسأله بالستیک و موشک‌ها را به مسأله نخست ترامپ و حتی فشار در مذاکرات تبدیل کرد. از سوی دیگر طیفی به واسطه درک تهران از جایگاه موشک‌های بالستیک بالاخص پس از جنگ ۱۲ روزه، گفت‌وگو و کنار گذاشتن آنها را پرخطرترین اقدام حتی بیش از جنگ مستقیم و بزرگ با آمریکا می‌دانند و معتقدند مطرح کردن آن در مذاکرات به معنی بن‌بست است؛ بن‌بستی که ممکن است ترامپ را به واسطه تلاشش برای به دست آوردن یک توافق ولو نمایشی برای دستاوردسازی از اقداماتش در دو راهی تصمیم‌گیری قرار دهد.

کارشناس مسائل فلسطین


ایران
نظرات

آخرین اخبار
ثبت 64 حادثه رانندگی در موج بازگشت زائران اربعین از مرز مهران
تنها جزیره ایرانی دریای خزر، بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است
جزییات تغییر در سهمیه‌بندی و نحوه سوخت‌گیری اعلام شد
انفجار کافه در مسکو سه کشته بر جای گذاشت + فیلم
قهرمانی ایران در مسابقات کاراته آسیای میانه
نخستین اجرای تئاتر در اربعین با نمایش «میناب 168» در عمود 168
گزارش تصویری | هجوم هزاران مهاجر مراکشی به منطقه سئوتا در اسپانیا
نماهنگ جدید محسن چاووشی منتشر شد
مرگ تلخ دلسای هفت ساله در پارک اسلامشهر، علت چیست؟
ساعت کاری ادارات ایلام فردا و پس فردا 2 ساعت کاهش یافت
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 11 مرداد
عکس های منتخب ایران، شنبه 10 مرداد 1405
گفت‌وگوی السیسی با ماکرون درباره جنگ علیه ایران
حمله پهپادی به سلیمانیه عراق
شایعه کشف جسد زن پارس‌آبادی در خمارلو صحت ندارد
آماده‌باش مدیریت بحران بندرعباس برای مقابله با ال‌نینو
برنامه قطعی برق کرمان فردا یکشنبه 11 مرداد
اربعین بزرگترین تجلی قدرت نرم جهان اسلام است
تأکید پادشاه اردن بر تشدید تلاش‌های بین‌المللی برای احیای ثبات در منطقه
بقائی: لایحه کنوانسیون دریای خزر در انتظار رای نهایی مجلس
درخواست نماینده روسیه از آمریکا درباره ایران
بیش از 3 میلیون زائر از ایران وارد عراق شدند
مدعی تبعیت از رسالت محمدی(ص)، رفتار حکومت خود را با همان معیارها بسنجد
موشک‌های ایران بنزین در اسرائیل را گران کرد
لغو واگذاری 95 درصد سهام هفت‌تپه از طریق بورس
نورنما | اردبیل؛نگین گردشگری شمال غرب ایران
جنگ زیرساخت‌ها، طوفانی که متجاوز را پشیمان می‌کند
پزشکیان: جذب اعضای هیئت علمی باید براساس صلاحیت باشد، نه سفارش
بررسی مصوبه افزایش 25 درصد سقف اجاره‌بها
اینفانتینو از فیفا حذف خواهد شد؟
دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران در پرتغال با وزیر امور خارجه
هادی ساعی: ورزش نیاز به حمایت اسپانسرها دارد
خواسته آلمانی‌ها؛ توقف فروش تسلیحات به اوکراین و اسرائیل
جزئیات طرح انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی
نورویدئو | اوسان ؛ نشتی که از یک حادثه فراتر رفت
آمریکا به فینال لیگ ملت‌های والیبال صعود کرد + ساعت بازی فینال
انفجار معدن در دلیجان 2 کارگر را به کام مرگ کشاند
دمشق: اجرای ادغام «قسد» در ساختار دولت سوریه به مراحل پایانی رسیده است
3 آژانس بلیت فروشی متخلف مسدود شدند
کولیوند: هیچ بیماری واگیر در میان زائران گزارش نشده است
رکورد کمترین معطلی زائران پشت گیت‌های مرزی
رتبه نخست دانشگاه علوم پزشکی تهران در رتبه‌بندی سایمگو در ایران و غرب آسیا
سرپرست وزارت دفاع: صنعت دفاعی باید سریع‌تر از نیاز میدان نبرد حرکت کند
بازگشت، مأموریت آنها نبود
رئیس جمهور: آینده ایران را مردمش رقم خواهند زد
عون: مرحله آتی، مستلزم استقرار کامل نیروهای نظامی در مرزهای جنوبی لبنان است
راه‌اندازی سامانه 24 ساعته قضایی برخط برای زائران اربعین در عراق
توافق عراق و ترکیه برای ازسرگیری صادرات نفت از مسیر بندر جیهان
اعلام زمان تعطیلی سینماها همزمان با اربعین
مرگ حداقل 67 پناهجو در جریان هجوم به سواحل اسپانیا