×
سیاسی
شناسه خبر : 273664
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/17 ساعت 22:28
پشت‌پرده مذاکرات مسقط؛ آرامش دیپلماتیک یا تداوم تنش؟

نورنیوز چشم انداز مناسبات ایران و آمریکا پس از مذاکرات عمان را بررسی می کند؛

پشت‌پرده مذاکرات مسقط؛ آرامش دیپلماتیک یا تداوم تنش؟

دور تازه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان در مسقط برگزار و با توافق بر ادامه گفتگوها پایان یافت. طرفین این دور را مقدماتی و قابل پیگیری توصیف کردند و قرار شد نتایج در پایتخت‌ها بررسی شود. فضای رسمی، محتاط و بدون اعلام پیشرفت مشخص بود

نورنیوز-گروه سیاسی: در مسقط، گفت‌وگوها تمام شد؛ اما ماجرا تازه شروع شده است. هیأت‌ها اتاق‌ها را ترک کرده‌اند، پیام‌ها رد و بدل شده، میانجی عمانی رفت‌وآمد کرده و طرفین گفته‌اند گفتگو ادامه پیدا می‌کند. در ظاهر، یک دور مذاکره غیرمستقیم برگزار شده و به پایان رسیده است؛ اما در لایه عمیق‌تر، آنچه شکل گرفته نه «نتیجه»، بلکه یک صحنه باز از احتمالات است. صحنه‌ای که در آن هر حرکت، همزمان چند معنا دارد و هر سیگنال، دو تفسیر متضاد تولید می‌کند.

گزارش‌های رسمی می‌گویند گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان در جمعه ۱۷ بهمن در مسقط برگزار شد. چند نوبت تبادل پیام انجام شد و در پایان، دو طرف توافق کردند مسیر گفتگو را ادامه دهند. عباس عراقچی این دور را «شروع خوب» توصیف کرد؛ شروعی برای اینکه پایتخت‌ها بررسی کنند و تصمیم بگیرند گام بعدی چیست. منابع عمانی از جدی بودن مذاکرات گفتند و رسانه‌های ایرانی هم از ترک محل توسط هیأت‌ها و احتمال ازسرگیری گفتگو در زمانی دیگر خبر دادند. اگر فقط به همین سطرها نگاه شود، تصویر یک روند دیپلماتیک کلاسیک دیده می‌شود: تماس برقرار شده، کانال باز است، گفتگو قطع نشده. اما متن واقعی ماجرا بیرون از اتاق مذاکره نوشته می‌شود.

چند روز پیش از شروع گفتگوها، منطقه حال و هوای دیگری داشت. آمریکا یک پیش‌نمایش از قدرت سخت به نمایش گذاشت: برجسته‌سازی حضور نظامی، خبرسازی درباره تقویت استقرارها، و حضور غیرمنتظره فرمانده سنتکام در صحنه مرتبط با مذاکرات. این فقط یک خبر نظامی نبود؛ یک پیام چندلایه بود. پیامی به تهران درباره جدی بودن تهدید، پیامی به متحدان منطقه‌ای و اسرائیل درباره اینکه مسیر مذاکره به معنای عقب‌نشینی امنیتی نیست، و پیامی به افکار عمومی داخلی آمریکا که میز مذاکره از موضع قدرت چیده شده است. در ادبیات چانه‌زنی، این همان تاکتیک «چکش قبل از میز» است: بالا بردن هزینه ذهنی عدم توافق، پیش از شروع بده‌بستان واقعی.

اما در سوی دیگر میز، واکنش ایران نیز حامل یک پیام راهبردی بود. تهران نه در کلام و نه در عمل، نشانه‌ای از تأثیرپذیری از این آرایش فشار بروز نداد. چارچوب اعلامی خود را تغییر نداد: مذاکره غیرمستقیم، محدود به پرونده هسته‌ای، بدون ورود به سایر حوزه‌ها. نه سطح مطالبات جابه‌جا شد، نه قالب گفتگو. این رفتار، تلاشی بود برای ارسال این سیگنال که بازی «فشار بیرون از میز برای امتیازگیری روی میز» الزاماً کارگر نخواهد بود. به بیان دیگر، ایران کوشید نشان دهد که دستورکار مذاکره را از محیط پیرامونیِ پرتنش نمی‌گیرد، بلکه از خطوط اصولی اعلام‌شده خود می‌گیرد. همین ثبات در قالب و موضوع مذاکره، بخشی از چانه‌زنی محسوب می‌شود، حتی اگر در ظاهر اقدامی فعال به نظر نرسد.

