×
بین الملل
شناسه خبر : 274846
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 11:14
نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

محمد محسن فایضی:

نگاه اسرائیلی‌ها به بالستیک و مذاکرات

در دو سه روز اخیر و با آغاز مذاکرات در عمان، رسانه‌ها و تحلیلگران صهیونیستی درباره مسأله موشک‌های بالستیک ایران، محتوای زیادی حول برآورد تعداد، افزودن آن به مسأله مذاکرات و سناریوهای آن پرداخته‌اند.

نورنیوز- گروه بین الملل: تقریباً یکی از گزاره‌های مشترک آنها، بازگشت یا نزدیک شدت تعداد موشک‌ها به قبل جنگ 12 روزه یعنی حدود ۲ هزار موشک بالستیک است. عددی که علی‌رغم آن‌که قبل‌تر هم از سوی مقامات رسمی چون نتانیاهو تکرار شده، ولی درخصوص صحت این عدد تردیدهای زیادی وجود دارد و ایران هم با سیاست ابهام بر تردیدها افزوده است.
کانال ۱۵ در گزارشی مدعی شده نتانیاهو در دیدارش با ترامپ برآوردهای جدید اطلاعاتی را فاش کرده که سرعت «بازسازی» ایران پس از جنگ را نشان می‌دهد: قبل از جنگ، ایران 3 هزار موشک داشته است (با هدف رسیدن به 8 هزار) بعد از جنگ: موجودی به هزار و 300 موشک کاهش یافته است (بالاخص پس از تخریب کارخانه‌ها و سکوی پرتاب) اکنون (برآورد جدید): ایران طی چند هفته آتی به ۱۸۰۰ تا 2 هزار موشک خواهد رسید.
براساس ادعای کانال ۱۵، تهران موفق به تولید حدود ۷۰۰ موشک بالستیک در کمتر از یک سال شده است که تهدید را به نقطه اول بازمی‌گرداند و نگرانی کنونی نتانیاهو نه مذاکرات و نه تأخیر دخالت ترامپ در وضعیت داخلی ایران، بلکه درخصوص موشک‌هاست.
از سوی دیگر، برخی تحلیلگران اسرائیلی معتقدند جنگ ۱۲ روزه به تهران اثبات کرد که اتفاقاً مهم‌ترین دارایی و بازدارندگی‌اش به‌واسطه آسیب‌پذیری اسرائیل در طول جنگ؛ موشک‌هاست.
راز زیمت، متخصص ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) معتقد است: «از دیدگاه ایران، خطر حمله نظامی توسط ایالات متحده، کمتر از خطر دست کشیدن از تنها سلاح دفاعی‌ای است که ایران در اختیار دارد.» زیمت جمله‌ای مهم در گزارش خود مطرح می‌کند و می‌گوید مطرح کردن مسأله موشکی به معنای بن‌بست کامل مذاکرات است زیرا «ایرانی‌ها معتقدند که کنار گذاشتن موشک‌ها راه را برای تضعیف این کشور هموار می‌کند.»
 کانال ۱۲ اسرائیل هم در گزارشی مدعی شد یک مقام رسمی اروپایی که با رهبران ایران در ارتباط است، گفته که بسیاری در ایران معتقدند درگیری با آمریکا اجتناب‌ناپذیر است و گفت‌وگوها در حال حاضر حداکثر می‌تواند آن را به تأخیر بیندازد.
در راستای همین برآورد پروفسور امتسیا برعام، کارشناس استراتژی و امور خاورمیانه در دانشگاه حیفا هم معتقد است موضوع موشکی در مذاکرات مطرح نخواهد شد. او می‌‌گوید: «دولت آمریکا اول و مهم‌تر از همه به دنبال یک دستاورد واضح در حوزه هسته‌ای است. ترامپ موظف است یک دستاورد مکتوب و امضا شده نشان دهد که بتوان آن را به عنوان پیروزی‌ای مهم‌تر از توافقی که رئیس‌جمهوری اوباما در سال ۲۰۱۵ به دست آورد، ارائه کرد.»
او همچنین نمی‌خواهد مانند اوباما به عنوان فردی که تهدید می‌کند اما اجرا نمی‌کند، حتی بدون شلیک گلوله، ظاهر شود؛ از نظر او یک توافق هسته‌ای قوی و واضح این موضوع را محقق خواهد کرد.
ملاحظه آمریکایی نه تنها استراتژیک بلکه سیاسی و ظاهری نیز هست. بنابراین یک دستاورد سیاسی واضح در حوزه هسته‌ای برای او حیاتی است. اگر چنین توافقی حاصل شود، تضمینی وجود ندارد که مسائل دیگر-برنامه موشکی ایران و سیاست‌های منطقه‌ای- در آن گنجانده شود.
در جمع‌بندی می‌توان دو نگاه را در اسرائیل به مسأله موشک‌ها و مذاکرات متصور دانست. طیفی معتقدند با ارائه برآوردها و تلاش نتانیاهو، می‌توان مسأله بالستیک و موشک‌ها را به مسأله نخست ترامپ و حتی فشار در مذاکرات تبدیل کرد. از سوی دیگر طیفی به واسطه درک تهران از جایگاه موشک‌های بالستیک بالاخص پس از جنگ ۱۲ روزه، گفت‌وگو و کنار گذاشتن آنها را پرخطرترین اقدام حتی بیش از جنگ مستقیم و بزرگ با آمریکا می‌دانند و معتقدند مطرح کردن آن در مذاکرات به معنی بن‌بست است؛ بن‌بستی که ممکن است ترامپ را به واسطه تلاشش برای به دست آوردن یک توافق ولو نمایشی برای دستاوردسازی از اقداماتش در دو راهی تصمیم‌گیری قرار دهد.

