×
بین الملل
شناسه خبر : 274536
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/21 ساعت 22:31
دیپلماسی یا جنگ؟ نتانیاهو در آمریکا چه نسخه‌ای برای مذاکره ترامپ می پیچد؟

نورنیوز ابعاد واقعی سفر نتانیاهو به واشنگتن در میانه مذاکره ایران و آمریکا را بررسی می کند؛

دیپلماسی یا جنگ؟ نتانیاهو در آمریکا چه نسخه‌ای برای مذاکره ترامپ می پیچد؟

سفر نتانیاهو به واشنگتن همزمان با مذاکرات ایران و آمریکا، صرفاً یک دیدار سیاسی نیست؛ بلکه تلاشی هدفمند برای اثرگذاری بر چارچوب مذاکره ترامپ است. برجسته‌سازی گزینه جنگ، بیش از آنکه نشانه تصمیم فوری نظامی باشد، ابزار فشار برای سفت‌تر کردن متن توافق و محدودسازی دامنه امتیازدهی است.

نورنیوز-گروه بین الملل: سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن در مقطع حساس مذاکرات ایران و آمریکا، صرفاً یک دیدار دوجانبه معمولی نیست؛ این سفر را باید به‌عنوان یک حرکت مداخله‌گرانه در صحنه چانه‌زنی راهبردی تحلیل کرد. همزمانی برجسته‌سازی گزینه‌های نظامی علیه ایران با روند گفت‌وگوهای دیپلماتیک، نشان می‌دهد تل‌آویو در حال تلاش برای اثرگذاری مستقیم بر چارچوب، سقف و خطوط قرمز مذاکره است؛ نه از بیرون، بلکه از درون معادله تصمیم‌سازی آمریکا.

در سطح نخست تحلیل، این سفر و فضاسازی رسانه‌ای پیرامون آن، حامل یک پیام روشن به واشنگتن است: اسرائیل نمی‌خواهد صرفاً نتیجه مذاکرات را ببیند، بلکه می‌خواهد در شکل دادن به آن نقش داشته باشد. طرح گزینه نظامی در میانه مذاکره، در واقع تلاش برای بازتعریف پارامترهای توافق احتمالی است. این یک فشار پیشینی است تا تیم آمریکایی بداند هر توافقی که از منظر اسرائیل ناکافی تلقی شود، با هزینه امنیتی و سیاسی مواجه خواهد شد. به بیان دیگر، نتانیاهو می‌کوشد هزینه «توافق نرم» را برای آمریکا بالا ببرد.

در سطح دوم، باید این رفتار را در چارچوب نظریه بازی‌ها فهم کرد. در بسیاری از مذاکرات پیچیده، یک بازیگر ثالث با موضع سخت‌گیرانه‌تر وارد صحنه می‌شود تا دامنه امتیازدهی بازیگر اصلی را محدود کند. اسرائیل در اینجا نقش «بازیگر بیرونی تندرو» را ایفا می‌کند؛ نقشی که حتی اگر کاملاً هماهنگ با واشنگتن نباشد، می‌تواند به‌طور غیرمستقیم اهرم فشار مذاکره‌کننده آمریکایی را تقویت کند. مذاکره‌کننده می‌تواند بگوید: «اگر توافق به اندازه کافی سخت‌گیرانه نباشد، ریسک بی‌ثباتی امنیتی بالا می‌رود.» در این چارچوب، تهدید اسرائیل لزوماً ضد مذاکره نیست؛ بلکه می‌تواند بخشی از معماری فشار پیرامونی مذاکره باشد.

سطح سوم تحلیل به سیاست داخلی اسرائیل بازمی‌گردد. نتانیاهو در شرایطی با فشارهای سیاسی، شکاف اجتماعی و چالش‌های امنیتی مواجه است. برجسته‌سازی تهدید ایران و نمایش آمادگی برای اقدام، کارکرد بسیج سیاسی داخلی دارد. او با انتقال کانون توجه به «تهدید خارجی فوری»، تلاش می‌کند انسجام امنیتی ایجاد کند و مخالفان را در موقعیت پرهزینه انتقاد از رویکرد سخت‌گیرانه قرار دهد. بنابراین بخشی از این موضع‌گیری‌ها مصرف داخلی دارد، حتی اگر به زبان سیاست خارجی بیان شود.

سطح چهارم، ساختن «روایت پیشینی مشروعیت» است. وقتی یک مقام ارشد به‌طور مکرر درباره تهدید، فوریت و گزینه نظامی صحبت می‌کند، در حال ایجاد بستر روایی برای اقدامات بعدی است — حتی اگر آن اقدامات در حد عملیات سایبری، خرابکاری صنعتی یا حملات محدود باقی بماند. پیش‌روایت‌سازی باعث می‌شود هر اقدام بعدی به‌عنوان واکنش ناگزیر به خطر معرفی شود، نه تصمیم انتخابی. این تکنیک در مدیریت ادراک بین‌المللی نقش مهمی دارد.

