×
سیاسی
شناسه خبر : 274845
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 11:02
بازخوانی نارسایی‌های امروز ارجاع غلط به گذشته مردود

علی ربیعی:

بازخوانی نارسایی‌های امروز ارجاع غلط به گذشته مردود

انقلاب اسلامی ایران صرفا یک رخداد سیاسی نبود؛ پدیده‌ای اجتماعی و تاریخی بود که بر بستری از خواست‌های انباشته‌شده یک جامعه شکل گرفت. پیروزی انقلاب، نتیجه اراده جمعی مردمی بود که صداقت، استقلال، آزادی و عدالت را طلب می‌کردند. جامعه ایرانِ آن روز، چنان به‌هم‌پیوسته و هم‌صدا بود که تردیدی در وجود یک خواست ملی برای تغییر رژیم باقی نمی‌گذاشت.

نورنیوز- گروه سیاسی: با این‌همه، باید با خود صادق باشیم؛ ما نتوانستیم علل انقلاب برای نسل‌های جدید تبیین کنیم. انقلاب را روایت کرده‌ایم، اما کمتر آن را توضیح داده‌ایم. کمتر گفته‌ایم چرا جامعه‌ای به آن نقطه رسید و چرا انقلاب، برای مردم آن روز، «ضرورت» بود نه «انتخاب». به مرور زمان، به خصوص بعد از جنگ تحمیلی، «اکنون»هایی که شتابان رخ دادند و مقایسه‌های تبیینی امروز و دیروز  را دچار چالش کردند‌. 
به همین دلیل، بعد از یک گذار چهار دهه‌ای، برخی از اعتراضات درست نسبت به نارسایی‌های امروز به ارجاعی غلط از گذشته‌ای - که یک‌بار با قاطعیت از سمت مردم مردود شناخته شده- داده می‌شود. این ارجاع غلط، بدون تردید، نتیجه عملکردهایی در حوزه‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است که سبب پدید آمدن شرایطی  شده که آن گذشته و رژیم مردود، در زرورق بسته‌بندی‌های رسانه‌های بدخواه سرزمین ایران، عرضه می‌شود؛ در صورتی‌که به نظر من اعتراضاتی که به «اکنون‌» ‌ها وجود دارد باید به  چرایی بازگشت مناسبات مردود شده پیش از انقلاب صورت‌بندی شود.   از همین زاویه است که باید به کسانی نگریست که امروز می‌کوشند آینده ایران را به گذشته‌ای مردود شده گره بزنند.  نگاه کنید به واژه‌های «میهن» و «ملت». امروز واژه‌های «میهن» و «ملت» بسیار تکرار می‌شوند، اما پیش از انقلاب، حاکمیت وقت، ایران را بدون مردم می‌خواست. شاه، ایران را با خود تعریف می‌کرد؛ «میهن» مفهومی مستقل از او نداشت. همین ناتوانی در درک استقلالِ مفهوم میهن، ریشه یکی از بنیادی‌ترین مطالبات مردم بود. استقلال‌طلبی مردم، فقط استقلال از بیگانه نبود؛ استقلال از شاه هم بود. مردم می‌خواستند «ملت» باشند، نه رعیت. امروز هم عده‌ای کوشیدند «جمهوریت» را چنان مسدود سازند که نقش مردم دیده نشود و بزرگترین دستاورد انقلاب، «حضور مردم در پای صندوق‌های رای» را کم‌ارزش کنند. «استقلال»،  «آزادی» و «جمهوریت» پربسامدترین پیام و خواسته ملت در آن روزها بود. بخشی از این ارجاع غلط به گذشته مردود شده  ناشی از آن است که نهادهای مناسب برای «جمهوریت» و «آزادی» بیشتر و بیشتر و متناسب با تغییرات نسلی و ارزشی ساخته نشد.  نگاه کنید به عنوان مثال، رژیم گذشته با تمام توان و حتی با سرنیزه سعی در تغییر مسیر سبک زندگی فرهنگی و دینی جامعه داشت. نگاه کنید به کتاب «صدایی که شنیده نشد» و بیان زنده‌یاد  «مجید تهرانیان» در چگونگی مقاومت جامعه و حتی روشنفکران در مقابل نوعی زورگویی برای تغییر  فرهنگ. به نظر من، تلاش‌های عده‌ای برای سیاستگذاری‌های انضباطی و تنبیهی برای تغییر فرهنگی به نحوی ارجاع به مناسبات گذشته با روندی معکوس بود.  آزادی، مسیری پرپیچ‌وخم است. که امروز هم نیازمند تلاش مستمر و همراهی جمعی است. عده‌ای به بهانه‌های مختلف در این سال‌ها، با تفاسیری خودخواسته، آزادی‌هایی را محدود کردند. هرچند ایران در موقعیت ژئوپلیتیکی‌ای قرار دارد که همواره محل طمع قدرت‌ها بوده است.
 این واقعیت، دو پیام روشن دارد:   
نخست برای کسانی که در ساختار حکمرانی هستند؛ به بهانه استقلال -  هرچند درست -  نباید مانع توسعه آزادی شوند. 