افزایش تحرکات نظامی و برجسته‌سازی تهدید، به‌طور طبیعی ضریب اضطراب منطقه‌ای را در آستانه مذاکرات بالا برد و می توانست احتمال خطای محاسباتی بازیگران میدانی را بیشتر کند. به همین دلیل، همزمان با شروع مذاکرات، فضا ملتهب شد. با پایان این دور، سطح تنش روانی تا حدی فروکش کرد؛ و همین فروکش نسبی نشان می‌دهد که نمایش قدرت، بیشتر یک ابزار تاکتیکی برای شکل دادن به زمین مذاکره بوده تا مقدمه اقدام فوری.

هنوز چند ساعت از پایان گفتگوها نگذشته بود که متغیر دوم وارد صحنه شد: اعلام تحریم‌های جدید از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا. این اقدام، پیام مکمل همان آرایش قبلی بود. مدلی که می‌توان آن را «فشار همزمان با دیپلماسی» نامید؛ الگویی که در آن، مذاکره و تحریم نه به‌صورت جایگزین، بلکه به‌صورت موازی جلو می‌روند. کانال گفتگو باز می‌ماند، اما اهرم فشار هم خاموش نمی‌شود. هدف روشن است: جلوگیری از شکل‌گیری این برداشت که مذاکره به‌خودی‌خود یک امتیاز اقتصادی یا روانی برای طرف مقابل ایجاد می‌کند. پیام ضمنی چنین رفتاری ساده است: مسیر دیپلماسی فعال است، اما ساعت فشار هم متوقف نشده.

ترکیب این دو صحنه یعنی نمایش قدرت پیش از مذاکره و تحریم بلافاصله پس از آن نشان می‌دهد که معماری فشار دست‌نخورده باقی مانده است. این یعنی حتی اگر کانال دیپلماتیک باز باشد، بستر تنش همچنان فعال است. در چنین وضعی، بازگشت به چرخه تشدید تنش الزاماً نیازمند اعلام شکست رسمی مذاکرات نیست. یک حادثه محدود میدانی، یک اقدام خرابکارانه، یا ورود یک بازیگر ثالث می‌تواند تعادل شکننده را بر هم بزند و مسیر را عوض کند.

در نتیجه، فضای پس از مسقط را باید یک میدان چنداهرمـی دید. دیپلماسی در جریان است، بازدارندگی به نمایش گذاشته شده، و فشار اقتصادی ادامه دارد. هیچ‌کدام حذف نشده‌اند و هیچ‌کدام به تنهایی تعیین‌کننده نیستند. این همان وضعیت سیالی است که در آن، هر نشانه مثبت می‌تواند با یک اقدام فشار خنثی شود و هر اقدام سخت می‌تواند با یک پیام دیپلماتیک تعدیل گردد.