نکته مهم دیگر این است که تهدید به اقدام مستقل، الزاماً به معنای توان اجرای یک جنگ گسترده مستقل نیست. برآوردهای نظامی نشان می‌دهد حمله وسیع و پایدار علیه ایران بدون پشتیبانی مستقیم آمریکا با محدودیت‌های جدی عملیاتی و دفاعی روبه‌روست، به‌ویژه در برابر ظرفیت موشکی و پاسخ متقابل. بنابراین باید بین «گزینه نظامی رسانه‌ای» و «گزینه نظامی عملیاتی» تفکیک کرد. اولی ابزار فشار است؛ دومی نیازمند ائتلاف، پشتیبانی و آمادگی چندلایه است.

در عین حال، نباید یک خطای تحلیلی معکوس هم رخ دهد: اینکه چون تهدید ممکن است بزرگ‌نمایی‌شده باشد، پس کاملاً بی‌اثر است. در محیط‌های پرتنش، انباشت تهدید، هشدار اطلاعاتی، رزمایش و عملیات محدود می‌تواند ریسک سوءمحاسبه را بالا ببرد. تاریخ بحران‌های امنیتی نشان می‌دهد بسیاری از درگیری‌ها نه از تصمیم برای جنگ، بلکه از زنجیره خطاهای ادراکی آغاز شده‌اند. بنابراین حتی تهدیدهای ابزاری هم می‌توانند پیامدهای واقعی تولید کنند.

از زاویه دیگر، این رفتار لزوماً به معنای تابع بودن آمریکا از اسرائیل نیست، بلکه نشانه وجود یک چانه‌زنی درون‌ائتلافی است. روابط واشنگتن–تل‌آویو همیشه ترکیبی از هم‌پوشانی راهبردی و اختلاف تاکتیکی بوده است. اسرائیل تلاش می‌کند بر تصمیم آمریکا اثر بگذارد؛ آمریکا نیز بر اساس محاسبات کلان‌تر خود شامل بازار انرژی، ثبات منطقه، رقابت قدرت‌های بزرگ و هزینه‌های نظامی  تصمیم می‌گیرد. اثرگذاری با کنترل یکسان نیست.

سفر نتانیاهو و برجسته‌سازی گزینه نظامی را باید بخشی از «مهندسی محیط مذاکره» دانست. هدف، توقف مذاکره نیست؛ هدف، شکل دادن به نتیجه آن است. این یک بازی فشار چندسطحی است با مخاطبان متعدد: واشنگتن، تهران، بازیگران منطقه‌ای و افکار عمومی داخلی اسرائیل. در چنین صحنه‌ای، صدای تهدید بلندتر از احتمال اقدام است اما همین صدا می‌تواند مسیر متن توافق را تغییر دهد.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
پیام بدون کلام
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 10:02
سید محمدرضا دماوندی :
پیام بدون کلام
در دیپلماسی ،گفت  وگو اولین و مهم ترین راه برای برقراری ارتباط، تبیین مسائل وحل اختلافات است.به همین دلیل است که کشورهای متخاصم هم سعی می‌کنندهمواره راه گفت  وگو را باز نگه دارند و با ایجاد خط مستقیم و اصطلاحا تلفن قرمز از بروز یا تشدید تنش احتمالی جلوگیری نمایند.بااین حال اقداماتی حتی کوچک یابه ظاهرکم اهمیت می‌تواند جایگزین ده‌ها ساعت سخنرانی یاگفت وگو شود.
بازتاب تابوت فرماندهان با پرچم آمریکا در رسانه ها
چهارشنبه 1404/11/22 ساعت 16:02
بازتاب تابوت فرماندهان با پرچم آمریکا در رسانه ها
بازتاب گسترده نمایش تابوت‌هایی با نام فرماندهان ارشد آمریکایی در تهران در رسانه‌های آمریکایی.
نتانیاهو درباره توافق احتمالی ایران و آمریکا موضع‌گیری نکرد
چهارشنبه 1404/11/22 ساعت 09:40
نتانیاهو درباره توافق احتمالی ایران و آمریکا موضع‌گیری نکرد
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هنگام ورود به واشنگتن از اظهار نظر درباره حمایت یا مخالفت با توافق احتمالی میان تهران و واشنگتن خودداری کرد.
دیدار نتانیاهو با ویتکاف و کوشنر در واشنگتن
چهارشنبه 1404/11/22 ساعت 08:51
دیدار نتانیاهو با ویتکاف و کوشنر در واشنگتن
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر به آمریکا با فرستاده ویژه و جرد کوشنر دیدار و درباره روند مذاکرات با ایران و تحولات منطقه‌ای گفت‌وگو کرد.
ادعای جدید ترامپ علیه ایران؛ «یا توافق یا جنگ!»
سه‌شنبه 1404/11/21 ساعت 22:41
ادعای جدید ترامپ علیه ایران؛ «یا توافق یا جنگ!»
رئیس‌جمهور آمریکا در ادعایی تکراری گفت که ایران به سلاح هسته‌ای یا موشک «دست نخواهد یافت» و اگر با ایران توافقی صورت نگیرد، آمریکا آماده «اقدام نظامی» خواهد شد!
نظرات