دوم برای جامعه؛ هر حرکت اعتراضی باید هوشمندانه باشد تا استقلال کشور، دستاویز سوءاستفاده نشود. با صراحت می‌گویم هیچ بیگانه‌ای، برای هیچ ملتی، خوشبختی و رفاه به ارمغان نیاورده است. حافظه تاریخی ما، مغول‌ها، تیمورها و اسکندرها را از یاد نبرده است؛ می‌آیند، می‌سوزانند و می‌برند. این قاعده تاریخ است، نه استثنای آن. از همین‌رو، استقلالی که انقلاب از آن سخن گفت و برایش هزینه داده شد، گوهری گرانبهاست. حتی با همه نارضایتی‌ها، دلخوری‌ها و نارسایی‌ها، نباید آن را فراموش کرد یا از دست داد. نقد اگر هست -که هست- باید معطوف به این پرسش باشد: چرا به اهداف انقلاب نرسیدیم؟ چرا عدالت و رفاه، آن‌گونه که شایسته بود، محقق نشد؟ چرا برخی پدیده‌ها، نگران‌کننده شبیه دوران پیش از انقلاب شده‌اند؟ به تعبیر روشن قانون اساسی، نمی‌توان به نام استقلال، آزادی را محدود کرد و به نام آزادی، کمترین خدشه‌ای به استقلال وارد ساخت. قانون اساسی، توازنی طلایی میان این دو برقرار کرده است. اصل نهم قانون اساسی، دقیقا بر همین نسبت تاکید دارد و بازخوانی آن، امروز بیش از همیشه ضروری است. انقلاب ما، انقلابی برای «استقلال و آزادی» بود؛ همراه با تلاش برای  ایستادن در برابر مداخله بیگانگان و همچنین استقلال برای شکوفایی استعدادهای ملی. «آزادی» برای رشد، توسعه و برابری؛ هم در داخل و هم در تعامل با جهان.  در همین ایام با سوگی درونی، باید با شجاعت بپذیریم که نارسایی‌هایی از سوی همه ما رخ داده است. راه برون‌رفت، در آن چیزی است که می‌توان آن را «مراقبت ملی» نامید؛ تامل فردی و جمعی، فراتر از غوغاسازی‌هایی که برای ما طراحی می‌شود.


