×
سیاسی
شناسه خبر : 274121
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/20 ساعت 08:33
مذاکرات و لغو تحریم‌ها

دکتر علیرضا سلطانی:

مذاکرات و لغو تحریم‌ها

برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا در عمان و در شرایطی که سایه جنگ همچنان در حال گسترده‌تر شدن است، با واکنش هوشمندانه اقتصاد و بازارهای ایران همراه بوده است. این متغیر سیاسی باعث شد اقتصاد و بازارهای سکته زده ایران، روزنه‌ای از امید برای توقف روند التهابات و جهش‌های منفی اقتصادی به‌خصوص کاهش ارزش پول ملی پیدا کنند.

نورنیوز- گروه سیاسی: التهاباتی که در ماه‌ها و به‌خصوص هفته‌های اخیر، صحنه‌گردان اصلی اقتصاد ایران بوده و علاوه بر توقف کسب‌وکارها، عملا معیشت ایرانیان را در تنگنا و مضیقه قرار داده است. حوادث داخلی اخیر، تشدید تنش‌های منطقه‌ای و لشکرکشی بی‌سابقه آمریکا به منطقه، عملا برنامه دولت را برای یکسان‌سازی نرخ ارز نیز تحت‌الشعاع قرار داد و نشان داد که اقتصاد ایران تا چه اندازه به متغیرهای سیاسی و امنیتی گره خورده است.
در چنین فضایی، هر سیگنال مثبتی از کاهش تنش، حتی اگر موقت و شکننده باشد، می‌تواند به‌عنوان یک مُسکن کوتاه‌مدت عمل کند. با این حال، پرسش اصلی این است که آیا دور جدید مذاکرات توان آن را دارد که فراتر از ایجاد آرامش روانی، در نقش یک «احیای اورژانسی» برای اقتصاد ایران ظاهر شود، یا آنکه مانند تجربیات پیشین، اثرات آن محدود، مقطعی و ناپایدار و حتی آسیب‌زاتر به حال اقتصاد در صورت شکست فوری مذاکرات خواهد بود؟ واقعیت این است که دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا زیر سایه گسترده جنگ و با اهداف سیاسی و امنیتی برگزار می‌شود. بنابراین ملاحظات اقتصادی و تحریم‌های اقتصادی، اگر اصلا روی میز مذاکره نباشد، حداقل در حاشیه مذاکرات است. در عین حال نگاه افکار عمومی به این دور از گفت‌وگوها با گذشته تفاوتی معنادار دارد؛ چراکه ایران و آمریکا پس از شکست دور قبلی مذاکرات، بدون وقفه وارد نوعی جنگ تمام‌عیار، اما کنترل‌شده شدند؛ تجربه‌ای که سطح بی‌اعتمادی و بدبینی را به‌شدت افزایش داده است. با توجه به تحولات یک‌سال اخیر و تشدید تقابل‌های مستقیم و غیرمستقیم دو کشور، بخش بزرگی از جامعه ایرانی چشم‌انداز روشنی برای این مذاکرات متصور نیست. حتی در خوش‌بینانه‌ترین حالت، یعنی دستیابی به توافقی محدود در حوزه هسته‌ای و کاهش نسبی تنش‌ها، انتظارات عمومی برای بهبود پایدار روابط سیاسی و به‌ویژه بهبود محسوس شرایط اقتصادی، چندان بالا نیست. 

تجربه یک دهه گذشته و توافق‌هایی مانند برجام نشان داده است که مذاکره و دیپلماسی، دست‌کم در چارچوب کنونی، لزوما حلّال مشکلات ساختاری سیاسی و اقتصادی ایران نیست. دشمنی ایران و آمریکا به سطحی رسیده که ماهیتی فراتر از یک منازعه دوجانبه پیدا کرده و ابعاد ایدئولوژیک، منطقه‌ای و بین‌المللی به خود گرفته است. این تقابل به بستری تبدیل شده که بازیگران متعدد، از لابی‌های سیاسی و اقتصادی گرفته تا دولت‌ها و قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی، منافع خود را در آن تعریف کرده‌اند. به همین دلیل، رفع این دشمنی نه‌تنها دشوار، بلکه پرهزینه و پیچیده شده است. با طولانی شدن این وضعیت، منافع کلانی در سطوح مختلف به تداوم تنش گره خورده که به‌سادگی اجازه حل‌وفصل نهایی را نمی‌دهند. در چنین چارچوبی، وقوع جنگ تمام‌عیار نیز الزاما مطلوب همه بازیگران ذی‌نفع نیست؛ چراکه جنگ می‌تواند معادلات موجود را برهم بزند و منافع تثبیت‌شده بسیاری را نابود کند. از این منظر، مذاکرات می‌تواند دست‌کم کارکردی مهم داشته باشد: به تعویق انداختن جنگی که دو کشور بیش از هر زمان دیگری در آستانه آن قرار گرفته‌اند. این دستاورد، هرچند محدود، اما بسیار حیاتی است.