آخرین اخبار
تحلیلگر پاکستانی: ایران جنگ روایت‌ها را از آمریکا برده است
چند فروند هواپیما از ناوگان هوایی کشور در جنگ آسیب دیدند؟
پزشکیان: دنبال آرامش در منطقه‌ایم/باید آماده جهاد اکبر و بازسازی کشور باشیم
نگرانی قلعه‌نویی از شایعه لغو دیدار دوستانه با پورتوریکو
دیدار سفیر ایران و وزیر خارجه بورکینافاسو در اوآگادوگو
قانونگذار روس: اقدام آمریکا علیه ایران ادامه جنگ‌های تک‌قطبی است
دیدار سفیران ایران و ونزوئلا در بغداد
برنامه‌ریزی آمریکا برای حضور ایران در جام جهانی 2026
زمین لرزه خفیف در تهران
الاخبار: واشنگتن از کارت باب المندب می‌ترسد
انتشار کارنامه آزمون استخدامی شرکت کار و تأمین 1404
پیام رئیس مرکز حفاظت قوه قضاییه به مناسبت روز ارتش
تایوان خط قرمز چین است
راه‌اندازی سامانه امداد برای حمایت از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده
هشدار هواشناسی تهران درباره بارش باران و وزش باد شدید
هشدار پزشکان درباره خطر فست‌فود برای سلامت قلب
آغاز یک‌طرفه‌سازی جاده چالوس برای تخلیه بار ترافیکی
خاتمی: کسی جرأت حمله به ایران ندارد و انقلاب ماندنی است
دعوت رسمی برای حضور بانوان در اجتماع و رزمایش «دختران جان‌فدا»
عربستان بسته مالی هشت‌میلیارددلاری برای تقویت تاب‌آوری اقتصادی پاکستان ارائه داد
تأکید رئیس‌جمهوری بر ضرورت بازنگری در ساختار اختیارات استان‌ها
آماده‌باش کامل هلال‌احمر در برابر سامانه بارشی جدید
وزارت بهداشت اسرائیل: شمار مجروحان جنگ به 7834 نفر رسید
فعال‌سازی مسیرهای جایگزین بنادر جنوب برای تداوم صادرات ایران
تهدید قالیباف درباره لبنان بازوی اسرائیل را پیچاند
ایجاد شبکه چندمسیره برای تقویت تاب‌آوری واردات ضروری است
توضیح فرزند شهید تنگسیری درباره دیدگاه پدرش نسبت به آینده جنگ
رویارویی بی سابقه پاپ با ترامپ چگونه شکل گرفت؟
میانگین 15 روزه ارز، مبنای قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی شد
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 28 فروردین 1405
حکم جدید دادگاه عالی علیه بن‌گویر؛ احتمال برکناری وزیر امنیت داخلی
جنگ رمضان و چرایی فروپاشی غول های اقتصادی امارات؟
نورنما | 29 فروردین روز ارتش جمهوری اسلامی ایران گرامی باد
تکذیب ورود شهردار تهران به فعالیت‌های انتخاباتی
اردوغان: کابینه اسرائیل بزرگ‌ترین مانع صلح و ثبات منطقه است
غیبت آمریکا در نشست پاریس درباره تنگه هرمز
امیر حاتمی: با دستانی بر ماشه آماده مقابله با تهدیدات هستیم
ارتش و سپاه دست بر ماشه آماده پاسخگویی قدرتمند به هرگونه اقدام تجاوزگرانه هستند
پالتیکو: ترامپ شاید برای پایان جنگ با ایران امتیاز بدهد
خودداری کاخ سفید از اعلام هزینه جنگ احتمالی علیه ایران به سناتورها
مهسا جاور: برای تمرین روی آب سد منتظر صدور مجوز هستیم
آتش‌سوزی مرموز در ناو هواپیمابر آیزنهاور آمریکا
افت قیمت نفت با افزایش امید به صلح در خاورمیانه
رسانه عبری: ترامپ برای مذاکرات با ایران آتش‌بس در لبنان را برقرار کرد
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 28 فروردین ماه+ وضعیت استانها
آغاز موج بازگشت لبنانی‌ها به جنوب پس از اعلام آتش‌بس
بازارها تا کجا در برابر تنش های ترامپ تاب آوری دارند؟
هشدار روسیه به چهار کشور ناتو درباره عبور پهپادهای اوکراینی
جهش قیمت نفت کمک‌های بشردوستانه را فلج کرد
احتمال جهش 200 درصدی قیمت گاز در صورت تداوم تنش‌ها