جمع‌بندی راهبردی در چنین صحنه‌ای ناگزیر با احتیاط همراه است. قطعیت‌سازی، بزرگ‌ترین خطای تحلیلی در این مقطع است. نه می‌توان سیگنال‌های مثبت را پیش‌درآمد حتمی توافق دانست، و نه می‌توان استمرار فشار را نشانه قطعی فروپاشی مسیر مذاکره تلقی کرد. آنچه جریان دارد، یک بازی همزمان با چند اهرم است؛ بازی سنجش اراده‌ها و اندازه‌گیری ظرفیت تحمل فشار. مسقط نه خط پایان بود و نه نقطه آغاز یک توافق؛ بیشتر شبیه لحظه‌ای است که مهره‌ها چیده شده و آزمون اصلی تازه آغاز شده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ترافیک سنگین در محورهای شمالی همزمان با موج بازگشت مسافران
بازگشایی محور شمال به جنوب آزادراه خرم‌آباد - بروجرد
مرحله دوم شارژ اعتبار کالابرگ آغاز شد+ جزئیات
بیم و امیدهای آتش‌بس
ظرفیت‌های تعیین‌کننده تنگه هرمز برای توسعه
حاجی بابایی: امروز جهان با ایران قدرتمند و ملت یکپارچه رو به‌ رو است
گزارش تصویری| اربعین رهبر شهید انقلاب در سراسر ایران
انتشار آمار تلفات نظامیان آمریکایی در جنگ علیه ایران
خشم جهانی از ترور خبرنگار الجزیره در غزه
هیئت ایرانی برای مذاکرات امشب به اسلام آباد می رود
ابهام امنیتی، آتش‌بس و پیامدهای آن
تهدید دوباره ترامپ علیه ایران؛ پایان آتش‌بس با عدم اجرای توافق
تأکید سفیر ایران در لندن: ایران با وجود بی‌اعتمادی به آمریکا آماده مذاکره است
میدان دیپلماسی و وحدت راهبردی
چرا تهدید عصر حجر به طراحی میز مذاکره با قواعد ایران تبدیل شد؟
تشدید ناامنی غذایی در پی تنش‌های خاورمیانه
آغاز آزمایش معکوس‌کردن پیری سلولی در انسان
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 20 فروردین+ وضعیت استانها
موج اعتراضات ضدجنگ به حملات در ایران و لبنان
هیچ‌کس در دنیا مدعی پیروزی آمریکا و ترامپ در این میدان نیست
نهادهای بین‌المللی: جنگ در خاورمیانه موجب ناامنی غذایی می‌شود
بازگشایی مسجد الاقصی پس از 40 روز/ تعرض شهرک نشینان به این مکان مقدس
کره شمالی چند آزمایش تسلیحاتی انجام داد
فرانسه حمله رژیم صهیونیستی به لبنان را محکوم کرد
موج محکومیت‌های بین‌المللی و رسانه‌ای در پی شهادت خبرنگار الجزیره در غزه
واشنگتن پست: آمریکا اروپا را از دست می‌دهد؛ ترامپ متهم اصلی
حملات هوایی گسترده رژیم صهیونیستی به مناطقی در لبنان/ بمباران شهرک «الزراریة»
سفیر پاکستان در واشنگتن: لبنان بخشی از آتش‌بس ایران و آمریکاست
نماینده لبنان : دولت با جلوگیری از مقاومت در برابر رژیم صهونیستی قانون اساسی را نقض کرد
شهادت 3 خبرنگار دیگر به‌دست رژیم صهیونیستی
بلومبرگ: جنگ ترامپ علیه ایران، آمریکا را در موضعی ضعیف‌تر قرار داد
عضو مجلس نمایندگان آمریکا : ترامپ در مقابل نتانیاهو بایستد
تبدیل آتش‌بس به صلح پایدار، محور دیدار رهبران انگلیس و عربستان
بلژیک: آتش‌بس ایران و آمریکا باید لبنان را نیز شامل شود
اعلام مسیرهای ورود به مراسم امروز اربعین رهبر شهید انقلاب در تهران
رایزنی تلفنی مکرون با سران لبنان، قطر و عراق درباره آتش بس میان ایران و آمریکا
نیویورک‌تایمز: هیچ نفتکشی از زمان آتش‌بس از تنگه هرمز رد نشده است
نیوزویک: نیمی از آمریکایی‌ها خواستار برکناری ترامپ هستند
نخست وزیر پیشین قطر درباره بهانه‌جویی‌های اسرائیل برای بحران‌آفرینی هشدار داد
عضو دفتر ریاست جمهوری : حملات اسرائیل به لبنان، تهدیدی برای آتش بس است
هاآرتص: اهداف سه‌گانه نتانیاهو شکست خورد
آژیر خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
دولت لبنان روز پنجشنبه را عزای عمومی اعلام کرد
بهای نفت خام برنت به 124 دلار رسید
ترامپ پس از دیدار با دبیرکل ناتو: ناتو زمانی که به آن نیاز داشتیم کنار ما نبود
حزب‌الله: تا توقف تجاوز، به حملات خود ادامه می‌دهیم
چاپلوسی دبیرکل ناتو از ترامپ: من واقعاً رهبری ترامپ را تحسین می‌کنم
تولید گوشت، مرغ و شیر در سال جدید افزایش می‌یابد
اظهارات سفیر پاکستان در آمریکا درباره جایگاه لبنان در توافق آتش‌بس دوهفته‌ای
سازمان ملل حملات اسرائیل به لبنان را محکوم کرد