با این حال، باید توجه داشت که نگاه دولت آمریکا، به‌ویژه در دوره ترامپ، به مذاکره با ایران نگاهی حداکثری است. واشنگتن مذاکره را نه به‌عنوان جایگزین جنگ، بلکه به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به نتایجی هم‌تراز با پیروزی در یک جنگ تمام‌عیار می‌بیند؛ آن هم بدون پرداخت هزینه‌های نظامی. از این رو، سطح مطالبات آمریکا در این دور از مذاکرات نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه به‌شدت افزایش یافته و همین امر رسیدن به توافق را دشوارتر از گذشته می‌کند. در مقابل، ایران با تمرکز بر حل‌وفصل مساله هسته‌ای وارد مذاکره می‌شود و گفته می‌شود پیشنهادهایی مانند رقیق‌سازی ۴۰۰کیلوگرم اورانیوم ۶۰درصدی، کاهش سطح غنی‌سازی و حتی توقف محدود آن مطرح است؛ پیشنهادهایی که هدفشان رسیدن به یک توافق اولیه و کاهش فشارهاست، اما مشخص نیست تا چه حد برای طرف آمریکایی کافی و مطلوب باشد.

با در نظر گرفتن شرایط کنونی و سطح بالای تنش میان ایران و آمریکا، دشوار می‌توان انتظار داشت که رفع تحریم‌های اقتصادی، برخلاف خواست و نیاز اساسی طرف ایرانی، به مساله محوری و اولویت اصلی مذاکرات تبدیل شود. تحریم‌هایی که در عمل به منشأ و پیشران بخش قابل‌توجهی از مشکلات اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی کشور بدل شده‌اند و آثار آنها در تحولات و حوادث تلخ اخیر نیز به‌وضوح قابل ردیابی است. گسترش و تعمیق خطر جنگ، عملا دستور کار مذاکرات را از موضوعات اقتصادی تهی کرده و تمرکز را به سمت مدیریت بحران و مهار تقابل نظامی سوق داده است؛ به‌گونه‌ای‌که حتی طرح ظاهری مساله تحریم‌ها در اظهارات رسمی مقامات دیپلماتیک نیز بیش از آنکه واجد محتوای واقعی باشد، جنبه‌ای نمادین یافته است.

در مذاکرات پیشین، حل‌وفصل پرونده هسته‌ای و رفع تحریم‌های اقتصادی، هرچند با وزن و اولویت متفاوت، به‌طور همزمان در کانون چانه‌زنی‌ها قرار داشتند. این هم‌پیوندی، دست‌کم این امکان را فراهم می‌کرد که دیپلماسی به‌عنوان ابزاری برای کاهش فشارهای اقتصادی و کاستن از ریسک‌های سیاسی عمل کند. با این حال، در شرایط فعلی، اولویت غالب به کنترل تنش و جلوگیری از ورود به جنگ تمام‌عیار تغییر یافته و همین امر موجب شده است که موضوع تحریم‌ها عملا به حاشیه رانده شود. این در حالی است که واقعیت‌های عینی اقتصاد ایران نشان می‌دهد، بدون رفع تحریم‌های اقتصادی، نه چشم‌اندازی پایدار برای بهبود شرایط معیشتی وجود دارد و نه امکان کاهش ریشه‌ای مخاطرات امنیتی و سیاسی؛ به بیان دقیق‌تر، تداوم تحریم‌ها به‌معنای تداوم ریسک جنگ است.