کارشناس مسائل فلسطین


ایران
نظرات

آخرین اخبار
عامل دود سیاه حوالی اتوبان ستاری تهران چه بود؟
وکلا و سردفتران در لیست قرمز مبارزه با پولشویی
نورنما | خجسته میلاد با سعادت امام هادی (ع) مبارک
نگرانی بازنشستگان از تأخیر سه‌ماهه در دریافت حقوق/ وعده‌ پایان مهلت تا 15 خرداد
تهدید عمان از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ماهیت جنگی دارد
ترامپ «هنر معامله‌گر» در بن‌بست جنگی گرفتار شد
عضو کمیسیون امنیت ملی: هدف مذاکرات، توقف کامل درگیری‌هاست
سپاه از شناسایی محموله نظامی در منطقه مرزی ارومیه خبر داد
معاملات آنلاین مسکن مجوز قانونی گرفتند
تام باراک نماینده ویژه آمریکا در سوریه و عراق شد
پزشکیان: بدون همبستگی و تحمل سختی نمی‌توان از چالش‌های بزرگ عبور کرد
سازمان ملل ورشکست شد!
ویزا ندادند! سفر تیم ملی آفریقای جنوبی متوقف شد
مشکلات آزادراه تهران–شمال ظرف دو هفته تعیین‌تکلیف شود
رکورد بالاترین سرعت ثبت‌شده در تاریخ رقابت‌های موتو جی‌پی شکسته شد
حاجی دلیگانی : اعتبار کالابرگ باید متناسب با تورم افزایش یابد
لیست شوم پرسپولیس/ 5 ستاره محبوب در خطر اخراج
چه کسی پشت پرده زرادخانه مشترک واشنگتن- تل آویو ایستاده است؟
جنگ علیه ایران، موتور رشد صنایع چین را کند کرد
پیرصالحی: به دلیل افزایش هزینه‌های تأمین، ناچار به اصلاح قیمت‌ها هستیم
عبدالله‌خانی: رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
«غبار میمون» و «کروکودیل» در کمین جوانان
ثبت شرکت مستقل در روسیه بدون شریک بومی ممکن است
ترامپ قواعد سخت تری برای توافق روی میز ایران گذاشت
استقلال در بلاتکلیفی/ چشم امید آبی ها به باز شدن پنجره خرید بازیکنان
واکنش خبرساز قالیباف به حضور یک بانو در هیئت رئیسه مجلس
ایران قهرمان آسیا شد/ کشتی نوجوانان تاج طلا را بازپس گرفت
انتشار یک ترابایت از اطلاعات پایگاه‌های داده مرکز هولوکاست
نتایج اولیه دعوت به مصاحبه دکترای بدون آزمون دانشگاه آزاد اعلام شد
ایراد مجلس به منابع کالابرگ/ ابهام در حساب‌ها، مغایرت با قانون
آرمان الهی با شکست ژاپن مدال طلا گرفت
هشدار بلاروس به ارمنستان: خروج از اوراسیا خطرناک است
فرانسه: اشغال لبنان غیرقابل توجیه است
53 درصد آمریکایی‌ها از افزایش هزینه‌ها در دولت ترامپ می‌گویند
نتانیاهو: اشغال الشقیف بخشی از سیاست اسرائیل است!
آخرین وضعیت ترافیکی در محورهای مازندران
حاجی‌بابایی: ما محاصره را محاصره می‌کنیم/ فعال‌سازی فوری کریدورهای شمالی و زمینی
قتل پدر توسط پسر 17 ساله / اعتراف عجیب متهم
وام بازنشستگان شارژ شد/ افزایش تسهیلات به 360 هزار فقره
تیم منتخب لیگ قهرمانان بدون سهمیه غالب قهرمان
اوکراین اتهام حمله به نیروگاه زاپوریژیا را رد کرد
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 10 خرداد 1405 +جدول
جزئیات تازه از سریال «دزدی عاشقانه»؛ پروژه جدید نمایش خانگی
شرط هند برای فروش فناوری نظامی چیست؟
پخش یک سریال با حال و هوای قیام 15 خرداد+ فیلم
آغاز پویش بین‌المللی تلاوت قرآن به نیابت از رهبر شهید انقلاب
رکورد صرفه‌جویی گاز شکسته شد
اتهام سنگین سناتور وارن به ترامپ
بلیت 85 میلیونی بازی ایران-بلژیک
نگرانی صهیونیست‌ها از گسترش حملات پهپادی