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
15 نمایشگاه استانی کتاب در سال 1405 برگزار می‌شود
هشدار پلیس راه گیلان؛ بارش شدید باران جاده‌های استان را لغزنده کرد
جاده چالوس و آزادراه تهران ـ شمال تا اطلاع ثانوی مسدود شد
بازار تهران نیازمند بازسازی فوری است؛ انتقال بازار به حاشیه شهر امکان‌پذیر نیست
آخرین اخبار وگزارش ها ازسیل مازندران و گیلان؛ ساری زیر آب رفت، خسارت به 772 واحد مسکونی
آخرین قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 17 شهریور 1405؛ سکه بازهم گران تر شد+جدول قیمت ها
حواشی اخراج کاپیتان استقلال؛ تاجرنیا: تنبیه سهراب از سر لجبازی نیست!
تهران رنگ و بوی پاییز گرفت؛ رعد و برق و باران به پایتخت رسید
افشای کنترل آمریکا بر 110 مرکز نظامی در استرالیا
واشنگتن سرمایه‌گذاری بیشتری از سئول می‌خواهد؛ پروژه‌های انرژی روی میز مذاکرات
به شرط دسترسی به ایمیل‌ها، چت‌جی‌پی‌تی مانند شما می‌نویسد
افزایش 59 درصدی سرطان کبد در ایران طی 10 سال؛ زنگ خطر کبد چرب
قتل مرد 64 ساله هنگام آموزش رانندگی در کرج؛ راننده پژو بازداشت شد
کلاس‌های دانشگاه آزاد حضوری برگزار می‌شود
سرقت 4 اثر هنری از موزه رنوار
مجلس هفته آینده جلسه علنی ندارد
شهادت فرمانده بسیج در حمله تروریستی راسک
کشف پیکر کودک مفقودشده در زاینده‌رود بعد از 60 روز
عرضه 100 هزار سکه در بورس کالا از فردا + جزئیات خرید
پرواز بوشهر ـ دبی از 20 شهریور برقرار می‌شود
عارف: مبلغ کالابرگ به‌زودی افزایش می‌یابد
ربیعی: باید الگوی زیست سازگار با شوک‌های اقتصادی طراحی کنیم
رئیس‌جمهور: یکی از مهم‌ترین مصادیق امر به معروف، تقویت وحدت اجتماعی است
اعتراض ایسلند به نقشه جنجالی ترامپ
پزشکیان: زمستان سخت را مدیریت می‌کنیم
گسترش دامنه تحریم‌های یکجانبه علیه ایران از سوی انگلیس
رئیس اتاق اصناف تهران: با گرانی خودسرانه برخورد می‌شود
جهش نفت در سایه جنگ؛ نفت 97 دلاری شد
ثبت‌نام دانشگاه علمی‌کاربردی آغاز شد+ لینک ثبت نام
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز 17 شهریور + جدول قیمت ها
جدول قطعی برق اصفهان سه‌شنبه 17 شهریور + لینک جدول خاموشی
از هیاهوی جنگ بزرگ تا شکار سایه‌ها در کرانه
برنامه قطعی برق کرمان امروز سه‌شنبه 17 شهریور 1405+ لینک مشاهده خاموشی
صادرات چین در اوج؛ جهش 25 درصدی در آستانه دیدار شی و ترامپ
6 هزار مگاوات برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر
رشد 13.5 درصدی معاملات آسیا؛ تأکید ایران بر پول‌های ملی
کرملین درباره تنگه هرمز موضع گرفت
ایران و چین راه‌های عبور از تحریم‌های آمریکا را می‌شناسند
افت سنگین اقتصاد عربستان در سایه کاهش تولید نفت
ترافیک سنگین در چالوس؛ جاده یکطرفه شد
مجازات قاچاقچیان قطعی می‌شود؛ جزئیات تغییر قانون
دور تازه تلاش قطر برای ازسرگیری مذاکرات میان واشنگتن و تهران
آخرین جزئیات پرونده‌های مهم قضایی؛ از پرونده محمد باقر خرازی تا تراستی‌ها و تعهدات ارزی
قیمت دلار و یورو امروز سه شنبه 17 شهریور 1405؛ چرا دلار دوباره صعودی شد؟
عراقچی: بازگشت آمریکا به تعهدات، راه حل ساده برای پایان تنش منطقه‌ای است
پادکست | جمعه سیاه
جانشین فرمانده کل سپاه: تنگه هرمز همچنان تحت کنترل ایران است
نورنما | حمله آمریکا به نفتکش های ایرانی
تلگرام در کدام کشورها از دسترس خارج شد؟
خنثی‌سازی مهمات عمل نکرده در بوشهر