بر این اساس، هرچند دور جدید مذاکرات اثر روانی مثبتی بر بازارهای داخلی ایران برجای گذاشت و توانست تا حدی از شدت التهابات بکاهد، اما این اثرگذاری ماهیتی موقت و محدود دارد. کاهش نوسانات و آرامش نسبی بازارها، بیش از آنکه نشانه آغاز یک مسیر ترمیم اقتصادی باشد، بازتابی از تعدیل کوتاه‌مدت انتظارات است. در غیاب تغییرات ساختاری و به‌ویژه رفع موثر تحریم‌ها، این مذاکرات به‌تنهایی قادر نخواهد بود نقش یک احیای اورژانسی و پایدارسازی کوتاه‌مدت برای اقتصاد ایران ایفا کند.

*   تحلیلگر مسائل اقتصادی


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟
پرسپولیس - ذوب‌آهن ؛ ترکیب پرسپولیس اعلام شد ؛ بازگشت اورونوف به ترکیب اصلی
آماری از آخرین وضعیت سدهای کشور
جزئیات تازه از دیدار 3 ساعته کوشنر و ویتکاف با پوتین
قیمت نقره امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 + جدول قیمتها
پایان پراکندگی آمار دانشگاه‌ها؛ درگاه واحد دانشجویی راه‌اندازی می‌شود
جدول خاموشی مازندران سه‌شنبه 17 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
مقام عراقی: آمریکا قدرت ایران را دست‌کم گرفت؛ نقشه واشنگتن ناکام ماند
جزئیات طرح جدید دولت برای بنزین؛ شناسه‌دار شدن کارت‌های اضطراری
حکم قضایی برای تروریست‌های اتوبوس محور خاش-زاهدان؛ جزئیات حکم صادر شده
پزشکیان: زیرساخت‌های آسیب‌دیده از جنگ اخیر باید به‌سرعت احیا شوند
عملیات گسترده پلیس آلمان برای خنثی‌سازی بمب‌های دست‌ساز
طرح بزرگ بریکس؛ از ارزهای ملی تا رمز ارز بانک‌های مرکزی
توقیف 16 هزار میلیارد تومان از اموال چای دبش
ماجرای توقف پرداخت معوقات بازنشستگان چیست؟ تامین اجتماعی:واریزها همچنان ادامه دارد
راه‌اندازی شعبه اتاق بازرگانی در بندرانزلی
پیش بینی قیمت دلار فردا سه‌شنبه 17 شهریور 1405؛ احتمال ریزش تا 218 هزار تومان
اگر گروسی بی خبر است از ترامپ بپرسد!
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 ؛ چرا سکه 4 میلیون تومان ریزش کرد ؟
پرونده اوکراین در ایستگاه ترامپ؟!
فرمانده نیروی دریایی ارتش: دشمن از توان عملیاتی ایران نگران است
جدول خاموشی برق شهر کرمانشاه فردا سه شنبه17 شهریور ؛ ساعت خاموشی شهرهای کرمانشاه
قطعی برق خوزستان فردا سه‌شنبه 17 شهریور؛ برنامه خاموشی شهر اهواز
ستاد حقوق بشر: حمله آمریکا به شناورهای ایرانی نقض حقوق بین‌الملل است
چرا آژانس در میانه جنگ، بدنبال اطلاعات راهبردی ایران است؟
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکا؛ تغییر راهبرد ایران در تنگه هرمز؛ نفت 97 دلاری شد
جدول خاموشی برق تهران برای سه‌شنبه 17 شهریور + ساعت خاموشی مناطق مختلف تهران
برنامه خاموشی آذربایجان شرقی فردا سه‌شنبه 17 شهریور ؛ ساعت خاموشی تبریز
شهادت 2 پاسدار در حمله تروریستی به منطقه کورین زاهدان
آماده‌باش امنیتی تل‌آویو همزمان با سال نوی عبری
حملات جدید انصارالله یمن به تأسیسات آرامکو
حماس: عملیات جنوب نابلس پاسخی به اقدامات اشغالگران بود
اینفوگرافی | سهمیه جدید بنزین خودروها؛ نرخ اول، دوم و سوم چقدر است؟
پزشکیان: هیچ راهی را نمی‌توان بست؛ باید از فناوری برای خدمت به مردم استفاده کرد
قطر: برای امنیت خود نمی‌توانیم تنها به آمریکا تکیه کنیم
وزیر لبنانی خواستار اقدام فوری جامعه جهانی علیه تجاوز اسرائیل شد
آسمان اندونزی بسته شد+ جزئیات حادثه
ریزش معدن آلبلاغ یک کشته و 2 مصدوم برجا گذاشت
6 کشته در ریزش مرگبار خوابگاه دانشجویان ؛ احتمال افزایش کشته شدگان